Normal doğummu sezeryan mı

benim eğer sağlık problemim olmasaydı ben kesinliklle normal istiyodum ama sağlığım açısından riskli olacağından mecburen sezeryan eğer seninde bi sağlık sorunun yoksa kesinlikle normal derim allah yardımmcın olsun canım
 
arkadaşlar irternetden buldugumu bilgiyi paylaşmak istedim sizlerle.

Normal doğum mu sezeryan mı?

Son yıllarda sezeryan ile doğum sayısında büyük bir artış olduğu görülmektedir. Bunun nedeni genellikle anne adaylarının normal doğumdan çekinmeleridir. Ayrıca bunda 8-10 saat süren bir süreç yerine 20-25 dakikada olayı sonlandırmak isteyen Jinekologların da katkısı olsa gerektir.

Bu soruya yanıt ararken çevrenizdeki daha önce doğum yapmış kişilere olduğu kadar öncelikle sizi takip eden hekiminize ve belki ondan da önce kendinize sormalısınız...

Bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Hekimi olarak benim inancım öncelikle anne adayının bu konuda ne istediğinin önemli olduğudur. Ama herşeyden önce bilinçli ve bilgili olarak elbette..

Gelin işin tıbbi yönüne göz atalım:

Gebelikte hekim olarak genellikle sezeryana karar verdiğimiz bazı durumlar şunlardır:

- Önceki doğumunu sezeryan ile yapmış olanlarda,

- Bebeğin duruş bozukluğu olduğu ya da çok iri olduğu durumlarda,

- Kalça yapısı doğum yapamayacak kadar dar olan bayanlarda,

- Gebelik sırasında gelişen şiddetli tansiyon yükselmelerinde,

- Bebekte gelişme geriliği olan vakalarda,

- Anne adayının ıkınmayı engelleyecek hastalıklarında, (çeşitli göz bozuklukları, yüksek tansiyon, bel fıtığı, ortopedik problemler gibi)

- Anne adayının psikolojik olarak veya zihinsel olarak normal doğumu tolere edemeyeceği durumlarda,

- Vajen daraltma ameliyatı geçirmişlerde,

- İkiz, üçüz gebeliklerin pek çoğunda,

- Plasentanın (çocuğun eşinin) rahim ağzını ve dolayısıyla doğum yolunu kapadığı durumlarda,

- Vajinada bilinen bir mikrop veya hastalık olan bazı durumlarda (herpes veya tümör gibi)

- Genelde ileri yaştaki ve tüp bebek gibi oldukça uğraşı sonucu elde edilmiş gebeliklerde.

Bunların dışındaki durumlarda verilecek karar doğumun ilerleyişine, annenin ve bebeğin sağlık durumuna göre son dakikaya kadar değişebilecektir.

Normal doğumun elbette sezeryana göre anne açısından bazı üstünlükleri vardır.

En önemli özelliği herhangi bir müdahele gerektirmeden kendi kendine gerçekleşmesidir. Normal bir doğumdan sonra anne kısa bir dinlenme süresi sonunda normal günlük yaşantısına dönebilmektedir. Kimilerine göre de çekilen doğum sancısı kadını olgunlaştırmakta, hatta yaşama bakışını bile etkilemektedir.

Peki normal doğumun sakıncaları yok mudur?

Unutulmamalıdır ki tamamen normal olarak seyreden bir doğumda bile her an beklenmeyen bir problemle karşılaşılabilir!

• Bebeğin kalp seslerinde bir bozulma ile apar topar sezeryan kararı verilebilir.

• Bebeğin çıkışta sıkışıp kalması ve doğumun ilerlememesi nedeniyle sezeryan kararı verilebilir.

Ayrıca zor doğumlar nedeniyle vajende oluşabilecek yırtıklar, genişlemeler ve ilerki dönemlerde buna bağlı ortaya çıkabilecek idrar kaçırma problemleri, cinsel ilişkiden eskisi gibi tatmin olamama gibi nedenlerle sezeryan operasyonunu tercih edildiği de olmaktadır. Ancak 2-3 normal doğum yapmasına karşın cinsel organlarının anatomisinde pek fazla değişiklik olmayan bayanlar olmasına karşın, tek bir doğum sonrasında rahim sarkması problemi yaşayan bayanlar da nadiren olabilmektedir. Dolayısıyla bu konu, yani normal doğumun kadının anatomisine ne kadar etkili olacağı kişiden kişiye çok değişkenlik göstermektedir.

Sezeryanla, normal doğumda oluşabilecek yukarıda saydığımız riskler kaybolmakta ve bebek 10-15 dakika içersinde yakınlarının kucağına emniyetli bir şekilde verilmektedir. Sezeryanla doğumda bebek açısından risklerin azalması elbette büyük bir avantajdır.

Ama unutulmamalıdır ki bu tip sıkıntılar nadiren oluşmaktadır ve uygun koşullarda yapılan normal doğumlarda genellikle bir problem oluşmamaktadır veya oluşsa bile hemen müdahele edilebilmektedir.

Bunun yanında sezeryanla doğum, normal doğuma göre anne açısından daha risklidir. Öncelikle anestezi ile ilişkili riskler vardır;

Sezeryan sonrası 3-4 gün hastanede kalma, normal hayata dönmenin 5-6 günü bulması, ameliyat sonrası ağrıların daha fazla olması normal doğuma göre dezavantajdır.

Ameliyat yerlerinin iltahaplanma olasılığı, geç yara iyileşmesi, uzun dönemde dikiş yerlerinde ve karın içinde ağrılar olabilmesi, karın içinde yapışıklıklar olabilmesi de yine sezeryanın risklerindendir.

Doğum şeklinin seçimindeki en önemli çekincelerden birisi de genellikle ilk doğumlarda 8-10 saat süren ağrılı dönemlerdir. Ancak günümüzde epidural (belden uyuşturma ile ağrısız doğum) teknikleri ile artık ağrılı doğum sahneleri neredeyse tarihe karışmıştır.

Son söz olarak:

Herşeyin normali iyidir prensibiyle normal doğum her gebeye önerilir.

Hekimin son dönemlerde yapması gereken muayeneler ile gebe değerlendirilir ve sezeryanı gerektiren bir özellik yoksa doğumun normal doğum olarak yapılması planlanmalıdır. Eğer gebelik sırasında veya doğum anında bir problem ortaya çıkarsa sezeryana dönülebilineceği de önceden bilinmelidir. Ancak eğer anne adayı hekimin detaylı bilgilendirmesine karşın yine de baştan sezeryanı tercih ediyor ve bu konuda kararlıysa elbette son karar verecek kişi kendisidir.

Sezeryan operasyonu nasıl olmaktadır?
Önceden planlanan bir sezaryan için doktor tarafından genellikle 38-39. gebelik haftasına rastlayan bir günde operasyon randevusu verilir.

Mümkünse randevu gününden bir ya da birkaç gün önce anesteziyi verecek doktor anne adayının muayenesini yapar.

Gebeliğin başından itibaren kontrollere düzenli olarak gelen bir gebede gebelik haftası konusunda yanılma olasılığı çok çok azdır.

Ameliyat gününden bir gece önce gece yarısından itibaren birşey yiyip içilmemeli (su dahil), sabah kalkınca da kahvaltı etmeden ve hiç bir şey içmeden hastaneye gidilmelidir. Hastanede ise doktorun gerek gördüğü muayeneler yapılır ve eksik kalan tetkikler varsa bunlar tamamlanır.

Sezeryan Tekniği:
Genel anestezi altında veya belden uyuşturma teknikleri (epidural anestezi) ile anne adayı acıya karşı duyarsızlaştırılır. Karın alt kısmında, tüylenmenin bittiği yerin hemen üst kısmında yaklaşık 8-9 cm lik yatay bir kesi yapılarak karın duvarı açılır. Birkaç dakika içerisinde çocuk çıkartılır ve hazır bekleyen çocuk hekimine teslim edilir.

Bu şekilde doğar doğmaz bebeğin ilk muayenesi ve gerekiyorsa müdahelesi de yapılmış olur.

Ardından çocuğu anne karnında besleyen organ olan plasenta elle rahim içinden çıkarılır ve kanama kontrolü yapılarak rahim ve karın duvarı tekrar aynı şekilde anatomisine uygun dikilir.

Cilde estetik dikiş yapılarak ameliyat sonlandırılır. Tüm ameliyat süresi ortalama 30-35 dakika civarındadır. Ardından anne ameliyathanede 10-15 dakikalık gözlem sonrası doğum servisine gönderilir ve orada takibe alınır.

Genel anestezi uyguladığımız sezeryan ameliyatlarında operasyon öncesinde idrarını yapan gebeye idrar sondası takmıyorum. Ancak epidural anestezi ile uyuşturma yapılan gebelerde tansiyon düşmesine karşı önlem olarak hidrasyon yani sıvı yüklemesi yapıldığından operasyon sonrasında işeme problemleri ortaya çıkmaması için idrar sondası kullanmaktayım.

Sezeryan Sonrası
Her operasyon sonrasında olduğu gibi ilk 2 saat, 15 dakikalık aralarla tansiyon, nabız ölçümü, ayrıca vajinal kanama kontrolü yapılır.

Sezeryan sonrası bir iki saat içinde anne kendine gelir gelmez bebek anne kucağına verilir ve emzirmesi istenir. İlk emzirme annede süt yapımını hızlandıracak, rahim toparlanmasını sağlayacak ve kanama riskini de böylelikle azaltacaktır.

Ameliyattan genellikle 6-8 saat sonra yeterli idrar çıkışı var ise ve epidural anestezi uygulandığından dolayı sonda takılmış ise hastanın sondası çekilir ve ayağa kaldırılarak, oda içersinde ilk hareketi sağlanır.

Günlük yaklaşık olarak 3 litre kadar serum verildikten sonra operasyondan 6-8 saat sonra ağızdan sıvı ve gıda alımına da başlanır.

Anestezi etkisi ile ameliyat sonrası gaz çıkarma problemi ortaya çıkabilir. Ancak bol bol yürüyüş yapmak gaz problemini giderebilir. Sezeryan sonrası hastanede kalma süresi genellikle 2 gündür. Genel durumu iyi olan ve gazını çıkarmış hastanın taburcu olmasında da bir sakınca yoktur. Son olarak hastanın pansumanı yapılır ve evine taburcu edilir.

Sezeryan sonrasında normal doğum olabilir mi?
Tüm anne adaylarına keyifli, ağrısız ve hayatları boyunca hatırlayacakları güzel anılar bırakacak bir doğum yapmalarını ve sağlıklı bir bebek sahibi olmalarını diliyorum...

Doç. Dr. Selman Laçin
 
arkadaşlar bence ikiside zor bir olay. birde bir örnek vermek istiyorum. bizim tanıdık bir arkadaşımız 2. çocugunu doğurcaktı herşey normal doğuma girdi doğum uzun sürdüğü için çocuguk havasız kalmış şu an 7 yaşında ve beyninde özür oluşmuş. ne konuşabiliyor ne yürüyebiliyor her şeyiyle anne ilgileniyor. allahım kimsenin başına vermesin dokuz ayda özel en üst seviyedeki doktora gitdiler ben şahidim ama dedigim gibi çocuk sıkışmış havasız kalmış ve beyninde özür oluştu. allahım her şeyin hayırlısını versin yarabbim isteyene dileyenede bebiş versin. sağlıklı sıhatli olarak.
 
benim kardeşimin başınada geldi istanbulda doktor normal dogum yapamazsın kalça yapın uygun değil demiş. antalyada doktora gitdi o normal demiş. istanbuldakide askeri hastanenin doktoruydu. neyse bizim gardaşlık dogum zamanı sancıları tutdu hastaneye antalya yatdı ama hep özeline gidiyor.doktor normal dogum olcak diyor. kolunda serumlar filan bizim kız sabah 8 de sancı çekmeye başladı akşam 5 oldu açılma olmadı son dakika gölü çocugun anne karnında kalbi durdu ve apar topar sezeryana anlıyacağınız doktorunuzuda iyi seçin akadaşlar ve bir şeyde ısrarcı olmayın allah herşeyin hayırlısını versin.
 
benim kardeşimin başınada geldi istanbulda doktor normal dogum yapamazsın kalça yapın uygun değil demiş. Antalyada doktora gitdi o normal demiş. Istanbuldakide askeri hastanenin doktoruydu. Neyse bizim gardaşlık dogum zamanı sancıları tutdu hastaneye antalya yatdı ama hep özeline gidiyor.doktor normal dogum olcak diyor. Kolunda serumlar filan bizim kız sabah 8 de sancı çekmeye başladı akşam 5 oldu açılma olmadı son dakika gölü çocugun anne karnında kalbi durdu ve apar topar sezeryana anlıyacağınız doktorunuzuda iyi seçin akadaşlar ve bir şeyde ısrarcı olmayın allah herşeyin hayırlısını versin.

bebeği kurtarabildilermi?sanki bu kadar zorlamanın ne anlamı var.olmuyorsa alın sezeryana olsun bitsin
 
bencede herşeyin hayırlısı ve kesinlikle doktor çok önemli allah hayırlısını ve sağlıklısını nasip etsin cümlemize
 
bencede niye zorlamışlar ki..tamam bende normal doğumu çok istiyorum.gönlüm hep ondan yana..ama bir aksilik olursa sezeryana alır dr um zaten bende itiraz etmem..
Allah sağlıkla kavuşmayı kucağımıza almayı nasip etsin yeterki..
 
merhaba arkadaşlar ben de sizlerin yaşadıklarınızı fazlasıyla yaşayıp..gebeliğimin son dönemlerini kabus gibi geçirdimm...sezeryanmı normalmi derken...her gün stresim katlanıyordu...Ben her zaman için herşeyin adı üsünde normal olması gerektiğini düşünürken ....korkum ,endişem,,doğumu beceremezsem, ıkınamazsam,,çocuğum oksijensiz kalırsa,ve buna benzer o kadar çok olumsuz düşünce nedeniyle en sonunda sezeryan yapmaya karar verdim...nihayetinde oldumda..ameliyat masasına yatınca ilk iki üç dak dan sonrasını hatırlamıyorsunuz...gözlerimi açtığımda(daha önce hayal meyal ayılma odasını hatırlıyorum)bebeğimi mememe vermişlerdi ve benim minik kuzum Nil'im karnını doyurmaya çalışıyordu...sonda takılmadı,kum torbası koyulmadı,açıkçası doğumdan sonrada hasta kontrollü ağrı kesici veren bir makina bağlıydı ve ağrım oldukça kendi kendime veriyordumm....yattığım sürece katlanılamayacak bi ağrı yaşamadım...makinayıda çok kullanmadım..ilk ayağa kalkarken biraz başım döndü,,ikinci denememde hemen kalktım ...tuvalete gittim..sonra koridorda yürümeye başladımm...ertesi gün artık bebeğimi kendim yataktan kalkıp alıp emzirebiliyor altını değiştirebiliyordummm....sonrasındada hep kendim baktım kimseye ihtiyacım olmadı....hastanede sadece bir gün kaldım ertesi gün eve gelince banyo yaptımm....artık her işimi kendim görebiliyordum....bireysel bakım anlamında....ben sezeryanı tavsiye eden bir anne değilim ama bir gebe normal doğumu yapamayacağını düşünüyorsa,bu kararsızlıkla kendini daha fazla yıpratmamalı diye düşünüyorumm...gebeliğin son haftalarının tadını çıkartmak gerekiyor...sezeryan korkulacak bişey değil...daha şimdiden ikinci benim için çok kolay olacağını düşündüğümden doğuma elime çantamı alıp tek başıma bile gidebilirim...:)))))
 
kesinlikle normal doğum yapın derim,eğer mümkünse epural normal,ben epidural normal yaptım çok faydasını gördüm,çekilmicek acı değil bence,hiç bağırmadan 3 ıkınmada doğurdum,kızım 44 günlük dikişlerim belli bile olmuyor,eski halime döndüm,bol bol emziriyorum çok çobuk kilo veriliyor,son 4 kilom kaldı,herkeze hayırlı doğumlar
 
Eğer bir sağlık sorunu yoksa bende kesinlikle normal diyenlerdenim... Bende epidural normal yaptım ve çok memnun kaldım... Doğumhaneye girdim bebişim 15 dk içinde geldi... Dikişleride hissetmedim ve doğum sonrası sıkıntım, baş ağrım olmadı...

İkinciyide epidural normal yaparım inş..
 
mrb arkadaşlar annelerimize soruyorum normal doğumu neredeyse bütün büyükler normal doğum en iyisi kaç tane çocuk doğurduk 3 ıkındım doğurdum diyolar ama şimdiki annelerdemi sorun yoksa doktorlardamı neredeyse bütün normal doğumlar dikişli oluyorr çevremdeki arkaşlarıma bakıyorum nornal doğum yapanlar daha çok yatıyor sezaryende nedense 2 gün sonra ayaktalarr tam tersine döndü bu arada sezaryeni övmüyorum ama etrafımda doğum yapan arkadaşlarım hep banada sezaryeni öneriyolarr zaten ben mecbüren sezaryen olacamm :çok üzgünüm:
 
yinede normal doğum derim ben hem vücut temizleniyo daha sağlıklı yurtdışında bile insanlar normal doğuma yöneldi kimse sezaryan istemiyor ayağa kalkmada kişiden kişiye değişiyo ben basur oldum ondan ayağa kalkmam biraz daha zor oldu mesela
 
normalin de sezeryanin da kotu yanlari var..
normalde sanci cekiyorsun dogunca rahatliyorsun sezeryanda da dogumdan sonra cekiyorsun ikisi de zor Allah her ne sekilde olursa olsun dogumun kolayini versin...ben hem sanci cektim,hem belimden igne yedim sonunda da sezeryan oldum.o da yetmezmis gibi dikislerim acildi ...binde bir olan sey benim basima geldi..
 
ben burda yazılanların hepsini okudum.kimseyi de doğum şeklinden dolayı eleştirmiyorum.sadece kendi doğum yöntemimi paylaşıcam sizle.ben ilk başta hatayı sezeryan yanlısı bir doktor seçmekle yapmışım.ancak,bunun farkında bile değildim.maalesef,benim doktorum önce biz de güven duygusu uyandırdı.sonra da normal doğum şevkimi kırdı.ben sezeryan oldum.benim hemen hemen bir sorunum yoktu hatta herşey gayet yolundaydı.son hafta ağzında birşeyler geveledi,tabi aldı bizi bir korku.eğer bana %1 moral ve destek verseydi şu anda çok kolay ve normal bir doğum yapmış olurdum heralde.bazı arkadaşlar doğru söylemişler para için yapıyorlar ve bahane uyduruyorlar haram diye.ben de şu anda adım kadar eminim para için yaptığına.bu arada hayat sezeryandan sonra başlıyor,içimizde yapacak arkadaşlar olabilir ağrı faslını geçiyorum.ben hiçbir zaman o eziklik duygusunu atamadım.heralde abartmıyorum ölünce sırf bu yüzden gözüm açık gider.çünkü ben normal doğumu kıl payı kaçırdım.üzerinden aylar geçti hala şöyle olsaydı böyle olsaydı diyorum geceleri düşünüyorum sürekli.ben hiçbir zaman o rahatlama duygusunu hissedemedim.şimdi karnım aç bile olsa göbeğim kaldığı için oturunca mideme baskı yapıyor.içim boşalmış gibi değil.dikişlerde kendini zaman zaman hissettirir.ben ikinciyi sezeryan olur artık diye hiç düşünemiyorum bile.bazen keşke yurt dışında olsaydık diyorm,burda hiç önem verilmiyor.varsa yoksa para.benim tavsiyem ilk doğumunu yapacaklar önce şansları varsa normal şansını denesinler.zaten sorun varsa o zaman sezeryan.gerçi sorun bile olmasa sorun yaratırlar kafaya koydularsa.keşke bu siteye geçen yıl üye olmuş olsaydım.geçen yıl doğum konusunda baya bir cahilmişim.şimdiki hamile arkadaşlar daha şanslı bence.inşallah kolay doğumlar geçirirsiniz hepiniz.
 
mrb arkadaşlar annelerimize soruyorum normal doğumu neredeyse bütün büyükler normal doğum en iyisi kaç tane çocuk doğurduk 3 ıkındım doğurdum diyolar ama şimdiki annelerdemi sorun yoksa doktorlardamı neredeyse bütün normal doğumlar dikişli oluyorr çevremdeki arkaşlarıma bakıyorum nornal doğum yapanlar daha çok yatıyor sezaryende nedense 2 gün sonra ayaktalarr tam tersine döndü bu arada sezaryeni övmüyorum ama etrafımda doğum yapan arkadaşlarım hep banada sezaryeni öneriyolarr zaten ben mecbüren sezaryen olacamm :çok üzgünüm:

artık benimkide kesinleşti,aniden sancı bıle tutsa sezeryana alacaklarmış,sen kaç haftalıksın
 
ben kendi isteğimle epidural sezeryan oldum sancıyla hastaneye gittiğim halde .çünkü çok cesaretsizdim ama sen olumlu düşün ve normal doğum yapabileceğine inanıyorsan normal doğum yap
 
benim tepkim daha doğum için bir risk yokken annenin sadece kendini düşünüp,sancı çekmeyeyim diye sezeryan istemesi....................ama türkiyenin sezeryana düşkünlüğü gerçekten moralimi bozuyor..bakanlıkta önlemleri aldı gerçi bence iyide yaptı..eğer bir doktor doğumlarının %60 ını sezeryan yaptıryorsa o normal doğum yaptırmayı bilmiyor demektir ve kurs alacaktır dedi...ümidim türkiyenin bu konuda bilinçlenip ilerde yabancı ülkeler gibi sezeryan oranının %80 den %17 ye düşmesi...farka bakın yaa şaka gibi...

Sizin niye moraliniz bozulyor?.. Herkesin kendi tercihi sizi neden rahatsız ediyor.. yani sezeryan olanlar normal doğumun acısını yaşamayacaklar, siz yaşayacaksınız diye niye sezeryan olanların oranı azlasın.. ilk başlardaki bikaç mesajınızda buna benzer söylemleriniz olduğu için insanlar sonradan sizin üzerinize gelmişler.
Yukarıdaki yazdıklarınızı okuyunca başkaları sezeryanı tercih ettikçe sizde normal doğum yapacağınız için gerildiğinizi düşündüm... İnsanlar normal doğumu tercih ettikçe, "onlarda acısını yaşayacak birtek ben yaşamayacağım" diye bir psikolojiye kapıldığınızı düşündüm. Yanılıyor olabilirim ama yukarıda okuduklarım ve ilk mesajlarınız bunları hissettirdi... Sezeryan oranı düşünce sizin avantajınız ne olacakki bu kadar çok istiyorsunuz..
Neyse başlarda ki gerginliğiniz sonlardaki mesajlarınızda yok.. ama hani benim üzerime geldiler diye düşünüyorsunuz ya nedenini göstermeye çalıştım. Sevgiler.
 
hiç kimse kusura bakmasın ama daha doğum yapmayan arkadaşların bu kadar sabit fikirli olmasına bir anlam veremiyorum. allahım herkese hayırlı doğumlar versin ama inanın doktordan veya hastaneden başka oradaki personelin davranışları bile insan psikolojisini etkiliyor. hastanede ne ile karşılaşacağınızı bilemiyorsunuz. düşünebiliyor musunuz normal doğum diye gittim, hastanede suni sancıyı 7 saat boyunca çektim ellerim ve kollarımı hissedemeyince yalvara yalvara sezeryana girdim. şimdi kalkıcak biri ben o haldeyken "keyfi sezeryan olamazsın kanunen yasak!!!!" diyecek. valla hemen empati yapın. siz ne hissedersiniz??? yasaklamak yerine normal doğumun şartlarını düzeltsinler, ayrıca ne hakla benim tercihimi yasaklarlar. buradaki arkadaşların bu yasağı savunmasına da ayrıca çok üzüldüm.
 
Sizin niye moraliniz bozulyor?.. Herkesin kendi tercihi sizi neden rahatsız ediyor.. yani sezeryan olanlar normal doğumun acısını yaşamayacaklar, siz yaşayacaksınız diye niye sezeryan olanların oranı azlasın.. ilk başlardaki bikaç mesajınızda buna benzer söylemleriniz olduğu için insanlar sonradan sizin üzerinize gelmişler.
Yukarıdaki yazdıklarınızı okuyunca başkaları sezeryanı tercih ettikçe sizde normal doğum yapacağınız için gerildiğinizi düşündüm... İnsanlar normal doğumu tercih ettikçe, "onlarda acısını yaşayacak birtek ben yaşamayacağım" diye bir psikolojiye kapıldığınızı düşündüm. Yanılıyor olabilirim ama yukarıda okuduklarım ve ilk mesajlarınız bunları hissettirdi... Sezeryan oranı düşünce sizin avantajınız ne olacakki bu kadar çok istiyorsunuz..
Neyse başlarda ki gerginliğiniz sonlardaki mesajlarınızda yok.. ama hani benim üzerime geldiler diye düşünüyorsunuz ya nedenini göstermeye çalıştım. Sevgiler.

böyle bir yasak nasıl haklı görünür aklım almıyor gerçekten. insan psikolojisine verilen önemi birkez daha anlıyoruz işte. arkadaş yurt dışındaki ülkelerle kıyaslamış ama bence bu konuda kıyaslanmak abes ve komik geliyor kusura bakmayın.
 
X