27 yaşında, anadolu lisesinde çalışan bir İngilizce öğretmeniyim. İşini büyük bir şevkle yapan, alanında kendini yurt içinde ve yurt dışında geliştirmiş olan ve bu sebeple öğrencileri tarafından sevilen, takdir gören br öğretmenim. Özellikle yurt dışı master tecrübemden dolayı yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilere yol gösteren bir öğretmen olduğum için sevilen, görüşlerine değer verilen bir öğretmen olduğumu söyleyebilirim. Bu sebeple öğrencilerin belli oranda hayranlıklarına, takdirlerine alışkınım ancak bu kez ilk defa farklı bir durumla karşı karşıyayım ve nasıl davranmam gerektiğini pek kestiremiyorum.
Bu yıl girdiğim lise son sınıflardan bir öğrencinin bana karşı farklı bir ilgisi olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, bu öğrenciyle sene başında kendisinin bu platformda açıklayamayacağım özel bir durumundan ötürü bir görüşmemiz olmuştu. O görüşmede öğrenciyi motive etmek, içinde bulunduğu durumdan ötürü mağdur olmasını engellemek için bazı konuşmalarımız olmuştu; bana danışan her öğrencime yapacağım gibi. Ancak asla laubalilik veya öğretmen-öğrenci ilişkisinde olması gerekenin dışında bir yakınlık oluşmuş değil. Zaten mizaç olarak dışardan soğuk görünen, mesafeli bir yapıya sahibim ve özellikle genç yaşta öğretmenliğe başladığım için öğrencilerle aramda hep mesafe bırakmaya özen gösteririm. Zaten bu öğrenci de son derece efendi ve sessiz bir genç. Ancak sene başından beri sürekli kişisel sorular soruyor, dersten önce muhakkak beni sınıf kapısının önünde bekliyor ve belli konularda muhabbet açıyor (son sınıf öğrencileri için kapıda öğretmen beklemek yalakalık vs diye adlandırılmasına rağmen), öğretmenler gününde kırmızı bir gül ve en sevdiğim şairin şiirinden bir dörtlük yazan not hediye ediyor...Tüm bunları olabilir, takdir edilen bir öğretmene yapılan hoşluklardır diye bir şekilde tolare ettim ancak derste bir ünitede geçen "evli, bekar, boşanmış" kavramları üzerine hocam evli misiniz diye soran bir öğrencime evet yanıtını verdikten sonra bu öğrencimin bana karşı tavırları resmen değişti...Zil çalınca bir soru sorma bahanesiyle yanıma geldi ve ben sorusunu cevapladıktan sonra "hocam evli olduğunuza inanamadım" deyince sert bir şekilde "Sebep?" deyiverdim. O sırada bu diyaloğumuzu duyan bir arkadaşı da "X oğlum yuhh yaa, hocam siz ona bakmayın" diyerek çocuğu kolundan çekti. bunun üzerine beni her ders kapıda bekleyen çocuk derslerimde sert bir suratla oturur veya sıranın üzerine kafasını koyarak uyur oldu. Şu aralar dersimin olmadığı günlerde de karşılaştığımızda hep bana kırgın, kızgın biçimde bakarken buluyorum. Bir süredir derste uyumuyor ama hiç katılmıyor ve öylece morali bozuk gibi oturuyor.
Bilmiyorum ben mi abartıyorum ancak bu kadar uzun süre öğretmenine kırgın, kızgın kalan, derse aktif katılırken içine kapanan bir öğrenciyle hiç karşılaşmadım. Başka sebeplerden mi içine bunca kapandı diye normalde araştırır, kendisine sorardım ama şu anda doğru olur mu bilemiyorum. Sizce nasıl bir tutum sergilemeliyim?