Okula giden küçük çocuğu olanlara sormak istiyorum

Onunla da ilgili bir yazı okumuştum, para olmadığı için aileyi suclayabiliyorlarmis, mutsuzluğa itiyormus çocukları, neden paramız yok gibi sorular başlıyormuş bu sefer. Offf ince eleyip sık dokuyacagiz diye kafayı yiyecez:)
Herkesin eşit parası olmadığını anlatabilirsiniz artık, sokaktaki çocukları gösterebilirsiniz, hatta bu aldigimizi beğenmediysen onların hiç parası yok onlara verelim mi annecim diyebilirsiniz. Hem kıymet bilir hem empati öğrenir yavaş yavaş.

Herkesin eşit parası olmadığını anlatabilirsiniz artık, sokaktaki çocukları gösterebilirsiniz, hatta bu aldigimizi beğenmediysen onların hiç parası yok onlara verelim mi annecim diyebilirsiniz. Hem kıymet bilir hem empati öğrenir yavaş yavaş.
İşte "paramız yetmedi" ile aynı kapıya çıkıyor ya. 4 yasindaki bir çocuk için ağır olduğunu düşünüyorum. Bunun neden sesi yok dediğinde "paramız buna yetti " yerine üzülmesine ya da bizi suçlamasına sebep olamayacak başka neler diyebiliriz acaba? Siz hangi yaş grubuyla çalışıyorsunuz bu arada? Benimkiler lise olduğu için çok uzağım bu yaş grubuna

İşte "paramız yetmedi" ile aynı kapıya çıkıyor ya. 4 yasindaki bir çocuk için ağır olduğunu düşünüyorum. Bunun neden sesi yok dediğinde "paramız buna yetti " yerine üzülmesini ya da bizi suçlamasına sebep olamayacak başka neler diyebiliriz acaba? Siz hangi yaş grubuyla çalışıyorsunuz bu arada? Benimkiler lise olduğu için çok uzağım bu yaş grubuna
Ben öyle düşünmüyorum. Her şeye paranız yetmeyebilir. Bizim de oyuncak günümüz var kreşte dönüp dolaşıp aynı oyuncakları götürüyor.

Mesela geçenlerde 500 liralık bir robot köpek gördü oğlum ve almak istedi. Oğlum çok pahalı paramız yetmeyebilir alamayız dedim. Yaralandığını ve bizi suçladığını düşünmüyorum.

Dandik içi dolgulu bir Spiderman oyuncağı 60 lira. Çok uçuk bence bir oyuncak için.

Benim de yakin yaslarda bir kizim var ve seni cok iyi anladim. Biz cocuklarimizin dunyasini kendi cocuklugumuzdaki gibi dusunuyoruz ama onlarin dunyasi cok farkli.
Mesela parka iniyoruz, surekli oynadiklari bir arkadas gruplari var, kizlarin yasi 3-5 arasi. Ve iner inmez once birbirlerinin kiyafetlerini inceliyorlar, aaa senin minnieli ayakkabilarin ne guzel, aaa little ponyli tisort vs. Ve kizim daha 3 yasindayken benden renk degistiren tisort, bilmemneli bikini falan istemeye basladi. Oyuncaklarda da olay boyle. Mesela baby alive in yemek yiyip kaka yapanindan istiyor su ara. Alamayacagimizi cunku cok pahali oldugunu soyledim, o paraya yapabilecegimiz daha guzel seyler oldugunu anlattim (havuza gitmek, sinemaya gitmek vs) Ama x de var bana vermiyor diye dudak bukunce icim gitti, yine de almayacagim dedim ve geri adim atmayacagim.
Sanirim dogru olan onlara açıkça, belli bir butcemiz oldugunu, bunu asamayacagimizi anlatmak.
Bir de ben esya yerine ani biriktirme prensibini simdiden asilamaya calisiyorum, oyuncak istediginde, x liram var bununla istersen sinemaya gidip yemek yiyebiliriz ya da tiyatroya gidebiliriz, ya da oyuncagi alalim diyorum, oyuncagi unutuveriyor.

Bu arada kizima ben hic oyuncak almasam da cok cok fazla hediye aliniyor. Belki bunun da etkisi vardir aktiviteleri oyuncaklara tercih etmesinde.

Ben öyle düşünmüyorum. Her şeye paranız yetmeyebilir. Bizim de oyuncak günümüz var kreşte dönüp dolaşıp aynı oyuncakları götürüyor.

Mesela geçenlerde 500 liralık bir robot köpek gördü oğlum ve almak istedi. Oğlum çok pahalı paramız yetmeyebilir alamayız dedim. Yaralandığını ve bizi suçladığını düşünmüyorum.

Dandik içi dolgulu bir Spiderman oyuncağı 60 lira. Çok uçuk bence bir oyuncak için.
O ekstrem bir örnek gerçekten. Ben de olsam " bu çok pahalı, bunun yerine sana şunları, şunları hatta şunları " alabiliriz derdim . Ama burdaki örnek biraz daha farklı. Öyle aman aman fiyat farkı yoktu. Birbirine yakindi, kıyaslama yaptı ikisi arasında işte. O kadar fark için de para mevzusuna girmek istemedim. Ama dediğiniz gibi bir durumda ben de kesinlikle "çok pahali" derdim

Ben de konu sahibine bunu anlatmaya çalışıyorum ama fazlaca anne hassasiyetinde, inşallah ileride sıkıntı yaşamaz. Sizin yaklaşımınızı da gayet olumlu buldum. Valla bize ne oyuncağı yok paramız diye bağırırlardı ağlar susardık:) hiç de aileme düşman olmadım iyi ki şımartmamışlar.

Benim sadece 1 tane Safinaz adında uzun ayaklı kırmızı kıyafetli bez bebeğim vardı. Hala daha durur odamda... Şaşırdım doğrusu olanıyla yetinmek varken fazlasını isteyebilecek kadar akıllı olmalarına... Bana kızabilirsiniz ama çok aşırıya kaçmıyor mu bu durum?

Benim de yakin yaslarda bir kizim var ve seni cok iyi anladim. Biz cocuklarimizin dunyasini kendi cocuklugumuzdaki gibi dusunuyoruz ama onlarin dunyasi cok farkli.
Mesela parka iniyoruz, surekli oynadiklari bir arkadas gruplari var, kizlarin yasi 3-5 arasi. Ve iner inmez once birbirlerinin kiyafetlerini inceliyorlar, aaa senin minnieli ayakkabilarin ne guzel, aaa little ponyli tisort vs. Ve kizim daha 3 yasindayken benden renk degistiren tisort, bilmemneli bikini falan istemeye basladi. Oyuncaklarda da olay boyle. Mesela baby alive in yemek yiyip kaka yapanindan istiyor su ara. Alamayacagimizi cunku cok pahali oldugunu soyledim, o paraya yapabilecegimiz daha guzel seyler oldugunu anlattim (havuza gitmek, sinemaya gitmek vs) Ama x de var bana vermiyor diye dudak bukunce icim gitti, yine de almayacagim dedim ve geri adim atmayacagim.
Sanirim dogru olan onlara açıkça, belli bir butcemiz oldugunu, bunu asamayacagimizi anlatmak.
Bir de ben esya yerine ani biriktirme prensibini simdiden asilamaya calisiyorum, oyuncak istediginde, x liram var bununla istersen sinemaya gidip yemek yiyebiliriz ya da tiyatroya gidebiliriz, ya da oyuncagi alalim diyorum, oyuncagi unutuveriyor.

Bu arada kizima ben hic oyuncak almasam da cok cok fazla hediye aliniyor. Belki bunun da etkisi vardir aktiviteleri oyuncaklara tercih etmesinde.
Paramızin miktarını belirtip seçenekler sunmak çok güzel. Aklımda ama bunu tam algılayamaz diye dusunuyordum. Deneyeceğim onu en kısa zamanda, teşekkür ederim :)

Ben de konu sahibine bunu anlatmaya çalışıyorum ama fazlaca anne hassasiyetinde, inşallah ileride sıkıntı yaşamaz. Sizin yaklaşımınızı da gayet olumlu buldum. Valla bize ne oyuncağı yok paramız diye bağırırlardı ağlar susardık:) hiç de aileme düşman olmadım iyi ki şımartmamışlar.
Ben de olmadım ama o zamanlar farklıydı, bazı şeyler için para konusunu açabilirim ama ufak tefek şeyler için de açmak istemedim. Mesela " bu farklı " demek gibi. Bir süreden sonra da para konusu mide bulandırmaya başlıyor. Bana da dendi de ondan biliyorum:)

Benim sadece 1 tane Safinaz adında uzun ayaklı kırmızı kıyafetli bez bebeğim vardı. Hala daha durur odamda... Şaşırdım doğrusu olanıyla yetinmek varken fazlasını isteyebilecek kadar akıllı olmalarına... Bana kızabilirsiniz ama çok aşırıya kaçmıyor mu bu durum?
Benim annem Öğretmen olmasına rağmen hassas değildi ben de elimden geldiğince her şeyi ayrıntısıyla düşünmeye calsiyorum

Verdiğim 500 liralık örnek belki uç bir örnek ama yeri geliyor 20 liralık olanı da almıyorum. Her hafa düzenli olarak oyuncakçıları gezip bir şey almadan çıkıyoruz :KK48: çocuklarda istemenin sınırı yok valla. Ne kadar verirsen ver hep bir fazlasını istiyorlar.

Nerisona sakın yanlış anlama sözlerim sana değil. Bir anne olarak her hayır dediğimde ben de üzülüyorum tabi. Bazen paramız yok demek gerekiyor inan onun ruhunu örselemez bu. Aksine demekki büyüklerin de her zaman parası olmayabilir düşüncesi oturur bence kafasında.

Merhabalar, ilk kez böyle bir durumla karşılaştım ve hazırlıksız yakalandım. Belli ki bundan sonra da karşılaşacağım. Bana yardımcı olun lütfen
Kızım benden "Elsa" bebek istedi. Kreste oyuncak günümüz var, herkes evden oyuncak goturuyor. Ben de ona sürpriz olsun diye avmye gidip bebeği aldım ve paketledim. Birbirine benzer iki bebek vardı biri sade diğeri müzikli ve ayakkabıları daha gösterişli. Kizkardesini de almamı istediği için kızım (Anna) ucuz olanı aldım ama kizkardesini almadım o gün. Daha sonraya bıraktım. Eve geldi, çılgın gibi sevindi ,paketi açtı (4 yaşına girmek üzere bu arada) "ayakkabıları nerede" diye sordu."Burda" dedim ama bunlar parlak değil dedi. Surat düştü. Sonra kolyesine basmaya çalıştı ama ses çıkmadı. O yüz ifadesini görmeliydiniz, öyle büyük bir hayalkirikligi yaşadı ki, unutmam mümkün değil. " ama bunun sesi yok" dedi ağlamaklı. Ben bir şeyler geveledim ama hazirliksizdim. Meğer arkadaşındaki müzikli olanmış ama ben bunu bilmiyordum. Demek istediğim her zaman çocuklarımıza arkadaşlarında gördükleri şeyleri alamayacagiz ve almamalıyiz da ama bunu 4 yaş gibi küçük çocuklara hayal kırıklığı yasatmadan nasıl ifade edebiliriz? Bunun basit bir şey olduğunu düşünürdüm ama o yüz ifadesi beni derinden yaraladı. Hayat hiçbir zaman adil olmayacak , beni asıl yaralayan buydu. Bunu sadece kendi çocuğumu düşünerek söylemiyorum. Hepsi için üzülüyorum. Çocuklar için çok değerli olabiliyor maddeler. Diyebildiklerim: seninki onunla aynı olmak zorunda degil, seninki de farklı, müzikli olması önemli değil, olsun bu da güzel vs idi.
Burda konu elbette bu bebek degil, konuyu genellestirerek fikirlerinizi almak istiyorum tecrübeli kk hanımları

ben dayanamıyorum boyle durumlara....aynısını yasasam gerı ıade eder otekını alırdımo_O dogrumu...tabıkı dogru degıl....ama kıyamıyorum yapamıyorum ..evet aslında cabuk unutuyorlar ama bız unutmuyoruz sıkıntı orda..içmize dert oluyo

maalesef oluyor

hatta özeniyorlar özenmeleri de makul diyor öğretmenler de

bizim okulda sesli oyuncak yasak

çok gürültülü vs olduğu için esasen

bazen falancanın bunu var diyebiliyor

bir gün dedi ki okul çıkışı X oyuncakçıya gidebilir miyiz?

neden denim, arkadaşı korsan seti getirmiş, sormuş X oyuncakçıdan almışlar biz de oradan oyuncak alırız

neyse babası yoktu, araba da onda idi bu nedenle gidemeyiz ama baban gelince belki dedim

sonra babası aradı bir şey istiyor musunuz diye

ona söyledik geleyim birlikte gidelim dedi yok sen al gel fark etmez dedi

neyse babasına tarif etti aldı geldi

çocuk için çok önemli bir şey olduğu hissi oluşuyor sonra da beğenmedi bile amannn dedi attı kenara

maalesef çocuklara her şeyi alamayacağımızı, kimse ile aynı şeyimizin olmak zorunluluğu olmadığını açıkça söylemek gerekiyor

mesela reklamların bizi kandırmak daha çok para harcamamız için olduğunu söylüyor

okulda öğretmen anlatmış

Bi kumbarası var çok rahat oldu biriktir paranı ne istersen al diyorum oğluma:KK48:tamam anne diyor kuzum:KK68:almadıkmı aldık,kırdı değer vermedi:KK43: bakalım bu yol Nasıl olucak daha hiç oyuncak almadık,kardeşide atıyor para içine onada alacak tabi:KK53:

Arkadaşında olan bebeği istemiş , sizin aldığınız bebeğin arkadaşındaki gibi olmamasına içerlemiş,
Bence bunda fazla derin duygular aramayın , o bebeği ışıklı ve şarkı söylerken gördüğünde, belki de elsa bebeğin yalnızca o şekilde olduğunu düşünmüş ve daha sadesini görünce şaşırmış olabilir ,
Konunuzdan bağımsız para mevzusu için diyebileceklerim ;
Çocuklar , özellikle o yaşlarda ; herşeyi sonsuz sınırsız zannediyorlar , benim de küçük çocuğum 3,5 yaşında , evet para mevzusu tek başına o yaş için anlamsız ve nahoş fakat onların isteklerinin parayla alındığını ve bu paranın da sınırsız olmadığını bilecek yaştalar ,

misal ben onun istediği bir şeye hayır dediysem, o an için alınmama sebebini belirtiyorum , bu bizim için çok pahalı şu anda alamayız , yeterli miktar parayı biriktirdiğimizde gelip alabiliriz .. Gibi ..

Ve bu şekilde para biriktirecek ve o oyuncak için heyecanlanacak olması çok güzel geliyor bana,
Kendi Küçüklüğümden hatırlıyorum mesela , ben de öğretmen çocuğuyum, birşey istediğimizde ; ay başında maaş alınca alınacak şu anda alamayız derdi babam Ve o aybaşında alınan şeyin hazzı hala aklımdadır .. Belki onlar şıp diye alınsa, bu kadar değerli olmazdı bizim için..

Ve sizin örneğinize çok yakın, 7 yaşındaki kızım sınıf arkadaşının uçan Prensesini görmüş benden istedi , birlikte oyuncakçıya bakmaya gittik ve istediği şeyin 200 lira olduğunu görünce alamayacağımızı belirttim , itiraz etmedi fakat aklında da kaldı o tabii,
Başka bir gün dayısı kıyamamış almış, fakat uçan Prensesi değil de uçan atını seçmiş,
İnanır mısınız iki ya da üç kez oynadı attı bir köşeye , yani onlar için o kadar da elzem değil arkadaşta ya da reklamda gördükleri oyuncak... Onu elde edene kadar can atıyorlar sadece ...

Son düzenleme:
Merhabalar, ilk kez böyle bir durumla karşılaştım ve hazırlıksız yakalandım. Belli ki bundan sonra da karşılaşacağım. Bana yardımcı olun lütfen
Kızım benden "Elsa" bebek istedi. Kreste oyuncak günümüz var, herkes evden oyuncak goturuyor. Ben de ona sürpriz olsun diye avmye gidip bebeği aldım ve paketledim. Birbirine benzer iki bebek vardı biri sade diğeri müzikli ve ayakkabıları daha gösterişli. Kizkardesini de almamı istediği için kızım (Anna) ucuz olanı aldım ama kizkardesini almadım o gün. Daha sonraya bıraktım. Eve geldi, çılgın gibi sevindi ,paketi açtı (4 yaşına girmek üzere bu arada) "ayakkabıları nerede" diye sordu."Burda" dedim ama bunlar parlak değil dedi. Surat düştü. Sonra kolyesine basmaya çalıştı ama ses çıkmadı. O yüz ifadesini görmeliydiniz, öyle büyük bir hayalkirikligi yaşadı ki, unutmam mümkün değil. " ama bunun sesi yok" dedi ağlamaklı. Ben bir şeyler geveledim ama hazirliksizdim. Meğer arkadaşındaki müzikli olanmış ama ben bunu bilmiyordum. Demek istediğim her zaman çocuklarımıza arkadaşlarında gördükleri şeyleri alamayacagiz ve almamalıyiz da ama bunu 4 yaş gibi küçük çocuklara hayal kırıklığı yasatmadan nasıl ifade edebiliriz? Bunun basit bir şey olduğunu düşünürdüm ama o yüz ifadesi beni derinden yaraladı. Hayat hiçbir zaman adil olmayacak , beni asıl yaralayan buydu. Bunu sadece kendi çocuğumu düşünerek söylemiyorum. Hepsi için üzülüyorum. Çocuklar için çok değerli olabiliyor maddeler. Diyebildiklerim: seninki onunla aynı olmak zorunda degil, seninki de farklı, müzikli olması önemli değil, olsun bu da güzel vs idi.
Burda konu elbette bu bebek degil, konuyu genellestirerek fikirlerinizi almak istiyorum tecrübeli kk hanımları
Kendi çocukluğumdan yola çıkarak böyle süpriz lerden nefret ederdim
Ve hep o memnuniyetsiz ifade oldu yüzümde :)

Yani o paketle geleceğine annem beni alışverişe götürse ben seçsem ne olur.

Diğer konu arkadaşlar daki oyuncak vs ye özenme. Hepimiz yaşadık bunu. Her istediği olmasa da bazılarını yapmakta fayda var. Ama mesela kızınıza gel sana bir bebek alalım ama bir şartîm var arkadaşın ile aynı olmasın senin bebeğin sana özel olsun deseydiniz . Belki bu yaklaşım başkasında olanın aynısını alma mantığını yok ederdi.

Ben yiyecek harici başkasında gördüğünü almam oğluma oda 4 yaşında. Oyuncağa gelince orta yolu buluruz. Okadar param yok derse vaz geçer aklı kalır ama ısrar etmez. Her istedigimizin olamayacağını şimdiden öğrenmeleri gerek. Onları hayatın bu acımasız haline ancak böyle alıştırabiliriz.

Benim kızım suan tam olarak 40 aylık. Kızım birsey istediği zaman eğer birinde gördüyse kızıma ilk olarak birisinde görüp görmediğini soruyorum. Örneğin Pony oyuncağı kuzenim kızına büyük 40 cm kadar var benden Pony istedi bende öyle bir oyuncak olduğundan haberim yok diye söyledim birinden gördün kimde vardı dedim Eylülde olduğunu ve büyük olduğunu anlattı. Çok da pahalı ve ben kızıma mecbur küçüğünu aldım verirken annecim büyük olanları çok para ile satılıyor param yetmedi bunu alabildim ama sen bununla da mutlu olursun çünkü çok güzel dedim. Ve arkadaşlarımızda olan bütün oyuncaklari alamayız dedim. Senin oyuncaklarin başka Eylül'ün başka diye anlattım. Şimdi birsey isterken önce paran varmı diye soruyor. Bazen birşeye bakıyor her gördüğümüzu alamayız diyor. Çok büyüklere paranız yetmez dediğimde biraz büyük biraz küçük diyor :). Üzülmeyin sizde. Kızınızin anlayacağı gibi konuşun. Ben bakkala markete gittiğimizde kumbarasina biriktirdigi paralarla alıyorum birsey isterse. Ve parayi kızıma verdiriyorum. Para kavramını öğretim ve biliyor.

Bizim dönemimizde arkadaşlarımızın da sadece bir bebeği vardı da o yüzden isteklerimiz bu kadar asgari düzeydeydi.Çocuğunun isteklerinin önüne sınır koymayan anneler oldukça etrafta,bizim gibi çocuğunu kurallar çerçevesinde büyütmeye çalışan annelerin başı daha çok ağrır.

Back
X