Neden Kiralar Bu Kadar Artti?

Amortismana göre hesaplama şeklini yukarıda anlatmış bir arkadaş.
Evin emsal satın alma bedeli / 240
500 binlik bi evin kirasının 2 bin olması demek. Yani senin bölgene göre yorum yaparsam evkada 2000 lira kira vermen gerekir ki kiracıların işine gelecek bir hesaplama yöntemi olmaz bu sanıyorum.

Pandeminin ilk zamanları devlet ev kredilerini düşürmüştü. Kredilerin düştüğü gün ev sahibi satılık evlerini 1.5 katı fiyata çıkardılar. Bir gün önce 400bin olan ev bir günde 600 bine çıktı.
Enflasyon bunun neresinde tüfe neresinde vicdan neresinde. Bu bildiğin düpe düz fırsatçılık.

İstanbul için söylüyorum bunu, kiracılar açısından çok da makul düzgün bir hesaplama olur.

Benim aşırı uygun fiyata oturuyorum, ev sahibim sağlam zam yapsa hakkıdır dediğim evim şu an bu standarda geliyor baktım. Piyasa hiç böyle değil. 500 tl kadar zammı koşulsuz kabul ederim, yine piyasadan 300 tl falan aşağıda kalır öyle diyeyim.

Ama ne yazık ki oran 20 seneden büyük evlerde 1/150 1/170 gibi bir durumda şu an.

Örneğin önceki sayfalarda anlattım. İstanbul'a da merkeze uzak ama gayet yaşanabilir semt için 20 senelik evin fiyatı 550 bin şu an minimum.

%20 peşinat olması halinde 440 000 kredi çekiyorum. Aylık ödemem 7 küsür bin TL.

Şu an oranın kirası 3800 tl.

Geçen sene o ev 350 bin TL idi. Kirası da 1300 tl

Geçen sene %20 peşinatla gitseydim çekeceğim kredi bugünkü faizle 280 bin TL, ödemem 4 bin civarı olacaktı.

Bu arada geçen sene o düşük faizle satılan evlerin yarısı el değiştirmiş. Sağlam iş döndü orada. İnsanlar muhtemelen kirayı tamamen krediyi karşılayacak şekle getiriyor.

Valla rakam olarak makul kiram
Ama 2 gecedir kendime yediremiyorum..
Sebep ne mi?
Bana sunulan gerekce gecen sene az yaptim su kdrda gecen senenin parasi olsun
Gecen yil bile villa aldim odeyemem diye agliyordu ki benden gidecek parayla kapisini bile alamaz
Ya bu kdr dusunuyorum de, sebebini sordukmu? Bizd3 uyar veya su olmazmi diyelim
Ayrica evinde hala sineklik yok. Kabul etmemisti Sinekligi olmayan evine guncel kira istemeye utanmiyormusun?
Cogu masrafi biz odemistik ama artik 1 tl bile duserim
Banyoda sizinti var onuda bi yaptirsin, kasim gibi sineklikte yaptiricam
Kombisi asla yetmiyor camlari kapanmiyordu elden gecti uflesem yikilacak.
1 kez bile evini gormedi.
Gecen senenin zammiymis
Bu kdr uslupsuzluk olmaz ya
Olmamali

İstanbuldaki evlerin çoğu 1.000.000tl etmez (Bebek, Nişantaşı gibi sükseli semtler hariç), Ankara da keza. Esenyurttaki eve 1milyon lira isteyemezsin. Türkiyede her şeyin fiyatı balon şeklinde, sebepsiz ve saçma şekilde arttı. Gıda çok pahalı, arabalar 4 yıl öncekix5 fiyatında, evler zaten 4 yıl önceki fiyat x5 fiyatında ... Bu ekonomi ne olacak bu şekilde arkadaş millet taş mı yiyecek, işe uçarak mı gidecek, klubede mi yatacak? Hiç kimse hiçbir şeyi satın alamayacaksa yapmasınlar inşaat falan araba da satmasınlar daha evla yeminle. Türk ekonomisi hastalıklı vaka olarak ekonomi kitaplarına geçmeli bence, böyle balon piyasa hiçbir yerde, hiçbir zamanda görülmemiştir.

Ben İstanbul Bahçelievler’de doğdum büyüdüm. Eskiden yaşadığım ve okula gittiğim Basın Sitesi, Yayla tarafında sıfır daireler milyon tl ler ediyor. Bir ev beğendim 2 850 000 TL Esenyurt genel olarak kötü bir yer değil, gözünüz korkmasın; Cumhuriyet, Esenkent, Güzelyurt, Barbaros Hayrettin Paşa gibi mahalleleri gayet düzgün. Ama orada bile uçtu her şey. Yine de almayı düşünen varsa şu an en makul ve en düzgün yerler buralar. Ha metro gelirse Esenyurt Beylikdüzü de alınamayacak kıvama gelir. Şirinevler gibi varoş yerlerde bile 1 milyon TL sıfır daireler.

yanımızda yeni yapılan sitede 1+1 evler 1 milyon liraya yakın bir fiyata satııyor.
şaşkınım.
işin tuhaf yanı daireler de kapış kapış satılıyor boş kalmıyor hiç

Öyle valla, biz de onu düşünüyoruz zaman zaman. Yaşadığımız yerde mutlu değiliz, mutlu olacağımız yerden ev alamıyoruz. E çözüm evi kiraya verip kiraya gitmek olabilir, neden olmasın.
Biz de bunu düşünüyoruz artık. 3.5 sene önce buraya geldiğimizde elimize toplu para geçsin peşinat yaparız diye düşünerek bir kaç iş yapmaya başlamıştık. Şimdi oradan gelecek para oturduğum yerde sıfır evin 1/4ü bile değil. Öğrencilerin olduğu yerden apart tarzı bir ev alıp kiraya vermeyi düşünüyoruz. Oradan gelecek kira benim kiramı karşılar neredeyse.

Hatta param olsa bulunduğum semtte eli yüzü düzgün oturulur sıfır olmayan ev alacağıma 3 tane apart alır 3 evin kirasıyla istediğim semtin iyi evinde kirada otururum.

1.5 sene önce trafik kazası yaptık aracımız perte çıktı kasko hesaplamada çıkanın 2 bin altını verdi kabul ettik. Ertesi gün kaza yaptığımız aracın dengi tam 10bin fazlaydı internette. Şimdi yanına yaklaşılmıyor.

Öğretmen atamaları yapıldı suan öğretmenler ev arıyor hep haliyle fahiş fiyata veriyorlar memurlara evleri birde öğrenciler ünilere döndü o yüzden evler yok pahasına gidiyor,
memurların nesine fahiş fiyata veriyorlar ya anlayamadım eti ne budu ne adamların

ama bunu yaparlarsa müteahh İT ler nasıl vergi kaçıracaklar.

Kiracı olmak çok zor bizde kiracı olduk dakikasını geçirmiyorduk her 20 günde olmak üzere çıkın evi satcam deyip duruyordu 2 dairesi vardı eve kaç tane emlakçı geldi sayısını unuttum en sonunda tartıştım emlakçının yanında..kör nokta hiç yok dedi her yer kör nokta dedim sonra elin adamları her 20 günde benim yatak odamı görmek zorunda değil hanımefendi dedim..orası beni enterese etmez dedi bende beni eder dedim..emlakçı 20 gün içinde çıkmanız gerek deyince 20 günde ev mi bulunur da çıkılır ki 3 ay mühledim var kiracı olarak dedim açın bakın dediğimde evet ama ev sahibi 20 günde çıkıcaksınız dedi deyince bu eve ne kiracı ne de satıcı kimse gelmesin inşallah dedim..halen ne kiracısı var ne de satıcısı..ah ettim ettik..paragöz..eşi de bundan kaçmak İçin yurtdışına yerleşti sorunlu demişti

İzmir için 1/240-250 hala yüksek kalıyor sanki. 1/300 civarı falan oran sanıyorum.

Allah herkesin yardımcısı olsun gerçekten. 1.5 sene önce bulunduğum ilde 1600 liraya 5+2 dubleks, sıfır, 2 teras, 2 balkon, 3 banyo, 1 kiler site içi bir daire tutuyorduk son anda oturduğumuz sitede başka bir daire ile anlasınca yan bloga geciveririz dedik vazgeçtik. Şimdi arkadaşım için daire baktık geçen gün ve 1600 liraya 1+1 bile denmeyecek küçüklükte, salonumsu bir odanın içine yapılmış açık mutfakli parkeleri dökülen kapıcı dairesinden bile daha kötü bir daire gösterdi emlakçı. Nasıl ruhum daraldı anlatamam.

Bu fiyata bundan daha iyisi yok elimde, okullar açılıyor diye herkes zam yaptı dedi üniversiteler açıldığı için fırsatçılık yapıyorlar dedi. Yazık değil mi bu insanlara ya. öğretmenler, öğrenciler acil ev tutmak zorundalar ve çevremde 2 kiracı arkadaşım evden çıkarıldı. Yok oğlum evleniyor, yok kızım evi ofis olarak kullanacak gibi sebeplerle. Kiraciyi çıkarıp fiyatı katlayarak zam yapmak cazip geliyor herhalde ev sahiplerine

Sanırım şöyle bi mantık yapıyolar. Ev fiyatları arttı ya maliyetler artmış diye kiralıklarıda artırdılar. Ev alamayan kiralayacak mecbur. Ama kiramızı zamanında alır mıyız diye düşünen yok. Allah doyursun gözlerini. 5 ay önce 900 olan evin kirası geçen ay 2250 yazmışlar.

Öğretmen atamaları yapıldı suan öğretmenler ev arıyor hep haliyle fahiş fiyata veriyorlar memurlara evleri birde öğrenciler ünilere döndü o yüzden evler yok pahasına gidiyor,
bugün tekrar göz attım kiralık ev ilanlarına.
saçma sapan fahiş kiralarda dikkatimi çeken bir ibare vardı. memur kiracı istiyorlar. kaç tane böyle denk geldi. kimisi sadece bayan öğrenci falan yazmış. bu çakalların hedef kitlesi direkt öğretmenler, akademisyen ve öğrenciler, net! anca onlara kitleyebileceğini anlamış ş..siz. iş garanti, maaş garanti, el mahkum.

Normalde bende konu açmıştım evimle alakalı ama sonuca bağlandı diye dusunup kapattirdim.

Ev sahibimiz bizden bizde ondan memnunduk.evi satmam lazım alın dedi bizde alamadık.neyse tamam oturun seneye duruma bakalım dedi.kizim okula başladı,havalar soğudu.

Bugün ne oldu bilin bakalım
3 tane abla geldi eve bakmak istiyoruz biz alacağız dedi
Ev sahibi her hafta olduğu gibi karar degistirmis
Şimdi ev arıyoruz yine
Kiralar 2 katı falan değil resmen 4 katı olmuş.okul durumundan dolayı.ayrica taşınma masrafi var.birde karşımızda bir ev var.tam 2.5 kat fazla kirasi neyse dedik sonra birde 5.000 TL ye kömür almışlar.onu da vereceksin her ay taksitle dedi tamam dedim.
Bı araştırdık ki 2.100 TL'ye kömür almışlar
Nereden yolsak diye bakıyorlar artık.
Yarın evi yine görmeye geleceklermis.bu arada bugün gelen ablalar hı hı hı diyip kaçtılar resmen
Ev sahibide seviniyor ev satılacak diye
Yarın geleni de göreceğiz ama satılamaz bu ev ya bize verdiği fiyata verecek yada kalacak bu ev.
Bakalım yarin da gelsinler görsünler.
Ev sahibine eşim baya kızdı,haklı olarak ağır konuştu.ev bulana ve rahat olana kadar çıkmıyorum dedi.acele etmiyorum dedi.bakalim sonumuz ne olacak

Çanakkalede de oyle ogrenciler geliyor ya simdi o sebepten yazik ogrenci tutuyor 1+1 eve 2.500 istiyolar saka gibiler..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…