Karşılaştıklarını ve yaşadıklarını kendi yaşadıklarıma benzettiğim için yorum yapma ihtiyacı hissettim, belki sana yol gösteririm diye.
Eşimle tanıştığımda aklımdan evlilik düşüncesi geçmiyordu, bir nevi eşim zorunlu kıldı beni, annesini buluştuğumuz ortama çağırmış (benim haberim yoktu) anne bak senin gelinin hazırlan istemeye gidiyorsun dedi, bende sırf eşimi mahcup etmemek adına fazla tepki göstermedim. Böylelikle ilk adımı attık.
Eşim aynen senin nişanlın gibi öğretmenlik mezunuydu ve atanamamıştı, ama tanıştığımız dönemde yeni askerden gelmişti (askerliğini Hakkari de yedek subay olarak yapmış) 10 ay boyunca askerde iyi para kazanmış ve harcayacak yeri olmadığı için ailesine göndermiş, gelince evlenirsem vs. yatırım olur biriktir anne demiş. Onada güvenerek nişanlandık.
Ama nişanlandığımızda öğrendik ki ailesi 1 kuruş bırakmadan harcamış hepsini, artı eşime 1 bilezik bile almamışlar.
Neyse eşim eli kolu bağlı bir şekilde çok düşük bir maaşla işe başladı ki ben eşimle tanıştığımda 4 yıllık memurdum, aileminde maddi durumu kötü sayılmaz,(polis emeklisi baba ve hemşire emeklisi bir annenin, varını yoğunu evlatları uğruna harcayan bir ailenin 3 çocuğundan biriyim).
Eşim baktı ki ailesine biriktirmesi için verdiği paraları ailesi eli titremeden harcıyor, kazandığı 3 kuruşta olsa nişanlıyken getirdi bana verdi, birlikte bazı eşyalarımızı aldık, ailemde destek çıktı, kalan eşyaları 12 taksitle aldık.
Evlendik... 6 aylık evliyken eşim 6 ay yatılı okula gitti (öğretmen olarak atanamayınca polis oldu) eşim gelene kadar ben hem evimi idare ettim, hem eşimin gelir-giderlerini karşıladım hemde 12 taksitle aldığımız evimizin eşyalarının borcunu bitirdim.
Eşim okulu bitirdi, atandı ve eş durumundan bulunduğumuz ile geldi, mesleğe başladığı ay kredi yurtlara olan 3.600 liralık borcunu bitirdik, ne zaman borç bitti kayınvalidem başladı, besledim, büyüttüm, okuttum ama oğlumun parasını yiyemedim...
(Askerdeki kazandığını yemiş ama az gelmiş anlaşılan, okuttum dediği oğlunun borcunu eşimle birlikte ödedik yetmedi anlaşılan, düğünümüzü benim ailemin destekleri ile ve ben tek başıma yaptım yetmedi anlaşılan, üstelik biz bunları yaparken kendi evinin eşyaları değiştirdi demekki parası vardı ama madem bir gurursuzluk yaptım, hiç olmazsa kendime karım olsun diye düşünüp kendi evinin eşyalarını yeniledi)
Şimdiki durum ne mi?
İyi bir arabamız var (ben bekarken almıştım, evliliğimiz 4. yılında değiştirdik daha iyi bir araba aldık)
Evim var (3 yıllık kredisi kaldı)
5,5 Yaşında bir kızım var ve özel bir kolejde okutacak gücüm şükürler olsun Allaha var.
Ama eşimin ailesine verecek TEK KURUŞ PARAM yok.
Bunları neden mi anlattım, eşin sana destekse, doğruyu- yanlışı, kendisini sayananı - saymayanı, kendisine destek olanı - olmayanı ayırt edebiliyorsa, arkanda duracaksa maddiyat gelip geçicidir. Maddiyata pek takılma.
Zamanında bende üzülmüştüm, ben bir eşyayı, bir bileziği hak etmiyor muyum diye, ama şimdi eşimden değil bir bilezik 10 bilezik istesem yemez, içmez ve alır bana.
Ha bunları yaparken de öyle sistemli yaptım ki, onlar cin olup beni çarpmaya çalıştıklarında yaptıklarımızla biz onlara cin olduğumuzu gösterdik.
Eşimin kredi yurtlara olan borcu bitti, bizden para istemeye başladılar, gidip dünyanın borcuna girip ev aldık. (paramız yok demek için)
Aradan zaman geçti ev borcunuz sabit kalıyor maaşlara zam geliyor dedikleri anda (para isteyeceklerini anlayıp) babamdan borç alıp arabayı değiştirdik, babama borcumuz var dedik.
Eşim 2 senedir Hakkari de şark görevinde aaaa Hakkaride maaşını fazla alacaksın dedikleri anda (eşimde benden cin oldu artık) gitti hemen kızımı kreşe, yada devlet anaokuluna değilde özel bir kolejin anaokuluna yazdırdı, ailesinede herşeyin bir bedeli vardır, babasının uzakta olmasınında bir bedeli olmalı hiç olmazsa gözümün arkada kalmayacağı bir okulda okusun dedi. (biz benim iş durumumdan dolayı eşimle Hakkari ye gidemedik, 2 senedir ayrıyız)
Hakkınızda hayırlısı olsun diyorum, Allah yolunuzu açık etsin.