Ölmeden önce..

Daha bugün otobüste giderken cama kafamı yaslamış, Sadık'ın "Bana gittin diyosun baba ama ben gitmedim, gidemedim, kalamadım evim nerde bilemedim; çünkü aklımın bir tarafında bir köşesinde hep sen vardın." cümlesi geldi burnumun direği sızladı.

Konu çok efkarlandırdı sigara içiyor olsam yakmıştım bir tane
Bunu ben de çok düşünüyorum iz bırakan insanlar sanki hiç ölmemiş gibi hala bizimleler, özellikle yazarlar. Bir gece yarısı senden 100 yıl önce yaşamış bir adamın yazdıkları seni sarıp sarmalıyor, 50 yıl önce ölmüş bir kadının satırları hayatına dokunuyor ne kadar acayip ve güzel bir olay.

efkarlanma çocuk yap

Bir de şunu eklemek istedim nedense, dedemlerin evin orada bir mezarlık var yol üstünde, yanından geçerken en önde paralel bir mezar var mezar taşına bir yazı yazılmış yani mezarın kendisine yazılmış aslında yan kısmına neyse işte bu yazıyı ilk 10 yaşımda okumuştum çok rahatsız olmuştum muhtemelen adamcağız yazdırmamıştır ama hala öteki taraftan dürtüklüyor gibiydi. Yıllardır oradan geçerken o yazıyı okumadan geçmem. Yazı da şu:
Dün ben de senin gibiydim gezerdim dünyayı, yarın sen de ben gibi olacaksın oku Fatiha'yı.

Bence en önemlisi mutlu bir hayat yaşamak. Bir kitap kahramanı vardı kitaptaki kurguya göre de olsa hayatı birçoğumuza göre vasat, anlamsız belki de saçma geçmiştir ama kitabın sonunda diyordu ki "Herkes bilsin çok mutlu bir hayat yaşadım."

İşte ben de yıllar sonra yaşlanınca böyle demek isterim.

Mesela sosyal sorumluluk projelerine katilip aktif calisabilirsin. Ya da yine boyle bir projenin mimari sen olabilir. Oldukca azimle calisip genis bir kitleye ulasip o konuda yillar sonra adindan su sekilde soz ettirebilirsin "bestlove'in onculugunde cikilan bu yolda amaca ulasildi ve bugun onun ve ekibi sayesinde su ozgurluge sahibiz veya bu nimetlerden faydalaniyoruz" dedirtebilirsin.
Aklima gelen birkac sey. Yurtlardan 18 yasinda cikarilip hayatin acimasiz kollarina atilan genclerin hayata kazandirilmasi, kotu niyetli insanlara yem olmamalari icin bir dernek vs olabilir.
Organik tarim icin tohumlarin korunmasi ve saklanmasi. Etkin kullanmasi gibi projeler olabilir.
Ya da olusturdugun ekip ile yanan ormanlarimizin acigini kapatmak icin duzenli fidan dikimi vs.
Madde bagimlisi gencleri topluma kazandirmak. Suc islemelerinin onune gecmek icin etkinlikler kurslar psikolojik destek gruplari olusturabilirsin.
Soylediklerimin belki de hepsini ogrencilik doneminde yapabilir. Yillar sonra verdigin emek ile oldukca genis kitlelere ulasabilir ve farkindalik yaratabilirsin. Bence oldukca ileriye donuk planlar. Bircok insanin hayatina dokunacagin alanlar.. Bir insanin hatta bir kedinin dahi hayatini iyilestirsen bu hayattan bahsettigin gibi oylesine gecip gitmis olmazsin..

Ilk duydugumda beni bosluga dusuren bir cumle.Herseyin aslinda ne kadar manasiz oldugnu anlatiyor.Zaman akiyor ve biz yavas yavas yok oluyoruz...
Benim için boşluğa düşürenden ziyade varoluş sebebini açıklayan bir cümle...
Dünyaya çok da bel bağlamak gerektiğini hatırlatan bir cümle...
Günün birinde bu dünyada adımız dahi hatırlanmayacakken biz neyin peşindeyiz neleri kendimize dert ediyoruz nelerle ömrümüzü harcıyoruz dedirten bir cümle...
Dini konular yasak olduğu için bu konuya girmek istemiyorum ama "bir ezanla geldin bir sâlâyla çekip gideceksin. Ey insanoğlu neyin derdindesin" i hatırlatan bir cümle :)

Kesinlikle neyin derdindeyiz?Kendi kendime sorguladigim bir durum bu.Zaman akip gidiyor heran damla damla yokoluyoruz ve bir gun hic varolmamis olucaz bu dunyada niye bu hirs bu ofke?Insanogluyuz iste ne istegimiz bitiyor ne derdimiz ne ofkemiz biz bunlarla ugrasirken hersey yitip gidiyor.

Aynen öyle...

çok şey yapabilirsin.. illa adın duyulmak zorunda değil, çalışıp para kazanıp bi derneğe bağış yapmak, hatta kendin bir dernek kurmak, bi okula kütüphane yaptırmak, afrikada su kuyusu açtırmak bu tarz şeyler olabilir.. mesleğinle ilgili güzel bi akademik makale yazmak bile olabilir..

Benim üniversitedeki çok sevdiğim öğretmenim Haydi Kızlar Okula kampanyasında görev almış zamanında. Birçok şey yapmış kampanya için. Çok güzel şeyler anlattı bize mesela. Bende bunu aileme anlattım, arkadaşlarıma anlattım. ilerde çocuğum olur mu bilmiyorum. Olursa ona da anlatıcam. Yeni tanıştığım insanlara da, stajyerlerime de anlatıcam. Böyle böyle yaşatmış oluyoruz sanırım :) İnsanlar ölmeden önce kendisini yaptıklarıyla, yapıtlarıyla hatırlayacak, gurur duyacak insanlar istiyor. Bende istiyorum. Çok güzel bir başlık

Ben de tam tersi düşüncedeyim. Tembel olduğum için olabilir

Şöyle istediğim gibi yaşayayım, eğleneyim. Öldüğümde de "öf çok huysuzdu be kurtulduk ahaha" desinler ya da demesinler. Bana ne yahu ölmüşüm artık

Ne yapıyorsam mutlu olabilmek için, kafamdaki planları tamamlayabilmek için yapıyorum. İz bırakmak ya da hatırlanmak gibi amaçlarım yok. Kendi hayatıma odaklıyım tamamen. Unutulmayı umursamıyorum. Ne kadar ruhsuzum kahretsin

Senin gibi dusunen gencleri gordukce icime bir umut doluyor.Keske herkes boyle dusunebilse.Bu dunya icin,insanlar icin ne yapabilirim?Nasil bir fayda saglayabilirim dusuncesi harika..dunyaya gelmekteki amaci sadece gezmek olan,sadece cocuk dogurup kek borek yapmak olan,zamanini estetik cerrahlarda harcayip marka giyinip hava atmaktan ibaret olanlardan,hicbirsey uretmeyip sadece tuketen,bilgilenmektense dedikodu yaparak toplumun nabzini olctugunu sanan bir toplum haline geldik maalesef..dunyada da boyle aslinda..bazi istisnai kisiler haric.
Aslinda kisilerin gelisimini etkileyen en buyuk etken egitim degilmidir?Once ailede baslayan sonrada okulda devam eden.
Ben bizim ulkemiz adina bu acidan cok uzuluyorum cunku egitim sistemimiz malum.
Bilimsel olarak gelismeyen bilimsel arastirmalar icin bile bir harcama yapamayan bir ulkede insan nasil gelisir ki.?
Edebiyat yapabilirsin evet..ama yetenegin varsa.Muzik yada resimde oyle..ama bilim icin sadece egitim ve istek gerekli.Bu acidan zor iste..gelde uzulme..

Tabi, insan elindekilerin derdini bilmiyor. Annem babam sag, ekmegim elimde, kardesimin guzel hayati var, guzel bir isi var hayatim gicirinda. Insan bazen ille de bir sey bulup hayati kendine zehir ediyor iste.

Daha da vahimi biraz uretken olup da bunu kullanmamak.. mesela ben muzik yapiyorum. Elektronik ortamda kendime ait bestelerim var. Ama bilgisayar programlariyla yapilmis hani ben oturup caldim degil....
Ama gitarimla yaptigim sozu bestesi bana ait olan sarkilarim da var.. kim biliyo bunlari dersn ? HIC KIMSE
Evliyim ..kocam hepsini dinlememistir bile. Zaten artik muzik de yapmiyorum gitar da calamiyorum bi bebisim var tum vaktim onunla.. keske biryerlerde duyursaydim onlari zamaninda..
Ben de uzuluyorum buna..

Ne kadar güzel bir konu. Sizin gibi gençleri gördükçe gelecek benim için daha güvenilir oluyor. Kendi adıma bu konuya hala çok takan birisiyim. Yaşım 34 ve sanırım iz bırakayım diye diye öleceğim. İsmi geçen insanlar kadar belki olmaz ama alanımda da olsa güzel cidden içi dolu bir kitap bırakmak benim hayalim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…