Neden ilk erkek tarafına gidilir ?

Tamda benim bu konuyla ilgili mesajıma beğenmediğim attıktan sonra açmışsınız konuyu haliyle biraz üzerime alındım. Kendimi açıklamıştım aslında umarım bütün mesajlarımı okumuşsunuzdur. Benim eş ailem de kendi ailem de başka şehirlerde, dolayısıyla önce ona gidelim muhabbeti yapamıyoruz. Neden önce erkek ailesine gidiliyor diye sormuşsunuz toplumda şöyle bir algı var kız almak-kız vermek şeklinde. Soyadı erkekten alındığı için sanırım artık o aileye girmişsin gibi düşünülüyor. O yüzden erkek ailesine öncelik veriliyor olabilir. Aklıma gelen bu oldu. İlk kime gidildiğinin zerre önemi yok aslında. Sadece şunu saçma buluyorum benim annemde 2 gün kaldık seninkinde 3, geçen sefer ilk senin annene gittik bu sefer benimkine gidelim, geçen senin annende yemek yedik bu sefer benimkinde yiyelim muhabbeti bana kıyas olarak geliyor. Gereksiz bir yarıştırma çabası. O an ne uygunsa ona göre hareket edilmeli bunun bir çetelesi olmamalı.
Lütfen üstünüze alınmayın 🙏sadece belli bir saygıyı korusakta bazı şeylerin birikmişliği ve kışkırtıcı sözler söylenince maalesef tartışmamak mümkün olmuyor.Benim eşim tek ailesine gidebilir bende öyle tek gidebilirim ama bunu yapmak yerine ortak gidiyoruz :) ama hala eşimin ailesi kışkırtır durur beni mesela.İzinlerimizde bir gün de olsa ailemin yanına gelmeyecekse neden eş olup bu yola birlikte girdik? Benim düşüncemde bu şekilde :)

Böyle tavır ve sözlerle çok kişi karşılaşmıştır sanırım ama önemli olan sizin ne düşündüğünüz. Ben erkek ailesinin önceliği gibi bir düşünceyi asla kabul edemem.

Evlendikten sonra memleketi ziyaretimizin ilk bir iki seferinde
-sırf havaalanına daha yakın oldukları için- önce eşimin ailesine uğramıştık. Otobüsle gittiğimiz bir sefer de yol üzerinde diye annemlere gittik. Sonrasında eşimin annesi bizi müthiş asık bir suratla karşıladı. Şu an memlekete gittiğimizde ben doğrudan annemlere geçiyorum. Eşim de annemlere beni bırakırken biraz oturup sonrasında kendi ailesine geçiyor. Bir kaç gün sonra da eşimin ailesini ziyaret ediyorum bir kaç saatliğine. Oluyor bitiyor.

Benim evim kayınvalidemlere de 5 dakika kendi aileme de 5 dakika mesafede. Biz bayramlarda önce eşimin ailesine gideriz kahvaltı yaparız sonra eşimin ailesiyle beraber benim aileme gideriz, yaşça benimkiler büyük olduğu için.

Çok kafa da yormadım neden ilk onlara gidiyoruz diye. ha onlara gitmişiz önce ha bizimkilere gitmişiz ikisi de ailemiz, problem olarak görmüyorum böyle şeyleri.

İlk evlendiğim zaman aldım karşıma iki tarafı da “ben sizden gelenek görenek, bohça ıvır zıvır beklemedim. Siz de benden geleneksel gelin/evli kız evlat modeli beklemeyin. Yemeğe çağırsın, hürmet etsin, misafir ağırlasın falan yok bende. Biz sizin kardeşleriniz evlatlarınızız. Yemeğe mi gelmek istiyorsunuz arayın biz geliyoruz deyin olsun bitsin. Evimizde zaten yemek pişiyor iki tabak daha koyar sofraya keyifle yeriz. Size gelmemimizi mi istiyorsunuz sitemle triple yapmayın, kalkın gelin özledik deyin gelelim.” çerçevesinde bir konuşma yaptım sekiz senedir kafam rahat. Tabi bizimkilerin en uzağı 15 dk mesafede. Kalma etme yok, olsa da böyle bir konuşmadan sonra sorun çıkmazdı sanıyorum.

Sözün özü, sınırlarınızı, insanların size davranışlarını siz belirlersiniz ki belirleme yolunda ilerliyorsunuz bence. Eşinizle aynı frekansta olursanız bunlar sorun olmaz.
Geç kalınmış bir konuşma yapabilirim bende sizin gibi aslında ne iyi etmişsiniz 😍 Aklıma koydum bende bu şekilde bir konuşmayı 👍

Benim evim kayınvalidemlere de 5 dakika kendi aileme de 5 dakika mesafede. Biz bayramlarda önce eşimin ailesine gideriz kahvaltı yaparız sonra eşimin ailesiyle beraber benim aileme gideriz, yaşça benimkiler büyük olduğu için.

Çok kafa da yormadım neden ilk onlara gidiyoruz diye. ha onlara gitmişiz önce ha bizimkilere gitmişiz ikisi de ailemiz, problem olarak görmüyorum böyle şeyleri.
Benim içinde hiç önemli değil ama eşitlik taraftarıyım :) ama bazı kimseler istiyor ki kız aldıktan sonra bizimdir ailesi yok sayılsın işte buna sitem ediyorum.

Böyle tavır ve sözlerle çok kişi karşılaşmıştır sanırım ama önemli olan sizin ne düşündüğünüz. Ben erkek ailesinin önceliği gibi bir düşünceyi asla kabul edemem.

Evlendikten sonra memleketi ziyaretimizin ilk bir iki seferinde
-sırf havaalanına daha yakın oldukları için- önce eşimin ailesine uğramıştık. Otobüsle gittiğimiz bir sefer de yol üzerinde diye annemlere gittik. Sonrasında eşimin annesi bizi müthiş asık bir suratla karşıladı. Şu an memlekete gittiğimizde ben doğrudan annemlere geçiyorum. Eşim de annemlere beni bırakırken biraz oturup sonrasında kendi ailesine geçiyor. Bir kaç gün sonra da eşimin ailesini ziyaret ediyorum bir kaç saatliğine. Oluyor bitiyor.
Hemen hemen aynı bir durumla karşılaşmışız.Çok iyi yapmışsınız doğrusu.Karşı taraf niyetimizi köyü olarak algılıyor.

Lütfen üstünüze alınmayın 🙏sadece belli bir saygıyı korusakta bazı şeylerin birikmişliği ve kışkırtıcı sözler söylenince maalesef tartışmamak mümkün olmuyor.Benim eşim tek ailesine gidebilir bende öyle tek gidebilirim ama bunu yapmak yerine ortak gidiyoruz :) ama hala eşimin ailesi kışkırtır durur beni mesela.İzinlerimizde bir gün de olsa ailemin yanına gelmeyecekse neden eş olup bu yola birlikte girdik? Benim düşüncemde bu şekilde :)

Elbette eşiyle gitmek ister insan anlıyorum ama sizi tenzih ederek söylüyorum zorlamakta bana doğru gelmiyor. Ben kendi eşimin ailesine isteyerek gidiyorum, bir sorunum yok onlarla ama eğer gitmek istemeseydim eşim illa gidelim deseydi bu ciddi bir sorun olurdu. Eşim benim aileme gelmek istemezse bunu düşünürüm. He burda okuyoruz bazı eşler ben senin ailenle görüşmeyeceğim ama sen benim ailemin evinden çıkma diyor o çok bambaşka bir durum zaten. Ben nasıl eşimin tercihe bırakıyorsam o da benim tercihime bırakmalı.

Kızlar az önce bir konu gördüm aslında bir çoğumuzun problemi benzer şeyler diye düşündüm.Kimi eşinden memlun değil kimi kendi ailesinden kimi eşinin ailesinden bazısı ise çok şanslı :) mesela şöyle bir algı var aynı şehirlerde olunca neden ilk kayınvalidelere gidilmek zorunda neden böyle şeyler bekliyorlar ? Veya bayramlarda neden ilk erkek tarafına gidilmek zorunda yoksa bazı kimseler tarafından ayıp etmiş olarak algılanıyor.Hiç böyle olaylar yaşadınız mı ? Böyle bir durumda kadın olarak ben kendimi ezilmiş hissediyorum biz kimsenin malı değiliz kimse bizi satın almadı veya kimsenin olmadık 🤷‍♀️
Biz eşimle şükür hep ortak karar alırız o benim ailemde ne kadar durduysa bende onunkinde o kadar dururum hiç tek gitmedik ailelerimize,bu şekilde karar aldık hep ama kayınvalidem bir gün tavır alıp kendince ego kasmaya çalıştı neden ilk bana gelip sonra annene gitmediniz diye beş dakikada olsa ona uğramak zorundaymışız :KK12:eşimde diğer geldiğimizde ilk sana gelip sonra onlara gideriz damlacross uzakta olduğu için ailesini çok özlüyor bu kadar büyütülecek bir şey yok dedi.Biz sıra sıra gidiyoruz dedi.Tabi bu muhabbetler hiç bitmedi hep bir beklenti ilk ona gitmemiz için.Neden böyle bir algı var biraz dertleşmek istedim kızlar:KK200:
Birkac gun once bir konu vardi hatirlarsiniz belki, nisanli bir kiz, kv kp bana hediye getirmiyorlar bize geldiklerinde diye bir dert paylasmisti..Hah iste o kızımızın zihniyeti doguruyor bu sorunu!Sen kendini bir mal gibi hediye karsiligi birilerine sunarsan, o erkek tarafi da once benim ailem der sana!!Gelinim benden surekli para beklerse bende ondan hizmet beklerim!!

Ikisine de gitmeyip kim önce evime gelecek muhabbeti acacaksin (anneler yarisiyor)5 dk olsa da gelsinler :KK45: de kv zaten saliselerle yatisircasina isinlanacagindan olmaz dimi 😒

Kiz evi naz evi ondan once annem derdim
Çok uzaklarında farklı bir şehirdeyim o yüzden bayram günü ilk bana gelmezler 🤣🤣🤣

Burada önemli olan esinizle aynı düşünüyor olmanız değil mi?

Kayınvalidelerin beklentilerini, olmayinca takındiklari tavrı ciddiye alıp kendimize dert edersek hiç bitmez bu meseleler.

Aynı şehirde yaşadığımız dönemde ailelerin durumuna göre gidiyorduk, yalnız olan taraf kimse onlarla ediyorduk bayramda kahvaltı. Şimdi ayri şehirlerdeyiz eşimin ailesiyle, kendi ailemle yakın oturduğum ve sürekli görüşme imkanim olduğu için bayram tatillerinde eşim gitmek istiyorsa beraber onun ailesinin yanına gidiyoruz, aralarda kendi tek gittiği de oluyor. Burada eşlerin birbirinin halinden anlayıp, isteklerine karşılıkli saygı duyması önemli. Belli bir yaşa gelmiş insanların fikrini değiştiremezsiniz çünkü.

Eşiniz anlayısliymis işte. Kayınvalide de 1 söyler 2 söyler susar. Konu açmak için gereksiz geldi. Tabii sizin konunuz açarsınız da dert göremedim hatta tam tersini gördüm.

Burada önemli olan esinizle aynı düşünüyor olmanız değil mi?

Kayınvalidelerin beklentilerini, olmayinca takındiklari tavrı ciddiye alıp kendimize dert edersek hiç bitmez bu meseleler.

Aynı şehirde yaşadığımız dönemde ailelerin durumuna göre gidiyorduk, yalnız olan taraf kimse onlarla ediyorduk bayramda kahvaltı. Şimdi ayri şehirlerdeyiz eşimin ailesiyle, kendi ailemle yakın oturduğum ve sürekli görüşme imkanim olduğu için bayram tatillerinde eşim gitmek istiyorsa beraber onun ailesinin yanına gidiyoruz, aralarda kendi tek gittiği de oluyor. Burada eşlerin birbirinin halinden anlayıp, isteklerine karşılıkli saygı duyması önemli. Belli bir yaşa gelmiş insanların fikrini değiştiremezsiniz çünkü.
Tabi buda bir etken onlarda öyle görmüşler ve bu değişmez.Ama ne bileyim bende sitem ediyorum bazı hoş olmayan laflar duyup ego kasılınca.Gönül ister hiç takmamak aldırış etmemek ama kalp kırılıyor bir kere ☺️

Gelin almak, kiz vermek gibi igrenc bir kafa yapisi var.

Siz kimse bizi satin almadi diyorsunuz ama toplumun cogu satin alinmis gelin. Bilmem kac gram bilezik, bilmem kac metre altin zincire, bazen abartilip baslik parasina... Buna alisan toplum ayrim yapmaksizin tüm kadinlari bu kefeye koyuyor.

Bir tanidigimin kayinvalidesi acik acik daha kredin bitmedi ariza cikartma demisti biz anlamamistik. Kizin istedigi altini vs yapmak icin kredi cekmis. Ondan bahsediyormus. Baya aldigi mal gibi görüyor.

Eşiniz anlayısliymis işte. Kayınvalide de 1 söyler 2 söyler susar. Konu açmak için gereksiz geldi. Tabii sizin konunuz açarsınız da dert göremedim hatta tam tersini gördüm.
Tabiki bir dert değil.Sadece neden böyle algı var ve buradaki bayanlardada aynı şey mi var görmek tabiri caizse dertleşmek istedim.Belki farklı bir bakış açısı edinebilirim ☺️

Biz bayramda 10 saat uzaktaki eş ailesine gitmesek bizi aforoz etmedikleri kalıyor bi 😂 ben de kalabalık sevmem beş kardeş karıları çocuklar cümbür cemaat gelen giden bi de
Erkekler oturur kadınlar hizmet eder o olay bile sinirlerimi bozmaya yetiyor. Eşime resmen her bayram yalvarıyorum. Bayramdan bir hafta önce veya bir hafta sonra gidelim ziyarete diye. bu kez de kardeşlerimi göremedim diye tutturuyor 😭

Tabi buda bir etken onlarda öyle görmüşler ve bu değişmez.Ama ne bileyim bende sitem ediyorum bazı hoş olmayan laflar duyup ego kasılınca.Gönül ister hiç takmamak aldırış etmemek ama kalp kırılıyor bir kere ☺️
Yeni mi evlisiniz, öyleyse zamanla geçer bu kafaya takmalar merak etmeyin.

Bizde iki taraf birbirini sıkbogaz etmez. Esimin ailesinin evi bizimkine daha yakin. Ilk oraya gidip, ordan anneme geciyoruz. Bazen ilk anneme gider sonra onlara gideriz. Duruma göre degisir. Bence insanlar birbirini böyle konularda sıkbogaz etmese daha da samimi olabilirler.zoraki ziyaretin tadi olmaz ki

Hemen hemen aynı bir durumla karşılaşmışız.Çok iyi yapmışsınız doğrusu.Karşı taraf niyetimizi köyü olarak algılıyor.

Kötü niyetle bir ilgisi yok. Herkes için kendi ailesi değerlidir. Sırf evlendiğim için önceliği başkalarına vermek ne hayat anlayışıma ne kendi aileme duyduğum sevgi ve bağlılığa sığar.

Biz zaten çoğunlukla eşimle ayrı zamanlarda gidiyoruz aileleri ziyarete. Kimin izni varsa, müsaitse, canı istediyse gidip ailesini ziyaret ediyor. Bayram gibi ortak izinlerde de birbirimizin ailelerini ve bazı yakınlarını ziyaret edip kendi ailemizde vakit geçiriyoruz, önceki mesajımda da dediğim gibi.

İlk kimin ziyaret edileceği gibi konulardan dolayı insanların memnuniyetsizlik duyabileceği aklıma dahi gelmemişti. Ama eşimin ailesinin beklentilerini gördüm, kendi hayatıma ve düşünce dünyama uymadığını anladım sonuç olarak da böyle bir düzen gelişti.

evet ilk yıllarda bunun kavgasını ben de çok yaptım ve atalar kültüründen dolayı. saçma sapan hindistan geleneklerinin benzerini yaşatıyorlar.

Back
X