oruçla ilgili...

zenku

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Nisan 2008
948
72
98
Merhaba arkadaşlar,

öncelikle herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum.. Sizlere bir sorum olacak ben çok emin olamadım ne yapacağım konusunda sizlere de bir danışmak , fikrinizi almak istedim..Dün adetim bitti diye banyomu yaptım yattım sahurdan önce. 7. günümdü zaten. Sahuru yaptık yattım vs. sonra kalktığımda sabah azcık adet kanamam olmuş ama çok az leke gibi. 8.gün oluyo bugün bu durumda ve ben orucumu bozmadım.. bozmam gerekirmi acaba? Kaza yapıcam zaten de sanki bozmamam gerek diye düşünüp birşey yiyip içmedim..fisfisfis

Bozman gerekmiyor bence,adetin bitmiş ve temizlenmişsin..için rahat olsun allah kabul etsin :)

canım öncelikle iyi ramazanlar dilerim..sen artık niyet etmişin bencede bozma..allahtan gelen bişey..tuttuğun kabul olur..tam emn değilim ama tekrar abdest alabilirsn..

teşekkürler arkadaşlar yorumlarınız için.. bugünün kazasını yapıcam zaten de bozup bozmama konusunda kararsızdım ama bozmıycam sanırım.. Allah hepimizin oruçlarını kabul etsin

oruçtan sayılmaycak ki kıslar..yemen gerekirmiş..hasta iken orucum demek harammış

Ameller niyetlere göredir. Tutamayacak kadar kötü değilseniz kendinize işkence etmiş olmazsınız. Bence bozmanıza gerek yok..

Regl hali olunca oruç bozulur mu?

6 Ekim 2008 Pazartesi
Soru :

Oruç tutarkaen bir kadın iftar saatinden önce regl ollsa orucunu bozması mı gerekir? Benim bildiğime göre eğer bozrsa 61 gün keffaret olarak tutması lâzım. Çünkü o günü oruçlu geçirmek zorunda. Hangisi doğru acaba ?

Cevap :

İnsan adet halinde oruç tutamaz. Bu nedenle oruçlu iken regl hali olursa orucunu bozması gerekir. Bundan dolayı keffaret gerekmez. Zaten orucu bozulmuştur. Sonradan kaza edecektir.

BÖYLE BŞEY BULDUM..ALINTI

.Kadınlar Hayız ve Nifas Hallerinde Oruç Tutabilirler mi?

Kadınlar hayız ve nifas hallerinde, oruç tutmazlar (Buharî, Hayz, 1; Müslim, Hayz, 14, 15). Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Bu konuda müçtehitler görüş birliği içindedirler.

2. Oruçlu İken Hayız/ Adet Gören Kadın Ne Yapar?

Oruçlu iken hayız olan/âdet gören kadının orucu bozulmuş olduğundan yiyip içer. Şu kadar var ki, böyle bir kadın, yiyip içebileceği gibi edeben oruçlu gibi davranmaya devam eder.

HADİSLERDEN ALINTIYMIŞ

islam,akıl dinidir..
bir damla kan,neden benim orucumu bozsun?ama allah diyorki hasta iseniz yada seferi(yolcu)iseniz oruç tutmayıp onun kefaretini verebilirsiniz..
hasta iken vucudumuzdan kan gidiyor ve yarı hasta sayılırız..(kan şekerimiz düşebilir,halsiz olabiliriz ve ağrılarımız olabilir)
islam kolaylık dini olduğu için,allah hepsine bir öneride bulunuyor..kefaret gibi..
konu sahibi arkadaşım, senin hastalığın zaten bitmiş,kendini iyi hissediyorsundur..gelen sadece leke..kalbini bozma,allah kabul etsin orucunukaydirigubbakcemile5

oruçtan sayılmaycak ki kıslar..yemen gerekirmiş..hasta iken orucum demek harammış
:S
Ameller niyetlere göredir. Tutamayacak kadar kötü değilseniz kendinize işkence etmiş olmazsınız. Bence bozmanıza gerek yok..
yok tutabiliyorum zaten bozup bozmama konusunda emin olamamıştım
yani illa bozmak mı gerekir ki zaten kaza yapıcam ama bugünü de tutayım diyorum bilemedim şimdi
hımm o zaman tutabilirim hem alışmış olur bünyem oruca

sağol canım ya amin hepimizinkini inşallah

Evet...
İslam akıl dinidir...
Ve kuran ı kerımın hıc bır ayetınde acıkca adetlıyken oruc tutulmaz denmıyor...
Yanı degıl bır damla kanla oruc bozulsun kadın eger sancılı ve sıddetlı bır regl donemı gecırmıyorsa ıstedıgı vakıt tutabılır...

Nakil adetli kadının oruç tutmasına herhangi bir yasak getirmiş midir?

Kuranda adetli kadının orucunun haram olduğuna dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Haramlığa işaret eden deliller sünnette bulunmaktadır.
1) Hamne binti Cahş, Hz. Peygamber (s.)? e, kendisinden çok fazla kan geldiğini ve bu durumun kendisini namaz ve oruçtan alıkoyduğunu söyleyince Resûlullah ona:

?Allah? ın bilgisine uygun olarak (her ay) altı ya da yedi gün hayız kabul et, sonra da temizlendiğine (âdet gününün bittiğine) kanaatin geldiğinde gusül al ve (ayda) yirmi üç ya da yirmi dört gece-gündüz namazı kıl, orucu tut!? buyurmuşlardır.[4]

* Bu rivayette Hz. Peygamber tarafından kadının namaz kılıp oruç tutabilmesi için âdetinin hükmen bitmesini şart koşulmuştur.

* Hamne binti Cahş?ın hayzın kendisini oruçtan alıkoyduğunu belirtmesi adetli iken oruç tutulamayacağını o dönemde kadınların bildiğini göstermektedir.

* Hz. Peygamberin ?adetin bittiğinde gusül al namazı kıl, orucu tut? sözleri de Hamne?nin ve hanımların hayzın oruca engel olduğu yönündeki yerleşik bilgilerinin doğruluğunu tasdiklemektedir.

2) Muâze?den: Hz. Âişe? ye (r.anha); ?Hayızlı kadının orucu kaza ettiği hâlde namazı kaza etmemesinin sebebi nedir?? diye sorunca bana dedi ki: ?Sen Hârîcî misin yoksa??

?Ben Hârîcî değilim, ancak soru soruyorum? dedim. O (Hz. Aişe) da şöyle dedi: ?Biz Resûlullah (s.) dönemindeyken bu hâl geldiğinde biriyle emrolunur, diğeriyle emrolunmazdık. Resûlullah, orucun kazasını emreder, namazın kazasını emretmezdi.? [5]

Son düzenleme:
Daha da acmak gerekırse...

Bakara suresi 184. ayet...
Sayılı günler olarak. Sizden kim hasta veya seferde olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde (tutar). Oruca (güç) dayananların fidye vermesi, bir yoksulu doyurması lâzımdır. Bununla beraber gönül isteğiyle kim bir iyilik yapar(oruç tutar)sa o, kendisi için iyidir. Bilirseniz oruç tutmanız, sizin için daha hayırlıdır.

Bakara suresi 185. ayet...

Ramazan ayı ki, insanlar için hidayete erdirici (hidayete erme, Allah'a ulaşma vesilesi) ve beyyineler (açık deliller ve ispat vasıtaları) ve Furkan (hakkı bâtıldan ayırıcı) olarak Kur'ân, Hüda tarafından onda (o ayın içinde) indirildi. Artık içinizden kim bu aya (yetişir de ramazan ayını görüp) şahit olursa o zaman onu, oruç tutarak geçirsin. Ve kim, hasta veya yolculukta olursa, o taktirde (tutamadığı günlerin sayısı) diğer günlerde (oruç tutarak) tamamlanır. Allah sizin için kolaylık diler, zorluk dilemez. (Size bu kolaylık) sayıyı tamamlamanız ve sizi hidayet erdirdiği şeye karşılık (sizin de) Allah'ı tekbir etmeniz (yüceltmeniz) içindir. Umulur ki böylece siz (bütün bu kolaylıklara) şükredersiniz.

Kesınlıkle tutulmaz dıye bır kaıde yok...
Kadın eger kendını halsız gucsuz hıssedıyorsa TUTMAMA hakkı var fakat regl oruc tutmaya engel teskıl etmez...

Adet halinde olan bir kadının, oruç tutmadığı halde yemeyip içmeyip oruçlu gibi durması haramdır. Bu durumdaki hanıma oruç tutmak haram olduğu gibi, yemiyerek, içmeyerek oruçlu gibi durması da haramdır. Aynı şekilde oruca niyet edipte tan yeri ağardıktan sonra hayız veya nifas haline giren kadına, akşama kadat oruçlu gibi aç durmak haramdır. Bu durumdaki hanımların gizli yemeleri İslami edeplerdendir

haram oldugu hangı ayette yazıyor
bılgılendırırsenız sevınırım...

Haram olan şeyler kuranda acık bır sekılde belırtılmıstır...
Örnek verecek olursak faızın haram oldugu ayette acık bır sekılde ılan edılmıstır...

Bakara 275. ayet

Faiz yiyenler, ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, “Alışveriş de faiz gibidir” demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah’a kalmıştır. (Allah, onu affeder.) Kim tekrar (faize) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir. Orada ebedî kalacaklardır.

bundan bir önceki yazımı oku..ayet yok buna dair..
sünnetlerde varmış bu deliller cnm

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…