Nisan'da kimler tüp bebek tadavisine başlayacak?

ıcsı ney zübeyde...........??????????????

ICSI adıyla da bilinen mikro enjeksiyon, günümüzde teknolojinin infertilite alanına kazandırdığı en yüz güldürücü tekniklerden biridir. Çok kısa bir zaman öncesine dek imkansız denilen durumlarda bile ICSI çiftlerin gebeliğe ulaşma şansını arttırmaktadır. Dünyada ve Türkiye'de bir çok mikro enjeksiyon bebeği sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedir. İnfertil çiftlerde yardımla üreme için ICSI (Intra Cytoplasmic Sperm Injection) ya da bilinen adıyla mikroenjeksiyonun kullanılması, In Vitro Fertilizasyon ve embriyo transferi (IVF-ET) yöntemlerinin gelişmesinden beri ulaşılan en önemli gelişmedir. 1970'li yılların sonlarında ve 1980'li yılların başlarında tüp bebek (IVF-ET) yönteminin ilk geliştirilme amacı, tüplerin tıkalı olduğu kadın infertilite olguları idi. Bu şekilde tüpler by-pass edilebileceklerdi. IVF ile, sadece tüplerin devre dışı bırakılmasının değil aynı zamanda daha az sayıda sperm ile döllenmenin başarılabileceği fikri ortaya çıkmıştır. Bu yöntemde yumurta ve sperm özel serumların içinde aynı tüpe konur ve döllenmenin oluşması beklenir. Nispeten daha az sayıda sperm oositlerle laboratuar ortamında karşılaştırılmakta ve daha sonra embriyo gelişimi izlenerek uygun zamanda rahim içine embriyo transferi yapılmaktadır.

IVF ile erkek faktör infertilitesinin tedavisi bir noktaya kadar başarılıdır. IVF'e rağmen hala gebeliğe ulaşamayan ve sperm sorunu olan çiftlerde ileri tekniklerin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Geliştirilen ilk teknik parsiyel zona diseksiyonu (PZD) dur ve hemen sonrasında sub zonal inseminasyon (SUZI) kullanılmaya başlanmıştır. Bu tekniklerin ikisinde de amaç sperm-yumurta yakınlaşmasını sağlamaktır.

PZD'de yumurta hücresinin zona ismi verilen dış tabakasına mikro-pipet yardımıyla bir delik açılır. Böylece sperm zonayı by-pass eder ve direk ara boşluğa (perivitellin aralığa) geçer.

SUZI işleminde, mikro-pipet içine bir veya daha fazla sayıda sperm alınır, yumurta tutulur. Pipet zona boyunca geçirilir ve sperm direk perivitellin aralığa enjekte edilir.

Ulaşılan en üst noktada ise ICSI yani mikroinjeksiyon yöntemi tüm tekniklerin önüne geçmiştir. Tek bir sperm yumurtanın içine direk enjekte edilir.

ICSI'nin geliştirildiği ilk dönemlerde sperm yumurta karşılaşmasında döllenmeme riski taşıyan çiftlerde uygulanması, bunun dışında geleneksel IVF yöntemine devam edilmesi düşünülmekte idi. Oysa günümüzde bir çok tüp bebek merkezi, başarı oranlarının daha yüksek olması nedeniyle tüm tüp bebek uygulamalarını ICSI ile yapar hale gelmiştir. ICSI yapılabilme imkanı varken sadece IVF uygulanması tercih edilmemeye başlanmıştır.

Geleneksel olarak ICSI gerekenler;
*Grup-I: Önceki IVF denemelerinde döllenme sağlanamayan olgular,
*Grup-II:Önceki IVF denemelerinde döllenme oranı düşük olanlar,
*Grup-III: TESA/TESE gibi cerrahi yöntemlerle sperm elde edilmek durumundaki olgular,
*Grup-IV: Sperm parametreleri kötü olanlardır.

Ovulasyon indüksiyonu yapılarak fazla miktarda yumurta hücresi oluşturulmaya çalışılır. Oluşan folliküller takip edilir ve uygun büyüklüğe gelmesi beklenir. Bu arada ölçülen E2 seviyeleri ile yumurtalıkların tedaviye verdiği cevap değerlendirilir. Yumurta toplama günü kararlaştırılır.

Yumurta toplanmasını (OPU) takiben alınan oositler (yumurta hücreleri) önce işlemden geçirilerek yıkanır ve artıklardan arındırılırlar. Oositler seçilir ve uygun olgunlukta olanlar ICSI için hazırlanır. Bu arada alınan spermler de bazı özel yıkama işlemlerinden geçirilerek hazırlanır. Seçilen spermlerden enjeksiyon yapılacak oosit sayısı kadar sperm ayrılır ve hareketsizleştirilir. Sperm mikro-pipete alınır ve başka bir pipetle tutulan oositin içine enjekte edilir. Bu işlem her oosit-sperm çifti için tekrarlanır. Enjeksiyon sonrası, özel serumların içinde uygun sıcaklıkta ve karbondioksit yoğunluğunda inkübatöre konur. Ve döllenme oranları ve gelişim kalitesi belli aralıklarla izlenir

Canım dondurulmuşta son tüpüm kaldı :)

Canım teşekkürler, sana da çok geçmiş olsun, dikkat et hep dinlen.
Öpüyorum.

Sevgiler

merhaba canlarımmmm. okuldan geleli 5 dk bile olmadı boynum çılgın ağrıyor ama bakın size kavuşmak için hemen pc başındayım bugün bir ara girip okudum yazdıkalrınızı özlemcim yüksek tansiyon ciddi bir durum çok dinlen tuzdan uzak kal ve sürekli kontrol altında ol canım Allah korusun dualarımız seninle.
ben perşembe kalp atışı için gideceğim 3.40da randevum var çooook yorgunum .zübeydecim iyi haberini bekliyorum inşallah.
tedaviye başlayan herkese başarılar sevgiler kızlar

2 ay klomen ve ovıtrelle tedavisi gördüm bununla beraber bi kalp çarpıntısı başladı halada gitmedi. azıcık merdiven çıkıyım nefes nefese kalıyorum kalbim bademciklerimde atıyo sanki. korkmaya başladım kızlar. benim gibi olan varmı

kızlarr bir de bunu anlatayım okulda bir öğretmen diuorki biliyorsunuz kimse benim tedavi gördüğümü bilmiyor buna rağmen diyorki yazın bebeğimi kaybettim ya şimdi de hamileydim raporluydum ya insan ısrarcı olmamalıymış olmuyorsa olmazmış çocuğum yok demek üzülmekten iyiymiş. birisinin bebeği özürlüymüş kromozom sorunları varmış bir bebeğini öyle kaybetmiş 9 aylıkken şimdi sahip olduğı da özürlüymüşşş ayyyyyyyyyyyyy içim karardı

selcim sorularin icinde bildigim 6 yumurtadan neden besi dollenmis kismi herkeste boyle oluyor seninkiler yine besi de iyi dollenmis. bizde 10 yumurtadan sekizi dollenmisti, herkeste dollenmeyen birkac yumurta oluyor. nedeni teknik bilmiyorum ama normali bu onu diyebilirim.
dondurulmusun kalitesini dusuk bulduklari icin olmamis olabilir. fransada kalitesine bakmadan kalan hepsi donduruluyor ayni gun ama burda kizlar hep kaliteli degildi ya da gelisimleri durdu ondan dondurulmadi diyor.
dedigin kalite gruplarini bilmiyorum ama yuzde elliden fazla frgmantasyon pek istenmiyor. fransadaki doktor boyle demisti.yine de oylede hamile kalanlar cokmus gerci.
bir de yumurtaligim yukarda demissin benim bir arkadasima da bu denmisti yani bazi yumurtalar toplanammis yukarda die, kendisinden duydugum buydu belki sende de bu oldu.

zeynepcim millete demesi kolay. yalniz anlamadigim bebegini kaybetmis bir kadina hangi vicdan ve karaterle boyle cumleler kuruyorlar. haa su var evet olmuyorsa olmuyor dogru ama bir suru teknik var yardim alabilcagimiz konular her sey sonuna kadr denersek ve hala olmazs o denir. ama senin benim durumumdaki insanlara bile bile boyle konusmak ben sadece art niyet diorum. kimsenin gunahini almak istemem ama cok karsilastim boyle salaklarla, baslarina gelsin de bir de o zaman goreyim nasil konusuyorlar mi boyle, tovbe tovbe!!!!
tansiyonumu hoplatcaklar simdi

nasılsınız kızlarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

alem deliye hasret biz akıllıya hey Allahım yarabbim yaaa...içinden demişsindir zeynep sen benim neler çektiğimi biliyormusun diye...cins insanlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…