Oğlum ygs ye çalışmıyor,eşim kafahı yemek üzere

Ankara hukuk istiyor ama yeterince çalışmıyor.Netten baktım lys de oğlumla aynı neti yapanlar girmiş ama oğlum umudu yokmuş gibi davranıyor.Allah bütün öğrencilerin ve ailelerin yardımcısı olsun,çok zor.Psikoloğa götürsem yanlış mı olur acaba ne dersiniz hanımlar,faydası olur mu sizce?Eşim bir taraftan oğlum bir taraftan,o kadar üzülüyorum ki iki gündür midem ağrıyor
eşin gitsin bence, çok takmış kafasını.

ilkokul 3 te sınıfta kalmıştım. o zamanlar kalma vardı. karne aldığım gün ben ağlarken, babam karneyi yırttı, o gün akşama kadar ne istediysem aldı, yaptı keyfim yerine gelene kadar. ondan sonra sınıf içinde ilk 3 te oldum. liseyi 6. olarak bitirdim vs. özetle zorla olmaz, anlayışla olur.

aileler iyi okula gönderip, dersler verdirip, özel hocalar tutmalar, dershanelere göndermeler vs. ellerinden gelen her maddiyatı sağlayıp çocuğa dereceye gireceksin, bilmem kaçıncı olacaksın, şu okula gideceksin gibisinden çocuğun bile kaldıramayacağı yükler yüklüyorlar. kısaca parayla başarı istiyorlar. o ergen çocuklar bu kadar sorumluluğun altında sıkışıp bahaneler aramaya, boşvermeye veya komple bırakıp daha özgür olacakları aktivitelere yöneliyorlar.

çocuğa, seni şu kadar paraya şunu yapıyorum bana başarı vereceksin demeye hakkınız yok. eşinizin bunu dile getirdiğini düşünüyorum. çocuğun içinde varsa paraya bile gerek kalmaz. nice haberler okuduk okumaya kitabı yoktu ama ne başarılar kazandılar.

e siz ne yapacaksınız? çocuğa baskı yapmayacaksınız, parayı kafasına kakmayacaksınız. ayrıca eşinizin pimpirikliği çocuğu daha fazla gerer ve daha da işler çığrından çıkar.

Delirecem yakında,çok az kaldı.Sbs de ilk 4000 e giren oğlum,ygs de 60.000 inci oldu.Çok üzüldük tabi ama zaten yeterince çalışmadığını biliyorduk.Eşim bu sonucu bir türlü kabullenemiyor.Yıllarca dershaneye gönderdim,koleje gönderdim,bir gün olsun kalbini kırmadım,bu çocuk niye böyle oldu diye diye çıldıracak,beni de çıldırtacak.Dünyanın sonu değil,bu yıl olmazsa seneye olur,yeterki sağlığı yerinde olsun diyorum anlamıyor.24saat bu konuyu konuşuyor,iş yerinden arıyor,oğlum ne yapıyor,çalışıyor mu,okula zamanında gitti mi,kaçta geldi,gelince ne yaptı.Yok bu çocuk kazanamaz,bu çalışmayla hiç bişey yapamaz.O konuştukça mideme kramplar giriyor,eve gelmesini istemiyorum yaa bıktım artık.Bu gençlerin derdi ne,ne yapmak istiyorlar,amaçları ne anlamıyorum.Çocuğu böyle olan,ya da oğlum gibi sınava girecek olanlar yardımcı olur musunuz lütfen

benim kardeşimde öyle elinde kitap defter görmedim odasından çıkmaz belki geceleri çalışıyordur 24 saat çalışmak olmaz ki

Doga tarafından coşup koşup sevismek icin verilen o enerjiyi ders calismaya yönlendirmekte sıkıntı. Sıkıntı çocukta degil yani. Ben de bilardo salonlarından çıkmazdım millet ders çalışırken, şimdiki aklım olsa eve bile gitmezdim :) üstüne gitmeyin.

Tmci mi mfci mi? Bende sinava giriyorum.Annem ustume geldigi zaman ondan cok soguyorum cunku zaten ustumde buyuk bir stres varken onlarin bana destek olmasini isterim.Mesela oglunuzu alip avmye falan gidin bowling vs.oynayin stresini attirin.Sinemaya gidin.Bu donemde arkadaslar arasinda cok kiskancliklar oluyor bu yuzden aileye yoneltmek daha faydali bence.Esiniz dakka basi arayip tedirgin etmesin.Benim babam mesela arada sorar derslerin nasil hedefine yetiyor mu diye.

Belkide sizin bu tutumunuz yuzunden cocugunuz basarisizdir yani ben sbsde 4k oldum eger yine yapamazsam aileme arkadaslarima rezil olacagim diye dusunuyordur.Oglunuzun neler hissettigini bir hissetseniz bir anne olarak iciniz parcalanir.Emin olun kolay degil hayatinin en guzel yaslarinda saatlerce ders calismak,aile baskisi,okul baskisi,cevre baskisini tasimak.

Eşiniz bi kendine gelsin bi sakinlesin çocuğuda bu şekilde bunaltmayın. Yani bu sene olmazsa belki daha hayırlı olucak seneye daha iyisi olucak belki.

Ben oğlumu sıkmıyorum hanımlar elimden geldiği kadar destek oluyorum.Sıkıntı elimde.İnanın adam yemek yemiyor,normalde uykucu olan adam uyuyamıyor ,takıntı haline getirdi.Defalarca konuştum ama fayda etmedi.Psikolojik destek al diyorum,onu da kabul etmiyor.Beni de boğuyor,sürekli konuşuyor.Bu arada başlığı da yanlış yazmışım,uğraştım ama düzeltemedim

Rosegirl canım Allah yardımcın olsun,inşallah istediğin okula girersin.Sizleri anlıyorum,zor gerçekten ama imkanı varken,zamanı varken çalışmamayı,çaba göstermemeyi anlamıyorum.Oğlum sayısalcıydı,Tm ye geçti,hukuk istiyor

Yalnız şunu söyleyeyim bu ygsnin başarı sıralaması çok tuhaftı. Benim geçen sene alanımda 10.000lerde olduğum netlerin hemen hemen aynısıyla bu sene 60.000 - 70.000lere düşen tanıdıklarım var. Dershaneleri kapatık, çünkü gerek yoktu demek için soruları kolaylaştırınca seçiciliği azaldı, sıralamalar çok yığıldı. Boşuna üstüne gitmeyin o kadar. Zaten oturup deli gibi çalışılacak 1 sınav değil ygs. Gittiği okul kurs her neyse yazdan beri lysye ağırlık veriyordur, ona yönelik çalıştırıyordur. Sıralama orda değişir. Oğlunuzda yapamadım diye canını sıkıp motivasyonunu bozmasın, ygs zaten mantık ve okuduğunu anlamayı, dikkati ölçen bir sınav daha çok. Çalışıp çalışmadığı asıl lysde belli olur.

oğlunuz normal bence sınav piskolojisi çok farklıdır deneme sınavlarında farklı asıl sınavda farklı olması normal nasibinde varsa zeten olacaktır yoksa çocuğuda bunaltmayın o da biliyodur herhalde bu sınavın önemini gözüne sokup durmayın çocuğun

Anne babaya amma yüklenilmiş. Çocuklarının iyiliğini, güzel bir okula gitmesini istiyorlar.

Çocuk ergen, şimdi aklı 5 karış havada sevgilisiyle takılıp ders çalışmayası var ama ilerde arkadaşları kendine iyi bölümlerden el sallarken bu çocuk pişman olur.

4 yıllık bölüm mezunları işsiz, ya da asgari ücretle. Kendi çocukları da asgari ücrete sürünmesin , kalburüstü bir mesleği olsun diye aile para ve emek koyuyor, çocuğun geleceğine yatırım yapıyor bunda ne kötülük var? Gayet bilinçli bir aile, veli efendi yarış atı vs yazılmasını ben gereksiz buldum.

Konu sahibesi çocukla güzel güzel siz bir konuşun derim. Gel biz anne oğul biraz laflayalım diyin, motivasyonunu düşüren bir şey var mı sorun. Biraz daha dişini sık, son dönemeçtesin benzeri motivasyon verin.

Alternatif olarak , mezun kartınız varsa:) pazar ODTÜ'ye ailece pikniğe gidin biraz etrafa bakınsın. Kampüsü görünce şevki gelir:)

Başarılar dilerim.

canım çevremizde akıl sağlığını bu sınav yüzünden bozmuş tanıdıklarımız var da ondan birazcık.

anne baba ilgili olsun da çocukta baskı yaratacak kadar değil.

örneğin çocuk bazı şeylere kendi karar verebilmeli.

ben kendi sınav dönemimi hatırlıyorum, son 2 ay hiç kitap açmamıştım, o kadar yorulmuştum ki,
bizimkiler çok müdahil olmadılar sağolsunlar, ve o dinlenmişlikle tüm deneme puanlarımdan yüksek puan almıştım.

kimisi de diyor ki, son güne kadar deneme çözdüm ve bana iyi geldi.

biraz da kişi kendi huyunu bilerek son aylarını değerlendirmeli.

anne baba çocuğu çok iyi gözlemleyip yönlendiriyorsa ne güzel, ama sürekli kendi veya başkası ile kıyaslayıp çocuğun çalışmadığını iddia ediyorsa doğru olmayabilir.

ben konu sahibinin yerinde olsam, evladımda bıkkınlık varsa bir dönem (bir hafta on gün kadar) onu bu sınav ortamından biraz uzaklaştırır ve dinlenmesi için teşvik ederim. bu dönemi, normal bir roman okuyarak geçirebilir veya ailecek senin dediğin tarzda bir etkinlik yapabilir.

Delirecem yakında,çok az kaldı.Sbs de ilk 4000 e giren oğlum,ygs de 60.000 inci oldu.Çok üzüldük tabi ama zaten yeterince çalışmadığını biliyorduk.Eşim bu sonucu bir türlü kabullenemiyor.Yıllarca dershaneye gönderdim,koleje gönderdim,bir gün olsun kalbini kırmadım,bu çocuk niye böyle oldu diye diye çıldıracak,beni de çıldırtacak.Dünyanın sonu değil,bu yıl olmazsa seneye olur,yeterki sağlığı yerinde olsun diyorum anlamıyor.24saat bu konuyu konuşuyor,iş yerinden arıyor,oğlum ne yapıyor,çalışıyor mu,okula zamanında gitti mi,kaçta geldi,gelince ne yaptı.Yok bu çocuk kazanamaz,bu çalışmayla hiç bişey yapamaz.O konuştukça mideme kramplar giriyor,eve gelmesini istemiyorum yaa bıktım artık.Bu gençlerin derdi ne,ne yapmak istiyorlar,amaçları ne anlamıyorum.Çocuğu böyle olan,ya da oğlum gibi sınava girecek olanlar yardımcı olur musunuz lütfen

Çocuğun böyle olmasının sebebi çok bariz ..göremiyormusunuz gerçekten? Tabiki de sizsiniz..

Çocuk koşullu sevildiğini hissetmiş.Nedir bu baskı böyle? Çocuğun kendi seçimi..Kendi hayatınızı çocuğun hayatı üzerinden yaşamaya çalııyorsunuz..gidin istediğiniz uzmanla konuşun ,hatalı davrandığınızı söyleyecek..

Büyük ihtimal sadece başarılı olduğunda onu onaylayan bir ailesi olduğu için direnç gösteriyor.Umursamayıp kendi haline bıraksanız belki düzelecek çocuk..inanın bana afakanlar bastı konudan..üzüldüm çocuğunuz adına..

Ve şunu asla unutmayın.Çocuk ebeveynin aynasıdır.Sağlıklı düşünme şekli "bu çocuk neden böyle?" Değil "ben nerede yanlış yapıyorum?" Olmalıdır..çünkü hiçbiriey sebepsiz olmaz

Eşinizin bu tavrı sadece çocuğunuza zarar.
Ortaokul-Lise dönemim boyunca özel dersler dershaneler,kaliteli isim yapmış öğretmenlerle sınavlara hazırlandım hep,olmadı panik atağım tuttu yapamadım baktık sağlığım gidiyor,bu seferde özel üniversiteye gönderdi babam,minnettarim ona yegane varlığım.
Ygsye hazırlanırken süreç çok yipraticiydi o sıralar çok agir antidepresanlar kullanmıştım,o yüzden lütfen çocuğunuzun üstüne gitmeyin,giden para olsun,sağlık önemli.

Ben Türkiye derecesi yaptım, derecemi söylemeyeyim burdan ama yakın bir arkadaşımın hikayesini anlatayım o yeter. Bir arkadaşım Anadolu lisesi birincisiydi hukuk istiyordu ygsye girdi 90.000 deydi. Yok yapamayacağım dedi saldı biraz kendini. Yapma etme dil döktük baya kendi de çalıştı 8.000 r girdi. Şu an Marmara hukuk son sınıf. Ben de Boğaziçi'ni kazandımm

İçten gelen bir şey bu çalışma işleri. Üstüne gitmeyin ters teper suçlamayın. Benim ailem bana bir gün bile ders çalış demedi, babam Kızım niye bu kadar yıpratıyorsun kendini derece mi yapacaksın diyordu, hey gidi..

Kardeşimle aynı şartlarda aynı dershaneye gitmemize rağmen o 1 milyonuncu oldu :)) kendinizi de suçlamayın :))

Ayrıntılı konuşmak isterseniz, çalışma metodları bölümler üniversiteler vs yardım edebilirim çevremde çok çeşitli bölümlerde her üniversiteden insan var

Ben 7 8 bin civarıydm o sınavda ama 60bin gerçekten kötü değil. Arada dağlar yok. biraz çalışmayla rahat toparlar. Eşin fazla büyütmüş. Bu sene istediği yer olmazsa seneye derece yapar. Çocuğun temeli sağlam. Bu çocuk kazanamaz alsın işe soksun o zaman amma büyütmüş. Ergen bu dikkat toplamak zor. Sürekli motive olmak zor. Tek hedefinin bir sınav olması sürekli o karın ağrılarıyla uyuyup uyanmak zor. Çocuğa karşı bu kadar baskı yapmayın.

baba-oğul ilişkisinde problemler varsa, çocuk babaya ceza vermek için de çalışmıyor olabilir.

Back
X