Yav arkadaşlar, bu eşya dediğiniz şey, hani koltuk, sandalye, halı, kilim falan hep siz rahat edin diye var, eziyet çekin diye değil.
Misafirler pismiş.
E evet pis insanlar. Kocaman 3 çocuklu eltiyi, kazık kadar adam yetiştirmiş kayınvalideyi azarlayarak mı terbiye edeceksiniz. Çağırmayın, gitmeyin amenna.
Ama nedir, eve gelen misafire "sen pissin" demek.
Pis olduğunu düşündüğünüz insana yemek yedirmeyin, ağırlamayın, güler yüz göstermeye çalışmayın. Çağırmayın, olsun bitsin.
Konu sahibi bile bile çağırmış, sonra da elinde sabunlu bez bir halıyı bir koltuğu silmiş. Ayıp yahu. Yani tamam, o ana elbette çocuğuna evladım dökmeden ye, dikkat et diyecek, çocuk dökerse silecek de, yapmıyorsa da yapmaz yani en az 35 40 yaşında kadına terbiye mi vereceğiz. Ayıp değil mi?
Herkes ortaklaşa demiş ki "istemeden olsa..." E bazısı dikkatsizlikle yapılana da söz eder "dikkat etmedi, güzelim halımı mahvetti."
Halı yav, mahvolursa da olur yani, evine davet ettiğine göre sevdiğin değer verdiğin insan olmalı, senin değilse eşinindir, çocuğunundur.
Herkesin titizlik anlayışı farklı.
Bir misafirliğe gittiğimde, o zamanki sevgilimin yakın arkadaşının evine gitmiştik. Sevgilime çayı uzatırken şekerlikten elimle küp şeker aldım diye kadın gözümün önünde koca şekerliği çöpe attı. Sadece şekerleri değil, şekerliği de.
Bir daha evine adım atmadım. Düğün yaptı, düğününe bile gitmedim.
Size göre bu uç bir örnek olabilir ama bazısına göre de konu sahibi uç bir örnek işte.