Otist cocuk nasil olur ?

Vuslatayolculuk

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Mayıs 2012
759
8
46
- Yurtdışı
Evet arkadaslar otizmin belirtileri nelerdir ? Doktor oglumdan supheleniyo ama kesinde demiyo yani ben sahsen zannetmiyorum...
Ayni durumu yasayan forumdaslar cevaplarinizi bekliyorum simdiden sagolun...

Benim lidiklerim göz teması kurmaz insanlarla iletişim halinde olmayı sevmez ona sarılmasını istemez ayına yaşına göre belirtiler değişebilir işaret etmez geç konuşur gibi gibi internetten yazarsan çıkar zaten belirtiler ama otizm okadar herkesin ağzında bir kelimeki sebepli sebepsiz bir çok doktor anne yakın bir iki belirtiyle bunları çocuğa yapıştırabiliyor.Ben şahsen kendi adıma etrafımdan otistik belirtileri taşıyan çocuklarda gözlemlediğim şu oldu büyüdüklerinde hiç biri otistik çıkmadı:) yani belki geç konuşdular ama sonunda konuşdular diğer belirtileri aşdılar zamanla kayboldu okul çağlarında vakdi zamanında okumayı yazmayı öğrendiler bir farklılıkları kalmamışdı yani bilmiyorum ama birçok otistik sanılan çocuk bence değil tabi buda benim şahsi görüşüm

otistik çocuklar dış uyaranlara cevap vermezler.

çocuğun arkası dönükken, yabancı biri konuşma sesiyle adını söylesin. eğer dönüp bakarsa sorun yoktur.
anne-baba-dede gibi tanıdığı kişilere dönüp bakmayabilir. bu sizi yanıltmasın.
ama arasıra gelen komşu bunu yapabilir.

televizyonda reklam ve klip asla izletmeyin. ayrıca dönen şeylere meraklı oluyorlar. mesela çamaşır makinasının karşısında oturmak ve çalışırken seyretmek gibi. dönen rüzgar gülü gibi.

otistik değil de gelişim geriliği de olabilir. gelişim geriliği pedegog yardımıyla çözülebilir.

çok korumacı annelerde, yada çok sevilen (özellikle tedaviyle dünyaya gelmiş) bebeklerde gelişim geriliği olabiliyor.
fazla sevmek nasıl zarar verebilir diye düşünüyorsunuz değil mi?
çocuğun yapması gerekenleri siz yaparsanız, çocuğun gelişimini engellemiş olursunuz.
mesela 10 aylık hala emeklemiyor ve siz onu yere bırakmak istemeyip kucağınızdan indirmiyorsanız, yürümesini engelliyorsunuz demektir.

otizmin atıyorum 10 tane beliritisi varsa ve eğer sadece birini bile gösteriyorsa otizmden bahsedilebilir. benim oğlumda sadece göz teması kalitesizliği vardı ve atipik otizm teşhisi kondu,3,5 yaşına kadar konuşmadı.ama okumayı ve yazmayı öğrendi o yaşta. şimdi bülbül gibi konuşuyor hatta yine kendi kendine öğrendiği yabancı dili (ingilizce) konuşuyor.bu konuda ihtiyacı olan destek isteyen bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlarım varsa bana yazsınlar. biz çok çok büyük aşamalar kaydettik.çok badireler atlattık. artık bir uzman eğitimci kadar bilgi sahibiyim nerdeyse.herkese selamlar,Allaha emanet olsun tüm kuzularımız..ihtiyacı olanlara da acil şifalar versin..

otizmin atıyorum 10 tane beliritisi varsa ve eğer sadece birini bile gösteriyorsa otizmden bahsedilebilir. benim oğlumda sadece göz teması kalitesizliği vardı ve atipik otizm teşhisi kondu,3,5 yaşına kadar konuşmadı.ama okumayı ve yazmayı öğrendi o yaşta. şimdi bülbül gibi konuşuyor hatta yine kendi kendine öğrendiği yabancı dili (ingilizce) konuşuyor.bu konuda ihtiyacı olan destek isteyen bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlarım varsa bana yazsınlar. biz çok çok büyük aşamalar kaydettik.çok badireler atlattık. artık bir uzman eğitimci kadar bilgi sahibiyim nerdeyse.herkese selamlar,Allaha emanet olsun tüm kuzularımız..ihtiyacı olanlara da acil şifalar versin..

merhaba...benim oğlumada atipik otizm teşhisi kondu 5 ocakta...2.5 yaşındaydı.yaklaşık 6 aydır haftada 2 saat eğitim alıyor...ilk zamanlara göre baya yol katettik..ama sınırlı kelimelerin dışında konuşma yok..siz neler yaptınız nasıl geçirdiniz bu süreci özellikle eğitim dışında vakitinizi nasıl değerlendiriyodunuz..galiba sizin oğlunzda yazılara ve rakamlara meraklıydı..sizinle bu konuda iletişime geçersek sevinirim..sizden alıcamız çok şey var:))

selam :)
öncelikle göz teması ne durumda? göz temasını mümkün mertebe arttırmanız gerekiyor.bunu da oyunlarla yapmlısınız. gözlerinizi,yüzünüzü değişik şekillerde boyayarak,en çok kim gözünü kaçırmadan bakacak vs..çeşitli oyunlar bulup eğitimi eğlenceli hale getirmekle başlayalım işe. bütün otizmliler birbirinden çok çok farklı.atipik otizm de hepsinden farklı. sizin oğlunuzda sürekli tekrarlayan hareketler var mı? el çırpma,süreli sallanma,oyuncak arabaların tekerlekleriyle sürekli döndürme şeklinde oynama vs...
aşılıyor bir çok şey,dönem dönem çıkmaza giriyor insan..sabır,sabır,sabır....hepsinden önemlisi bu.eğitim haftada 2 saat asla yetmiyor maalesef. devletin bu konuda yapması gereken eğitim saatlerini arttırmak ama gözardı ediliyoruz.ilgilenilmiyoruz...sesimizi duyan yok..benim oğlum oçem sınıfına gidiyor bir ilköğretim okulunda.ama 8.sınıf bitince eğitim hayatı da bitiyor bu çocukların..Allah yardımcımız olsun...

göz temasımız gayet iyi bizimle yada yabancılarla.. normali henüz yakalamadık ama ilerleme çok fazla sıfırdık çünkü..hatta dışarıda çocukların yanına gider eğilip gözlerinin içine bakar..tekrarlayan hareketleri hiç olmadı ama diğer durumlar normal bi çocuktaki gibi aşırı bi durum yok.. arabayla olması gereken gibi oynuyor yada topa ayağıyla vurup goool diyebiliyor..hiç kelime yoktu hayvan sesleri falan...hatta 2 gün boyunca mee mee elimde oyuncak koyunla peşinden gezdiğimi bilirim...ama şimdi bi çok hayvanı tanıyo seslerini çıkartıyo..eşleme oyunlarında yapbozlarda gayet iyi..hırçınlığı kendine yada başkasına zarar verme durumu yok..vs vs aslında bi çok gelişme var ve bunlar 6 ay gibi sürede meydana geldi..tabii eksiklikler var detaya inince..biz henüz yolun başındayız kabullanme sürecimiz henüz tamamlanmadı..başaramıcaz dediğim zamanlar hala oluyor...kısa sürede topluyom kendmi..aslında bende oğlunuzun durumunu net bi şekilde öğrenmek isterim ki bizlere umut olsun:)

Merhaba. Benim oğlum 19 aylık. 2 ay önce göz teması gibi konularda sıkıntılar vardı .1 ay öncede doktorumuz değerlendirdi. Tam olarak otizm denemez ama bir sıkıntı var dedi. Bu forumda okuduklarım itibariyle de atipik otizm olabilir diye düşünüyorum. Parmakla işaret etmiyordu, ismine dönüp bakmıyordu ( ama her zaman değil), ve konuşmuyordu. 1. yaşında söylediğ kelimeler de uçup gitmişti.(ki bu beni çok korkuttu) 1 aydır evden sabah çıkıp akşam geliyoruz, doktorumuzun önerisi ile oyun grubuna gidiyoruz ve onu sokabildiğim kadar çocuklu ortamlara sokuyorum. Sonuç olarak göz teması problemini aştık gibi görünüyor. Elini boşa sallıyor şu ana ama spesifik birşeyi işaret etmiyor. Bunların 1-2 ay içerisinde çözüleceğine inanıyorum ancak beni üzen şey basit talimatları alamaması. Yani hayır dediğimde anlıyor, al dediğimde alıyor ama bunlar hep beden dilini de kullanarak yaptığımız şeyler. Ses tonumdan da bunları çözebilir gibi geliyor. Bu vb dışında talimatları almıyor, hikaye okudugum zaman dinlemiyor, şuraya bak deyip parmağımla gösterdiğim zaman anlamıyor. Oyun oynarken beni kesinlikle anlamıyor. 12. aydan beri ona hayvanlar kitabını göstrip tekrarlıyorum hayvan isimleri ve seslerini ama hala köpek nereded dediğimde gösteremiyor. Dediğim gibi beni en çok endişelendiren bunlar. Yakında doktorumuzu yeniden göreceğiz ve değerlendirecek. Eğer iyi bulmazsa bizi bir profesyonele yönlendirecek. KAfam çok karışık. Aynı durumda olup da düzelen çocuklar var mı ? Eğer bu konuda deneyimlerini paylaşabilcek biri olursa çok sevinirim.

Özel eğitim öğretmeniyim.. Dikkat; Sertifikalı veya sonradan çakma özel eğitimci değil! Alan mezunuyum..
Yardımcı olabileceğim bir konu olursa seve seve yardım etmek isterim..
Adana'da özel eğitimciden özel eğitime gereksnim duyan çocuğuna özel ders almak isteyen velilerle de iletişime geçebilirim..
Sevgiler..
Özlem..

Merhaba bir faydam dokunurmu bilmem.
Bir kitap önerim olacak sinir krizlerinde pratik yöntemler sunmakta epey faydalanacağımı düşünüyorum.

Kazen enseledi !

Son düzenleyen: Moderatör:
Back
X