• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nisanlimin ailesinin yaninda bacak bacak ustune atmak

Konu sahibiylede ayni fikirde oldugum zaten onceki mesajlarimda belli suan ona birsey yazmiycam.

Fakat dikkat ettimde bacak bacak ustune at onla saygi olmaz diyenlerin cogu ki benim gorusumde budur bunu saygi olarak kabul eden kimseyle dalga gecer tavirda atiflarda bulunmamislar.

Ama saygisizlik bencede dikkat et diye savunanlarin cogunlugu diger gorustekilerle bi zahmet yapin saygi neyle olur gibi kelimelerle diger gorustekilere hep bir laf soyleme cabasinda olmuslar.

Bir kisimda sanki bacak bacak ustune atanlar yayilio hic bir saygi davranislari yokmus gibi ayaga kalkarim falan.

Ben mesela bacak bacak ustune atarim bir ortamdada buyuk geldimi kalkarim oturana kadar oturmam,disaridan gelen 5 yasindaki cocuk dahi olsa kapida karsilarim kapiya ugurlarim hatta yetmez bazi misafirlerde sokaga cikariz :) El operiz 30 a yakin olmama ragmen elim opulur bizdede saygi boyledir.

Saygi nasil olur diyenlerede bizde boyle mesela.
Yani sadece kucuk buyuge degil buyukte kucuge esit davranir.Kulturler ve yasam tarzlari sartlarina gore saygisini gosterir.
Ama beni kapiya kadar gecirmeyen yada bir buyugumun elini opmeyenede saygisizlik yaptigini dusunmem saygi duyarim elestirmem laf etmem.Saygi dusunceyle olur daha cok.

Yazimsa neye katilmadiniz bilemiyorum ama suna dikkat edelim,ben yazimda kimseyi ne yaftaladim ne de "saygili/saygisiz" diye gruplandirdim.. Benim anlayisim bu dedim.. Siz ise,"sizin sacma kaliplariniz" demissiniz.. Burda daha fazla bsy dememe gerek yok sanirim..
Ikinci olarak da, fedakarlik yapmakla kisiliginin disina cikmak cok farklidir.. Bi insan ailesinin yaninda muhafazakar olup baska yerde tam tersi ise misal, bu kisilik oturmamisligidir.. Ama (konu sahibinin konusundan ornekle gideyim) ailemde daha rahatken esimin ailesi biraz daha bu
"Sizin bana göre saçma kalıplarınız" dedim. "Bana" sözcügünü tamlamadan atmadan tekrar okursanız benim de kimseyi yaftalamadıgımı göreceksiniz.

Bana göre saçma, yani hiçbi anlam ifade etmiyo, hiçbi mantık kalıbına oturmuyo, hatta samimiyetsiz benim baktıgım yerden. Size göre belki önemli, belki değerli, belki yaşatılması gereken bi gelenek hatta belki de kutsal.

Mesele şu ki değeri sizi değersizliği de beni bağlar. Yani yaftalanacak bi taraf yok ortada. Kimin ne hakkı var ki size ya da bana ya da konu sahibesine karışmaya?

Fedakarlık yapmak-Kişiliğinden çıkmak çok farklıdır. Ben de aynen bunu belirttim "Girdiği ortamın değerlerine saygı göstermek başka şey, her ortama uyum sağlayayım diye kendi değerlerinden vazgeçip bulunduğu kabın şeklini alıp taviz üstüne taviz vermek farklı şey." derken.

Tekrar da söylüyorum farklı davranış kalıplarına birarada saygı göstermek yerine, herkesin kendi adetini, görgüsünü devam ettirmesine izin vermek yerine "sen kendinden fedakarlık et bize uy aksi halde arkandan kötü konusur dedikodu yaparız" demek ki konu sahibesinin eşinin ailesinin yaptıgı şey tam olarak bu, çok büyük bencillik.

Sizden bağımsız olarak yapıversin ne olacak gamsızlığındaki yorum sahibelerine zaten söyleyeceğim tek şey yapıvermesin ne olacak? Kayınvalideyle kayınpederin kalbine mi iner gelinleri bacak bacak üstüne atsa, insan içine mi çıkaramazlar utançlarından? Ne olur yani tam olarak? Sen yaşat yine geleneğini sonuna kadar, sana bi kelime laf edenin karşısına yine ilk biz yazalım, biz dikilelim. Ama yapmak istemeyene de laubali sözlerinle, o cık cık cık kınayan bakışlarınla, e evde kal madem pişkinliğinle saldırma.

Yani özetle yazınıza katılmadım çünkü saygı göstergesi olduğunu düsündügümüz işaretler birbirinden tamamen farklı hatta neredeyse zıt. Ama öte yandan yazınızı onayladım ve hoşuma gitti çünkü pek çok üyeden farklı olarak yaftalamadan kabullenmeyi, yargılamadan saygı duymayı içeriyo. Bacak bacak üstüne atmakla saygısız ya da saygılı olmaz insan, tek davranışla degerlendirilmez olgunlugunu gòstermissiniz.

Son düzenleme:
Aslında alıntılamak istedigim tek bi cümleydi ama kullanmaya kullanmaya unutmuşum sanırım.

"Sadece benim gözümde bu da bi saygı göstergesidir, kimse de beni kınayamaz."

Yazının kalanında hemen hemen hiçbi şeye katılmasam da işin sırrı aslında şu cümlede.

Saygının çerçevesini belirleyecek olan kişinin kendisidir ve belirlediği bu çerçeve için ister dış kapının dış mandalı olsun ister aileden biri kimse kimseyi yargılayamaz. Bu kısmı çok dogru yazmıssınız.

Yani "yaşça büyüklerin yanında yapılmayacak şeyler listesi" diye evrensel ve uyulması zorunlu bi liste yok ortada.

Sizin yorumunuzda yazdığınız davranışlar benim hayatımda hiçbi anlam ifade etmiyor mesela. Ama ne sizi kendi hayatıma uymaya zorlayabilirim veya bunun için kınyabilirim ne de ben sizin bana göre saçma olan kalıplarınıza uyabilirim.

Girdiği ortamın değerlerine saygı göstermek başka şey, her ortama uyum sağlayayım diye kendi değerlerinden vazgeçip bulunduğu kabın şeklini alıp taviz üstüne taviz vermek farklı şey.

Sizin için atıyorum büyüklerin yanında içki içmek bi terbiye eksikliği gösteriyorsa ve tutarlı bi insansanız eşinizin ailesi size istedigi kadar iç kızım ne olacak dese bile siz bunu kendi degerlerinize sindiremezsiniz ve içmezsiniz.

Ki konu sahibesinin eşi ailesinin değerlerini içten içe pek dogru bulmuyor olacak ki yeşil ışıgı görür görmez sigarasını da ickisini de içmis karısının ailesinin yanında.

Konu sahibesi özetle kendi görgünüzden saygınızdan, sizi büyütenlerin size ögrettigi yoldan utanıp taviz vermek yerine kendilerinden farklı yaşayan insanların da değerli oldugunu eşinizin ailesine göstermelisiniz bence. Şekilciligin oldugu yerde samimiyet olmaz.

İnsanlar yabancı gelinlerle/damatlarla bile her türlü kültürel farklılığa rağmen ortak noktada bulusuyolar.

Yani siz her kötü günlerine koşacaksınız, hürmet göstereceksiniz, seveceksiniz, kendi aileniz bileceksiniz ama onlar olayı 2 bacagınız birbirine paralel mi dikine mi buna indirgeyip dedikodu yapacaklar ve siz saygısız olacaksınız? Kimse bu kadar basit düsünmez diye umuyorum. Siz yolunuzdan şaşmayın.
Yazimda neye katilmadiniz bilemiyorum ama suna dikkat edelim,ben yazimda kimseyi ne yaftaladim ne de "saygili/saygisiz" diye gruplandirdim.. Benim anlayisim bu dedim.. Siz ise,"sizin sacma kaliplariniz" demissiniz.. Burda daha fazla bsy dememe gerek yok sanirim..
Ikinci olarak da, fedakarlik yapmakla kisiliginin disina cikmak cok farklidir.. Bi insan ailesinin yaninda muhafazakar olup baska yerde tam tersi ise misal, bu kisilik oturmamisligidir.. Ama (konu sahibinin konusundan ornekle gideyim) ailemde daha rahatken esimin ailesi biraz daha bu gibi seylere dikkat ediyorsa, orda bacak bacak ustune atmamak, kisilikten ödün vermek demek degildir..
Bunu şöyle düşünüyorum, mesela normalde yemek yiyisimiz daha farkliyken, guneydogulu bi arkadasimi agirladigimda veya evine gittigimde,onun sofra gelenegine uymaya calisirim, hem ona saygimdan hem de mutlu olur diye.. Ama benim inancim o arkadasima gore sekillenmez mesela.. Veya dusuncelerim.. Mesele bundan ibaret bence..
Bunlari tartismak icin de yazmadim.. Sevgiler..

"Sizin bana göre saçma kalıplarınız" dedim. "Bana" sözcügünü tamlamadan atmadan tekrar okursanız benim de kimseyi yaftalamadıgımı göreceksiniz.

Bana göre saçma, yani hiçbi anlam ifade etmiyo, hiçbi mantık kalıbına oturmuyo, hatta samimiyetsiz benim baktıgım yerden. Size göre belki önemli, belki değerli, belki yaşatılması gereken bi gelenek hatta belki de kutsal.

Mesele şu ki değeri sizi değersizliği de beni bağlar. Yani yaftalanacak bi taraf yok ortada. Kimin ne hakkı var ki size ya da bana ya da konu sahibesine karışmaya?

Fedakarlık yapmak-Kişiliğinden çıkmak çok farklıdır. Ben de aynen bunu belirttim "Girdiği ortamın değerlerine saygı göstermek başka şey, her ortama uyum sağlayayım diye kendi değerlerinden vazgeçip bulunduğu kabın şeklini alıp taviz üstüne taviz vermek farklı şey." derken.

Tekrar da söylüyorum farklı davranış kalıplarına birarada saygı göstermek yerine, herkesin kendi adetini, görgüsünü devam ettirmesine izin vermek yerine "sen kendinden fedakarlık et bize uy aksi halde arkandan kötü konusur dedikodu yaparız" demek ki konu sahibesinin eşinin ailesinin yaptıgı şey tam olarak bu, çok büyük bencillik.

Sizden bağımsız olarak yapıversin ne olacak gamsızlığındaki yorum sahibelerine zaten söyleyeceğim tek şey yapıvermesin ne olacak? Kayınvalideyle kayınpederin kalbine mi iner gelinleri bacak bacak üstüne atsa, insan içine mi çıkaramazlar utançlarından? Ne olur yani tam olarak? Sen yaşat yine geleneğini sonuna kadar, sana bi kelime laf edenin karşısına yine ilk biz yazalım, biz dikilelim. Ama yapmak istemeyene de laubali sözlerinle, o cık cık cık kınayan bakışlarınla, e evde kal madem pişkinliğinle saldırma.

Yani özetle yazınıza katılmadım çünkü saygı göstergesi olduğunu düsündügümüz işaretler birbirinden tamamen farklı hatta neredeyse zıt. Ama öte yandan yazınızı onayladım ve hoşuma gitti çünkü pek çok üyeden farklı olarak yaftalamadan kabullenmeyi, yargılamadan saygı duymayı içeriyo. Bacak bacak üstüne atmakla saygısız ya da saygılı olmaz insan, tek davranışla degerlendirilmez olgunlugunu gòstermissiniz.
Ilk msjim eksik gitmis de yeniden alintiladim o yuzden..

Benim ailem cok rahat oyle seyleri onemsemezler. Nisanlimin sigara ve yeri geldiginde icki bile icmesine izin verdiler. Cok guzel konusurlar karismazlar anlayislilar. Ama bende saygisizlik etmem. Nisanlimin ailesi tam tersi. Babasi biraz daha modern ama bacak bacak ustune atmaya kiziyormus cocuklari asla yapamamis. Bende oyle rahat oturuyorum. Birkac kere atmamayi denedim rahatsiz oluyorum. Kendimi robot gibi hissediyorum. Konusamiyorum bile panik atagim tutuyor ordan kacmak istiyorum. Saygida asla kusur etmiyorum guleryuzluyum akrabalari falan imreniyor. ama bi onu degistiremiyorum. Nisanlimla konustuk babasinin sevmediginden falan bahsetti. Annesine halasina yaptiklarindan kizdigindan. Seni cok seviyor birsey demedi bana ama hic sevmez falan dedi. Akrabalarda annesiyle bi yere gidince ben oyle oturursam dedikodu yaparmis falan oyle seyler dedi.
Bana kalirsa yayilmadikca oturusuna dikkat ettigin surece bacak bacak ustune atmanin bi saygisizligi yok. Saygi onunla gosterilmez diye dusunuyorum.

Bu konuda siz ne dusunuyorsunuz? Dikkat ediyor musunuz?
Vallahi saygi falan olarak demeyecegimde.. bacak bacak ustune atip oturanlarda varis oluyormuş ben sana onu diyim:)

Kabahat nişanlının anne babasında değil, nişanlının kendisinde. Seni böyle biri olarak tanıdı, hayatına aldı, evlenmeye karar verdi. Sıkışınca "babam pek sevmez, annemlere de kızar". O zaman seni istediği kalıba sokacağına, hazır o kalıptaki biriyle olsaydı.
Bacak bacak üstüne atmazsan fedakarlık etmiş olmazsın, fedakarlık daha derin bir şeydir. Aksine duruşundan taviz vermiş olursun ki bu da kendine saygısızlık olur.

izninizle ben bu ruh dünyasını anlamıyorum açıkçası anlamakta istemiyorum. fil dişi kulelerinizden çıkıp biraz aramıza karışsanız? sanki bu insanlar kafanıza silah dayamış bizimle bir aile ol diye de, madem öyle işte böyle mahiyetinde bir tavır alıyorsunuz. adamın yahut kadının oğlunu beğenip almışsınız. yeni bir aileye karışmışsınız. ailenin sizin yetiştiğiniz aileden daha farklı bir yaşayış tarzı kültür farkı vs olabilir. ve bu insanların zorlanmadığınız müddetçe sizden saygısızlık anlamına gelen hareketleri görmek istememeleri de gayet doğal. size sobaya odun taşı demiyorlarki 'ben babamın evinde odun kırmazdım şimdi hiç kırmam' tarzında şeyler söylüyorsunuz. bacağın biri birinin üstünde olmuş ne yanında olmuş ne. o da taş çatlasın birkaç saat. biz buna saygı duymak diyoruz. ipleri eline vermek değil. bugün buna karışan.. diye başlayan sözümona kendini ezdirmeme çabalarını saygı kavramıyla karıştırıyoruz. ne demek hayatımı başkalarına göre yaşayamam. tüm gün hayatımızı başkalarına göre yaşamıyor muyuz. otobüse binmek için sıra beklemek ne? millete göre hareket etmem neysem oyum deyip pata küte içeri mi dalarsınız siz kuzum? bal gibi de tüm hayatımızı başkalarına göre yaşıyoruz. ve bunun adı ipleri milletin eline vermek değil saygı duymak. farklı inançlara, farklı fikirlere, farklı görüşlere. bunun erdemle alakası var kendin olmak, kendin kalmakla değil. sanki York düküyüz.
Süper..

Yani sacma sapan seyleri takinti yapip adini saygi koymuslar. Herkes herkesi oldugu gibi kabul etse ne guzel olur neden degistirmeye calisiyolar hic anlamiyorum
Su yorumuna bakiyorum da.. Saygi duymak dedigin kavram sende yokki bi kere.. Milletin degerli gordugu seylere sacma sapan takıntı diyip bir de uzerine sana saygi gosterilmesini bekliyorsun.. Oturustan once algi ve zihniyetini irdele bence.. Hayrina olur..

Kimsenin oturuşu, ortamda büyükler varken bir bacağını bir tarafa diğerini diğer tarafa açıp oturulmadığı sürece dikkatimi çekmez. Buna niye dikkat ediliyor? Dikkat ediliyorsa art niyet ararım, itaat beklentisi ararım. Oturuş şekli bence bir insanın saygı duyulması gereken kişisel alanıdır. Kendi ailemin yanında amuda da kalkarım bağdaş da kurarım. Babamın ayaklarının üzerine de uzatırım. Babamın tepesine de çıkarım. Babamla dans da ederim vs vs. Bir başka ailenin yanında göstereceğim saygı toplumsal kurallar çerçevesini aşamaz. Yani kimseye özel saygı uyduramam. Kimse kimseye kendi saygı anlayışını dayatamaz bana göre. O yüzden bu konuda fikrim sabit. Bi cafede, sinemada bacak bacak üstüne atmak ayıp değilken, aile büyüklerinin yanında atmak ayıpsa, bi gitsinler icat çıkarmasınlar derim.

Bir şey soracağım

Biri bana bacak bacak üstüne atarak oturmanın büyüklere nasıl bir saygısızlık olduğunu anlatabilir mi?

Bir bacağını diğer bacağının yanına koyarak değil de üstüne koyarak oturuyorsun.

Amuda kalkmıyorsun, göbek meme vs dekoltesi vermiyorsun...

Kalkıp yer vermek diyenler olmuş, diyelim ki kalktın yerini verdin büyüğüne. En kötü sandalyeye oturdun

Elindeki telefonu kumandayı da bıraktın... Büyüğünle sohbet ediyorsun

Sohbet ederken bir bacağını diğerinin üstüne koymanla ne gibi bir kusur işlemiş oluyorsun?

Ya işte gelenek melenek aile tarzı vs gibi cevaplar istemiyorum.. Yani noluyor o an o büyüğe?

Onu merak ediyorum ben

Bi insan ailesinin yaninda muhafazakar olup baska yerde tam tersi ise misal, bu kisilik oturmamisligidir.. Ama (konu sahibinin konusundan ornekle gideyim) ailemde daha rahatken esimin ailesi biraz daha bu gibi seylere dikkat ediyorsa, orda bacak bacak ustune atmamak, kisilikten ödün vermek demek degildir..
Doğru anladığımdan emin olmak için soruyorum.

Eğer ailem muhafazakarsa ama ben dışarıda rahat davranıyorsam kişiliğim oturmamış.
Eğer ailem rahatsa ama ben dışarıda muhafazakar davranıyorsam, bu kişilikten ödün vermek değil.

Yani rahat yetiştirildiysek ve ailemiz muhafazakar değilse dışarıda her türlü eğilip bükülmek zorundayız.
Ama muhafazakar bir ailenin çocuğu ailesinin bütün öğretilerine sahip çıksın, çizgisinden kaymasın.

Eşitlik nerede kaldı hanımefendi? Karşılıklı saygı duymak nerede kaldı?

Misal haftada 1 görüp bikaç saat oturucaksın bacak bacak üstüne atmayıver bu kadar büyük fedakarlığı yapabilirisn bence

cok kucuk bir sey gibi gelebilir ama degil eger simdi laf soz etmesinler diye kendini degistirirsen yarin baska sey ister degistirmedigin icin sen suclu olursun...

her iki arkadasin da degindigi noktalar hakli... dolayisiyla icerisinde bulundugunuz ailenin hangi yaklasima uygun oldugunu ancak siz belirleyebilirsiniz cunku siz taniyorsunuz bu insanlari.

Nisanlimin ailesinin yanında dediğiniz şekilde otururum. Cunku en cok oyle rahat ediyorum. Ne nisanlim ne onun ailesi ne de annemden uyarı almadim. Saygı böyle şeylerle ölçülmez bence. Ben sevip sayıp hurmet gosteriyosam oturma seklimin böyle olması sorun olmamalıdır.

Onlarin hosuna gitmiyorsa ben yapmamaya calisirim. Simdi oturup konuyu tartismaya ceviremezsin yani esinin yada nisanlinin hatrina katlanicaksin. Saygisizlikmidir degil midir ben bilmem anlamam ama hoslanmadiklarini bile bile yapmanda ayip olur.

Bir şey soracağım

Biri bana bacak bacak üstüne atarak oturmanın büyüklere nasıl bir saygısızlık olduğunu anlatabilir mi?

Bir bacağını diğer bacağının yanına koyarak değil de üstüne koyarak oturuyorsun.

Amuda kalkmıyorsun, göbek meme vs dekoltesi vermiyorsun...

Kalkıp yer vermek diyenler olmuş, diyelim ki kalktın yerini verdin büyüğüne. En kötü sandalyeye oturdun

Elindeki telefonu kumandayı da bıraktın... Büyüğünle sohbet ediyorsun

Sohbet ederken bir bacağını diğerinin üstüne koymanla ne gibi bir kusur işlemiş oluyorsun?

Ya işte gelenek melenek aile tarzı vs gibi cevaplar istemiyorum.. Yani noluyor o an o büyüğe?

Onu merak ediyorum ben
aynen.bizim akrabalar da bana hep derler "büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atma, saygısızlık" diye, ben de sorarım "neden saygısızlık, açıklayın, ama mantıklı olsun" derim.hiç de mantıklı bir açıklama yapamazlar.en fazla "onu takmıyormuş gibi olursun" falan derler.çok saçma.dediğiniz gibi alt tarafı bacaklarımızdan birini öbürünün üstüne atıyoruz, ne alaka takmamak falan.işte insanlar böyle küçüklükten beri kendilerine empoze edilen şeyleri mantıklı mı mantıksız mı diye hiç sorgulamadan kabul ediyorlar, neyse ki ben öyle değilim.

Doğru anladığımdan emin olmak için soruyorum.

Eğer ailem muhafazakarsa ama ben dışarıda rahat davranıyorsam kişiliğim oturmamış.
Eğer ailem rahatsa ama ben dışarıda muhafazakar davranıyorsam, bu kişilikten ödün vermek değil.

Yani rahat yetiştirildiysek ve ailemiz muhafazakar değilse dışarıda her türlü eğilip bükülmek zorundayız.
Ama muhafazakar bir ailenin çocuğu ailesinin bütün öğretilerine sahip çıksın, çizgisinden kaymasın.

Eşitlik nerede kaldı hanımefendi? Karşılıklı saygı duymak nerede kaldı?
Evet yanlis anlamissiniz, daha dogrusu anlamak istediginiz gibi.. Yazinizda 'esitlik, saygi' sozleriyle baskin cikmaya calisip konuyu saptirma goruyorum.. Ustelik yazdiklarimin hepsinde karsilikli saygida vurgu yapmis oldugum halde.. Orda demeye calistigim, ailenin durusuyla kisinin durusu degil(muhafazakarlik veya baska sey).. Kisinin ailesinin yaninda baska, ortamda baska olmasi ve 'temel degerlerinden' ödün vermis olmasi, kisiliginin oturmamis olmasi.. Muhafazakarlik sadece bi ornekti.. Bu her temel deger olabilir..
Hani konu sahibi karsidan saygi beklemis ama onlarin anlayisini yermiş ya, bu cok cirkin; karsi tarafin onu hemen saygisiz diye adlandirmasi kadar cirkin.. (adlandirdilar mi gerci,o da kesin degil)
Bir de konu sahibine gore, nisanlisinin onun ailesine uymasi cok hos; cunku kendi ailesi 'dogru'.. Ama o bacak bacak ustune atmazsa kendini cok 'ezdirmis' olacak.. Bu mantigi kabul etmiyorum.. Burdaki mevzu yine temelde hosgorusuzluk ve saygisizlik..
Ve tum sayfalari okudugumda gordugum sey su ki, bacak bacak ustune atmayi normal gorenler görmeyenleri resmen yaftaliyor.. Ama misal ben,diyorum ki,bacak bacak ustune atti diye saygisiz olmaz insan,bu kulturle alakalidir,ama baska insanlar bunda hassassa, kimse ezilmis olmaz, sonucta beklenen sey kisinin ailesini kisiligini inancini zedeleyen bsy degil.. 'aman sakin taviz verme, kimmis onlar, istedigin gibi davran' dikligine luzum yok.. Ve son olarak, karsi taraf konu sahibini yargilayip asagilasaydi, o zaman da söylediklerim yön degistirirdi.. Ama burda boyle abartacak bi sey yok..

bilmem farkindamisiniz, biz turkuz ve bu kultur,orf, adet, geleneklerle buyuduk...nedir bazi kesimin bunu bir an once degistirip, sacma bir sekilde "ay bundan saygimi olur"....bundan olur saygi ya neden olur? sanki boyle konusanlar baska bir ulkede buyumuslerde bu adetlerimizden habersiz gibi konusmalari ne kadarda abes. o kucumsediginiz orf adetlerden uzaklasildikca bu saygisiz yeni nesil olustu, ana babaya, topluma saygisiz, rahat, bencil,...vs. cok mu guzel yani, bide daha onceki nesili dusunun, hangisi daha iyi, ufacik seyle saygi olurmu demeyin...olur.

Evet yanlis anlamissiniz, daha dogrusu anlamak istediginiz gibi.. Yazinizda 'esitlik, saygi' sozleriyle baskin cikmaya calisip konuyu saptirma goruyorum.. Ustelik yazdiklarimin hepsinde karsilikli saygida vurgu yapmis oldugum halde.. Orda demeye calistigim, ailenin durusuyla kisinin durusu degil(muhafazakarlik veya baska sey).. Kisinin ailesinin yaninda baska, ortamda baska olmasi ve 'temel degerlerinden' ödün vermis olmasi, kisiliginin oturmamis olmasi.. Muhafazakarlik sadece bi ornekti.. Bu her temel deger olabilir..
Hani konu sahibi karsidan saygi beklemis ama onlarin anlayisini yermiş ya, bu cok cirkin; karsi tarafin onu hemen saygisiz diye adlandirmasi kadar cirkin.. (adlandirdilar mi gerci,o da kesin degil)
Bir de konu sahibine gore, nisanlisinin onun ailesine uymasi cok hos; cunku kendi ailesi 'dogru'.. Ama o bacak bacak ustune atmazsa kendini cok 'ezdirmis' olacak.. Bu mantigi kabul etmiyorum.. Burdaki mevzu yine temelde hosgorusuzluk ve saygisizlik..
Ve tum sayfalari okudugumda gordugum sey su ki, bacak bacak ustune atmayi normal gorenler görmeyenleri resmen yaftaliyor.. Ama misal ben,diyorum ki,bacak bacak ustune atti diye saygisiz olmaz insan,bu kulturle alakalidir,ama baska insanlar bunda hassassa, kimse ezilmis olmaz, sonucta beklenen sey kisinin ailesini kisiligini inancini zedeleyen bsy degil.. 'aman sakin taviz verme, kimmis onlar, istedigin gibi davran' dikligine luzum yok.. Ve son olarak, karsi taraf konu sahibini yargilayip asagilasaydi, o zaman da söylediklerim yön degistirirdi.. Ama burda boyle abartacak bi sey yok..
Bakın siz başka bir yorumunuzda eleştirdiğiniz genellemeyi yapıyorsunuz burada herkes yaftalıyor diyerek. Ben bacak bacak üstüne atmayı normal buluyorum ama normal bulmayanları yaftalamıyorum.
Ayrıca bir insanın ailesinde gördüğü bütün öğretiler, alışkanlıklar onun temel değerlerini oluşturur. Nasıl ki muhafazakarlığı bir temel değer olarak sayıyorsanız, rahat diye tanımladığımız aile büyükleriyle aynı sofrada alkol almak, yanlarında bacak bacak üstüne atmak da ailenin öğretileridir ve bunlar da o rahat ailenin çocuğuna ait temel değerlerdir.
Dolayısıyla ben de öyle bir ailenin çocuğu olarak bunlardan vazgeçersem kendi değerlerimden, doğrularımdan sapmış olurum. Ha bu arada ben böyle yetiştirildim fakat büyüklerime hiçbir zaman saygısız biri olmadım, aile büyüklerinin hep yanında oldum, ilgilendim hep. Yani katılıyorum, dediğiniz gibi saygının bacakla, oturmayla gösterilmeyeceğini bizzat yaşıyoruz ailemizde.
Yorumuma teşhis koymuşsunuz konuyu saptırma görüyorum diyerek. Ben tamamen sizin cümleleriniz üzerinden cevap verdim ve ben de sizden çifte standart görüyorum. Muhafazakarlık temel değer ama rahatlık, özgürlük, bireyselcilik değil. Siz bunu söylüyorsunuz ve bence hata ediyorsunuz.

Son düzenleme:
Back
X