okb hastasıyım tecavüze uğramış olabilir miyim?

herkese merhaba.kendimi bildim bileli okb olduğumu belirtmem lazım sağlıklı yorumlar yapabilmeniz için.deprem korkusundan arkadaşta kaldım.evim 12 katlı ben 8.kattayım.arkadaşımın ise evi 10 katlı 10.katında oturuyor bişey olsa en azından üzerimize sadece tavan düşer dedik bu gece onda yatayım dedim.arkadaşım iyi.nisafirperver biridir ama eşi ve en büyük oğlu hapiste.bir tane liseye giden oğlu vardı evde bir de 4 yaşında kızı.neyse yatağımı hazırladı yattıım.arkadaşım da kızı da aynı odada kaldık.oğlu kendi odasındayı.
şimdi bundan sonrasını yazmak....inanın benim için de zor ve saçma geliyor düşğnce ama neden olmuş olmasın ki diyor? kim diyor biliyor musunuz beynimin kıvrımlarında dolaşan ince kıvrak bir yılan.gece uyuduğumuzda oğlu gelmiştir yanımıza beni bir şekilde bayıltmış olabilir ve bana tecavüz etmiş olabilir.arkadaşım da buna göz yummuş olabilir veya onun da haberi olmamıştır.hiçbir şekilde anlayamam ki tecavüze uğradığımı.aslında akşam burda yatarkrn aklımda bu düşünce yoktu ama sabah aklıma geliverdi birden pekala da mümkün görünüyor bu durum neden olmasın.aile biraz suça meyilli böyle biriylr neden arkadaşsın diyeceksiniz arkadaşım çok sıcakkanlı ve deprem gibi bir afette insan bir destek arıyor.
kusura bakmayın uzattım.sizce tecavüze uğramışsam haberim olur muydu?
Hapisteki insanlarmi size gelip tecavüz edecek. Yada evde lise çağında çocuk mu?? Bence siz bı psikiyatriste görünün durum vahim gözüküyor. Gecmis olsun.

Ne tür insanlarla yaşıyoruz Allah'ım
Kanser, diyabet vb nasıl bir hastalık ise bu da ruhsal bir hastalık..İnsanları dışlamaktan vazgeçin artık..Zaten psikolojik rahatsızliklar, insanlar duyarsa ne der acaba ya da toplum tarafından dışlanma korkusu yüzünden doktora gidip tedavi olamıyorlar ve hastalık ilerliyor sonra da ne tür insanlarla beraberiz..

Geçmiş olsun
Paranoya alakalı bir teşhisiniz varmı acaba? Ameliyatta bile 9 sene okumuş insan uyutuyor lise talebesi bu kadar profesyonel nasıl uyutsun biraz telkin yapın

Kadın rahatsız neyin empatisini bekliyorsunuz..Belki başka bir rahatsızlığı daha var okb nin dışında.Ben yazdığını doğru buldum demedim ki..Psikolojik, ruhsal hastalığı olan birini eleştirmek ya da eleştirel tarzda yaklaşmak ne derece mantıklı olabilir ki..Burda bize sadece empati kurmak düşer sadece..Zaten tedavisini oluyormuş.Olmuyorum yazmamış.

Siz böyle konuşarak karşınızdakini resmen bunalıma felan sokmaya çalışıyorsunuz.Verdiğiniz tavsiye eve kapanın, evden dışarı çıkmayın demek mi..Resmen dişliyorsunuz..Siz bu ayrıştırıcı, dışlayıcı tavrınizla ne yapacaksınız peki..Karşımızdaki kişinin mantıklı şeyler düşünmediğini hepimiz biliyoruz fakat ruhsal sorunlarını burda yazmak istemiş.Düşene de bir tekme biz vuralım o zaman..Yazdıkları zaten mantıklı şeyler değil ama rahatsız olan birine biraz empati kurmak gerekme mi..

Okb de kaygı bozuklugu da oluyor ama..Belki şüphe takintisi ve tecavüz edilme ya da cinsel takinrisi olduğu için bu şekilde düşünüyor.Okb bazen takinti üstüne takinti ekleyip daha da ileri gidebilir ama bu paranoid bozukluk olduğu anlamına gelmez.

Kanser, diyabet vb nasıl bir hastalık ise bu da ruhsal bir hastalık..İnsanları dışlamaktan vazgeçin artık..Zaten psikolojik rahatsızliklar, insanlar duyarsa ne der acaba ya da toplum tarafından dışlanma korkusu yüzünden doktora gidip tedavi olamıyorlar ve hastalık ilerliyor sonra da ne tür insanlarla beraberiz..

Siz destek alıyor musunuz rahatsızlığınız için?

Yahu kadın rahatsız olduğunu söylüyor..Siz kadını suçluyorsunuz..Bu nasıl yaklaşım? Bir nevi kendini rahatlatmak için buraya yazmış..Elinde olmadığını söylüyor zaten..
Ben yardımcı olmak için evime alacagim o gelecek çocuğuma iftira atıcak yemisim hastaligını gitsin yatsın hastaneye

Yahu kadın rahatsız olduğunu söylüyor..Siz kadını suçluyorsunuz..Bu nasıl yaklaşım? Bir nevi kendini rahatlatmak için buraya yazmış..Elinde olmadığını söylüyor zaten..
Birçok psikolojik rahatsızlık var. Bunları yaşayan insanlarda "bi gariplik var,farkındayım"diyebilen iyi durumdadır bence.(Bilirkişi, psikolog değilim)Eğer ısrarla normalim diyorsa o daha büyük ruhsal yıkıma yol açar.

Farkında mısınız bilmiyorum ama konu sahibi zaten düşüncelerinin yanlış olduğunun farkında olduğunu belirten ifadeye de sahip.

Konu sahibinin rahatsız olduğunun en başta kendisi olmak üzere hepimiz farkındayız.Kimseye psikolojik rahatsızlığı var diye tüü kaka diyen yok ki.

Ama KK birini zan altında bırakınca vicdan rahatlatma merkezi değil. Büyük bir problemi var konu sahibinin,burda yatsam en fazla çatı düşer diye düşünmek yerine ilaçlar yetersiz geliyor ne yapmam lazım,acil dr randevusu almalıyım demeliydi.

Siz böyle konuşarak karşınızdakini resmen bunalıma felan sokmaya çalışıyorsunuz.Verdiğiniz tavsiye eve kapanın, evden dışarı çıkmayın demek mi..Resmen dişliyorsunuz..Siz bu ayrıştırıcı, dışlayıcı tavrınizla ne yapacaksınız peki..Karşımızdaki kişinin mantıklı şeyler düşünmediğini hepimiz biliyoruz fakat ruhsal sorunlarını burda yazmak istemiş.Düşene de bir tekme biz vuralım o zaman..Yazdıkları zaten mantıklı şeyler değil ama rahatsız olan birine biraz empati kurmak gerekme mi..
Düşen hiç kimseye bir de biz vuralım demek olmaz fakat empati dediğiniz şey tek taraflı da kurulmaz hanımefendi. O evin sahibi kadınla bir empati kurun; zaten kocası büyük oğlu hapiste ve küçük oğlundan için bana tecavüz etti gibi bir iftira atılması gayet iyi niyetiyle eve davet eden hanımefendi için nasıl bir yıkım yaratır bunu da düşünelim. 17 yaşında çocuk, zaten ailesinden taşıdığı bir yük var (babasıyla abisinin hapiste olması) otomatikman insanların kafasında negatif bir imaj oluşturan bir aile. Bir de böyle OKB hastası bir hanımefendinin kendi düşüncelerine söz geçirememesi sonucu oluşan iftira durumu. Şunu unutmayın 1-2-3 kişi ortaya bir şey atarsa toplum ona inanmaya meyillidir zaten(OKB olduğunu bilmeyenler için söylüyorum). O zaman hanımefendi tedavisi rayına girene kadar misafirliğe gitmeyecek kimseyi zan altında bırakmamak adına.

Burda kimsenin ruhsal rahatsızlık yaşayanlara bir şey dediği yok. Siz konunun vehametini kavrayamamışsınız bence. Olaya sadece konu sahibi açısından bakmayın. O kadının yerine kendinizi ve çocuğunuzu koyun.

Bugün buraya konu açan yarın gider şikayetçi olur.Ee ne diyelim şimdi?Ayy canım Allah şifa versin deyip geçelim mi?

Bakın herkes tedavi olun,hemen Dr gidin demiş zaten. Ve yine söylüyorum konu sahibi bu düşüncenin normal olmadığının farkında. KK konu açana kadar Dr gitmeliydi.

İlerlediği takdirde sadece kendisine değil çevresine verebileceği zararın farkında mısınız?

Okb de kaygı bozuklugu da oluyor ama..Belki şüphe takintisi ve tecavüz edilme ya da cinsel takinrisi olduğu için bu şekilde düşünüyor.Okb bazen takinti üstüne takinti ekleyip daha da ileri gidebilir ama bu paranoid bozukluk olduğu anlamına gelmez.
Tabii ,her okb li aynı şeye takmiyor ,doğru.Hastaligin seyri vs değişebiliyor vs vs.Bunu psikaytr bilir.Kaygi bozukluğu anksiyete ,okb,panik atak iç içe ilerleyen şeyler.Konu sahibi terapi ve ilaç alıyorum geçmiyor demiş ama Dr değişimi de yapabilir.Kimine iyi gelen kimine gelmez ,doktorlar ilac tedavisini otutturana kadar bile değişik dozlar ,değişik ilaçlar ile ilerliyorlar tedavi sürecinde.Umarim sağlığına kavuşur konu sahibi de.Yoksa başkaları da zan altında kalıyor, Allah korusun.

Kuşkuculuk ve takıntı farklı şeylerdir. DSM tanı ölçütlerinde böyle bir OKB tanı ölçütü yok. Daha çok paranoid bozukluk gibi durum.

Kadin rahatsızlığı oldugunu soyledigi halde acimasiz yorumlar okuyorum kadin zaten basta belirtmis daha yapici yorumlar yapsaniz daha verimli olmaz mi normal bi insana yazar gibi saldirmissiniz

Sizin çocuğunuza iftira atılsa ne kadar sakin kalabilirdiniz? Hem de tecavüz suçu

Tedavi ol doktora git denmiş daha ne densin

Kadin rahatsızlığı oldugunu soyledigi halde acimasiz yorumlar okuyorum kadin zaten basta belirtmis daha yapici yorumlar yapsaniz daha verimli olmaz mi normal bi insana yazar gibi saldirmissiniz
Rahatsızlığının farkında olduğuna ben şahsen inanmadım, sert bir yorumum da olmadı o ayrı. Hiçbir psikiyatristin bu tabloya okb (ya da farklı bir psikoz içermeyen bozukluk) deyip geçeceğini düşünmüyorum. Kötülük görme sanrısı var konu sahibinde büyük ihtimalle. Şu aşamada keşke iyi bir psikiyatristin kapısını çalsa.

Bu sadece okb olamaz sizin durum çok başka bir boyut.

Ben yardımcı olmak için evime alacagim o gelecek çocuğuma iftira atıcak yemisim hastaligını gitsin yatsın hastaneye
Bu duru sizin yakınınız ya da çocuğunuzun başına da gelse
Kuşkuculuk ve takıntı farklı şeylerdir. DSM tanı ölçütlerinde böyle bir OKB tanı ölçütü yok. Daha çok paranoid bozukluk gibi durum.
Mesela size bir örnek vereyim..Okb örneklerinde görmüştüm.Adamin biri yolda arabayı kullanirken birini görmüş.Sonra kuşkuya düşüp ya çarptıysam ya fark etmediysem diye o yolu tekrar tekrar geçiyormuş birine mi çarptım diye..Mesela olası yerden mikrop bulaşma takıntısı..Ya orda mikrop varsa ya bana bulaştiyda gibi..Sonuçta bu da şüpheye girmiyor mu? Orda mikrop öldüğünü düşünüp kafada en kötü senaryoyu kuruyor ya wc yo kullanmıyor ya da başka kompulsif davranışlarda bulunuyor.Kuşku ve kaygıdan geliyor bu düşünceler.

Rahatsızlığının farkında olduğuna ben şahsen inanmadım, sert bir yorumum da olmadı o ayrı. Hiçbir psikiyatristin bu tabloya okb (ya da farklı bir psikoz içermeyen bozukluk) deyip geçeceğini düşünmüyorum. Kötülük görme sanrısı var konu sahibinde büyük ihtimalle. Şu aşamada keşke iyi bir psikiyatristin kapısını çalsa.
Psikoz hastaları peki rahatsızlığını kabul ediyor mu? Okb kabul ediyor diye biliyorum.

Back
X