Organik Yaşam Bilgi Ve Paylaşım Alanı

Nevreste

Bir garip yolcu
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
289.379
594.039
42
sebze.jpg


Bir Ürünün Organik Olduğunun Anlaşılması


Ürünlerin organik olup olmadığının anlaşılmasındaki ilk kriter organik ürün sertifikasına sahipliğidir. Bu

sertifikasyon her aşamasında kontrollü bir şekilde yapılır. Bu yüzden organik ürün üretimi ve organik tarım faaliyetine girmiş her firma ilk olarak kontrol ve sertifikasyon sürecine başvurur.

Bu başvuruyu takiben başvuru yapan firmanın arazisinin ve arazi çevresinin özellikleri göz önüne alınarak organik tarım yapan firmanın üretim yapıp yapamayacağına karar verilir. Bu aşamadan sonra firma ile kuruluş arasında bir sözleşme yapılır. Bu kontrol ve sertifikasyonlar Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yapılır. Bu kuruluşlar finansal ve yönetim olarak bağımsızdırlar.

organik-tarim-amblem.jpg

Organik Gıda Logo ve Amblemleri
Ürünlerin organik olup olmadığını anlamak için, bunu belirten organikgıda amblemi gıdaların üzerinde bulunur.

Organik Gıdaların Besleyiciliği
Organik gıda üretiminde hormon ve gübre kullanımı az olduğu için, toprağın mineral bakımından daha zengin ve besleyici olması gerekir. Bu da toprağın üzerinde yetişen ürünlere etki eder. Buna binaen; ürünler, minerali az olan toprakta gübre ve hormon ittirmesi ile üretilen ürünlere nazaran daha lezzetli ve besleyici olur.

Organik Gıda Besleyiciliği

Hormon ve diğer suni maddeler kullanılmadığı için sağlık açısından da daha naturel ve destekleyici özelliktedir. Bu ürünlerin içinde çok daha fazla mineral ve vitaminler bulunmakta bunun yanında diğer zararlı maddelerden yoksun olduğu için besleyicilik ve sağlık yönü daha dolgundur.

Organik Gıda ve Organik Tarımın Avantajları
Organik tarım terimi, tarımın yapıldığı tarlada en az üç yıl boyunca hiçbir kimyasalın ve zirai ilacın kullanılmadığı bir tarlada yapılan tarımı temsil eder. Bu bize ürünün dışında, üretimin yapıldığı toprakların da çeşitli kimyasallardan arındığını göstermektedir.

Tüm bunlara bağlı olarak; orga nik gıdaların insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri görülmüştür. Bunlardan bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Damar tıkanıklıklarını engeller, kalp sağlığını korur.
  • Vücudu kansere karşı dirençli hale getirir.
  • Yaşlanma belirtilerini engeller.
  • Toksinlerin atılmasında kolaylık sağlar.
  • Enfeksiyon oluşumunu engeller, yaşam kalitesini yükseltir.
Organik gıdaların insanlar üzerindeki olumlu yanları dışında, çevreye de sağladığı bazı avantajları vardır.

Bu tarım çeşidi kiyasal gübre ve ilaçları reddederek, bu kimyasalların sebebiyet verebileceği toprak erozyonunu engeller. Ayrıca ilaçların suya karışmasını önleyerek dünya üzerindeki su kalitesini yükseltir. Biyolojik çeşitliliği sağlar ve ürünlerin kendine has aromasını daha zengin kılar.



Hamileler ve çocuklar gibi daha fazla vitamine ihtiyacı olan kesimler için bu ürünlerin tercih edilmesi faydalıdır.

Organik Gıdalar Ve Doğal Gıdalar Arasındaki Farklar
Piyasada ‘doğal’ ürün adı altında satılan ürünler tüketicide ‘organik’ ürün izlenimi oluşturmaktadır. Ancak bu sadece tüketiciyi etkilemek için uygulanan bir pazarlama yöntemidir.

‘%100 Ekolojik Pazar’ projesi koordinatörlüğünü yürüten Batur Şehirlioğlu bu konu hakkında yaptığı açıklamasında şunları söylemektedir;
“Doğal’ kavramının kanun ve yönetmeliklerde yeri yoktur. Bu firmalar önceden de aynı şeyi satıyorlardı.”

Doğal gıdalar ve organik gıdalar arasındaki en büyük fark organik gıdaların kontrol altında yapılmasıdır. Organik gıdalar için; organik, biyolojik, ekolojik diyebilmemizin aksine doğal gıdalarda bu gibi terimlerin garantisi yoktur.
Doğal gıdalarda da herhangi bir tarım ilacı, kimyasal gübre kullanılmaz fakat bunun herhangi bir resmi kontrol süreci ve belgelendirilmesi yoktur. Bu sebepten dolayı doğal gıda adı altında satılan ürünlerin herhangi bir garantisi yoktur.
Organik gıda üreticilerinin Tarım Bakancılığı tarafından onaylaymış belgeleri vardır.



Organik Gıda Nedir

Kelime anlamı olarak organik, canlı bir şeyin parçası veya ondan meydana gelmiş bir şeyi anlatmak için kullanılır. Fakat son zamanlarda bu sözcük hepimize tarımda doğallığı çağrıştırmakta.

Organik gıdalar, organik tarımın ürünü olup bitkisel ve hayvansal kökenlidir. Bu ürünlerin yetiştirilmesinde ve işlenmesinde hiçbir yapay ürün ve tarım ilacı kullanılmaz. Organik tarım, ürünlerin genetiğinin değiştirilmesini; sentetik gübre, hormon gibi katkı maddelerinin kullanılmasını reddeder.

Organik tarımın gündeme gelmesi 20. yüzyılda ozon tabakasıyla ilgili incelemeler yapılması, dünya geleceğinin tehlikeye girmesi ve toplumda zirai bilincin oluşması sonucunda olmuştur. Zamanla yaygınlaşmış ve organik gıda özellikle yurt dışında fazlaca tercih edilir duruma gelmiştir.

 
Ben de tamamen organik ürünlerin satıldığı bi yer buldum;sampuanini,saç kremini ve yüz kremini kullanıyorum gerçekten digerlerinden cok farklı ve işe yaradığını hemen hissediyosunuz.yosun özlü ürünler satiliyo ve ürünlerde hiçbir kimyasal madde yok.bi kere kullaninca fark anlaşılıyor
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bnm Bi sorum olacak arkadaşlar bu ersağın hayıt tohumu kapsülünü aldım hsmile kalmayı kolaylaştırdığını sölediler kullanmasını bilen var mı yardımcı olur musunuz ne zaman içmeye başlayacağım
 
Icea sertifikali organik urunler kullaniyorum. Sac sampuani kremi bebek sampuani ve ev temizlik urunlerine kadar hepsi organik cok memnunum ilgilenen olursa yardimci olurum
 
İstanbul'un bazı semtlerinde haftanın belirli günlerinde organik pazarlar kuruluyor. Temizlik ürünlerinden kozmetiğe, bakliyattan süt ürünlerine, meyve sebze un ekmek vs bir çok aradığınız ürünü bulabilirsiniz. Ürünler sertifikalı. Ataşehir, Tuzla, Kartal organik pazarları aklınızda bulunsun. Arama motorlarından da hangi semtte ne zaman pazar kurulduğunu arastirabilirsiniz. Sağlıklı günler
 
merhaba arkadaşlar artık hemen hemen her üründe kimyasal, gdo parafen, sls.. kullanıldığından alışveriş yaparken çok titiz ve dikkatli olmamız kaçınılmaz. Sertifikalı, kontrollü ve de güvendiğimiz bildiğimiz yerlerden alışveriş yapmamız gerekiyor. Ben sebze ve meyvelerimi semt pazarlarından güvendiğim tezgahlardan alıyorum. Diğer şampuan ,krem bal, zeytinyağ..vb ürünleri çok memnun olduğum bir internet sitesinden yapıyorum. Ve de çok memnunum.
 
Evde organik undan yapılmış ekmek alıyorum. Çok memnunuz ailecek. İnanın daha fazla ekmek yememize rağmen kilo bile verdik. Özellikle çok tükettiğiniz ürünlerden başlamak en önemlisi gibi geliyor bana.
 
Ben buyuk marketler dışında avrupa da bile güvenemiyorum maalesef :KK43: Türkiye'de cok dikkat etmek gerekiyor hatta burada yoğurdumu filan kendim yapıyorum organik süt olarak
 
Bu kelimeyi hatalı kullanıyoruz ülkece.Yazıda da pek açıklık getirilmemiş.Organik canlının üretebildiği her şeydir, örneğin terimiz veya idrarımiz organiktir.Ama canlının üretemediği şeyler de inorganiktir, örneğin tuz.Bu nedenle gıdalar için organik yerine katkısız dememiz daha yerinde bir kullanım olur.
 
Merhabalar. Bahçesinde, balkonunda sağlıklı, organik besinler yetiştirmek isteyenler için olabildiğince anlaşılır ve detaylı bir yazı hazırlamaya çalıştım. Yazımızı okumak isteyenler aşağıdaki linke tıklayabilirler.

Topraksız tarım ile organik besinler üretmek
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ah ah eskiden herkes büyük şehirlere giderek hata yaptı tabi gelişmemiz lazımdı ama keşke şu tür yiyecek sebzelerde falan doğallık bozulmasaydı
 
Arkadaşlar merhaba İstanbulda gerçek organik tavuk ve yumurtası nereden bulabilirim bilgisi olan var mı?
Merhaba İstanbul Levent'te birden fazla şubesi olan ve gerçekten benımde çiftliklerini gidip gördüğüm bi firma var adı SÜTHANEM ÇİFTLİĞİ organik yumurta kuru yolum köy tavuğu ve kesinlikle hiçbir şekilde sahte olmayan süt ve süt ürünleri mevcut severek ve güvenerek alışveriş yapıyorum size de tavsiye ederim Ayşe Hanım :)
 
Merhaba arkadaşlar ben Ersağin deterjanini falan kullandım hiç memnun değilim hiç leke falan çıkarmıyor o kadar pahalı ki bir de onerebileceginiz organik temizlik ürünleri var mı
 
Sebze meyvedeki kimyasalları bir kenara bırakıyorum. %90'ımız pazarlardan alışveriş yapıyor. O yüzden sertifika denetleme şansımız yok.
Ama:
Yalvarıyorum sizlere MSG, mono sodyum glutamat, çin tuzu içeren:
Cipsler
Bulyonlar
Hazır çorbalar
Hatta ve hatta kuruyemişler, bakın kuruyemiş diyorum, Allah'ın verdiği ağaçta yetişen, toprakta yetişen, sonra paketlenen kuruyemişlere bile MSG katılmaya başladı.
Uzak durun
Bu sizi, çocuğunuzu, ailenizi kemiren, bütün organlarına yerleşen lanet ötesi bir kimyasaldır.
Siz aslında yediğiniz şeyin tadını alıyorum zannederken dil üzerindeki tat alma duyusunu felç ederek sizin beyninize olmayan gıdanın olmayan tadını gönderir.
Lütfen etiket okuyun!
Lütfen çocuklarınıza saçma sapan cipsleri yedirmeyin. Sonra sizin kızarttığınız patatese bile burun kıvırır. Bunun nedeni çocuğunuzun dilinde olan tat alma duyularının felç olmasıdır. Çünkü artık normal gıdadan tat almamaya başlar, msg gibi bir lanet kimyasal hayatımızın her alanında var.
Aromalı adı altında satılan neredeyse herşeyde var.
 
X