Benim oglumda 5 yasinda. Kesinlikle o kanali bilmiyor. Sadece trt cocuk ve minika cocuk. Minika go bile yok bizde.
Malesef telefonda video izledigi oluyordu. Ama hic hos seylerle karsilasmadim cohu kez. Coumu telefobumdan youtube silmekte buldum. Bunsefer google playden zombi oyunlari indirmeye basladi. Bu sefer google.playi sildim. Simdide googlun aesli komutunu ogrendi googlenin arama motorunu ekrandan kaldirdim. Bu sefer de samsungun kendi internet uygulamasinin sesli komutunu kesfetti. Fakat bunu kaldiramiyorum ya da devre disi birakamiyorum. Bir fikri olan var mi?
Telefona sifre koyun demeyin o sekilde davranmak istemiyorum. Sadece o farkinda olmadan sinirlamak istiyorum.
3 yaşındaki çocuğa uygun bir kanal değil o ki ben ergenler açısından bile sakıncalı görüyorum bazı programlarını; fiziksel görünümün-popülaritenin üzerine çok eğiliyorlar. Cartoon Network var bir de, zaten daha yetişkinlere yönelik bir kanal; çizgi film-dizi diye millet sanıyor tamam çocuk işi; bilinçli izlemek lazım, kesinlikle çocuk kanalı değil CN mesela, o da Disneyle birlikte zaten. (Vakti zamanının Ay Savaşçısı da böyledir, genç yetişkin çizgi dizisi sınıfına girer, ama bizimkiler almış çizgi film aha çocuk işi diye Trtde çocuk kuşağı diye yayınlamış mesela, yeni geliyor o bilinç) Trt çocuk ve Baby Tvden başka kanal açılmaz bizde ki onların da saatleri vardır hepsini izleyemez. Trt çocukta da abuk sabuklara denk geldim, bu sadece öpüştü gördü değil; altmetne bakmak lazım.
Netten emin olduğunuz eğitici videoları bulun, onları izletin. 22 aylık oluyor benim çocuk, renk menk ne varsa İngilizce-Türkçe bitirdi. Oyun kanallarına bi bakın netten, izleyin, ayıklayın doğru bulduğunuzu indirin, bi çizgi film-video saatine sıkıştırın.
Bunun haricinde çocuk öpüşen çiftleri görsün sorun yok, çok güzel açıklanır; konusu gelmişken özel bölgeler öğretilir, bu sevgi gösterme biçiminin yetişkince olduğu izah edilir, çocuklar yanaktan öpebilir, sarılabilir vb. ve olası tehlikelere karşı da uyarılmış olur çocuk. Öyle gördü çocuk diye sapık mapık öpüşler demeye gerek yok.
Aslinda bu konuda gercekten hassas davranmaya calisiyorum. Tablet almayi hic dusunmedik bile. Ama daha onceleri youtubeden niloya izliyordu. Cizgi filmlerin altinda o kadar alakasiz videolar ve reklamlari cikiyor ki sanirim ziplaya ziplaya kesfediyorlar.İyi de beş yaşında çocuk telefonu eline almamalı
Oğlum ilkokula başlayana kadar tableti yoktu telefondan da hiçbir şey izlemedi Google play vs de bilmedi
Çocuk orada zombi oyunu olduğunu Nasıl öğrendi ki Bence onu buna kim öğretti bunu bulun ve unutuncaya kadar bir süre telefonu ortadan kaldırın ya da internetini kapatın
Sadece çalınca konuşun mesela çantanızda olsun konuşunca geri koyun ortada olmayınca unutur
Biz açtığımızda başlamisti, başında uyarı varsa bilemem ama izlerken yoktu. Ayrıca 7 yaş öpüşme sahnesi izlemek için yine de uygun bir yas degil ki
Ben üstteki o kanallar üzerindeki yorumunu bilemem cünkü bakmiyorum. Konu bahsi olan cizgi filmi tanimiyorum mesela. Ancak su son yazdigin cümleler cok cok güzel yazmissin. Tam benim demek istediklerim. Hersey hep bir tabu haline geliyor ve asil önemli olan mesela özel bölge ögretilmesi, kimse onun vücüdüna ellemeye hakki yok gibi seyler ögretilmiyor. Hali ile cocuklar ergenlik döneminde daha zorlaniyorlar.
İyi de 7 yaşındaki çocukların birçoğu öpüşmeyi biliyor ki artık,izlemese bilmeyecek mi zannediyorsunuz
Disney Channel çocuğunuzun yaş grubu bir kanal da değil ayrıca.Cartoon Network de aynı şekilde.Bu kanalları açıp kanalları suçlamanız cidden garip,bu kanallar küçük çocuklar için değil artık şunu bir öğrense herkes.
Çocuğa bu tür eğitimlerin verilip özel bölgelerin tanıtılması fikrine katılıyorum. Ancak birde olayın öbür yüzü var. Bu tür yayınlar izleyen ve bunu aşırı normalleştiren çocuklar okulda vb ortamlar da bu davranışları birbirleri üzerinde denemeye çalışıyor. Okullarda bu tür tacizler çok çok çoğaldı. Çocukların bu tür şeyleri bu kadar kolay keşfedebiliyor olması cinselliği de çok erken öğrenmelerine neden oluyor. Yani çok ince bir çizgi bu durumYani öptü ah vah ne gerek var, açıklarsın çocuğa fırsat bu fırsat, öğretirsin. "Normalleştirme" filan denilesi bir şey yok zaten normal bir şey bu hayatının parçası, bunlar üzerine konuşulabilmeli her anne-çocuk yaşına uygun anlatılıp bilgi verilebilmeli hazır o fırsat gelmişken, çocuk kendisine çirkin dokunmaya kalkanları çekinmeden ayıklayabilmeli. Bilmeyince-geçiştirilince tehlikeye çok açık kalıyor işte.
Bi de her çizgi dizinin çocuklar için yapılmadığını, çizgi dizi izleyen yetişkinlere yönelik de hazırlandığını bilmek lazım.
Basit bi örnek vereyim CN çizgi dizilerinden; ben izliyorum, oturup bildiğin kafa boşaltmaya koca kadın izliyorum: Gumball.
Yetişkin esprileri bol bir çizgi dizi, Family Guy-Simpsons arasının bir tutam sadeleştirilmiş, gençleştirilmişi.
Yanlış bilmiyorsam çizerleri Adventure Time, Jonny Bravo ve Power Puff Girls'ün de çizeri. Bunlar da düzenli olarak CN'te dönen çizgi dizilerden. Şimdi bu kanal tamamıyla çocuk kanalı değil, çeşitli yaş gruplarına hitap eden, komple çizgi dizi yığılı karma bir kanal. CN'ü açsa mesela bilmeyen biri, oturtsa karşısına çocuğunu "Nasıl olsa çizgi film" diye salt çocuklara yönelik bir kanal diye... Gumball denk gelse, orada gerizekalı bir tavşan baba ile öfke kontrol sorunu yaşayan Kedi annenin, 3 evladıyla diyaloguna rastlasa "Allah kahretsin bu çizgi filmi yapanları, çocuklara ne izlettiriyorlar!" diye söver. Mesela şu bölümü daha geçen can sıkıntısına izledim 1.05 dakikasından sonrasını dinleyebilir merak eden:
Bu genç yetişkin, ergen çizgi dizisi mesela, 3-4 yaşındaki çocuk için uygun değil.
Disney'in de yanlış hatırlamıyorsam 3 ayrı kanalı var, bunlardan bir tanesi daha çocuklara yönelik; ha ben tercih etmiyorum, çünkü bazı konulara fazla marka-tüketici-görsel-moda-popüler olma kafasıyla yaklaşıyorlar, gerek yok diyorum çocuğun kafasını bunlarla yıkamaya erkenden. Asgari, kanalları - hitap ettiği yaş aralığını, içeriğini bilmek gerekiyor.
Çocuğa bu tür eğitimlerin verilip özel bölgelerin tanıtılması fikrine katılıyorum. Ancak birde olayın öbür yüzü var. Bu tür yayınlar izleyen ve bunu aşırı normalleştiren çocuklar okulda vb ortamlar da bu davranışları birbirleri üzerinde denemeye çalışıyor. Okullarda bu tür tacizler çok çok çoğaldı. Çocukların bu tür şeyleri bu kadar kolay keşfedebiliyor olması cinselliği de çok erken öğrenmelerine neden oluyor. Yani çok ince bir çizgi bu durum
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?