Konuşma Problemleri oğlum 37aylık ve henüz cümle kuramıyor,,lütfen bişey söyleyin..çok üzgünüm.

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.

puccakanka

Canlarım iyiki varsınız
Kayıtlı Üye
20 Ekim 2009
7.083
385
688
merhaba bu konuda çok sıkıntılıyım,,oğlum 37aylık oldu yani 3yaşını 1ay geçti ve dediğimiz herşeyi anlıyo ve anlatabiliyor yani o daha çok vücut

diliyle anlatıyor,ııh veya ahaaa diyo işaret ediyo yada kendince bişeyler diyo,, söylediği kelimeler sınırlı gibi,,anne

baba,dada,anneanne,dede,,teyze,abi,su top,bay bay,,gitti,mama,abla(aba),araba,ben,bebek,ve bikaç hatırlamadığım kelime
,teşekkür ederim diyemiyo

onun yerine alıştığı bi kelime var,bişey verince ben teşekkür ederim oğlum diyorum ya,bende ona bişeuverince dadaaa diyo,,mesela dün özür kelimesini öğrettim,söylüyo artık,ama cümle olarak sadece araba gitti veya baba gitti anne gitti diyebiliyo,yemek pişince sadece pişti diyebiliyo,anne

mama anne su diyor,ama anne susadım veya su içicem gibi şeyler söyleyemiyo ve bu beni çok üzüyo,heleki annemin ve eşimin başkalarının çocuklarıyla kıyaslaması daha çok kırıyo beni,suçbendemi yani,karşıma alıp kelime öğretmeye çalışıyorum ama çok inatçı ve sinirli hırçın bi çocuk

,işine gelmeyince utanıyo kalkıyo ıııh diyo,istemiyo bişey öğrenmek,,napıcam bilmşyorum lütfen bu normal bişeymi,
benimde oğlum konuşucakmı ve ne zaman,,

kız kardeşi var 2 yaşında oda anne baba mama bay bay,top,dada,abla(aba),dede,teyze,sadece bunları söylüyo şimdilik oda abisinden

özene özene oldu,tekrar yaptırıp durdum ikisine, kıskançlıkla karışık eğlenerek öğrendiler, dil gelişiminde faydası olurmu birbirlerine acaba.,
ben kafama takmıyorum hatta nasılsa konuşucak duyuyo anlıyo yapıyo mutlak konuşur beklemeliyim sabır sadece diyorum,ama kayınvalidem olsun

annem olsun arada geldiklerinde,mesela kayınvalidem ayda bir gelirdi,aa bu çocuk hala konuşamıyomu,köydeki bilmem kimin çocuğu daha küçükmüş konuşuyomuş bişmem nee
annemde geçen bizdeyken oğlum uykusu vardı zaten bide yorgun dışardan geldiği için bişey istedi bende ne istiyorsun dedim bişey dedi tam

anlayamadım ııhh ahaa falan filan hırçınlaşmaya başladı vücut diliyle anlatmaya çalışıyo,annemde demesinmi bu çocuğu bi doktora götür

konuşamıyo işte şuna bak dilsizler gibi elleriyle anlatcam diye uğraşıyoçok kızdım yuh artık anne dedim ama ne çare kalbimde sızlmadı değil başka zamanlar sıkıntı yok ama gelen oldumu bu lafları duydummu beni benden alıp götürüyo her laf

götürmelimiyim doktora yoksa birazdaha sabretmelimiyim bi fikir verin nolur:26:

13.12.2013

netim olmadığı süreçte özel mjlar aldım bu konuyla ilgili sorular sormuşlar anneler,bende cevaplamaya çalıştım ama yetişemediklerimde oldu,kusura bakmayın aynı yazılarımı burayada yazmak istedim bilgi vermek için gelenler görür diye,,,

hiç endişelenmeyin ben boş yere kafa yormuşum bu konuya,oğlum şuan 4.5 yaşında çok çok fark etti düzeldi dahada iyi olucak biliyorum,,mesela kızım var 3.5 yaşında harika cümleler kuruyo çok akıllıca şeyler söylüyo abisi bile ona göre zayıf konuşması diyebilirim,demekki çocuktan çocuğa fark var,,oğlumun bazı şeylere hala dili dönmüyo henüz ama tekrarlarla çok güzel şeyler başarıyoruz,sabret ,dr'luk bir durum ne zaman olur 5 yaşında bile konuşması düzelmezsse getir sorun vardır dedi doktor,üzülme sabret sadece,tekrar yaptır dur devamlı,işuanda inan bana birazcık susmaları için zaman kolluyorum ikisi birden nede çok konuşuyolar kafam patlıyo,kıymetini bil şimdilik ilerde senin kafanda ağrıycak :))) sağlıcakla kalın...

Son düzenleme:
cnm benim görümcemin oğluda 3.5 yaşında konuşmaya başladı. bence seninki dil tembelliği yapıyor yani işaretlerle anlatabildiği için konuşmuyor ama üzülme uzmanlar 5 yaşına kadar çocuklar konuşur diyor hemde konuşmaya başlayan çocuğun o yaş grundakiler gibi rahat ve net konuştuğunu söylüyor ki görümcemin oğlu da konuşmaya başlayınca kendi yaş grubuyla aynı şekilde konuştu bi anda vakti gelince konuşur kimi çocuğun motor hareketleri daha evel oluyor kimisinin de dili erken açılıyor. kendine dert etme. insanlar çocukları yetişkinleri gelinleri kızları oğulları sürekli kıyaslamayı bilmeme kimden örnek vermeyi sever. sen dert etme üzme oğluşuna da baskı yapma vakti var daha. ama faydalı olacağına inandığım bir şey de başka çocuklarla daha sık bir araya getirmeye çalış o zaman sanki daha çok konuşmak istiyorlar. belki faydası olur. ya da imkanın varsa gündüz kreşlerine yolla sosyalleşmek dil tembelliğini üstünden atmasına yarımcı olacaktır. umarım iyi haberlerini alırız. hoşçakal

Bence doktora götürün. Ne olur ne olmaz. Doktora götürmekle bişey kaybetmezsiniz ama kazanabilirsiniz. Hemde içiniz rahat olur enazından

Çok sıkıntı yapmayın kendinize. Bunalrı söyleyebiliyorsa yakında konuşur. Benimde kuzenim 5 yaşında konuştu. Ailenizde eğer geç konuşan varsa çocuklarada yansımış olabilir.

Canım benim kızımda 3 yaşından sonra konuşmaya başladı. Senin oğlun gibi anne baba dede vb.. Kelimeleri söylüyordu. Bende üzülüyordum.ama 3 yaşından sonra bülbül kesildi:).. Sıkıntı yapma en kısa zamanda konuşur yavrun...kimsenin söylediklerinide kafanı takma rahat ol..

teşekkür ederim arkadaşlar alt katımda ablam yaşıyo,2de yeğenim var 5 ve 10 yaşında onlarla hergün bahçeye çıkıyorlar vakit geçiriyorlar,faydası olur gibi geliyo çünkü mesela ben abi demeye çalıştırdığımda aba derdi, ama büyük yeğenim benden habersiz abi demeyi öğretmiş tekrar yapa yapa o akşam söyleiğinde çok şaşırmıştım,yeğenimde annesine söylerken duydum ,anne ben batuya abi demeyi öğrettim diyodu
çok hoşuma gitmişti,dünde netten bişeyler araştırdım,denilenleri yapmaya çalıştım aldım kucağıma tekrar ettirmeye çalıştım,bikaç kelime daha öğrendi,çay de dedim dedi,çay içicem de dedim pek anlaşılmasada içicem dedi,yemek yiycem de dedim yicem dedi,demekki gerçekten çocuğumla tekrar alıştırmaları yapmam gerekiyomuş,bıkmadan usanmadan,,2 bebeişimde yaşları yakın olduğu için çok yoruluyorum gün içinde gücüm kalmıyo,e birazda kendime vakit ayırmaya çalışıyorum eve vakit ayırmaya çalışıyorum falan derken,bitiyo pilim,çocuklara konuşma alıştırması yapamıyorum çoğu kez,,suç bende demek ne yazıkki,geç anladım bunu ama,bundan sonrası iyi olur inşallah,,taşınma telaşımız var 2aydır,,iyice tembel oldum hdüzenim bozuk hi.bişey canım istemiyo,çok ihmal ediliyo haliyle bu konu,,ama hergün en azından bikaç kez bişeyler söyleyip tekrar ettirip öğretmeye çalışcam,,sağolun kızlaryaa,,nolur sizde geç konuşan çocuklar biliyosanız moral verin,duydukça oh bee diyorum normal ozaman,,
doktor meselesi aslında 1yıl önce götürmüştüm,bana gelişimi çok çok iyi dedi,kafana takma sabret konuşucak elbet demişti,oyüzden tekrar götürmem gerekmi bilemedim,aynı şeyleri duyucam gibi geliyo çünkü

istisnaları ve pratikte nasıldır bilmiyorum ama ,cocuk dil gelişiminde 24 aylıkken 2 kelimelik cümleler kurulmasından ve 150 -300 kelime haznesinden bahsedilir. 36 aylıkkende kolaylıkla işlevli 3 kelimeli cümleler kurması beklenir temel olarak .

triendy21 merhaba, benim oğlumda 36 aylık ve aynen senin anlattığın gibi anlaşıyor bizimle,eksiği var fazlası yok.. geçen ay bir çocuk psikiyatristine götürdüm alanında prof olmuş iyi bi doktordu. öncelikle oğlumu gözlemledi ve senin de dediğin gibi herşeyi anlıyo, herşeyi anlatabiliyo hareketleriyle. öncelikle odyoloji bölümüne gitmesi gerektiğini duyma ile ilgili bi sıkıntısı olup olmadığını öğrenmemiz gerektiğini söyledi. aslında duyma ile ilgili bi sıkıntısı yok ama tedbir olsun diye gitmemizi önerdi. ayrıca bu konuşma güçlüğünün doğuştan bazı çocuklarda olabileceğini anlattı ve bazı terapi merkezlerinde konuşma terapileriyle atlatılabileceğini anlattı.ama endişelenecek birşeyin olmadığını söyledi. ayrıca bizim ona yardımcı olamamızı onun anlatamadığını bizim ona söylememizi ama onunda biz söylerken dudak hareketlerimizi görmesini sağlamamızı istedi.biraz zaman alır ama algıda bir sıkıntı olmadığı için mutlaka konuşur dedi. doktora götürdük içimiz rahatladı canım, istersen sende götür, içindeki huzursuzluk gitsin..

ayrıca şunu söylemeyi unuttum benim oğlumda kreşe gidince biraz açıldı ama yine de yeterli değil, zaten doktorda kreşe gitmesinin çok iyi olduğunu söylemişti.kreşi mutlaka denemelisin..ama doktoru da ihmal etme belki kulakta bir sıkıntı vardır..kolay gelsin..Allah dermansız dert vermesin :))

2.5yaşındayken götürmüştüm ben canım,ozaman bukadar bile kelimesi yoktu henüz,,fakat dr bana kızdı meraklancak bişey yok dedi,oğlun sağlıklı duyma problemi yok,herşeyi anlıyo ve anlatabiliyoda,senin yapman gerekn tekşey beklemek,aldırma başka insanların yok niye daha konuşamıyo yok benimki daha küçükken bülbül gibi konuşuyodu demelerine,,boşver her çocuk gelişimi farklıdır bunu unutma ve na yardımcı ol sadece,dedi,senin dediğin gibi onunla devamlı konuşmamızı ve söyleyemediklerini düzelterek anlamasını dudak hareketlerimizi tekrarlamasını gösterebilirsin dedi,aslında hiçbi sorun yok,ama çevre hala etkiliyo beni,en çokta yakın çevrem olunca daha kötü hissediyorum kendimi,ama 1kaç aydır takmıyorum kim ne derse,lafı yapıştırıyorum,benim oğlum akıllı herşeyi anlıyo yapıyo söylediği birçok kelime var,daha ne elbette bigün konuşucak bugün olmazsa yarın yeterki konuşsun zaman önemli değil diyorum,bidaha açmıyolar ağızlarını

inşallah burda yazdıklarımız bir zaman sonra sadece anı olarak kalıcak,ve okudukça ozamanlar bizim yaşadıklarımıza bi ışık tutmuş olucaz,sabredelim,allahtan bi sağlık durumları yok varsın geç konuşsunlar...

benim kızımda 30 aylık yaklaşık 6 aydır gelişimsel pediatri bölümündeyiz sıkı takip yani ve 4 aydır kreşteyiz ve kocaman bir hiç şimdi kreşimizi değiştirmeye karar verdimönceki kreşte beni rahatsız eden birşeyler vardı şimdi güzel bir kreş arıyorum canlı yayını olan aktivitesi bol olan inşlh bulacağım bakalım....

benimde ikizlerim var.. 2,5 yaşındalar... biri gayet güzel cümle kuruyor.. diğeri de sadece kelimeleri ama (hepsini değil) söylüyor... aslında sürekli konuşuyor ama tamamen atıyor dıgılı dugulı hic anlaşılmıyor... bazı cocuklar gec konuşuyor... bence korkacak bişey yok... 3 yaş sendromu olan cocuklardada oluyor.. hırcın ve sinirli oluyorlar ve isteyerek konuşmuyorlar...

birde belki size sacma gelebilir ama kardeşimin cocuğuda konuşmamıştı... bir büyük sünnet ettirin demişti... hakkaten sünnet olduktan sonra konuştu... bilemiyorum belki tamamen tesadüftü.....

Benin kizimda 2.5 yasinda o da cumle kuramiyor.ne yapacagimi nasil davranacagimi sasirdim artik.sizler naptiniz konustumu cocuklariniz

Benim kızımda 33 aylık oda düzgün konuşamıyor.. Yani konuşmaya çalışıyor hiç susmuyor ama düzgün cümle kuramıyor biz anne baba anlıyoruz coğu zaman ama çoğu kişi anlamıyor. Tek kelime olarak herşeyi söylüyor ama iş cümle kurmaya geldiği zaman anlaşılmıyor ne dediği. Zeki herşeyi anlıyor, uyguluyor, yemeğini kendi yer, el becerisi iyi, herşeyin farkında.. K,s,ş,t,r, gibi harfleri fazla kullanamıyor yani heryerde söyleyemiyor. Bu harflarden dolayı takıldığını düşünüyoruz. Bol bol konusuyoruz konstukta hep, ilgilendik oynadık.. Sıksık kalabalıga veya arkadas ortamına sokmaya calıstım ama evde ne kadarda olsa yanlız buyudu. Doktor kresın etkısı olur dedı. Nisan ayında vercem bakalım krese. Bende uzuluyorum bazen ama sağlığı yerınde olsunda.. Babası da gec konusmuş doktor genetık olabılır dedı...

öncelikle aynı sorunları yaşamış bir anne olarak kaygılarını çok iyi anlıyorum ve kıyaslama yapan insanlara duyduğun öfkeyide.herkesi bir yana bırak o senin çocuğun ve kimsenin çocuğu gibi hatta kendi kardeşi gibi bile olması gerekmiyor.çocukların normal bir gelişim süreci vardır ama zaman aralığı her çocuğa göre değişir.mesela benim oğlum 28 aylık olana dek anne-baba dahi diyemezken kızım 18 aylıkken bize masallar anlatıyordu.her çocuk farklı yapıdadır ve farklı gelişim gösterir.arkadaşların dediği gibi kreş ya da kendi yaşıtlarıyla vakit geçireceği ortamlar en yararlısı ama sizin de kesinlikle kelime ezberletmeye çalışmamanız gerekiyor.bu çocuklarda ters tepki veriyormuş.çevresinden özellikle yaşıtlarından ve tv den duydukları daha etkili oluyor.bunun yanında tv izlemesi umarım belli ölçülerdedir yoksa tv ve bilgisayar tarzı elektronik aletler çocuklarda konuşma geriliğine yolaçabiliyor.işimizi yapabilmek için genelde tv karşısında onları yalnız bırakıyoruz ve bunun sonucunda konuşma ihtiyacı duymayan çocuklar yetiştiriyoruz.son önerimde oğlunu sinirlendirmeyecek ölçüde her dediğini anlamaman yani onu konuşmaya yönlendirmen tabiki fazla inatlaşmamak kaydıyla.(mesela ona sütünü "anne süt ver yada anne süt istiyom"demesi karşılığında ver)kolay gelsin canım!

benim oğlum da 38 aylık oldu. konuşmuyor , konuşmuyor
allahım başka dert vermesin ama bazen öyle üzülüyorum ki....
bu kadar zeki bir çocuk neden konuşmaz ki. allahım tüm bebelerin, çocukların şifasını versin....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…