Oğlum ygs ye çalışmıyor,eşim kafahı yemek üzere

Birakin kendi haline
Eşiniz de kendini kontrol etsin oglunuzu değil
Çocukta sorun yok bence sadece fazlaca baskıya maruz kalmaktan sıkılıp koyvermis çünkü basaramamaktan korkuyor nasilsa yapmayacağım bari boş yere kendimi yormayayim diye düşünüyor olabilir
Uzman yardımı alin ama esiniz de gitsin, bi zahmet esiniz tedavi olsun

Ben (benim zamanıma göre) lgs ve öss'ye girmiş, ilk ve orta okulu özel okulda okumuş en iyi dershanelere gitmiş ailesi tarafından her türlü imkan sağlanmış bir öğrenci olarak kendimce birkaç şey söylemek istiyorum... Öncelikle ailemden sözle veya davranışla bir baskı görmedim ama benim çok başarılı olmamı istediklerini hep derinden hissettim. Peki neden istiyorlardı bunu? Elbette ki ben sınavlarda ilk 1000'e girince onların hesabına trink para yatacağından ya da eşe dosta taş çatlasa 2 hafta benim sınav derecemle kazandığım okulla hava atacaklarından değil.. Ben ben kaliteli bir hayat rahat bir gelecek sahibi olayım diye. Çok şükür de saygın, iş bulma sıkıntımın olmadığı, iyi kazançlı bir mesleğim var ve onlara minnettarım.
Ben eşinizi çok da haksız bulmadım. Daha doğrusu şöyle diyeyim niyetinin kötü olduğunu düşünmüyorum. Şöyle ki ben anne babaların günümüz şartlarının geçim/ iş bulma zorluklarını görüp çocuklarının bunları yaşamamasını gönülden istediklerine inanıyorum. Bu sıkıntıları yaşamamak için işsiz kalmayacağı, iyi bir gelir elde edebileceği, saygınlık göreceği bir mesleği olması lazım. Bunun yolu da iyi üniversitelerden geçiyor. O üniversitelere de işte bu saçma sapan binbir çeşit dümenin döndüğü sınavla giriliyor NE YAZIK Kİ! Evet olmaması lazım ama şu an başka yapacak bir şey var mı?.. Ülkemizde bunun başka bir yolunu bilen varsa çekinmesin yazsın.. Çocuklar kadar aileler de baskı altında ve psikolojileri bozulmuş. Şimdi bu durumda anne-baba ne yapmalı "Aa çocuğum bu sınav zaten çok saçma sen çalışma kazanma üniversiteye de gitme ileride geçim sıkıntısı çek önemli değil" mi desinler? Ben psikopatlık derecesinde çocuğa baskı yapılmasını savunmuyorum ama çocuğu biraz teşvik edici biraz farkındalığını arttırıcı bir tavır sergilenmeli diye düşünüyorum. Yoksa zaten ergenlik zamanları hormonlar tavan, gönül yayları gevşemiş, arkadaş ortamları artık tehlikeli hallere bürünmüş, siz biraz dizginlemezseniz bu işin sonunu göremezsiniz üzgünüm :(

Delirecem yakında,çok az kaldı.Sbs de ilk 4000 e giren oğlum,ygs de 60.000 inci oldu.Çok üzüldük tabi ama zaten yeterince çalışmadığını biliyorduk.Eşim bu sonucu bir türlü kabullenemiyor.Yıllarca dershaneye gönderdim,koleje gönderdim,bir gün olsun kalbini kırmadım,bu çocuk niye böyle oldu diye diye çıldıracak,beni de çıldırtacak.Dünyanın sonu değil,bu yıl olmazsa seneye olur,yeterki sağlığı yerinde olsun diyorum anlamıyor.24saat bu konuyu konuşuyor,iş yerinden arıyor,oğlum ne yapıyor,çalışıyor mu,okula zamanında gitti mi,kaçta geldi,gelince ne yaptı.Yok bu çocuk kazanamaz,bu çalışmayla hiç bişey yapamaz.O konuştukça mideme kramplar giriyor,eve gelmesini istemiyorum yaa bıktım artık.Bu gençlerin derdi ne,ne yapmak istiyorlar,amaçları ne anlamıyorum.Çocuğu böyle olan,ya da oğlum gibi sınava girecek olanlar yardımcı olur musunuz lütfen
Cocugunuz kimlerle arkadaslik yapiyor bi gozlemleyin derim. Arkadas cevresi insani cok bozuyor. Eger arkadaslik kurdugu cocuklar ders calismiyor avare avare gezen tiplerse cocugunuza da yansimis olabilir. %90 arkadas cevresine bagliyorum.

OKS anneleri vardi bir zamanlar sinav zamaninin cildirmis ebeveynlerini anlatan. Eşiniz sanki o diziden firlamis gibi,evlerden ırak !
Bence cocuk buyuk bir motivasyonla SBSye hazirlandi,iyi bir sonuc aldi ama hayal ettigi seye kavusamayinca şevki kirildi-ki hayal ettigi o kadar motivasyon depoladigi sey eninde sonunda bir lise,ergenlik cagindaki bir cocuk icin ne kadar guzel bir ödül olabilir ki?
Bu arada cocugun notlarindan cok daha onemli seyler var mesela sorumluluk alabilmesi ,kendi ayaklari uzerinde durabilmesi,kendini ifade edebilmesi... Benim erkek arkadasim birinci siniftan beri burslu okumus, dersaneye koleje falan bi kurus vermemis ailesi, 8. Sinifta il capinda dereceye girmis falan... Hersey ailenin de hayalini kurdugu gibi 'ideal evlat' modundayken üniversitede salterler atmis cocukta. Okulu yillaaarca uzatmak desen var,zararli aliskanlik desen var ,sorumluluk duygusu sifir...
Zamaninda (sinav-okul puani konusunda) onun onda biri kadar basarili olamayanlar simdi beyaz yakali,isguc sahibi insanlar oldular evlendiler araba aldilar ama bizimkinin ogrenci akbilini ben dolduruyorum :)
Mesela yani..
Hersey not degil,cok daha onemli seyler var.
İnanin bu gunlerin psikolojisini ustunuzden atsaniz siz de farkedeceksiniz bunu...
Esiniz meselesine gelirsek
Rehberogretmeniyle bi konussa eminim etkili olabilir

Ankara hukuk istiyor ama yeterince çalışmıyor.Netten baktım lys de oğlumla aynı neti yapanlar girmiş ama oğlum umudu yokmuş gibi davranıyor.Allah bütün öğrencilerin ve ailelerin yardımcısı olsun,çok zor.Psikoloğa götürsem yanlış mı olur acaba ne dersiniz hanımlar,faydası olur mu sizce?Eşim bir taraftan oğlum bir taraftan,o kadar üzülüyorum ki iki gündür midem ağrıyor
Canım ben ankara hukuktayım
Ankaranın durumu ortada artı bizim okul cok zorluyor, dersleri gecmek cok zor
Calısmazsa kazanamaz.
60 binden 5 binlere cekebilir mi tam bilemiyorum ama illa da istiyorsa cok calısması gerekir.
Okuldaki ya da kurstaki rehber öğretmeniyle falan konusun önce.

Kendi mi istiyor babası mı

Zira oraya girmek değil çıkmak zor

60000 hangi puan türü
Ben bu sınava 18 yıl önce girmiştim

O zaman 45 matematik vardı 43 yapmıştım dershane hocaları bile şok olmuştu

Öys de vardı o zaman bilgi sınavı aynı şimdiki gibi

Türkçe tarih coğrafya felsefe bir kaç yanlış ve 30 civarı mat ile girdim daha az mat daha çok sözlerle de giriliyordu o zaman tanii

Bu sene ygs ye girdim 40 matematikten 28 yaptım 52800 en iyi sıralamam

O söylediğiniz okula giremem diye düşünüyorum

Ama lys önemli daha belirleyici gibi çalışırsa girer fakat o istiyorsa girsin babası istiyorsa girmesin zira okumak daha da zorrrr
Aynen, girdim gerci o da kolay olmadı ama okumak kazanmaktan daha zormus, 4 senede bitireyim diye canımı disime taktım.
Bir Ankara hukuklunun isyanı :mad:

annem de beni goturmustu psikologa bu nedenden dolayi. Psikolog; madem hayallerine ulasamiyorsun ve kendini harap ediyorsun o zaman neden standartlarinizi dusurmuyorsunuz, daha bir cok guzel meslek var bir yerde takili kalmayin farkli secenekleriniz olsun demisti. Bu nasihatlar benden cok aileye yonelikti aslinda. Psikologa gitmesi gereken biri varsa o da esiniz bence.

Bence önce kaynaga inmek lazım
Çocukta suç aramak yerine anne babayı incelemeli. Anlaşılan ders konusunda çocuk üzerinde baskınız var. büyük bir ihtimal farkında bile değilsiniz.
Öncelikle şunu söyleyeyim bir çocuga bir konudan dolayı baskı yaptığınız sürece o çocuk onu yapmak istemez yapmaz.
Sbs de ilk 4000 e girmiş olabilir çünkü çocuk o zamanlar ergenlik çagında değildi. Psikolojisi tamamen farklıydı.
Ygs dönemi çok farklı bir dönem. Ergenlikten çıkıyor veya daha devam ediyor. Bir yandan okul dersleri projeler Vs. Bir yandan sınav... Hepsinden öte evde sınav konusunda baskın olsn anne ve baba.
Eşinizi alın konuşun öncelikle ygs sbs farkını anlayın. Daha sonra çocukla ilgili kişisel gelişim kitapları alın anne baba olarak okuyun. Nasıl,davranılmalı sınav süreci nasıl olur.
Çocuga şu güveni verin. Düşüncesi şu şekilde olsun. Benim bir hedefim var. Ben çalışmalıyım elimden geleni yapmalıyım ama olmazsa da annem babam baskı uygulamaz kızmaz. Seneye denersin derler. Bende diğer sene onların emeklerini boşa çıkarma her şeyden önce kendi hedefime ulaşırım.. Biraz empati lütfen

E bu kadar söylenirseniz çocuk çalışır mı az rahst bırakın. Tipik baba ben o kadar okuttum onu yaptım bunu yaptım şimdi karşılığını istiyorum :KK51: çocukları ne çok sıkın ne boş bırakın 35 yaşında oldum hala babamla ilgili saçma sapan basit kötü anılar aklıma gelir nasıl etkileniyorsa insan artık.

Sizin midenize kramlar giriyor birde o cocugu dusunun. Deli toy ergenlik caglari bir de babasi. Cocugun yerinde olmak boyle bir babaya sahip olmak hic istemezdim. Yakinda nefret etmesi yakindir oglunuzun.

Siz elbette cok emek vermissinizdir karsiligini gormek istiyordunuzdur ama babasi isten arayip "oglum ne yapiyor, calisiyor mu" diye soracak kadar da seyini cikarmayin.

Boyle bir baba boyle bir cocuk vardi tanidigim.Herkes lise basarilarindan oss derecelerinden zekasindan vs bahsederdi. Babasi da ayni esiniz... Bu cocuk buyudu universiteye gitti. Babasindan koptugu ilk hayatinda universitede deli danalar gibi her yone kostu. Alkol, hatta uyusturucu kullandi. En sonunda da bir sarhos oldugu bir gece babasina siddet uyguladi.

Sizden tek ricam kendinizden nefret ettirmeyin.

Delirecem yakında,çok az kaldı.Sbs de ilk 4000 e giren oğlum,ygs de 60.000 inci oldu.Çok üzüldük tabi ama zaten yeterince çalışmadığını biliyorduk.Eşim bu sonucu bir türlü kabullenemiyor.Yıllarca dershaneye gönderdim,koleje gönderdim,bir gün olsun kalbini kırmadım,bu çocuk niye böyle oldu diye diye çıldıracak,beni de çıldırtacak.Dünyanın sonu değil,bu yıl olmazsa seneye olur,yeterki sağlığı yerinde olsun diyorum anlamıyor.24saat bu konuyu konuşuyor,iş yerinden arıyor,oğlum ne yapıyor,çalışıyor mu,okula zamanında gitti mi,kaçta geldi,gelince ne yaptı.Yok bu çocuk kazanamaz,bu çalışmayla hiç bişey yapamaz.O konuştukça mideme kramplar giriyor,eve gelmesini istemiyorum yaa bıktım artık.Bu gençlerin derdi ne,ne yapmak istiyorlar,amaçları ne anlamıyorum.Çocuğu böyle olan,ya da oğlum gibi sınava girecek olanlar yardımcı olur musunuz lütfen
çok meraklıysa sınava babası girsin. kendi hayallerinizi çocuklarınız üzerinde gerçekleştirmeye çalışmayın

Şimdi konunuzun üzerine kız kardeşime sordum kendisi bu alanda çalışan birisi yani senelerce dershane işlettiler. Sıralaması düşük değil ama sbs puanıda kıstas alınacak bir puan değil dedi. Çünkü sbs puanlarında sıralama il geneli yapılırmış. Türkiye geneli 60 binler düşük değil aslında dedi.
Kolay gelsin size. İşiniz zor vallahi bir tarafta eş bir tarafta çocuk

Benim ailem cok disiplinliydi. Baski yapmazlardi, otur calis demezlerdi ama 'Seneye su universitelerden birinde olacaksin, simdi istersen calis istersen calisma' derlerdi.

Ben de hem biraz korkumdan hem de kendi azmimden derece yaptim, cok iyi bir okulu bitirdim.

Ebeveynlerden biraz korkmak iyidir, ama esiniz gibi yapmamisti babam.

Böyle bir ailem olsaydı ben de çalışmazdım :KK57:

Genellikle olumsuz yorumlar gelmiş.Bu yorumları yapanların arasında bizimle aynı şeyi yaşayan var mı acaba?İnsan başına gelmeden anlamıyor.Ben de eşimin tutumunu abartılı buluyorum ama oğluma karşı kırıcı davranmıyor.Kendisi çok fazla üzülüyor,sürekli bu konuyu konuşuyor,beni de kötü etkiliyor.Biz o kadar bilinçsiz ve zalim insanlar değiliz,sadece çocuklarımızın daha iyi bir hayatları olsun diye uğraşıyoruz.Benim eşim memur maaşıyla iki çocuk okutuyor,çocukları için elinden geleni yapıyor.

Genellikle olumsuz yorumlar gelmiş.Bu yorumları yapanların arasında bizimle aynı şeyi yaşayan var mı acaba?İnsan başına gelmeden anlamıyor.Ben de eşimin tutumunu abartılı buluyorum ama oğluma karşı kırıcı davranmıyor.Kendisi çok fazla üzülüyor,sürekli bu konuyu konuşuyor,beni de kötü etkiliyor.Biz o kadar bilinçsiz ve zalim insanlar değiliz,sadece çocuklarımızın daha iyi bir hayatları olsun diye uğraşıyoruz.Benim eşim memur maaşıyla iki çocuk okutuyor,çocukları için elinden geleni yapıyor.

kimse evladının kötü olmasını istemez mutlaka ama olayı dramatize etmeyin bence memur maaşıyla 2 çocuk falan ya işçi maaşı alsaydınız çocuğunuzu biraz rahat bırakın sınav dönemi biliyorum bunu yapmak zor ama sürekli ders çalış biz senin için neler yapıyoruz modunda veli olmayın imkanınız varsa gönderin özel üniversiteye sınav kazanmak zor

Back
X