Okulum bitti çok işe yaramaz hissdiyorum

Sizin bu aşırı zor şartlarda çalışmayı kabul ediyo oluşunuz benim şımarıklık yaptığım anlamına falan gelmiyo. O sizin hayatiniz. Durumu olmayan insanlar mecburen çalışıyo herkesin hayati bam başka ama benim ailemin durumu kötü değil. Sadece eskiden olan konuşmalardan rahatsızdım. Benim değil sizin düşünceleriniz 20 yıl onceden kalma. Ülkenin ekonomisi bozuldu diye köle olmak zorunda değil hiç kimse. Bunun günden gune normallesiyor olusu da cok uzucu. Ama tabi bazılarına para lazım di mi biz onlar için kendimizden verebiliriz. Bu modern düşünce.

Ben saygın değil demedim ki. Herkes emeğiyle çalışıyo ama ben sonuçta okul okudum. 4 senem boşa mı gidicek
Kendi bölümüm de dahil olmak üzere (iibf mezunuyum) okuduğunuz bölümü okuyup bu özgüvene ulaşmak için ne gerekiyor söyler misiniz ? Ülkede zilyon tane ünv var, açıl öğretim var yetmiyor kıbrıs türki cumhuriyetler vs . Kendinizi özel hissettiren nedir üstelik sosyoloji gibi tr asla değerini bulamayacak bir bölüm okuyup kendinizi bu kadar özel hissetiren nedir ? Bakın ünv bile sormadım taşradır eminim değilse bile hadi boğaziçi olsun, ülke gerçeklerinden bu kadar bi haber misiniz ?

Taştadır eminim konusmaya bile değmezsiniz. Önyargılarinizla bas başa bırakıyorum sizi. Iyi günler.

Yavrum, evladım sızlanmayı, ülkenin şartlarına saydırmayı bırakıp kendinize yol çizmeye odaklanın.
21 yaşında yurt dışında üniversite okuyan oğlum var ona 2.sınıftan itibaren staj ve gönüllü / ücret talep etmeden çalışabileceği iş araştırmasını söylüyoruz eşimle.
Oğlumuz üniversiteyi yurt dışında okumak istediğini söylediğinde eşim tek bir şart koştu.
Mezun olduğunda ünvanı ve meslek tanımı net bir bölüm olma şartı.
Adam haklı, yakın akrabamızın oğlu Galatasaray Ünv. Siyaset Bilimi mezunu, Fransa’da Erasmus, Kanada’da yüksek lisans yaptı, anadili gibi İngilizce ve Fransızca biliyor,
yayınevlerine tercüme yapıyor.
Sigortalı çalışabileceği içine sinen bir iş bulamadı.
O puanla Anadolu’daki bir üniversitede hukuk okusa adı avukat olurdu en azından.
Sosyoloji okuması keyifli ama kariyer planlaması yapmanın zor olduğu ve her üniversitede olan sıradan bir bölüm ayrıca.
Belli başlı bir üniversitede okumadıysanız sosyolojiyi kıymeti az ne yazık ki.

Ayrıca bizim gençlerimiz üniversitede okurken sadece mezun olmaya odaklanıyorlar.
Mezuniyet sonrası iş bulamayanlar da ‘bari yüksek lisans yapayım’ kafasında.
Oysa okurken çeşitli bağlantılar kurmak,
sosyal sorumluluk projelerinde yer almak,
ufak tefek deneyim kazanacak işleri kovalamak ve çok iyi İngilizce hatta ikinci bir dil öğrenmek lazım.
Yoksa mezun olunca böyle ne yapacağını bilemez halde ümitsizliğe düşülüyor.

Artık toparlanıp önünüze bakın.
Serzenişin, kendinizi lise mezunlarıyla kıyaslamanın, ‘ama ben dört yıl okul okudum’ demenin bir faydası yok.

Kasiyerlik yap diyenler hiç çalışmamış o sektörde belli :) hislerini iyi anlıyorum ben de öyle düşünüp önlisans bitirip eve oara getirmem lazım demiştim lisans yap diyenleri dinlemedim pişmanım. Önce karar verer yüksek lisans başlayınca da part bir iş bulursun. Dil çok önemli o arada geliştirebildiğin kadar yap. Ailen okul bitti hadi para getir kafasındaysa sıkıntı sadece.

Teşekkür ederim uzun uzun yazdığınız için. Staj isi pandemiden gümbürtüye gitti ya malesef o elimde değildi. Bağlantı isi de babamda insallah. Ing içinde elimden geleni yapicam.

Evet kimse çalışmamış herkes oturduğu yerden söylüyo. Ben kisa dönem çalıştım ordan biliyorum. Burda elalemin çocuğuna ülkenin durumu çok kötü kasiyer ol demek çok kolay. Kendi çocuğuna eminim kiyipta böyle seyler söyleyemezler. Neyse. Dediginiz gibi yapicam insallah ben de öyle düşünmüştüm. Hayır ailem öyle demiyo şuan durumumuzda kötü değil ama çocukken söylüyorlardı onu çok takıyorum. Tesekkur ederim yorumunuz için.

Durumunuza bakınca sizde pek birşeye değmiyorsunuz , öyle görünüyor Dilerim kasiyerliğe kabul edilirsiniz
Derinde hanım aslında cevap vermicektim ama tartışmaya döndürmeden cevap vermek istiyorum. Öncelikle siz bana bi tavsiye vermediniz ki neye deyip değmiyorum. Benim egomu sorgulamak size mi düştü. Sadece beni eleştirip beni tanımadan önyargılarla bulunuyorsunuz. O nedenle sizi hiç iyi niyetli görmedim. Gerçek eleştiri yapmak isteyen evet bir çaban var ama ülkenin durumu çok kötü senin şartların belli ona O yüzden yanlış dusunuyosunuz. Burası bdv bir sorunumu paylaşmaya geldim buna cevap vermeyecekseniz bunun dışındaki her cevap çok anlamsız oluyo

Ben insanların kotu kalbine şoka girdim cunku buraya konu acan insanlar derdine cozum ariyo, karşı tarafın ego tatminini değil sevgiler :)

Öyle mi oluyooo Cevap vermeye değmezsiniz diyerek tartışmanın fitilini ateşlemiş oluyorunuz. Bundan sonra ne gelirse kabulünüz olması lazım. Sosyoloji okuduğunuza emin misiniz ? Bir dönem bu dersi aldım, toplumdan ve toplum gerçeklerinden bu kadar uzak bir sosyolog ilk defa gördüm. Bakın bir tavsiye belki de işinizde yeterince iyi değilsinizdir, o yüzden başaramıyorsunuzdur. Bunun üzerine düşünün isterseniz. Çabanız var mı yok mu bilemem , bu ülkede her üç gençten biri işsiz. Bazen çabanız olsa da kafii değil , ama ben ünv mezunuyum kasiyerlik mi yapayım dramı ile kendinizi belki anne- babanızı kandırırsınız. Ama işsiz kalan, hayatı ucundan yakalamayan yine siz olursunuz. Üniversite mezunuyeti şu an lise mezuniyetine denk. Hele de taşra ise hiçbir kıymeti yok. İibf, fen- edebiyat, bir çok mühendislik hatta hukuk, bu benim iddiam değil gidin bir eğitim danışmanına sorun. Hayal dünyanızda mutluluklar.

Kuzenim zamaninda univ tercih ederken isletme yazdi, o kdr becerikli basarili bir ogrenciydiki anlatamam. Yalvardim yapma etme baska bolum yaz ozel bir durumdan dolayi is arayamazdi bekleyemezdi daha hizli hareket etmeliydi Ankaradaydi, bari is ara dedim, ogrenciyken calis sosyal sorumluluk projelerine katil, ucretsiz staj yap, okuldan yardim iste dil ogren hatta baska bir yol bile gosterdim. O zmnlar annesi " sen ne olucan simdi basit bir memurmu olucan yani" diye benimde yanimda agliyordu. Ben yeni atanmistim. Eh dedim zaman gelir gecer insallah degerlendirirsin.
Kpss ye bile son yil hazirlanmadi mezunu bekledi. Yetisemezmis dersleri agirmis. Ne bir proje ne yaz staji ne calisma ne dil ogrenme sifir cabayla okul bitti. Mezun oldgu yil bakanliga mufettis olucam diyordu bu sefer icimden güldüm. Puan 69 geldi. Bu sene 3. Yil kpss, birde kosa kosa gitti evlendi, evde calisiyor. uzulmuyorumuyum uzuluyorum ama sonra uzuldugume uzulesim geliyor yahu.
Gencsin yolun basindasin 4 yilin 1.5 yili pandemiyle gecmis artik kafandaki dusunceleri bir kenara birak hedeflerine yuru bu arada caga uyum saglayabilirsin sosyal medya kanallarini kullanabilirsin mesleginle ilgili online kurslar cekebilirsin o 4 yil bitti ve sana pek bir fayfasi yok sen sifir noktasinda gibi cabalarsan istediklerini elede edersin

Okul dönemi part time bi mağazada çalıştın. Harçlığımı çıkardım. Yüksek puanla da mezun oldum. Sonra aynı yerde iş bulana kadar 1 2 sene devam ettim. Öğretmen olan kuzenimde öyle. Hem harçlığını çıkardı hem kpss e hazırlandı. Gocunmadı yani ben öğrtmenim diye. Sonra emeklerimizn karşılığını aldık. Sizde başlayın biyerden

Kimseyle tartışmaya girmek istemiyorum zaten yasak. Insanları tanıyıp tanımadan bence sen kesin söylesin diyince insan sinirleniyo ama suç bende :). Hala sosyoloji okuduğuna emin misiniz diyosunuz. Insan değişmiyor işte her neyse. Iyi günler.

Benimde yazdığım okurken kafamda belli biseyler vardı tek sorun işsizlik değil konu da sadece o yazmıyo ki ve herkes hobi olarak da okumuyo

Evet çok çabalamamız gerekiyo. Gerçekten sadece okul yetmiyo. Çok teşekkür ederim yorumuz için. Insallah ben de çok cabalayacagim

Haklisiniz çok teşekkür ederim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…