Neden Kiralar Bu Kadar Artti?

bu pahalılıkta evler ucuz olmuyor. Sadece kiralayanlar için değil. Ev satın almak isteyenler için ev fiyatları da arttı. Acı ama olacağı buydu. Bir de Artan nüfusun etkisi oldu tabi.
herşey uçuşa geçti. Ev sahipleri de kiraları artırıyor sanırım. Ev kiralama piyasası değişiyor.
maaşlara artış lazım. Gösterilen değil gerçek enflasyon üzerinden artış yapılmalı.
önümüz kış. Doğal gaz yakacağız. İnsanlar nasıl yetişecek bilemiyorum. Benim de aklım durdu artık.

bende bizden sonraki nesil nasıl ev alacak bunu düşünüyorum kiralar da uçuyor ne yapacak bu insanlar asgari ücretliler işsizler çok zor gerçekten

bende bizden sonraki nesil nasıl ev alacak bunu düşünüyorum kiralar da uçuyor ne yapacak bu insanlar asgari ücretliler işsizler çok zor gerçekten
ailden zengin olmayan alamayacak ....ihaleci gençlik için geçerli değil tabi ki onlar son model arabalarda pudra şekeri olaylarına devam...

ben özellikle sırf daha yüksek fiyata kiraya vermek için mevcut düzgün ödeyen kiracısına çık diyen ev sahiplerine direnilmesi gerektiğini düşünüyorum.

önceki sayfalarda farklı öneriler vermiştim ama onlar gayet uç şeyler herkes bunu biliyor.

sözleşme süreniz dolmamışken sizi çıkarmak isteyen ev sahibine tamam çıkarım demeyin. biliyorum çık denilen evde oturmak çok zor çünkü insan soğuyor. ama burada görüyorum milletin borcu harcı var, yeni doğan bebeği var vs herkesin kendi derdi var yani. zaten önümüz de kış kıyamet. bırakın ev sahibi sizi mahkeme kararıyla çıkarsın. yasal haklarınızı kullanın. mesela çık dediği anda çıkmazsanız 6 ay süreniz mi ne oluyordu, onu iyice araştırıp bir avukata da danışarak ev sahibine karşı hakkınızı yasal yollarla arayabilirsiniz. bu tarz çakalların karşısında anca böyle durulur, anca böyle tepki konulur. gerçekten bu duruma maruz kalan tüm kiracılar böyle uğraşırsa elbette pes eden ev sahipleri illa ki olacaktır. en azından kafasında istediği şeyi hemen elde edemesin onun da huzuru kaçsın, morali düşsün. sanırım böyle bir süreçte kirayı doğru biçimde düzenli, aksatmadan banka üzerinden ödüyor olmak çok önemli.

ödemenizi düzenli yaptıktan sonra ev sahibi çık diyemez
ancak sözleşmenin süresi dolar -ki ülkemizde çoğu sözleşme zaten noter tasdikli değildir yani dolayısıyla yasal olarak geçerli de değildir.
sözleşme süresi dolunca ev sahibi ben sözleşmeyi uzatmıyorum der, evin tahliyesini ister o zaman tahliye için de süre oluyor.

kiracı 5 yılını doldurduysa kiranın yeniden tespiti davası açabiliyor ev sahibi diye biliyorum, kira emsallerin çok altında kaldıysa bu yola başvurma hakkı var.

bir de genelde evin tahliyesini isteyen ev saihpleri kendim oturacam diyor. ama oturmuyor onu tespit edince cezası var esasen.

ev sahibiyim ben bu arada :) ama hiç anormal artışlar yapmadım bu sene de yapmam kiracım 5 yıldan uzun süredir oturuyor.

kiralar neden arttı sorusunun cevabı bence amortisman.

evin bedeli/kira = 240-250 civarında olmalı, dünyada genel standart bu. yani milyon lira istenen evin kirası 4bin liradan az olmamalıydı ama şimdiye kadar türkiyede bu amortisman 300 kimi yerde 400 aya kadar çıkmıştı. ev fiyatlarına göre kiralar ucuzdu. ülkede herşey pahalandı evler de pahalandı kiralar bunu biraz arkadan takip etti. şimdi pandemi dönemi ertelenen talep, öğrencilerin geri dönmesi, mülteciler derken normal amortisma sürelerini yakaladık. ev arzının az olduğu yerlerde 240 altına da inmiştir kesin.

şimdi biliyorum kızacaksınız ama
olması gereken bu

işsiz insan büyükşehirde yaşayamaz
öğrencinin evde ne işi var?

bizim insanımız biraz fazlasına göz dikiyor.
işsizsin neden evleniyorsun?

saçma sapan bölümleri neden okuyorsun? daha 21 22 yaşında 30 40 bin lira kredi borcu var, işi de yok...saçma ötesi.

diyeceksiniz ki modern dünyada okumuyorlar mı?
valla ABD'de okullar paralı. kimse anne baba parasıyla okumuyor. 3 ayrı işte çalışıp kolej parası biriktiriyor ki okula gitsin.

afrikada güney amerikada gettolarda yaşıyor insanlar güvenlikli havuzlu sitelerde ancak zenginler yaşıyor.

sosyal devlet olan avrupadaki 3-5 ülkeyle de biz aynı değiliz. onlara öykünüyoruz ama maalaef...

biz ligten düştük. yerimiz güney amerika orta afrika ayarı yerler artık.

yani gelecek nesiller ne olacak diyen gidip afrika-güney amerika gettolarına bakabilir aşağı yukarı öyle bir şey olacak. biz tam olarak hiçbir yerle aynı değiliz tabi kendimize özgüyüz ama olacak olanlar benzer.

ben ev sahiplerinin acımasızlığına karşı söyledim. maaşlar artmıyorsa kiralar da artmamalı. bir asgari ücret kadar kira mı olur. devletin artırması için gidip siz söyleyin madem
maaşlar artmıyor ama marketteki peynirin fiyatı artıyor
okul servisinin ücreti artıyor
doğalgaz faturaları artıyor
siz peynir alırken, servis ücreti verirken, doğalgaz faturası öderken "ama maaş bu kadar atmadı" diyebiliyor musunuz?

kaldı ki okulların %90'ı devlet okulu, doğalgazı zaten devlet getiriyor devlet daha kendi kontrolünde olan şeylerde fiyatları tutmuyor, tutamıyor. sonra %15 enflasyon açıklayınca eflasyon %15 olmuyor...

ev sahibi de oradan aldığını servise, peynire, doğalgaza veriyor

ne yapsın hayrına mı oturtsun?

ev sahibine çemkirmek bir şeyi çözmez. istisnai, kiracıyı tahliye etmek için darlayan ev sahibi modellerini kast etmiyorum, ama normal şartlarda artışını yapacak ya da ev boşsa ne fiyata isterse o fiyata verir, çünkü piyasa başıboş, kimse de hayır işlemek için ev almıyor.

sorun ev sahiplerinde değil piyasayı düzenleyemeyen devlette. devlet devlet olaydı da ipleri sıkı tutaydı. kiralardan gelir vergisini tam alsın, tekelleşmeyi önlesin (mesela malum site tam bir tekel örneği), kayıtlı olmayan emlakçılık yapamasın, herkes bedelleri gerçek değerinden ibraz etsin....devlet devlet olsun bunları çözsün, ev sahipleri zaten mecbur yola gelir.

Burdaki asıl problem kiracıların ev sahiplerini zengin sanması. Evi varsa, kiraya verebiliyorsa zengindir kafası. Halbuki o insan o kirayı ek gelir olarak kullanıyor olabilir ki çoğu ev sahibi böyle bence.

Belki başka yazan da olmuştur ancak çıkmama hakkınız var kirasını yasal oranda artırıp devam edin dava açsa haksız çıkar

Belki başka yazan da olmuştur ancak çıkmama hakkınız var kirasını yasal oranda artırıp devam edin dava açsa haksız çıkar
Haziranda zam yaptı yasal oranda. Ocakta da dogalgaza geçildiği icin yapacakmış.
Ben de eşime yasal olarak bu kadarına hakki olmadığını söyledim. Ama sanirim eşim papaz olmak istemiyor.

Ne olacak inanin bilmiyorum.

Çok teşekkür ederim bilgi verdiğiniz için.

Burdaki asıl problem kiracıların ev sahiplerini zengin sanması. Evi varsa, kiraya verebiliyorsa zengindir kafası. Halbuki o insan o kirayı ek gelir olarak kullanıyor olabilir ki çoğu ev sahibi böyle bence.
muhakkak 50 100 evi olan ev sahibi de vardır
belki de kara parayla almıştır. ya da zamanında devlet arsasına çökmüştür. şimdi rant yiyordur.

ama bu bizim çözebileceğimiz bir sorun değil ki. devlet devlet olsun "hemşerim bu parayı nereden buldun sen bi anlat hele" desin. bizimkiler tam tersi "para ver ev al da ister toz sat, ister kadın" diyor.

böyle illegal işleri olan mutlaka vardır. emlak kara para kalamak için ilk akla gelen sektör oldu senelerdir. ancak bu devletin acizliği adamın isterse 1500 dairesi olsun kimse kimseye iyilik yapmak zorunda değil ki. bankalar, holdingler, belli aileler de çoook da zengin "abi sen zenginsin bana ucundan azcık versen" diyebiliyor muyuz?

ki zaten dediğiniz gibi çoğu ek gelir için almıştır ya da kendisi de başka yerde kiradadır :) ne yapsın kendi masrafları 3 katına çıkarken kiracıya zam yapmasın mı?

öğrenci ağırlıklı bölgeden 1+1 yatırım amaçlı ev alma niyetimiz var. araya bişeyler girdi şimdilik erteledik ama bunu gerçeğe dökmek istiyoruz.
online eğitim nedeniyle o evler hep boş kaldı. yattı yani bomboş. bunun zararını tolare etmeye çalışıyorlar şu an.
benim oturduğum bölge öğrencilere uzak, genelde hep aileler var. mülteci falan da yok. 1400'e oturuyoruz, kasımda 1 sene olacak stres oldum şimdiden acaba ne kadar kira ister diye etraftaki evlere baktım çok dengesiz fiyatlar. 1500'e 3+1 de var, biraz daha yukarısı daha merkezi, daha sevilen bölge, 2300'ün altında 2+1 yok. ne kadar artış yapar bilemiyorum açıkçası. ev sahibimiz aslında yaşlı bir çift, evleri vs olan ama evrak işleriyle falan hep oğulları ilgilendi. biz tutarken 1 aylık peşin kirayı amca ve teyzenin eline saydık. öderken de banka hesabı amcanın adına. anlayabildiğim kadarı ile paradan ziyade kiracı kalitesine daha çok dikkat eden insanlar. parayı veren düdüğü çalsın modunda değiller. temiz kiracı olsun, düzenli ödesin, uzun süre otursun kafasındalardı biz yeni taşındığımızda. biz de düzenli ödeyen, komşuların şikayet vs etmediği insanlarız. zaten yaşlı amca ve teyze altımızda oturuyor. ben bu etkenleri düşününce bizi kaybedip para derdine düşmezler diye umut ediyorum zamma nasıl karar verirler, tek dileğim fazla yapmasın yeter düşünüyorum 2000 üstüne çıkmazsa sevinirim sanırım. bildiğim kadarıyla civarda kirası 2000 olan bizimki ayarında ev yok. eski ev sahibim aşırı paragözdü mesela, apartman görevlisi 25 liralık aidat için daha ayın başında sokakta gördüğü yerde hatırlatma yapıp dururdu. anneannem 3+1 evde çok ucuza oturuyor 10 senedir, ev sahibi farklı şehirde, kira işlerini kardeşine bırakmış, kardeşi de üstte oturuyor. hep minicik zamlar yaptı, ben sizden çok memnunum diye diye. bilmiyorum bir ev sahibi olarak sizin için de kiracının paralısından ziyade kalitelisi daha önemli gibi bir izlenim aldım. çünkü evinizi emanet ediyorsunuz, başınız saçma şeylerle ağrımamalı. her parası olan mükemmel kiracı, asla sorun çıkarmaz anlamına gelmiyor. üstte dediğim planımızdan dolayı yarın öbür gün biz de ev sahibi olursak sırf 300 500 fazla kazanmak uğruna iyi kiracıdan vazgeçmeyiz ben o kafadayım en azından. ben üzülüyorum insanların yok zamanında, kucağında bebeği, belki eşi işten çıkarıldı vs böyle bir durumda çık evden deyip bilmem kaç katı kiraya vermek isteyen ev sahiplerinin yaşattığı mağduriyet için.

öğrenci neden ev tutuyor? evet bu ayrı bir sorun. kardeşim istanbul kazandı. yurt çıkmazsa yollamayız dedik. ona istanbullarda ev açıp bir de gözümüzü tamamen arkada bırakacak halimiz yok. zaten öyle bir maddi gücümüz de yok. kimle kalır, tek nasıl kalır, ne yer ne içer hepsi ayrı sorun. boşboş, gelecek vaat etmeyen bölümleri neden hala yazarlar? ben iktisat mezunuyum, ikinci denememdi, elimde diploma olsun diye okudum pek masrafım yoktu. şu an diplomamın işini yapmıyorum. neden hala işletme, iktisat okunuyor? o zamanlar daha idare edilebilir seviyede idi ama şimdi sıfır tolerans valla. saçma sapan bölümler, saçma saçma üniversiteler. edilen masrafa, giden zamana yazık.

ya bir de şöyle bir durum var
bir sürü insan da alabileceği ev alıp istediği yerde oturup o evin kirasının üstüne koyarak başka bir yerde oturuyor
diyelim ev aldı beylikdüzünde ama işyeri ve sosyal çevresi beşiktaşta, diyor ki ben burayı 2 ye versem 4 te orada otursam, 4 ü karşılayamam ama 2yi karşılarım, yol parasını kiraya veririm vs... Yani herkes bir elim yağda bir elim balda olmuyor. Katılıyorum.

Adamın ek geliri, belki geçim kaynağı, bu da bir yatırım. O parayla belki çocuk okutuyor, belki geçiniyor. Her şey %50 %70 zamlanırken, sanıyorlar ki sadece kiracıya zamlanıyor, istiyorlar ki aynı fiyata oturtsunlar, zam yapmasınlar, teneke yağ 100 TL olmuş, şahıs 200 TL zamma çok diyor. Ki çoğu kiracı, gerçeği yansıtmayan tüfe oranını bile kabul etmek istemiyor. Ben maaş o kadar zamlanmıyor argümanını da kabul etmiyorum, bu ev sahibinin problemi değil ki. O zaman maalesef herkes yettiğince bir yere taşınacak. Ayrıca denildiği gibi ev sahibi 5 sene sonunda dairesinin değerini yeniden belirleme hakkına sahip. Ev sahibinin de hakları var! Burada maşallah mülke zarar vermekten bahsedenler bile var. İnsanların malının ortağı gibi beylik laflar edenler de var. Garip.

Herkes için zor; evet. Herkesin gönlüne göre olsun.

kafama takılan şey şu, evet enflasyon açıklanan değerin üstünde bunu aklı olan herkes kabul ediyor.
peki gerçeği yansıtan tüfe oranı ne? resmi dayanağı ne? neyi baz alacaksınız ki? belirsiz. elektronikte ayrı, ulaşımda benzinde ayrı, yeme içmede ayrı. bu söylediğinizi neye dayandırabiliriz, altını nasıl doldurabiliriz?

Dolduramayız. Yorumcu demiş ki tüfe oranına BİLE karşı çıkıyorlar.

Öyle valla, biz de onu düşünüyoruz zaman zaman. Yaşadığımız yerde mutlu değiliz, mutlu olacağımız yerden ev alamıyoruz. E çözüm evi kiraya verip kiraya gitmek olabilir, neden olmasın.

Dolduramayız. Yorumcu demiş ki tüfe oranına BİLE karşı çıkıyorlar.
ya buna daha düzgün bir çözüm bulunması lazım. devlet yarın öbür gün gerçek enflasyon şiştikçe kafasına göre resmi rakamı daha da küçük gösterebilir. o zaman ev kirası enflasyonu diye bişey çıkartılsın, amortismanı bilmem nesi, zamanı, yılı, çevredeki rekabet vs işin içine giren parametrelerle bir formül geliştirilsin ona göre kiralar belirlensin.

ben istiyorum ki kimse mağdur olmasın kimse çakallık da yapmasın. bunun doğrusu her iki tarafı da memnun edecek ölçüde anlaşmaktır. anneannemin ev sahibiyle zam muhabbeti öyle oluyor ev sahibi diyor ki senin gönlünden geçen ne... bizimki diyor ki şu ama sen ne düşünüyorsun? keşke herkes böyle anlaşsa. valla nereye gidiyoruz anlamış değilim iyice saldılar ülkenin ipini, sonumuz son değil o kesin.

Öğretmen atamaları yapıldı suan öğretmenler ev arıyor hep haliyle fahiş fiyata veriyorlar memurlara evleri birde öğrenciler ünilere döndü o yüzden evler yok pahasına gidiyor,

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…