Önce Hamileydim Şimdi Anneyim

Dördüncü ayda oturmaya hazırdır
Pek çok anne, “Beli eğrilir” inancıyla bebeğin en erken altıncı aydan sonra oturtulması gerektiğini düşünüyor. Oysa bazı bebekler dördüncü aydan itibaren destekle oturmaya hazır hale gelebiliyor

Bebeğin vücudunun üst kısmının gelişebilmesi için belirli bir ayın geçmesi gerekiyor. Doktorlar dördüncü aya kadar çocuğu zorlayıcı herhangi bir hareket yapılmamasını öneriyor. Çünkü bebeğin kafasını tutabilmesi, sırtını düz tutabilmesi en erken dört aylıkken mümkün oluyor. Altı aylıkken de yanına destekler koyulduğunda yarı oturur vaziyette birkaç dakika geçirebiliyor. Sekizinci ayda ise tamamen desteksiz oturabiliyor.
Klinilk Bebek, Çocuk ve Genç Sağlığı Merkezi’nden çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, çok yaygın mitlerden biri olan “Bebek oturtulmaz yoksa beli eğrilir” inanışının bebekte yol açabileceği sorunlar ve neler yapılması gerektiği konusunda bilgi verdi:
“Bebek oturtulmaz yoksa beli eğrilir” lafını çok sık duyuyoruz. Bu nedenle bebeklerin oturması engelleniyor ve dolayısıyla da bebeğin gelişimine bazı engeller konulmuş oluyor.

Beli eğrilmez
Başını iyi tutan, kafasını iyi kaldıran, kendini öne getirmeye çalışan ya da ana kucağından atmaya çalışan, yarı yatar pozisyonda bile rahatsız olduğunu belli eden bebekleri destekleyerek kucağımızda oturtmanın hiçbir sakıncası yok, beli eğrilmez. Bu durumdaki bebekler genellikle dört aylıktır. Bebekler yaşamlarının her döneminde yeni kademelere geçiyorlar. Bu oturmayla ilgili dönem, bebeklikte üçüncü dördüncü ayda başlayan bir gelişimsel nokta. O nedenle bebeğin oturmasını yedinci ve sekizinci ayına kadar bekletmek, bebeklerin gelişimini engelleyici bir davranış oluyor.
Bebeğin oturması neden önemli? Oturmaya kadarki dönemde bebekler hep tavana bakıyor. Tavana bakarken aldıkları stimülasyon çok az, renk az sadece ışık var, hareket yok ve bu, bebeğin görsel ve sosyal gelişimi için yeterli değil. Bebek büyümeye başladığı zaman bir iki ayını geçirdikten sonra kendini öne doğru kaldırmaya başlayan hareketler yapar. Yüzükoyun koyduğunuz zaman kafasını dirseklerinin üzerine çıkacak kadar yükseltmeye başlar. Bu demektir ki boyun kasları ve sırt kasları artık hazırlanıyor. Bu durumda bebeklerin mutlaka ve mutlaka oturur ve etrafına bakar pozisyonlara getirilmeleri lazım. Kendi kendine oturamayan bir bebeği oturtursanız pat diye düşer. O nedenle ilk üç-dört ayında oturur pozisyona getirirken her zaman için destek verip arkasının dik olduğundan emin olunmalı. Ama dik de olsa oturur tarzda annenin kucağında kalabilir. Daha sonraki beşinci ve altıncı aylar içinde bebek desteklendiği zaman, mesela bir koltuk kenarına konulduğunda durabiliyorsa destekli şekilde oturtulabilir.

Oturuyorsa ek besine hazırdır

Bebek en erken yedinci ve sekizinci ayında desteksiz bir şekilde oturabiliyor. Yine bu oturma durumuna göre de ek besinlere geçiyoruz. Altıncı ve yedinci aya gelip de sırt kaslarını iyi koruyup, destekli bir şekilde tuttuğunuz zaman iyi oturabilir bir durumdaysa o zaman bebek artık yemeye de hazır demektir.
Bebeklere oturur pozisyonda dünya çok daha enteresan geliyor. Bebek, dışarıya çıkarıldığında arabaları seyredebilir, etrafta yürüyen insanları takip edebilir. Bebek oturduğu zaman çevresindeki kişilerle göz göze gelecektir. Bu göz göze gelmesi çok önemli, çünkü o gözlerden çok fazla mesaj alacaktır.
Yine oturan çocuk başka şeylere daha kolay ilgi gösterebiliyor. Yakalaması için, eline alması için merak edebilmesi için bir şekilde uzanıp etrafındakileri elde etme çabası daha erken başlamış oluyor.

Oturtulmaması sorun yaratabilir

Oturtulmayan, yatırılan bebeklerde bakış anomalileri olabiliyor. Mesela çok yatırılmış ve bir nedenle tek tarafa bakmayı tercih etmiş bebeklerde görme odaklanması bile değişebiliyor.

Umarim isimize yarar bu bilgiler.
yarar yarar. hepimize yarar:34:
ben de hala geniş açıyla oturtuyorum kızımı. yani aslında buna oturtmak denmez,
daha doğrusu sırtı dik yatırıyorum:1:

ama başını dik tutuyor, sırtını da dik tutuyor, hatta öne doğru eğim verdiğimde dik durmak için
çabalarken geri düşüyor..:9:

bir iki gündür elimdeki oyuncağı dikkatini çekip takip ettiriyorum, eline alması için uğraşıyorum..
yakında tutacak inş:49:

bu ek besin olayı beni nedense biraz geriyor.
emzirmek ne büyük nimetmiş.. en faydalı, doyurucu, koruyucu, besleyici gıda.. hem de hazır:1:
Rabbim ne büyük.. emzirmek ne büyük nimet..:49:

Of yaaa oğlum gece 11den sabah 7ye kadar iki kere kalkıyordu son bikaç gündür saat başı kalkıyor :53: uykusuzluk ve düzensizlik asabiyet yaptı bende iice, bi haftadır memleketteyim haftaya eve dönüyorum ve inşallah uzun bir müddet ne birilerini yatıya istiyorum ne de bi yere gitmek, çocuğun düzeni alt üst oluyor :14: tabi sonrada olan bana oluyor.

mrb lar arkadaşlar bende haziran annesiyim oğlum 3,5 aylık ve aynı şeyleri yaşıyoruz sanırım benim oğlumunda aynı dediğiniz gibi uyur ve uyanırdı şimdi son 15 gündür her saat başı uyanıyor...geçiş dönemi diye nitelendirdi doktorumuz...bu arada rota virüs aşısını yaptırdım oğluma hiçbir yan etkisi olmadı ağızdan yapılan ve tadı şekerli olan bir aşı türüymüş bize bir yan etki yapmadı ...bu arada bebeğimde iştah kaybı var...emmiyor ve mama yemiyor çıldırmak üzereyim...:(:5:

ahh doktorcum vah doktorcum adamın gözünü o kadar korkutmuşum ki adamcağız içeri girdiğim gibi
Zeynep hanım inş. bu gece rahat uyumuşsunuzdur dedi . sakinseniz muaynemize başlayalım paaşam 64 cm 7000 gram olmus :nazar:
kaka problemını zeytınyagı ıle 3 gun ıcınde çözemezsek duphalac surup kullanıcazzz
mrb lar arkadaşlar bende haziran annesiyim oğlum 3,5 aylık ve aynı şeyleri yaşıyoruz sanırım benim oğlumunda aynı dediğiniz gibi uyur ve uyanırdı şimdi son 15 gündür her saat başı uyanıyor...geçiş dönemi diye nitelendirdi doktorumuz...bu arada rota virüs aşısını yaptırdım oğluma hiçbir yan etkisi olmadı ağızdan yapılan ve tadı şekerli olan bir aşı türüymüş bize bir yan etki yapmadı ...bu arada bebeğimde iştah kaybı var...emmiyor ve mama yemiyor çıldırmak üzereyim...:(:5:
bebişimm benim hoşgeldin bonboncum :3::3::3:yan etkisinden çok parası benim herifte yan etki yaptı :9::9::53:

kızlar emzigi benim kız da lamıyodu başta.bende şekerli suya bandırıp verdim neredeyse bir ay. sonra alıştı şimdii kendiliginden alıyo.

birde 2 gündür kızım kusmaya başladı.üşüttü mü anlamadım. emiyoo emdikten yarım saat sonra falan yada hemn 5 dk. snr kusuyo.komşular üşütmüştür ondan diyo.

bazen gazı oldugunda da yapıyo du ama böyle sık kusmuyodu.

bende ne yapcagımı şaşırdım. banyo yaparken ufoyu yakıyom üşütmesin diye.hata şimdi bile biraz açtım ufoyu solan ısınsın diye.pinpirik olcam bu gidişlee:5::47:

arkadaşlar bende en az 5 tane emzik aldım oğluma en sonunda avent in kauçuk emziğini severek aldı ve çok şaşırdım şimdi mutluyuz onunla...bu arada benim oğlumda öçok kusmaya başladı sanırım hepimiz aşağı yukarı aynı şeyleri yaşıyoruz bizde 3,5 aylık olduk ...

bende şu vitamalttan alsa iyi olucak bizim burdaki eczanelerde yokmuş bulamadım hiçbiyerde intten alıcam artık

canım biraz araştırdm da ishal ateş gibi yan etkileri varmış.Hatta aşıdan sonra bebeği 1 ay boyunca ishali atlatamadığını falan yazmış aşı yaptırdığına pişman olmuş.

Cnm bu aşının öyle bi yan etkisi yok zaten ağızdan veriliyor yan etkisi olursa 1 hafta sonra burun akıntısı şeklinde olabiliyormuş ama bizde olmadı

Ben kombi açmıyorum bütün gün camları da açıyorum sadece kızımın olduğu odayı kapıyorum yarım kollu badi üstüne uzun kollu eşortman giydırıyorum üstüne battaniye den ince pikeden kalın bişey örtüyorum ben

Son düzenleme:
bi konu açmışlar millet işe yazmış kadınn amacı uçağa bindiğini sölemek bence felan diye

benim yazdığımda aynen şu bende uçağa bindim bu ay 22 sindde bincem ocak şubatdada bincem bende sölemek isterim :33::1::1:

ve sabah siteye girdim bannn bannnnnnn :111:

neyse arkadaşlar bugun kızımın ön tarafında bezinde kırmızı kan vardı tam kırmızı da değil ne bilim işte renk tarif edemedim bunu yaşayan varmı :44::44:

slm herkese ya sizin bebek arabalarınızın markası ne bizx almamıştık keşke alsaymışız önceden şimdi çoo fırsatım olmuyo araştırmak için sizin tecrübelerinize güvenicem araba alırken yardımcı olursanız sevinirim:44:

slm herkese ya sizin bebek arabalarınızın markası ne bizx almamıştık keşke alsaymışız önceden şimdi çoo fırsatım olmuyo araştırmak için sizin tecrübelerinize güvenicem araba alırken yardımcı olursanız sevinirim:44:

as ben baby 2go aldım

Chicco living bizimki de bende memnunum baston şeklinde katlanıyor alırken baston olmasına ve hafif olmasına dikkat et marka falan önemli değil bence bide kuzenim maclaren kullanıyor çok hafif ve 2. Çocuğu oldu hala sağlam çok memnun 6 kilo yok ağırlığıfiyatına bizimkine göre çok ucuz bak derim ben

Son düzenleme:
Back
X