Otizim

İçim titredi şu yazdıklarınızı okuyunca. Burada bir saldırgan varsa oda sizsiniz. Herkesin herkesten öğreneceği bişey vardır. Mesela çocuklarınız merhameti öğrenebilir. İleride belki de ihtiyacınız olacak.
İyiler neye göre iyiler hanfendi ?
Benim içim bu kadar acıdı yazdığınız üyeyi tahmin dahi edemiyorum. Vicdana merhametle insanlığa davet ediyorum sizi
Neden vicdansızım pardon çocuğumun iyiliğini düşündüğüm için mi? Ben kendisine hiçbi şey söylemediğim halde kendisi beni alıntılayıp yaptığım yoruma cevap vermiş ve tek söylediğim şey önce çocuğunu düşünmenin normal olduğuydu.Sıktı yani bu abartı duyar artık kimseyi sizin gibi düşünmeye zorlayamazsınız sonra saygıdan bahsediyosunuz.

Engelli çocuk annelerinin de en ufak yorumda böyle başka insanlara saldırmaları sıktı gerçekten.Ben bu hayatta her şeyden ve herkesten önce hatta kendimden de önce çocuğumu düşünürüm hanfendi.Bunda da tuhaf bir durum göremiyorum.Evet bencilce ama çocuğumun otistik bir çocuktan öğreneceği bir şey olduğunu da düşünmüyorum, yani karşılaşmasak da sorun değil bişey kaybetmiş olmayız bence.Biri benim çocuğumla kötü huyları var diye konuşmazken normal karşılayıp bunu bu kadar abartmanız da baya ironik ayrıca.Herkes çocuğunun en iyilerle, kendisine bişey katabilecek birileriyle bir arada olmasını ister ki bu da çok normal.Pek çok okul özel kolej bile sırf bu iyi çevre yüzünden iyi okul statüsünde mesela. Yani çocuğun için iyiyi istemek ayıpsa evet kötüyüm sorun değil.
Hayretle ve ürkerek okudum su yazınızı tabiki herkes çocuğunun iyiliğini ister. Otizmli bireylerin toplumda yer alması gerekir neyse ya aslında baya biseyler yazcaktim ama siz gibisine ne desen boş Allah size de yasatmaz umarım ki son yıllarda artık otizm çok arttı cogunuzda torununuzda veya yegeninizde olabilir.

Neden vicdansızım pardon çocuğumun iyiliğini düşündüğüm için mi? Ben kendisine hiçbi şey söylemediğim halde kendisi beni alıntılayıp yaptığım yoruma cevap vermiş ve tek söylediğim şey önce çocuğunu düşünmenin normal olduğuydu.Sıktı yani bu abartı duyar artık kimseyi sizin gibi düşünmeye zorlayamazsınız sonra saygıdan bahsediyosunuz.
Sizi benim gibi düşünmeye zorlayamam çok ayrı parkurlardayiz bunun bilincindeyim. Saygısızlık yapan sizsiniz. Yaradilisindan ötürü insanları iyi olmayan kesime koyamazsiniz.Çok fazla muhatap olmayacağım değmez bu zihniyete.

Engelli çocuk annelerinin de en ufak yorumda böyle başka insanlara saldırmaları sıktı gerçekten.Ben bu hayatta her şeyden ve herkesten önce hatta kendimden de önce çocuğumu düşünürüm hanfendi.Bunda da tuhaf bir durum göremiyorum.Evet bencilce ama çocuğumun otistik bir çocuktan öğreneceği bir şey olduğunu da düşünmüyorum, yani karşılaşmasak da sorun değil bişey kaybetmiş olmayız bence.Biri benim çocuğumla kötü huyları var diye konuşmazken normal karşılayıp bunu bu kadar abartmanız da baya ironik ayrıca.Herkes çocuğunun en iyilerle, kendisine bişey katabilecek birileriyle bir arada olmasını ister ki bu da çok normal.Pek çok okul özel kolej bile sırf bu iyi çevre yüzünden iyi okul statüsünde mesela. Yani çocuğun için iyiyi istemek ayıpsa evet kötüyüm sorun değil.
Sizin mantığınızla bu arkadaşa gelen otistik diye nitelendirdiğiniz ( bu tabir kullanılmaz)çocuğun annesi de çocuğunu düşünüyor, o zaman hergün gelmekte haklı. Çocuğumun otistik bir çocuktan öğreneceği birşey yok derken kimi küçümsüyorsunuz, öyle otizmli bireyler var ki , yanlarında hiç kalırsınız. Rabbim yüreğinize insanlık nasip etsin inş.

yazdıklarınızı okuyunca yüreğime taş oturdu sanki, ve çok üzüldüm
ne yazık ki çocuklarım sizin gibi vicdansız velilerle ve onların yetiştirdiği çocuklarla yüzyüze gelecek
kaba tabirle acıtasyon yapmıyorum, bu zamana kadar reel hayatta bile yapmadım yapmam da ama bir anne olarak onların gelecekte nelerle karşılaşıp ne acılar çekeceğini düşünmek bile beni yeternce kahrediyordu sizin şurda yazdıklarınız ne yazık ki düşüncelerimi doğruladı Allahtan yine de dileğim evlatlarımı sizin gibi düşünenlerden uzak tutup iyi vicdanlı insanlarla karşılaştırsın
Allah size de gönlünüze göre versin

Dünden beri bi dünya çırpındı kadın kendini anlatabilmek için. Yorumlarını okudum, bu konuyu biraz otizmle bağdaştırmadan okuyun. Çocuk oyuncaklarını paylaşmak zorunda ama karşıdaki çocuk paylaşmıyor. Ağlıyor diye hep diğer çocuğun gönlü yapılıyor. Sinirlenmesin diye 3 yaşındaki çocuk diğer çocuğu idare etmek zorunda kalıyor. Yani ezilerek ve haksızlığa uğrayarak büyüyor. Ben oğlumla oyuncağını paylaşmayan çocuk olunca sen de onla paylaşma istemiyorsan diyorum. Ama konu sahibi bunu yapamaz hem çocuğun özel durumu hem yakınlıktan dolayı. Vurduğunda kızamıyor, kendi çocuğunu koruyamıyor. Bu çocuklar bu arada sabahtan akşama birlikte. Muhtemelen başka çocuk gördükleri de yok. Doğal olarak birbirlerine rol modeller. Konu sahibinin çocuğu doğal olarak ağlayarak hırçınlıkla vurarak kendini savunmaya çalışacak. Özgüveni zedelenebilir, annesine güveni sarsılabilir, kıskançlıklar başlayabilir vs vs. Bir de bu çocuk açısından bakın. Birinin iyiliğini düşünürken diğerini gözardı edemeyiz. Bir de konu sahibi açısından düşünün sürekli evde iki çocuğu gözetiyor. Aman vurmasınlar aman bir şey olmasın diye. Otizmi falan unutun yaşıt iki çocuğa bakmak hele ki vurma davranışı varsa kolay mı? bu kadın tabiki önce kendini ve çocuğunu düşünecek. Düşünsün de zaten. Bu ne vicdansızlık ne kötülük. Tamamen ilişkisimi kesecem dese haklısınız ama, herkes için doğru bi çözüm yolu bulmaya çalışıyor haklı olarak. uzaktan ahkam kesmek kolay sanırım.
Bu yoruma tamamen katılıyorum konu sahibi kendini ifade ederken yanlış ifade etmiş bence de ... Lakin bir kaç yorum sonra bu engelli annelerinin diye başlayan bir yorum var ki akıllara zarar tabi ki herkes kendi çocuğunu düşünmek zorunda ama bu yorum başka bir boyutta bir engelin yarın kapınizi çalmayacağını kimse bilemez dilerim ki Rabbim kimsenin evladını böyle birseyle sınamasın , vicdan para ile satılmadigi için siz paranizla özel ortamda yetiştirin evladinizi not: çocuğum engelli değil çok şükür vicdanım da engelli değil sizin gibi burcubahar0635 burcubahar0635

Siz masum bir melege boyle konusacaginiza kendi ruhunuzu kalbinizi temizleyin zira kotulukten kararmis gorunmuyor. Boyle insanlar cocuk buyutuyor kendileti gibi vicdansz cocuklar buyuyor toplum boyle boyle bozuluyor iste

yazdıklarınıza şaşıranlar olmuş ama ben hiç şaşırmadım nedense. siz sadece bunu dillendirebilen 'bencil' insanlardan birisiniz. eminim buraya yazıp linçlenirim korkusuyla içinde tutan bir sürü 'sağlıklı' çocuk annesi vardır. öncelikle şunu söyleyeyim,umarım başka bir evladanızla sınanmazsınız. herkes evladı için en iyisini ister bunda kimsenin problemi yok ama otizmli bir çocukla arkadaşlık etmesinin kötü yanı nedir onu anlayamadım? ikinci çocuğunuz otizmli olunca evden gönderecek misiniz yani diğer çocuğum etkilenmesin diye. benim yeğenim 2 yaşında ve down sendromlu. ablası da 5 yaşında. bireysel eğitimlere falan devamlı beraber gidiyorlar ve 5 yaşındaki çocuk bunların hiçbirinden etkilenmedi tam tersine kardeşine sürekli yeni şeyler öğretmeye çalışıyor.

ilk sayfalarda engelli annelerinin de daha ağır çocuklarla çocuklarını görüştürmek istemediğini okudum da,onlar da normal değiller o zaman. benim ablam yaşadığı yerdeki tüm down sendromlu ailelerle tanışmak için can atıyor ki yeğenim mozaik down sendromlu,yani down sendromunun en hafif hali en kolay gelişeni. o da çocuğum diğerlerinden etkilenip geri kalmaz inşallah diye düşünse kim kiminle muhatap olacak?

lütfen bari anneler olarak siz yapmayın. kimse engelli olmayı kendisi seçmiyor. eminim onların ve ailelerin zaten yeterince derdi vardır. bir de siz köstek olmayın... merak etmeyin hiçbir şey kaybetmezsiniz sadece biraz insanlık kazanmış olursunuz belki.

Neden 3 buçuk yıldır bu mesafeyi koymadınız da otizm tanısı aldıktan sonra buna gerek duydunuz? 3 yıldır bir aradalar ve çocuğunuzun konuşması gayet gelişmiş. Diğer çocuk tanı aldıktan sonra birdenbire konuşması da bozulmuş. Ben çocuğunuza seçeceğiniz arkadaşın onu olumsuz etkilemeyecek , olumlu yönde teşvik edecek özelliklere sahip olması konusunda isteğinize saygı duyarım. Ben de olsam çocuğumun vuran kıran bağırıp çağıran bir çocukla oynamasını istemem. Ama bu sınırı daha en başından bu çocuk tanı almadan önce, belki de taa 1 yaşındayken çizerdim. Kusura bakma arkadaşım çocuklarımız pek anlaşamıyor derdim. Sen 3 yaşına kadar görüş konuş hareketlerinin farklı olduğunu hırçınlığını vs farkettiğin halde. Ama tanı aldığında vebalı muamelesi yap. İşte bu hoş değil.

İçim burkuldu yazdıklarınızı okurken.
Yalan dünya da herşey bizler için ılımlı olmakta her zaman fayda var.

Neden 3 buçuk yıldır bu mesafeyi koymadınız da otizm tanısı aldıktan sonra buna gerek duydunuz? 3 yıldır bir aradalar ve çocuğunuzun konuşması gayet gelişmiş. Diğer çocuk tanı aldıktan sonra birdenbire konuşması da bozulmuş. Ben çocuğunuza seçeceğiniz arkadaşın onu olumsuz etkilemeyecek , olumlu yönde teşvik edecek özelliklere sahip olması konusunda isteğinize saygı duyarım. Ben de olsam çocuğumun vuran kıran bağırıp çağıran bir çocukla oynamasını istemem. Ama bu sınırı daha en başından bu çocuk tanı almadan önce, belki de taa 1 yaşındayken çizerdim. Kusura bakma arkadaşım çocuklarımız pek anlaşamıyor derdim. Sen 3 yaşına kadar görüş konuş hareketlerinin farklı olduğunu hırçınlığını vs farkettiğin halde. Ama tanı aldığında vebalı muamelesi yap. İşte bu hoş değil.
Konuda da belirtmiş tanı almadan 3 ay önce mesafe koymuş aslında. Ama tanıyı alınca diğer anne faydası olur diye her gün getirmeye başlamış kızını. Yani asıl tanıdan sonra sık görüşmeye başlamışlar.

Empati yapın o kadının yerin de siz ,o çocuğun yerin de sizin oğlunuz olabilirdi ,yazık ya insanların elinde olmayan sebeplerden dolayı dışlamak ,ne kadar bencilce vicdansızca bir yaklaşım .bir süre sonra ne olacağınızın garantisini aldınız mı peki ?kınamayın insanları hele bu bir de çocuksa ,bağırmalarına dayanamıyorum falan demek nedir ?gerçekten bir anneye yakışmıyor

Neredeyse her gün derken ne demek istediniz? Kendinizce bir sıklık belirleyebilirsiniz haftada iki gün üç saat mesela kalan günlerde de farklı ortamlara götürebilir.. Kardeşim de otizmli, büyüdü çok efendi bir genç oldu hem de bahsettiğiniz gibi hafif düzeyde de degil. Küçükken küçük kuzenlerimizle de oynarken sıkıntılar çekiyorduk ama şimdi cok güzel oynuyor.. O çocuk eğitilecek sevgiyle pırıl pırıl bir insan olacak lütfen çocuğunuzu kaçırmayın.. Dediğim gibi haftada iki gün olsun oynamalarına müsade ederseniz çocuğunuz zarar görmez hem küçük yaştan duyarlılık kazanmış olur..

Komşu çocuğu çığlık atarken gözlemleyip neyden rahatsızlık duyduğunu çözerseniz bunu önleyebilirsiniz.. Bazı renkler veya sesler herhangi bir oyuncak mutlaka bir uyaran vardır.. Kardeşim sofrada zeytin varken çok huysuzlanirdi bize bağırirdi.. Dişlerle zeytin çekirdeğinin teması sonucu çıkan ses onu çıldırtırdı. Huyunu bilince yaşaması kolaylaşıyor.. Aklı erdikce de anlaşma yoluna gidiyoruz.. Canım çok çekti bitane yiyebilir miyim gibi güzel güzel sorunca tamam diyordu.. Şimdi salataya bile atabiliyorum bir şey demiyor.. Çok tatlılar ya hele siz ona biraz yakınlık gösterirseniz sizle göz teması kurması bile sizi çok mutlu edecek.. İnancınız varsa böyle bir çocuğa yardımcı olmanın maneviyatini düşünebiliyor musunuz?

Otizm sadece çocukluk çağlarında değil hayatın herhangi bir döneminde de görülebilir..Toplumca bilgi ve anlayış sahibi olmamız çok önemli umarım dediklerimi dikkate alirsiniz..

Arkadaşımın oğlu kimin yanına gittiyse onun gibi davranıyor, kendi olamıyordu.Ama zeki bir çocuk.. Dikkat eksikliği tanısı var sadece..8 yaşında şu anda

Görümcemin oğlu ise sürekli şiddet uyguluyor, koşuyor beton, asfalt, sofra fark etmez atıyor kendini.7-8 kelimesi var.Cok hareketli.Sanki enerjisini kontrol edemiyor gibi. Mesela birlikte araba gezdiriyoruz arabasını tutup bana atıyor.2.5 yaşında .Bana hareketleri tuhaf geliyor ama babası da çok hareketliymiş belki de ona çekmiştir genetiktir. endişelenen tek benim bu arada:)
ar
Canim arkadaşınızın çocuğundan bahsedermisiniz benimde 4 yasinda bir oglum var kendi gibi olabiliyor kimle oyunsa aynı onlar gibi davranıyor kendi olamıyor dr.goturdum hafif otizim derindi 2.5 yasindan beri konusuyor eğitim alıyor ama kim girse otizim degil dio hala anlamis degilim bu baska si gibi olm 8 yaşında demirsiz 8 yaşına kadar nasil devam etti ne olur

Arkadaşımın oğlu kimin yanına gittiyse onun gibi davranıyor, kendi olamıyordu.Ama zeki bir çocuk.. Dikkat eksikliği tanısı var sadece..8 yaşında şu anda

Görümcemin oğlu ise sürekli şiddet uyguluyor, koşuyor beton, asfalt, sofra fark etmez atıyor kendini.7-8 kelimesi var.Cok hareketli.Sanki enerjisini kontrol edemiyor gibi. Mesela birlikte araba gezdiriyoruz arabasını tutup bana atıyor.2.5 yaşında .Bana hareketleri tuhaf geliyor ama babası da çok hareketliymiş belki de ona çekmiştir genetiktir. endişelenen tek benim bu arada:)
Fh

yahu iyi geliyor diye kendi çocuğuma kötü gelen şeyi niye yapayım ben hayır kurumu muyum?

hanginiz başkasına iyi size kötü gelen bir şeyi yapıyorsunuz ki söz konusu çocuk olunca bencilleşilebiliyor.

o anne kendi çocuğuna iyi geliyor diye getiriyorsa bu anne de kötü geliyor diye vazgeçme hakkına sahip.

2. si bencillikse ilki de bencillik o zaman.

O cocugu niye disliyorsunuz gunah degil mi?Ya sizin cocugunuzuda dislasalar hem de ayni muamele ile ne hissederdiniz oglumu nasil duzelteceginizi dusunmek yerine kafanizi onunuze alip ben napiyorum diyin

Back
X