- 20 Şubat 2024
- 223
- 145
- 23
- 27
- Konu Sahibi scarlett O hara
-
Cok gecmis olsun. Daha once fark edilmemis miydi kontrollerde doktorlar hep bakar cunku. Ureme sagligi icin en gec 1 yasina kadar ameliyat edilmeli diye biliyorum. Endiselenmekte haklisiniz, Allah dermansiz dert vermesinBugün bebeğimi on aylık kontrolüne götürdüm ve doktor testislerine bakarken yumurtalarının yukarıda olduğunu elle aşağıya indirdiğini söyledi bu vakte kadar yumurtaların torbaya inmemesinin normal olmadığını yaşına girince operasyon geçirmesi gerektiğini söyledi çok üzüldüm aklımdan çıkmıyor yaşayan varmı
Bende şaşırdım kontrolleri aksatmam hiç böyle birşey söylenmediCok gecmis olsun. Daha once fark edilmemis miydi kontrollerde doktorlar hep bakar cunku. Ureme sagligi icin en gec 1 yasina kadar ameliyat edilmeli diye biliyorum. Endiselenmekte haklisiniz, Allah dermansiz dert vermesin
internetten araştırınca çok kötü şeyler okudum kısırlık vs gerçekten aklımdan çıkmıyorçok detalı bilmiyorum ama bi akrabamız oldu bu ameliyatı kücükken. su an 21-22 yaslarında yetişkin artık
valla benim bahsettiğim bu cocuk anaokuluna giderken oldu ameliyat. kısırlık var mı yok mu bilemiyorum hiç konusu gecmedi. sadece o dönem böyle bir sorun var ve ameliyat olacak diye konusuldu. samimiyiz de ama hiç haberim yok kısır mı değil mi.internetten araştırınca çok kötü şeyler okudum kısırlık vs gerçekten aklımdan çıkmıyor
Teşekkür ederim10 aylık bebekte çift taraflı inmemiş testis
Doktorun muayenede testisleri elle torbaya çekebilmesi, testislerin karın içinde sabit kalmadığını, yani “retraktil” (geri kaçan) testis olabileceğini düşündürür.
Bu durumda testisler aslında iniş yolunu tamamlamıştır ama kas refleksiyle yukarı çekilir.
Eğer testisler elle torbaya indiriliyor ve bir süre orada kalabiliyorsa, genellikle kendiliğinden normale dönme şansı vardır.
Ama hemen geri yukarı kaçıyorsa, bu durumda inmemiş testis (kriptorkidizm) olarak değerlendirilir ve 1 yaşına kadar cerrahi önerilir.
Şu anda en doğru zamanda fark edilmiş
- 10 aylık olduğu için henüz ideal tedavi penceresi içinde (6–12 ay arası).
- Doktorun 1 yaşına kadar ameliyat önermesi çok yerinde bir yaklaşım.
- Bu yaşta yapılan orşiopeksi (ameliyat) ile testislerin fonksiyonları büyük oranda korunur.
Kısırlık riski açısından
Bu durumda:
- Testisler elle indirilebiliyorsa,
- Henüz 1 yaşına gelmeden tedavi planlanıyorsa,
İleride kısırlık riski çok düşüktür.
Genellikle normal sperm üretimi ve normal hormonal gelişim beklenir.
Sadece çift taraflı olması nedeniyle, ileride (ergenlikte) testis gelişimi ve fonksiyonları açısından düzenli takip gerekebilir — ama kalıcı bir sorun yaşanma ihtimali oldukça düşüktür.
chatgpt ayrıntılı yazınca böyle cevap verdi
Bence hemen çocuk cerrahisine gösterin evet. Bu zamana kadar fark edilmemiş olması tuhaf çünkü doktora götürmüşsünüz dediğinize göre. Eğer doktor hemen ameliyat yapalım derse sakın ikiletmeyin. İlerde kısırlık yapar evet maalesef, tabi ki zamanında müdahale edilmezse...Teşekkür ederimbu gittiğimiz çocuk doktoruydu yarın çocuk cerrahi doktoruna da göstereceğim
Ya bir ay önce dokuzuncu ay aşısında bile genel muayene etti başka bir doktor pipisinin ucu kızarmıştı hafiften sünnet yaptırmayı düşünmüyorduk bunları konuştuk doktorla detaylı baktı falan nasıl görmedi anlamıyorumBence hemen çocuk cerrahisine gösterin evet. Bu zamana kadar fark edilmemiş olması tuhaf çünkü doktora götürmüşsünüz dediğinize göre. Eğer doktor hemen ameliyat yapalım derse sakın ikiletmeyin. İlerde kısırlık yapar evet maalesef, tabi ki zamanında müdahale edilmezse...
İnip çıkabiliyor bazıları bazıları ise hep yukarda oluyor. Belki her gördüklerinde aşağıdaydılar ama muayeneyle anlaşılacak bir şey bu. Bilemedim ama ihmal edilemez bir şeyYa bir ay önce dokuzuncu ay aşısında bile genel muayene etti başka bir doktor pipisinin ucu kızarmıştı hafiften sünnet yaptırmayı düşünmüyorduk bunları konuştuk doktorla detaylı baktı falan nasıl görmedi anlamıyorum
inşallah sağolun operasyon sonrası ne zaman iyileşiyorKorkmayın, benim oğlumun da sağ testisi inmemişti. Yaşına kadar bekletti doktor. İnmeyince operasyon oldu. Kısa süren basit bir operasyon. İleriki yaşlarda kısırlık oluyor ama yaşında indirince sorun olmuyor.
Birkaç gün içinde iyileşmişti. Aynı gün bile iyiydiinşallah sağolun operasyon sonrası ne zaman iyileşiyor
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?