kasim ayinda spinal sezaryen dogum yapmis biri olarak bilgi vereyim...
sezaryenden sonraki ilk saatler agrili gecebiliyor, agri kesici yapiyorlar zaten siz agri hissettikce hemsireyi cagirip agri kesici rica ediyorsunuz (bu sizin agri esiginizle alakali). ayaga ilk kalktiginizda aci oluyor...ilk 1-2 gun zor geciyor, ilk 1-2 gun ben kalkarken esimden ya da annemden yardim aldim. benim aciyan yerim kesilen kisim degildi, onun biraz daha ustu aciyordu, ic dikisler mi var ne var orada bilmem ama kesilen yer acimadi. hastaneden kendim ciktim yurudum, bebegim 1 hafta kuvezde kaldi her gun 2 saat hastane yolu gittim geldim lohusa iken, herseyimi ayakta gecirdim. dogumdan sonraki gun banyomu kendim yaptim, kendim giyindim soyundum vs...cok zorluk cekmedim ben...
bence isin sirri ameliyat oldum diye surekli yatmamak, evde yurumek,bebeginizle ilgilenmek' biraz hareket etmek...tabii ki kalkin yemek yapin misafirleri agirlayin demiyorum asla yapmayin tabii ki, ilk 15 gun is yapmadan istirahat edin normal de dogursaniz sezaryen de olsaniz...ama caniniz aciyacak diye 24 saat yatip uzanip beklemeyin...
sezaryeni benim gecirdigimden daha hafif gecirenler de var mesela...daha agir gecirenler de...
normal dogumu hafif gecirip kolay ve sikintisiz doguran da var, cok zor dogurup cocugunda sorun cikan da normal dogumla cok kesigi dikisi olan da var...
kimse bu iyi ya da bu kotu diyemez, dogum olayi tamamen kisinin bunyesiyle, vucut yapisiyla, psikolojisiyle bile alakali...
herkese gore degisir...
kimisi normal dogum yapar dikislerinin acisindan rahat oturumaz cisini rahat yapamaz, cok ve yanlis ikinmaktan basur olur, dikisleri iltihap kapar 1 ay iyilesmez pansuman vs gerekir; kimisi hafif gecirir, az dikisi olur, kisa surede iyilesir...
sezaryende kimisi cok agri ceker, hemen ayaklanamaz, bebegiyle hemen ilgilenemez; kimisi hafif gecirir agrisi az olur bebegiyle kendisi ilgilenir...
kendiniz icin en iyi yontemi yine kendiniz belirleyeceksiniz...
cunku sizi en iyi kendiniz tanirsiniz...
hangi yontem daha az tehlikeli derseniz...
normal dogum ile bebegi rahim kanalinda oksijensiz kalip sakat kalan da var, bebegini kaybeden de var, dogumda doktor bebegi cekerken bebeginin kalcasi kolu cikan zedelenen de var...nur topu gibi bebegini sagliklica kucagina alan da var...dogumdan sonra kanamasi durmayip vefat eden ya da hayati tehlike yasayan anne de var, kanama sorunu olmayan da var...
sezaryen ile komplikasyon yasayan anne ve bebek te var, hic sikintisiz dogan bebek te var...ama sezaryen dogumda bebegin komplikasyon yasama olasiligi az...
dedigim gibi, tamamen sizing psikolojiniz, vucudunuz, sizin isteginiz, bebegin durumu, doktorunuzun tavsiyeleri ne yonde olacaksa o sekilde dogurmalisiniz...
simdiden Allah kurtarsin arkadasim