Okulum bitti çok işe yaramaz hissdiyorum

Ben insanların kotu kalbine şoka girdim cunku buraya konu acan insanlar derdine cozum ariyo, karşı tarafın ego tatminini değil sevgiler :)
Yorumlarını beğenmediğiniz, kırılıp kızdığınız arkadaşlar ne kötü kalpli ne de sizin kötülüğünüzü istiyor.
Sadece hayat tecrübeleriyle duruma daha gerçekçi yaklaşıyorlar.
‘Ben dört yıl okul okudum’ deme bir yerden başla diyorlar.

Ülkenin eğitim sisteminin, açılan üniversite sayısı ve bölümleriyle istihdam olanaklarının uyumsuzluğunun sorumlusu siz değilsiniz evet ama sonuçları sizi etkiliyor.
Bölümünüz meslek tanımı net, ülkemizde iş olacağı geniş, popüler bir bölüm değil.
Anlatmak istenilen bu.

Siz konuya daha dramatik bir açıdan baktığınız için bazı arkadaşlarla anlaşamıyorsunuz.

Dört yıllık lisansa yüklediğiniz anlam 1980-2000 yılları arasında kısmen geçerliydi.
Köprünün altından çok sular aktı.
Bir an önce gerçeklerle yüzleşip kariyer planlamanızı yapın diyoruz size.
Yoksa kimsenin sizinle bir alıp veremediği yok.

Hızımı alamadım bir örnek vereyim konuya.
Eşimin yakın akrabalarından biri iyi bir üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Fizik bölümümü kazandı.
Eşim üniversite hazırlık Matematik öğretmeni hep özel öğretim kurumlarında ve özel ders öğretmeni olarak çalıştı.

Hanım kıza ‘Fizik öğretmenliğinin istihdamı dar Matematik bölümüne geç’ dedi, dinletemedi.
Üçüncü sınıfta ‘seni bulunduğun ildeki tanıdığım dersanelere yönlendireyim, etüd öğretmeni olarak başla’ dedi kızımız ‘ okulla birlikte çalışmak yorucu olur okul bitsin öyle’ dedi.

Dördüncü sınıfta Hocalarından biri ‘yüksek lisans yap, asistan alayım seni’ deyince İngilizce kursuna başladı.
Yüksek lisans bitti, Hoca araştırmasını tamamladı, doçent oldu asistan olarak başkasını aldı,
bizim kız öylece kaldı ortada.
Kızımız 7 yıldır KPSS’ye girip atanamıyor.

Özel okullarda verilen ücreti beğenmiyor.
Özel öğretim kurslarının temposu ağır geliyor.
Başka işlere hiç bakmıyor bile.
Gerekçesi ‘ben yüksek lisans mezunu Fizikçiyim’
Eee kime, ne faydası var evde duran diplomanın?

Diploma bize yeterlilik sağlar, iş bulmaz,
bulduğun işte kalmanı sağlamaz.

İşi bulan kişisel/mesleki bağlantılar, staj, gönüllü çalışmalar, sosyal sorumluluk projelerinde kurulan ilişkiler, bize referans olacak kişilerdir.
Kalıcı olmamızı sağlayan da kişisel/mesleki donanım ve yeteneklerdir.
Ülkemizin gerçeği bu, kabul edip uyum sağlayan ilerler, ‘ama, ama’ diyen de diplomasını duvara asıp evinde oturur.

Onda boy ne kadar istiyorlar acaba bilginiz var mı
Şuan bilmiyorum ama düşürdüler boy sınırını.Siz bulunduğunuz ilin Emniyet Müdürlüğünü arayın, Eğitim Şube müdürlüğü memurlarıyla görüşmek istediğinizi söyleyin en güncel bilgileri onlar aktarır size.alti aylık eğitimin ardından sekiz bine yakın maaşla göreve başlarsınız

Derin sularda abla teşekkür ederim yorumun için. 2 mesajını da okudum. Eleştiriye de açığım sizin gibi yazan herkese teşekkür ediyorum ama sen kendini ne zannediyosun minvalindeki yorumlara haklı olarak tepki veriyorum. Çünkü bazı kişiler karsisindakini elestirerek kendi egosunu onarmaya çalışıyolar ve bu konu için değil kk nin genel durumunu biliyoruz.

Allah razı olsun Çok teşekkür ederim ariyacağım

Evet birkaç hediye de alırım belki. Çok sekersiniz :) teşekkürler
O sizin şekerliliğiniz :) Hepimiz geçiyoruz bu yollardan kuzenimle akşama kadar pertimiz çıkardı mağada ama 2 gün 4 gün giderdik kitap aldık gezdik paramızla ailemize yük olmadık sesleri de çıksa “ ee çalışıyorum size yük olmuyorm para desteğide yapıyorum kendimi geliştiriyorum ve iş arıyoeum “ derdim. Buldum da kuzenimde atandı annesiyle tatile gitti babasına destek oldu. He bu arada boşuna mı okudunda orda çalışıyorsun diyenler olucaktır sakın takmayın ve şunu diyin “ mesleğimi yapmam için pişmem gerekiyor herşey zamanla “ :). Mağazadan biriktirdiğim 10 bin tlyle çeyizimi aldım girdiğim işteki maaşlada taksitlerimi ödedim. İyiki boş durmamışım yani. İnsanların arasına katılmalıısınız herşey bi tecrübe mağazada çalışmak bile sosyal ilişkerlimi güçlendirdi. Daha çok genciz :)

Evet ya çok haklısınız sağ olun var olun. Burdaki çoğu kişi de sizin gibi önerdi. En azindan yazın calisicam kışında egitime dair biseyler bakarim artikin :)

Seni çok iyi anlıyorum genç arkadaşım. Emin ol pek çok yaşıtın senin gibi düşünüyordur ve hissediyordur.
Ailen de zaten hep bu hisleri besleyecek şekilde davranmış sana.
Malesef ki bu histen kurtulman zor.
Sana tavsiyem kariyer hedeflerinden vazgeçme elbette devam et mutlaka yüksek lisans dil öğrenme vs
Ama bi şekilde para kazanmanın da yolunu bul mesela sadece hafta sonları çalışabilirsin.
Marketlerde stand tadım elemanı gibi günlük güzel para veriyorlar.
Ya da part time kahvecilerde çalışabilirsin mesela Starbucks tarzı yerlerde.
Garsonluk işine başvurabilirsin.
Kazandığın parayı at köşeye mesela 3 ay çalış köşede paran olsun sonra istersen bırakırsın.
Ama tavsiyem cebinde hep bi miktar paran olsun ailenden para almamaya çalış yoksa sana hep yükmüşsün gibi hissettirirler bi noktadan sonra.
Akademik kariyer zaman isteyen bi süreç bu süreçte parasız kalman seni yıpratır vazgeçebilirsin ama az çok paran olursa bu seni kamçılar devam etme gücü bulursun kendinde.

bu ülkede paranız yoksa sosyoloji okuyup bu alanda meslek edinmeyi düşünmeniz bana hayalperestlik gibi geliyor. diliniz yoksa ya da master yapmadıysanız diplomanız bu alanda çok mühim değil. geçenlerde boğaziçi sosyoloji mezunu biri sosyal medyada isyan etmiş. millet seçtiği bölüme laf atmış çok üzüldüm ama yurt dışına gitmek gibi bir şansınız yoksa burda bu meslekle tutunmanız zor. bahsettiğiniz şekilde kendinize yeni yetenekler eklemeye çalışın ama para durumu acilse ne iş olsa yapmanızı öneriyorum. bu ülkede gençlerin yüzde sekseni mezun olduğu mesleği yapmıyor.

K kurabiye123 Selam, nasılsın? Konunu hep görüyorum yazacağım derken yazamıyorum ben de iş yerimde sorunlar yaşadığım için kendi konumla haşır neşir olmaktan uzun uzun yazamadım sana. Bazı mesajlarında ağladım vs demişsin tam okuyamadım, öncelikle toksik insanlar her yerde var ve sana destek olmak isterken köstek olabilirler, birilerini düşmeye görsün. Güçlü ol, evet Üniversite mezunusun ve bölümün üzerinde çalışmak istemen gayet normal. Kasiyerlik, garsonluk kötü meslekler değil, çalışabilirsin lakin son seçeneğin olmalı, sonuçta bu senin mesleğin değil neticesinde. Sosyoloji bölümleri nerelerde çalışırlar diye yazdım "Sosyologlar, Devlet Planlama Teşkilatı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi kamu kuruluşları ile özel sektör kurum ve kuruluşlarında çalışmaktadırlar." bunu gördüm. Buralara girebilmek için KPSS gerekiyorsa acilen başla derim.

Üniversite alanını seçerken iş imkanlarini düşündünüz mü yani suanki kariyer planı nedir sosyoloji bölümü mezun olunca hop diye iş alanı açık olan bir bölüm değil sonuçta

Çok teşekkür ederim beni anladiginiz ve yorumunuz için. Bu yazın çalışıp kenara biraz koyacağım kışın da yüksek lisans ve ingilizceye çabalayacağım inşallah. Ailem şuan kötü birşey demiyolar onlarda ülkenin farkında ama eskiden söyledikleri için üzülüyorum. Alese de girdim zaten puanım iyi sağolun tekrardan.

Mezun olduğum meslek değil de en azından önümü görebileceğim hayırlı bi iş olmasını istiyorum. Ailemin maddi durumu kötü değil şuan baskıda yapmiyolar ülkenin durumunu biliyolar eskiden soylediklerine takiliyorum sadece. Bu yaz geçici çalışıp kenara para ayıp kışın da dil ve yüksek lisans deneyeceğim insallah

Çok teşekkür ederim siz nasılsınız. Çok naif ve kibarsınız. Son ödevi teslim ettiğim gece boşluğa düşüp bu konuyu açmıştım. Okul biter ve afallar ya insan hayatın dönüm noktalarından işte :). Sonra bana kasiyerlik garsonluk yapmak istemiyorum dedim diye enaniyetlisin, kibirlisin, insanları asagiliyosun, diploma altı üstü kağıt parçası gibi yorumlar geldi. Çok üzüdüm açıkçası genç issizligi yokmuş gibi herkes beni suçladı birden o gece allak bullak oldum ağladım. Hepimiz üniversite okuyoruz evet ama insallah üstüne biseyler katacağım ben de ben sadece korkuyorum ülkenin durumundan dolayi. Babamın bi arkadaşı var aralarında da bi ortaklik var yarı yolda birakacak biri değil yani ingilizce öğren okul bitince alırım ise demis şirketleri var. Alese girdim bi de notum iyi onu da deneyeceğim elimden ne gelirse uğraşacağım. Ailemin maddi durumu kötü değil ülkenin farkındalar baskı yapmıyorlar ben sadece çocukken öyle davraniyolardı ben de o yüzden dusunuyorum biraz. Işlerinizin arasında unutmayip zaman ayırdığınız ve beni anladiginiz için teşekkür ederim.

Üniversite alanını seçerken iş imkanlarini düşündünüz mü yani suanki kariyer planı nedir sosyoloji bölümü mezun olunca hop diye iş alanı açık olan bir bölüm değil sonuçta
Ya babamin arkadaşı ingilizce öğrenirsem ise alicam dedi. Yarı yolda birakacak birisi değil ben de yüksek lisans ve dil öğrenmek istiyorum okul bitince ama yine de kaygılanıyorum işte. Ailem şuan ülkenin durumunu farkinda eskiden laf söylüyolardi ama yine de acaba yine laf derler mi diyorum hemen para kazanmayacağım için.

yds kursu almanizi tavsiye ederim bunun icin de 1 ay bile olsa bir yerde calisin kurs parasi biriktirin , yds den sonra da kpss calisin tabiki 90uzeri puan icin. ikisi bir arada olunca başari geliyor. ailenizin size boyle hissettirmesi cok uzucu ama guclu insan olmayi zorluklar yasayarak ögreniyoruz aileniz size bunu ogretmek icin boyle, yukseliş de tam buradan gelecek

Son cümlenizi çok sevdim çok teşekkür ederim haklısınız

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…