Ortaokul velilerine sorum var

Bende hiç istemedim sınıfta birkaç çocuk kalmıştı almayan. Dislandigini hissettim. Artı öğretmenler internetten ödev vermeye başladı . Bir de çocukların watsap grupları. Ödev için bile çocuklara açılmaya başlandı. İnadim kirildi sonunda. Ama keşke almasaydim yada öyle demeyeyim de en baştan işi sıkı tutsaydim

Ben sizi çok iyi anlıyorum. Kızımın arkadaşı olmasaydı bizde almak zorunda kalırdık. İki aile çok katı olduğu için kızlar yanlız kalmıyor ama dışlanıyor. İkiside aynı dışlandığı için yanlız kalmıyor. Hocaları sık sık grup görevi veriyor birlikte çalışıp kaynaşma olsun diye.

Ödevlerini zaten tabletten yapıyor herkes ama sosyal medyalar çok sıkı disiplin altında.

Sınıftaki kızlar WhatsApp Grubu kurmuş ikisi hariç herkes orada kızım çok üzülmüştü. Ama ben üzüleceğime o üzülsün diyorum şimdilik. Çünkü ben üç çocukla en ufak bir tavizde baş edemem.

Kızım YouTube wings adlı çizgi filmi izlemek isteyince ikizler kazan kaldırdı mesela, o izliyor bize niye YouTube yasak diye bizde güvenli bulduğumuz bir iki videoyo bizim yanımızda izlemesine izin vermek zorunda kaldık.

Çok iyi gidiyorsunuz bence . Tabi yakın arkadaşınin da telefonun olmayışı çok büyük avantaj. Bizde de tam tersiydi malesef

Maşallah.

Allahım çocuğumuzu bize de bu şekilde yetiştirmeyi nasip eder inşallah.

Benim kızım 13 yaşında. Bende yıllarca akıllı saat kullanmasını sağladım,(sim kartlı çocuk saati olan modellerden) geçen yılbasında artık pes edip sizin gibi 12 yaşında telefon verdim. Bana kalsa lgs senesini de saatle atlatmak taraftarıydım ama bahsettiğiniz sebeplerle bende telefonu alıp verdim
Şartlarımı en başından belirtmiştim,sosyal medya (herhangi biri)hesabı açmasına izin vermedim/vermiyorum. Whatsapp kullanıyor tabi hem voleybol hem okul grupları var(lisanslı voleybolcu kızım, onun için bile Whatsapp kullanması gerekiyordu,antrenörü bilgilendirme yapıyor ara ara )ama onun dışında oyalayacak birşey yok telefonda kızımı. Bir müzik uygulaması var müzik dinliyor,klasik YouTube falan tabi ki var. Akşam 10 da kapanıyor telefon,antrenman varsa gec gelecekse belki esniyor biraz ama geneli bu şekilde.
Geçen yıl hevesle biraz fazla ilgilendi telefonla ama bu sene hem dershane yoğunluğu,hem voleybol hemde evde köpeğimiz olduğu için(ilkbaharda sahiplendik)pek takilamıyor telefona açıkçası. Verirken de söylemiştim,elinden düşmez hale gelirse tuşlu telefonu veririm kullanman için,kararında kullan,önceliğin ödevlerin,derslerin diye. Neyseki bu sene gayet iyi gidiyor. Beni zorlamiyor zira laf olsun diye söylemediğimi bilir,ben söylersem yapıyorum,2 kez uyarırım 3.de yaparım.
Bu sene vermeniz iyi olmuş bence. Seneye hevesi azalacak telefona ama tabi sosyal medya hesapları varsa onları bence sınırlamak gerekli olabilir. Duruma göre hareket edersiniz.

11 yaşında kızım var, yaz tatilinde evdeki eski telefonu kullanmasına izin vermistim simkart bile yoktu, youtube ya da bazı oyunları indirebiliyordu. Bu sene okuldaki arkadaşlarından roblox u duymuş vpn dahi kurup girmiş. Ordaki karakterlere taktı kafayı. Minnoş kız kartondan elektrikli testere yapmaya çalışıyordu en son ordaki bir karakterin aksesuarıymis. Chatgpt ile tamamen ingilizce konuşuyor o da oyun hakkında anlamayalım diye yapıyordu. En son ya hak! Dedim aldım elinden. Ben de isterdim teknolojik gelişmelerden geri kalmasın sosyal iletişim olsun malum çalışıyoruz. Ama çocuklar cılkını çıkarıyor. 90 dan aşağı bugune kadar notu olmayan çocuk matematikten 70 aldı. Aklı fikri o oyunda, oynamışlığı da yok elindeki dandik telefon ona yetmedi allahtan.

Bir de bana arkadaşına oyunda 50 yaşında bi adamın kendini 13 yaşındayım sevgili olalim tarzi yazdığını kızın korkup ailesine anlattığını söyledi ya iyice delirdim o dönem. Teknoloji çağımızın nimeti ama kontrolu asla elimizden birakmamamiz gerek.
Siz eve gelene kadar zaten elinden bırakmıyordur ama ben gelince yasak derseniz bu kez size bilenir "ailem gelmese de eve hep telefonla oynasam" düşüncesini geliştirmek o yaş için çok basit.
Ceza/yasak sistemi gibi degil de hem tuşlu hem wp iceren telefonlar da var daha az özellik olduğu için daha az vakit gecirebilir.

Teşekkür ederim

Ya teşekkür ederim. Benimki sadece korku. Çok tehlike geliyor bana.
Rica ederim.

Ne yalan söyleyeyim ben de çok korkuyorum.

Şu anda bizimki çok küçük,ekranla hiç alakamız yok ama büyüyünce ne yapacağım bilmiyorum o yüzden konuyu okuyorum.

Benimde en küçük kızım 12 yasinda lisanslı tenisçi aynı zamanda bu ara gitar öğreniyor evet telefonu var ben hep kontrol ediyorum bir şey silmesi yasak çok şükür şeffaf bir ilişkimiz var ben 3 kizimi da yetiştirirken kendi çocukluğumu ergenligimi baz aldım hep
Bakın çocuk neden yalan söyler
Doğrusunu söylediğinde azar tenkit ceza vs görecekse yalan söyler Allaha şükür çocuklarım bana hiç yalan soylemedi
Simdi bakın büyük kizlarim zamani cep telefonu bu kadar yaygın değildi onların yoktu ama evimizde kural şuydu okuldan gelip yemek yiyip ödev yapıp ertesi günün okul hazırlığını yapıp bitiren yatma saatine kadar özgür ne isterse yapar tv izler oyun oynar ne isterse yani ( bu arada 2 kizim da universiteyi dereceyle kazandi)
Ayni şeyi küçük kızımda da uyguluyorum ev içinde de görevleri var hergun üzerine düşen her şeyi yaptıktan sonra uyku saatine kadar serbest ne isterse yapar ona çaktırmadan telefonu bırak demek yerine bak ne var gel izleyelim hadi şu tatlıyı yapalım vs vs telefon zamanından çalıyorum
Bu arada 3 kiziminda benim gibi kitap okuma alışkanlığı var seviyorlar
Bakın ben liseye giderken en mutaassip ailelerin kızı olan arkadaşlarım köşeyi dönünce eteğini katlardi
Yasak gizli ne varsa aklı oradaydı herkesin bu hep böyle olmuştur
Yani demek istediğim cocuga gerçek anlamda ulaşıp kendinizi anlatamadikca yasaklarla kısıtlamalarla bir yere varamazsınız
Kolaylıklar dilerim

FAMİLY app ne işe yarıyor

Rica ederim.

Ne yalan söyleyeyim ben de çok korkuyorum.

Şu anda bizimki çok küçük,ekranla hiç alakamız yok ama büyüyünce ne yapacağım bilmiyorum o yüzden konuyu okuyorum.

Çocuklar ne kadar erken kurallarla tanışırsa o kadar kolay oluyor sanki. Birde bende ikizler de var. Bir tanesi teknoloji bağımlılığına çok yatkın. Bıraksam PS nın başından kalkmaz. Yemez içmez oyun oynar YouTube yerine oyun oynuyorlar sınırlı sürede. Sizde küçükken ekran süresinin sınırlı olduğunu ve bunu onu korumak amaçlı olduğunu anlayınca bir şekilde kabul ediyorlar.

Kızım kabul edince ikizler arıza çıkarmıyor ama kızım en küçük bir taviz istese kar topu gibi büyüyor

Allah kolaylık versin. İyi insanlarla karsilaşsinlar.

Amin amin inşallah.

Çok çok teşekkür ederim desteğin için arkadaşım.

Bende katılıyorum buna. Annem bizi hiç sıkmazdi ona hiç yalan söylemedim. Ortaokulda arkadaşımızın annesi acayip katıydı okulda yapmadığı kalmamıştı. O yuzden arkadaş olmayı tercih ediyorum. Ama bu başka birşey. Telefona bir saat sınırlaması koymak en azından benim için gerekli. Siz çok guz o basarmissiniz bence. Aynı saatte evde olsak önce ödev ders sonra telefon desem çok güzel olurdu aslinda

aynı konudan muzdarip ne çok anne var:)
bende liseye kadar telefon almayacak olanlardanım.iletişimi şimdilik akıllı telefonla sağlıyoruz.
kızım 11 yaşında ve benim eski telefonumu(sim kartı yok) ona verdim.akşamları 1 saat süresi var,
ebeveyn kontrollü ve kendi gmail adresim o telefonda da oldugu için nereye bir yorum yazsa bana da düşüyor,takip edebilyorum.
bu yaş grubundaki çocuklara karşı bi ödül/ceza yöntemi olarak teknolojı kullanılmamalı düye düşnüüyorum
ama çok şeffaf ve net şekilde olumlu olumsuz yanları anlatılmalı/neden süre kısıtı ve site kısıtı oldugu anlatılmalı,
onun yaşında birinin teknolojıye de ihtiyaç duymasının çok normal oldugu anlatılıp desteklenmeli..
ben bilgisayarda aldım kızıma ama mesela ordan youtube girmesini istemedim,,kodlama kursuna gidiyo bilgisayarı daha işine yarayan konularda kullanıyo,ders kitapları ödevler vs..
telefondan ise daha sosyal medya(kartsız ve 1 saat) kartsız dememin nedeni mesela ben whatsap konuşmalarında bu yaştaki bi çocugu kontrol edemem,illaki istemediğim bişeye maruz kalabilir,
oyuzden arkadaslarıyla konuşacaksa kendi telefonumdan annelerinin telefonlarını eklediğimiz whatsapp grubu var ve gerektiginde yazısıyorlar.
allah çocuklarımızı kötü niyetli insanlardan korusun,biz aileler olarak elimizden geldiği kadar çaba sarfediyoruz,
umarım herzaman iyi insanlarla ve iyi niyetlerle karşılaşırlar.

Benim kızım 14 yaşında,orta son sınıfta,bir kısıtlama getirmedim hiç. Şükür,sorumluluklarını bilen bir çocuk,ders çalış bile demem hiç,bir kez düşük not alınca kendisi mutsuz oluyor çünkü,sonra kendi çalışıp düzeltiyor...Dijital çağdayız, nereye kadar kısıtlayacağız ki..kısıtlarsan sana düşman oluyorlar..Valla gençler telefon teknik servisi gibi olmuşlar artık. telefonda sorun çıktığında çözüyorlar hemen

Bir şeyin herkeste olması onun gerekli olduğu anlamına gelmez ki amaç iletişim ise tuşlu telefonda aynı amaca hizmet ediyor. Kızım var 10 yaşında akıllı saati var okula giderken alıyor yanına ki okulda kullanımı yasak çantada duruyor o nedenle ya da bahçeye ya da arkadaşlarının evine giderken oynamak maksatlı yanına alıyor böylece hem yerini tespit edip hemde gerektiğinde karşılıklı iletişim kurabiliyoruz. Birde tuşlu telefon aldım yazları yazlıkta kalıyor orada onu kullanıyor çünkü akıllı saatin şarj sıkıntısı var hemen bitiyor sadece arama yapabiliyor mesaj bile atmıyor o telefon ve iletişim için gayet yeterli oluyor.
Ben zaten öğrenciye kaç yaşında olursa olsun marka üst sınıf telefon almaya karşıyım. Çalışır alır ayrı mevzu.
Lisede akıllı telefon alınabilir ama ondada sosyal medya kısıtı olmalı. Çünkü internette herşeyin doğrusu kadar yanlışı da var uçsuz bucaksız bir dünya kontrolü çok zor baştan sınır koyulmazsa sonrası sıkıntı diye düşünüyorum.

`