Neden Kiralar Bu Kadar Artti?

Geçen sene komşum kiraya zam yapıldıktan sonra kalp krizi geçirdi öldü

Sabah ev sahibi aramış tam 2 katına çıkartmış kirayı.birde o ev asla o kadar para etmez.tam 12 senedir o evde oturuyormuş kadın.
Acayip iyi,saf ve temiz kalpliydi.bebek yapmaya uğraşıyordu birde.42 yaşlarındaydı.
Neyse sabah komşuya gitmiş bildiğin kiralık ev varmi diye.aglamis birde.arkasindan kalp krizi ve vefat etti.
Nasıl vicdansizlik ya keşke herkes ev sahibi olabilse

Ev sahibi değil kiracıyım. Ancak insanların kendi dişi tırnağıyla kazanıp aldığı eve istediği fiyatı koyma özgürlüğü yok mu ? Beğenmiyorsanız işinize gelmiyorsa tutmazsınız olur biter. O zaman mağazaya girip vay efendim neden dandik tişört 200 TL deyip camı çerçeveyi indirelim. Alma kardeşim, oturma kardeşim. Bu kadar basit. Ha çok mu memnunum tabiki değilim ama insanların şahsi malına verdiği fiyat için kimsenin malına zarar veremezsiniz. Ne korkunç bir düşünce.

Ben cimere şikayet ettim işe yarar mı bilmem elimden sadece bu geldi birkaç ilan linkide gönderdim. Bu gidişle zaten birkaç aile aynı evde yaşama günleri gelecek yakındır
Eskiden öyle yaşarlarmış istanbulda. benim babannem istanbul doğumlu. İlk evlendiğinde bir odayı ortadan bir şeyle ayrı vaziyette iki aile kullanıyormuş ortak banyo tuvalet mutfak. Pansiyon gibi yerlerde kalıyorlarmış. İstanbulda zengin olmayan ailelerin bu şekilde yaşamı yaygınmış o zamanlar.

Valla çatır çatır da alıyorlar. Biz bugün ev baktık öylesine alacağımızdan değil de bi fiyat soralım dedik adam yeni yapmış daire kalmamış bile elinde çoğusu satılmış gitmişti

Sizin dediğiniz barınma gibi zaruri ihtiyaclar için geçerli değil ne yazikki.
Evet bir tişörte 200 TL vermemek kişinin iradesine bağlı.maddi gücün yoksa alma kardeşim.
Ama 2 odalı bir evde sadece çatısı ve kapısı olduğu için oturmak hayati önem taşıyor.odeyemezsen oturma,pahalıysa oturma deme şansımız olmuyor maalesef.
Evet insanlar canla, başla,alın teriyle evleri alıyor yapıyor ve kira almak hakları.
Bizde zaten bedavaya oturalim diyemeyiz.
Ama ederi 1.000 lira olan evi sırf mecbur kiralayacak kafasıyla 2.000 TL kiraya vermek normallestirelemez.
Hadi yetişkinler 2 işte çalışır,karı koca çalışır,kıyafet almaz,cafeye,sinemaya gitmez kira verir.ama öğrenciler ne yapsın.
6-7 öğrenci kira ortak olsun diye aynı evde yaşamak durumunda kalıyor.
Sadece kira parası için geçinen insanlarda var.ulkemizde şartlar malum.
Ama kiracıları ayrı tutmak lazım diye düşünüyorum.

Vallahi kim ne yazarsa yazsın.. hatta ellerini kavuşturarak ohh evim 2 kat pahalandı ohh diye sevinerek yazsın. Kendi alacağı,.almak zorunda olduğu veya ödemek zorunda olduğu faturaların fiyatlarını da görünce şaşırmasın. Burda da okuyorum insanlar bildiğin 2 sene önce aldığım.ev 3 katı arttı çok kardayim iyi ki almışım diye seviniyor falan..ne kârı acaba ? Eb sahiplerinin hepsinin demeyelim.aama çoğunun durumu da bu. Benim evin kirası niye şimdi birden bu kadar arttı ki diye düşünürler umarım.

Benim ev sahibim de memur arıyordu, ben öğretmenim ama pandemide eşim işsiz kalınca aylarca kira ödeyemedik. Benim maaş borçlara gidiyordu. Allah razı olsun yine, 3 ayda iki kez aradı sadece, üzmedi bizi. Yani memura da güvenmek risk bu durumda. Sonrasını da ödeyene kadar tek maaşla mahvoldum 1 yıldır.

Ankara da da çok artmış.Neye göre arttiriyorlar bu kiraları.Bunlarin bir oranı yok mu.
Şu an kiralık ev yok o yüzdende verebildikleri en yüksek miktara veriyorlar ben bu salı günü Batıkent cakirlarda eski bı dairede. Çıktım çıktığımda kiram 1500 tldi şimdi aynı direğe gelen kişi 1900 oturuyor

Geçen sene ev aldığımizda içinde kiracı vardı ve biz eski ödediği fiyattan versin dedik normalde iki katını verecekti dedik uğraşma yazık
Kiracida oldum ev sahibide oldum bizim ülkemizde kimse kirası neyse ona verir daha aşağıya kimse kiralarmaz bide bu işler bildiğim kadarı ile enflasyon oranına göre artış yapıldığı için ev fiyatları sürekli arttacak yapacak bişey yok şu an bakıyorum piyasada evde yok bunuda bildikleri için fiyatlar baya pahalı Allah kiracılara yardım etsin çok zor

Ağrı Doğubayazıt’a atandım. Günlerdir ev arıyorum. Geçen sene eşyalı apartlar 800 lira civarındayken bu yıl 1.400’den başlar olmuş. Bir daire beğendim. Adamın elinde 6 tane daha vardı. Eşyasız, geniş ve sıfır, daha inşaat tozu var, 800 liraydı. Çarşamba gezdim, beğendim, başka yerlere de baktık. Cuma sabahı aradık, tüm daireleri vermişler .

1990 öncesi yapılmış, odaları karanlık, alaturka tuvaletli yani içi bile yenilenmemiş eve eşyalı olarak 1.400 istediler . 1.350’ye bir aile evi buldum. Ev fena değildi aslında, yatak odasının penceresi başka binanın duvarına bakıyordu. Apartmanın içi ve banyo rutubet kokuyordu. Ben de astımlıyım, tıkıyor beni böyle kokular . 3+1’di ama bir odasına ev sahibi eşyalarını koyup kilitlemiş. Bu pek hoşumuza gitmedi. Abonelikleri açıktı. Ev sahibinin üzerineymiş, biz sadece fatura ödeyecekmişiz. Bu da biraz garip geldi açıkçası. Önceden kalma borcu var mı diye biraz gerildik. Ev bulamamaktan buraya kapora verdik içimize %100 sinmese de.

Akşam erkek arkadaşımı diğer ev sahibi aramış. Bir daireyi tutacak kişiyle son anda anlaşamamışmış. Şimdi orayla görüşmeye gideceğiz Van’dan. Eşyasız 800, eşyalı 1.500 demişler. Biz de eşyalı istedik. Diğer evlere 1.350-1.400 vereceğime bu eve seve seve 1.500 veririm dedim ben de artık .

Bu arada biz de Antalya’da ev sahibiyiz. Sitemizin 400₺ aidatı var. Kapıcılı, güvenlikli, havuzlu, kapalı otoparklı; güzel, sakin bir site. İki sene önce bir komşumuz 2.500’e verdi. Biz de bu yıl 2.500’e verdik. Çok rahatça 3.000’in üzerine giderdi. Eve zarar verecek, kirayı almakta zorlanacağımız kişilere yüksekten vermektense ya da birkaç ay evin boş kalmasını göze almaktansa uyguna, gözümüzün tuttuğu insanlara verelim evi dedik. Zaten 400₺ aidat, 2.500₺ kira ile sadece barınmaya 2.900₺ ceplerinden çıkacak, yazık günah dedik. Piyasaya göre evin ederinin baya altına kiralamış olduk. Ama kiracılarımızdan çok memnunuz, eve bizden bile daha iyi bakıyorlar .

Ederin ne kadar olacağı piyasada belirlenir. Herkes merkezde, yeni binada, metrobüse yakın sitede oturmak istiyor. Bütçenize göre fedakarlık yaparsınız. 1000 liraya da kiralık var 20000 liraya da. Size uygununu seçersiniz. Ben de kiralık ev arıyorum şu an. Önceliğim deprem sonrası yapı olması ve bütçem 4000. Buna uygun yer neresiyse oraya bakıyorum. Gerekirse merkeze uzak, yeni yapılaşma olan semt olacak. Çünkü imkanım bu. Tutup “ama bir de boğazı görmeyelim mi bir eve 20000 lira kira verilir mi” dememin anlamı yok. Eğer o evin ederi değilse kimse o parayı vermez ve fiyat piyasada dengelenir. Ama o fiyatı veren varsa doğru fiyatlama yapılmıştır.

Ayrıca biraz ekonomi okur yazarlığı lütfen. Ev sahibi dediğiniz de sizin benim gibi vatandaş. Bütün emlak piyasasına etki etmeleri mümkün değil. Ülkede konut faizleri 1.5’un üzerine çıkmış, otomobillere fabrika çıkışının 2 katını ödüyoruz, yoksulluk sınırı 10bine dayanmış hala vicdansız ev sahipleri diyen var.

Biz de kiracıyız. Ev sahibimiz her sene %10 zam yapıyor. Çünkü adam gerçekçi. Biz zaten %6-7 zam ancak alıyoruz. Şimdi bu adam “gerçek enflasyon” olduğunu düşündüğü oranda zam yapsa, her şey 2 katına çıktığına göre %100 zam yapması lazım. Benim 2500 lira olan kiram seneye olur 5bin. Ben hadi 1 sene daha otururum öyle böyle. Seneye olur 10bin. Artık oturamam ben o evde çünkü maaşım yetmez. Halihazırda 5bine oturanın kirası olur 20bin. Kaç kişini sadece kiraya 20bin verecek geliri var? Ya da her ay 20bin gözden çıkarabiliyorsam niye kirada oturayım ev alırım. Bu noktada kendi gelirlerinin sürdürülebilirliği için de biraz gerçekçi olmaları gerek. Tüfe oranında zam elbette hakları, 1500e kiracı çıkan evi 3bine veren ev sahibi ne kadar uzaklaşabileceğini düşünüyor bilmiyorum ama bir süre sonra o kiraları verebilecek fazla kişi kalmayacak.

Öyle valla, biz de onu düşünüyoruz zaman zaman. Yaşadığımız yerde mutlu değiliz, mutlu olacağımız yerden ev alamıyoruz. E çözüm evi kiraya verip kiraya gitmek olabilir, neden olmasın.
Biz ve çevremde bikaç kişi aynı şeyi yaptık..servis parası veriyordum o da çok artıı mesela,onu vericeğime biraz daha koyar okula yakın otururum dedim ve evi kiraya verip taşındık…kuzenim 2+1 evini çocuklarının ayrı odası olsun diye kiraya verip 3+1’e çıktı…bu ekonomık koşullarda önümüzü göremiyorken ev borcuna girmek istemedik..ev sahibiyim ve ordan gelen kiraya ihtiyacım var üstelik şu anki kiramı karşılamıyor aldığım..

Dün gece bizim ev sahibimiz iyi Allah razı olsun yazmıştım. Bütün dualarımı geri alıyorum biraz önce aradı siz çıkarsanız 3000 e veririm o evi diyip, kavga dövüş 450 lira zam yaptı evin içine 10 bin masraf yaptık uzun seneler otururuz diye, siz siz olun yaptırmayın başkasının evini. Satılık ev arıyoruz şu an

bu konuda ev sahiplerini sorumlu tutmayı doğru bulmuyorum ben. Özelliklede her şeyin fiyatı her gün artarken...
Sorumlu tutulması gereken insanlara yüklenmek lazım.
Yoksa ederi bir milyon olan evi kim neden hayır için 2000 e kiraya versin ki? aynı özellikteki bir daire kiraya iki katı fiyata giderken kimse kimsenin hatırına böyle bir şey yapmak istemez diye düşünüyorum. Ve bu evlerinde yatırım için alındığını unutmamak gerekiyor.

Not : Ev sahibi değilim maalesef bir evim yok.

Çok haklısınız. Benim kirada 2 evim var. Ben de yatırım için almıştım onları. Bu hayat pahaliliginda neden daha uygun bir kira geliri almayayım ki

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…