Sosyoloji mezunuyum. Bir kız arkadaşım vardı - başak burcu mukemmeliyetci.
Kizi Kasım ayında gezmeye çağırdım 'bu sene son sene, teze odaklanmaliyim' dedi. İlgili hocalarin her hafta yalandan odasında toplanilirdi tez hakkinda konuşmak için. Onlara giderdi. Her fırsatta tez çalıştığını söylerdi
Bense iki ay kal yazmaya basladim-son haftalarda hızlandım - son gece de bitirdim.*
Sonuç olarak o kız BB aldı, ben AA aldım :)
Önceki sene yine teze benzer seminer dersimiz vardı ,ondan da AA almıştım. O kadar son güne bırakmıştım ki uykusuz gitmiştim okula...
Bence bazı şeyler çok çalışmakla değil isteneni vermekle alakalı. Benim mesela tezim çok mu güzeldi? Hocanın okudugundan bile şüpheliyim.
Ama açar açmaz ingilizce bir özet yazdım bir sayfa. Hatta o zaman dilim de yoktu- ablama çevirtmiştim.
Gerçekten sevip ilgi duyduğum bir alanda yazmıştım , içine ilgi çekecek birşeyler eklemistim... Mesela seminer yazımın konusunu etnisite seçmiştim. Arastirirken Türkiye'de konuşulan dillerin bir listesini bulmuştum. Zazacasi lazcasi kurtcesi abhazcasi. Dedim ki bu kadar dil konuşuluyorsa bu türkülerde ninniler türküler de vardır. Açtım YouTube'u buldum. Bir CDye çektim. Kapak sayfama 'ek 1' diye ekledim.
Sonuç?
Tabii ki AA aldım.
Bazı şeylerin çalışmakla cok ilgisi yok,dediğim gibi. İsteneni vermekle ilgisi var.
Mesela bir hoca birinin kitabını onerdiyse derste 'okumalisiniz' diye, sorduğu sorulardan o kitapla az çok ilgili 'bilmemkimin su kitabında dedigi gibi' diye başlayan cümle kurmak o hocayı mutlu eder mesela. Artı puan alırsın
Ya da benim gibi , cemaat bıyıklı-muhafazakarim diye gezen hocanın dersinde sunum yapmak için eşcinsellik konusunu seçersen CB alır oturursun :))
Ayrıca benden sana tavsiye. Dilin varsa arttır.ogrenci evinde kaliyorsan cekyatini couchsurfing sitesinden gelen turistlere aç, internetten yabancı arkadaşlar bul, yurtdışına git...olan dilini geliştir. Diplomayi zaten iyi kötü alacaksın. Akademide devam etmeyeceksen kimse sana diploma notunu sormaz. Hatta bilmezler bile. İse başladıktan sonra SSK için diplomamı veriyorsun, o vakit görüyorlar. Hele ilerleyen yıllarda uni bile sorulmamaya başlanıyor, seni öneren birisi ya da 'onceki is' daha önemli bir kıstas oluyor...
O yüzden okul zaten biter,kendini geliştir. Özellikle dil konusunda kendini geliştir. Benim dilim olsaydı şu an zanzibar'da bir kurumda gönüllü koordinatörü olabilirdim mesela. Görev aldığım bir festivalde bu dernek de benim alanimdaydi. Birlikte epey zaman geçirmiştik. Eğer dilime guvenseydim bağımı ilerletir , bir seyler yapabilirdim. Ama malesef İngilizcem turistik seyehat edip aşık olabilecek kadar olduğu icin 'ah ne güzel bir dernek' deyip ayrıldım..
Bunun gibi çok firsati dil ile yakalayabilirsin.
*Bizim tez öyle adet yerini bulsun tarzı bir şeydi.tabii ki yuksek lisans ve sonrası gibi gerçek bilim yapmıyorduk ya da makaleler yazmıyorduk.