Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
ne demek bir faydam dokunursa çok memnun olurum. paylaşmak lazım bu bilgileri, sizde paylaşın lütfen deneyimlerinizi...

otizimli çocukların inek sütü ve buğday glütenini az tüketmesi lazım zaten, adına cvp vermeme, tehlikeyi algılayamama nedeni bu besinlerdeki proteini bağırsaklarının tam olarak sindirememesi ve bu şekilde kana karışıp morfin etkisi yaratmasından oluyor. inek sütü ve glüten diyetine kazen diyeti deniliyor, araştır istersen. iyiki alerjisi varmış daha çabuk düzelir kuzum, ben bunun için prebiyotik yoğurt veriyorum oğluma,tadını sevmiyor ama çikolatayla falan kandırıp haftada enazından 2-3 paket yedirmeye çalışıyorum, bağırsaklarını daha sistematik çalıştırsın diye... ( amerikada bir merkez sırf prebiyotik yoğurtla tedaviyi destekleyerek otizmde %90 başarı sağlıyormuş ) antibiyotik otizmin düşmanı bağırsak florasını bozduğu için, mecbur kalmadıkça vermemeye çaışıyorum... birde grip aşılarından uzak durmak lazım... kefir ve turşuda bağırsaklar için faydalı bakteri kaynağı onlarıda verebilirsin...

Son düzenleme:
Merhabalar. Özür dilerim. evet görmedim.. henüz gördüm bu sorduğunuzu.

hayır özel eğitime devam etmiyoruz..ancak şöyle ki yarım gün olarak evimize gelen çocuk gelişimi mezunu bir abla var ve oğlumun eğitimi konusunda oldukça başarılı.. özel eğitim değil kesinlikle ama sürekli olarak gelişimini destekleyecek oyunlar oynuyor oynatıyor.

Geçen haftada bizzat Ya-pa Yayınlarına gidip yine gelişimine katkıda bulunacağına inandığım kitapları ellerimle seçtim. Sabahları da o kitapları çalışıyorlar. Hem konuşmasını geliştirmesinde hem de hayal gücünü kullanmasında oldukça etkili oluyor.

Konuşmasıyla ilgili hala sıkıntılarımız var özellikle de ekolalisi devam ediyor ancak sonsuza kadar sürecek bir soruna benzemiyor da sanki biraz uğraştıracak gibi..ama bunun dışında baya baya derdini anlatabiliyor. henüz bu haftadan başlamak üzere, ben sormadan 1-2 saat önce yaşadığı bir olaydan da bahsetmeye başladı.. daha doğrusu bahsetmeye çalışıyor ancak çok başarılı cümleler kuramadığından, ben konuşurken onu yönlendiriyorum. Özellikle de zamirleri ve iyelik eklerini karıştırıyor.. ama inanıyorum ki bu sene değilse seneye düzeltecek..

Şu sıralarda verdiğimiz 2 aşamalı yönergeleri de anlamaya başladı. Örneğin oğlum git banyoda çamaşır makinesinin üstünden ıslak mendili getir dedim geçen akşam. Koşa koşa gitti sonra da "Allah allaaah yook" diye söylendi kendi kendine. Kalktım baktım nitekim de orada değilmiş, çekmeceye koymuştum unutmuşum...

Göz temasımız %100 normal gelişim aşamasında. İsmine de, eğer çevrede dikkatini çok dağıtacak bir unsur yoksa mutlaka bakıyor.

Takıntılarımız oldukça azaldı.. hatta kapılara bile eskisi kadar takılmıyor. Bilinçsizce her nesneyi ağzına götürme dönemi sona yaklaştı gibi gözüküyor.. Hala ara sıra bir şeyleri ağzına alıyor ama eskisi gibi asla değil. Özellikle de el bezlerini emmeye bayılırdı. Sonunda ondan vazgeçirebildim diyebilirim.. şu sıralar el bezini alıp piss piss sil silll diye kendi kendine konuşarak kapıyı camı siliyor emmek yerine :)

Hala soru sormuyor yalnız.. Bu ne, bu kimin, bu nerede filan demiyor.. bir de konuşurken ve özellikle de yeni öğrendiği bir kalıbı kullanırken oldukça mekanik bir ses tonuyla konuşuyor ancak kalıbı iyice öğrendikten ve pratik yaptıktan sonra uygun tonlamayla konuşmaya başlıyor. Soru sormaya da seneye başlayacağını düşünüyorum şu ana kadarki gelişimini göz önünde bulundurduğumda..

Kelime haznesi gereksiz yere geniş.. saçma sapan tornavida, matkap, delgeç filan gibi aletlerin ismini biliyor.. saç maşasını filan biliyor :)

Bizim en büyük problemimiz şu anda aşırı derecede yemek seçiciliği ve kokulara + tatlara olan aşırı hassasiyeti. Bunun dışında fazlaca meraklı ve hareketli bir çocuk olmasından dolayı zaten bakımı zor bir çocuk ama çok da majör bir sorunumuz yok.

Tuvalet eğitimi vermeye henüz başlamadık ve sanırım yazı bekleyeceğiz çünkü zaten bu ara hastalıktan hiç kurtulamadı. Bir de altını ıslatıp hastalanmasını göze alamıyorum şu aşamada..

En son olarak da benim şahsi düşüncem, oğlumun 6-7 yaş gibi sosyal geriliğindeki farkı ya kapatacağına ya da kapatmaya çok yaklaşacağını düşünüyorum..

bu soruya cevap vermeme olayı öyle bir boyutta ki bizde de; "cevap ver oğlum" lafı benim ağzıma yapıştı.. o kadar ki sanki sorunun orijinal hali bu ne değil de bu ne cevap ver oğlum, baban nerede değil de baban nerede cevap ver oğlum gibi geliyor bana artık :) ama Allahtan cevap ver deyince veriyor :)

ama demezsem asla vermiyor.. bi garip vallahi..:)

Merhaba ben pazartesi cem kınacı ya gittim gitmeden 16 sayfalık form doldurtmustu orada kabızlık sorunu yazdığımı görünce konuya oradan başladı . Yediklerini falan yazmistim seker ve inek sutunu yasakladi kesinlikle vermiyorsun dedi . Bu durumun tamamen yeme icme den kaynaklandığını savunuyor ve oyle konustuki bi saat ornekler vererek ben cok ikna oldum bu diyeti tam uygulamaya çalışacağım insallah test istedi zaten testte goreceksiniz cocugun ne halde olduğunu dedi ondan sonra ben size liste yapcam ne vermeniz gerektigine dair dedi egitimi sordum egitimi sen vereceksin dedi ama en basta temelde bu cocugu temizlemek lazim dedi

Bu civalar metaller beyine ve bagirsaga yapisiyor o bolgeler yağlı bolgelerdir bu cocugun algısına engel oluyor once bunlari temizlenmesi lazim vucuttan atilmasi lazim dedi bu bir ayda olacak bisey degil sabirla uygulamaniz lazim erken yasta oldugu icin bir senede duzelme yapar dedi
Sirf seker ve sutu kesip duzeleb cocuk var dedi

Benim kizim hergun cikolata yiyordu kahvalti bebe bisküvisi ile oluyordu mutlaka inek sutude iciyordu

Bana peygamberimiz nasil yasadiysa onun gibi yasa saglikli ol dedi ..o zaman seker yoktu peygamberimiz ne sutu iciyordu deve sütü iciyordu inek sütü icilmezdi ..

Ben eve geldim butun cikolata paketlerini kaldirdim keci sutu kullabiyoruz bi marka soyledi bolana markasını alabilirsin dedi .

Hergun kefir içecek dedi ama kefir yaptik tadi cok kotu oldu hazir almayin dedi nasil yapacam bilemiyorum

Sali gunude cerrahpasaya randevum var cok sukur ki bi tanıdık sayesinde alabildik yoksa alamıyordum ..

Simdi ben krese vermek istiyorum günlük iki saat daha iki yasinda yalniz oldugumuz icin cocuk gorsun istiyorum onun disinda egitime veriyoruz rehabilitasyona ucretli ama oradaki egitim verimli gözükmüyor ..

Anladim ki evdeki egitim cok onemli ama toplum icinde daha cok ogrenir sosyallesir diye kresin faydali olacagini dusunuyorum

Ve tabi bu diyeti mutlaka uygulamamiz lazim anladigim zor olacak ama insallah yapabiliriz bizde

Evet ayrıntılar i yazdim ben diyeti tam uygulamiyordum aslinda bir iki hafta oluyor henüz cikolata hergun yiyordu ona kiyamiyordum keci sutu veriyorum ama . Cem kinaci bi kucuk parca dahi verim deme cocugu zehirliyorsun dedi cikolata icin bagimli yapmissin boyle seylere biskuviye tatliya dedi simdi iki gun oldu tamamen uygulamaya calisiyorum bakalim insallah guzel sonuclar olur

Gelişmeler çok güzel maşallah bence tamamen istediğiniz seviyeye gelmesi 6.7 yaşı bulmaz..Ya pa nın hangi kitaplarını aldınız paylaşırmısınız? cevap verdiğiniz için çok teşk.ediyorum.güzel hbrlerde buluşmak dileğiyle hoşçakalın.

Cem Kınacıya gtmenize çok sevindim ikna olmanız çok güzel..ne testi istedi yaptırdınızmı? ahmet aydınla cem kınacı aynı fikri savunuyor..ahmet aydınla görüşmenizide paylaşırmısın? bende haftaya c.paşaya sonuç almaya gdcem..kreş buldunuzmu? [ QUOTE=jas_min;33163819]Merhaba ben pazartesi cem kınacı ya gittim gitmeden 16 sayfalık form doldurtmustu orada kabızlık sorunu yazdığımı görünce konuya oradan başladı . Yediklerini falan yazmistim seker ve inek sutunu yasakladi kesinlikle vermiyorsun dedi . Bu durumun tamamen yeme icme den kaynaklandığını savunuyor ve oyle konustuki bi saat ornekler vererek ben cok ikna oldum bu diyeti tam uygulamaya çalışacağım insallah test istedi zaten testte goreceksiniz cocugun ne halde olduğunu dedi ondan sonra ben size liste yapcam ne vermeniz gerektigine dair dedi egitimi sordum egitimi sen vereceksin dedi ama en basta temelde bu cocugu temizlemek lazim dedi

Bu civalar metaller beyine ve bagirsaga yapisiyor o bolgeler yağlı bolgelerdir bu cocugun algısına engel oluyor once bunlari temizlenmesi lazim vucuttan atilmasi lazim dedi bu bir ayda olacak bisey degil sabirla uygulamaniz lazim erken yasta oldugu icin bir senede duzelme yapar dedi
Sirf seker ve sutu kesip duzeleb cocuk var dedi

Benim kizim hergun cikolata yiyordu kahvalti bebe bisküvisi ile oluyordu mutlaka inek sutude iciyordu

Bana peygamberimiz nasil yasadiysa onun gibi yasa saglikli ol dedi ..o zaman seker yoktu peygamberimiz ne sutu iciyordu deve sütü iciyordu inek sütü icilmezdi ..

Ben eve geldim butun cikolata paketlerini kaldirdim keci sutu kullabiyoruz bi marka soyledi bolana markasını alabilirsin dedi .

Hergun kefir içecek dedi ama kefir yaptik tadi cok kotu oldu hazir almayin dedi nasil yapacam bilemiyorum

Sali gunude cerrahpasaya randevum var cok sukur ki bi tanıdık sayesinde alabildik yoksa alamıyordum ..

Simdi ben krese vermek istiyorum günlük iki saat daha iki yasinda yalniz oldugumuz icin cocuk gorsun istiyorum onun disinda egitime veriyoruz rehabilitasyona ucretli ama oradaki egitim verimli gözükmüyor ..

Anladim ki evdeki egitim cok onemli ama toplum icinde daha cok ogrenir sosyallesir diye kresin faydali olacagini dusunuyorum

Ve tabi bu diyeti mutlaka uygulamamiz lazim anladigim zor olacak ama insallah yapabiliriz bizde[/QUOTE]

İNANMAK BAŞARMANIN YARISIDIR!.. bundan sonra daha dikkatli olup hocanın dietine dvm. :)

Bide ben uyku eeg si cektirmistim kizimin uyku saatine denk getirdik bir saat uyudu medical park ta ozelde cektirdik ama bezmialem hastanesinde akın beye noroloji doktoruna goturduk kabul etmedi burada cektirseydiniz dedi bu onların anlayacagi bir is degil dedi.. test sonucuna biseyler yazilmis biz anlamadık ama akın bey de takmayin kafanıza o sonucu dedi onun teshisi belli dedi kafamiz karisti ben gene cektircem sanırım . Bu eeg tam olarak ne icin cekiliyor acaba bilgisi olan varmı internette epilepsi falan diyor otizmle alakali bir durum degil heralde

kreşe mutlaka ver canım, ilk hafta çok ağlıyorlar ama alışıyorlar, ben ilk hafta yarım gün verdim sonra tam gün verdim, bizim iyileşme sürecimize en büyük katkıyı kreş yaptı, sonra evde destek eğitim şart özel eğitim haftada 2 saatle hiçbişey olmaz, kreşte kavramları renkleri sayıları herşeyi öğretiyorlar bir nevi oda eğitim yaniii, en önemlisi sosyalleşiyor, benim küçük oğlum 9 aylık şuan, yazın kreşe vericem öyle işe başlıycam, büyük oğlumu kreşe erken vermediğime çok pişmanım şuan

özel eğitim merkezine bende gidiyorum oğlumla ve yaptıklarını kameradan izliyorum, dersten sonra eğitimcimiz yaptıklarını anlatıyor ve bizim evde neler yapacağımızı söylüyor evde o derste yaptıklarını tekrar etmemiz gerekiyor mutlaka yoksa 2 saatlik eğitimle düzelme beklemek hayalden öteye gitmez bence, kreşe verme imkanınız varsa mutlaka verin, ama tavsiyem çocuğun durumu çok ağır değilse otizmli olduğunu söylemeyin, uyaran eksikliği ve dil gelişim geriliği var falan deyi biz öyle dedik, çocuğu mimlemesinler, daha yaramaz çocuklar varken sınıfta sizin çocuğunuz otizimli olduğu için etiketletlenmesin boşuna. birde neden rapor çıkartmadınız ücretli gönderiyorsunuz onu merak ettim özel bir nedeni yoksa paylaşırmısınız...

bizim tuvalet eğitimimiz 3 ay sürdü yazın yapmanız daha iyi olur bencede, üşümesin kuzucuk...

otizm genelde tek başına olmuyo, dikkat eksikliği, hiperaktivite, epilepsi, öfke nöbetleri gibi başka sorunlar eşlik edebiliyor bunun için tedbiren istemişlerdir bence...

oğlumun otizimli olduğunu anlayınca yıkıldım resmen ama hemen toparlandım, bütün gün internette otizm ile ilgili şeyleri araştırmaya başladım sabahtan akşama kadar bilgisayarın başında araştırma yapıp durdum, bazı bilgiler çok işime yaradı ama birsüre sonra vaktimi boşa harcadığımı farkettim, bunun oğluma bir faydası yoktu çünkü, artık araştırmıyorum, oğlumla her fırsatta özel eğitim yapıyoruz artık, aktivite listesi hazırladı eşim bir gün bisiklete binme, birgün baloncuk üfleme, birgün boncuk dizme, birgün kağıt kesme ve yapıştırma, flüt çalma, org çalma, top atmaca ve yakalamaca, doktor doktor gezmekte çok vakit kaybettirdi bize 2 ayımızı aldı diyebilirim, onun yerine hemen eğitime başlatsaydım keşke diyorum ama allaha şükür çabuk toparladık... evde mutlaka destek eğitim verin arkadaşlar rehabilitasyon merkezindeki 2 saatle bişey olmaz çünkü, çocuğunuzun eksik yönü neyse onun üzerinde durun derim ben.
hayali oyunlar oynatmaya çalışın, halı kara olsun, parke deniz, koltuklar gemi olsun... ne bileyim siz kedi olun oğlunuz köpek, biz butür oyunlarında faydasını gördük.
konuşmaya başlayınca zamirleri doğru kullansın diye kim , kimin, nerde gibi sorular sorun devamlı cevabını alana kadar sorun, benim adım gülşan seninki ne diye sorun yaşını ezberletin. babanın adı ne annenin adı ne gibi sorular sosyalleşmesine katkı sağlar, merhaba dedirtmeye çalışın, çocuk şarkıları söyleyin devamlı, sözlerini tekrar edemezse bile melodisini mırıldanır belki, anlamsız sözcükleri çok tekrar ederdi oğlum çok dikkat çekerdi etraftan, artık şarkı söylüyor kimsenin dikkatini çekmiyor... bazı ses tekrarlarını görmezden gelerek unutturduk biz, üsteleyince kalıcı hale geliyor bizde birde kardeş kıskançlığı var onu taklit ediyor çoğu zaman bebekleşiyor
demem o ki , bazen asıl hedefimizi unutup gereksiz yere vakit kaybediyoruz, resimli bir kitabı elimize alıp bak oğlum bu çocuğun karnı acıkmış ne yapması lazım , mutfağa gitmesi lazım anne bana kek verirmisin diye sormuş annesine gibi mizanselleştirerek uydurarak kitap okumak onu konuşturmaya çalışmak en azından dikkatini o işe verdirmek bile çok etkili olabiliyor.. biz bunları yapıyoruz genelde evde, sizde neler yaptığınızı anlatırsanız sevinirim, belki bizede bir faydası dokunur anlatacaklarınızın...

Son düzenleme:

Mrb siz nahit hn.ima gidiyordunuz degil mi? Sizin taniniza ne dedi ve ozel egitim neden almiyorsunuz merak ettim.cunku nahit hn. ozel egitim öneriyor. .

Son düzenleme:

otizmle alakalı maalesef çoğu otizmli çocuk uykuda nöbet geçiriyor bizde dr istemedi ama ben yinede yaptırmıştım siz yinede yaptırın içiniz rahat etsin bişey çıkmadı bizdede

evet doğru Nahit Hanım'a gidiyoruz. Aslında kendisine paralel olarak bir başka hekime, daha genç bir hanıma da gidiyoruz ama tabi tecrübelerinden kaynaklı olarak Nahit Hanım'ın söylediği sözü son söz olarak kabul ediyoruz.

Aslına bakacak olursanız Nahit hanim bizim icin herhangi bir tanı vermedi. Sadece önerilerde bulundu. Bir kaç aya kadar yaşıtları ile farkın kapanacağını düşünüyorum dedi.Bir sonraki kontrolümüz mart ayında. Mart ayında tamamen yaşıtları düzeyine gelmesini bekliyorum dedi ama daha önceki postlarımda anlatmaya çalıştığım buydu. Yani doktorlar sadece yarım saat görüyorlar. Hele ki son gittiğimizde benim oğlum 1 dakika odada durmadı, dolanıp durdu. Nahit hanım doğru düzgün göremedi bile..yani onun gördükleri dışında benim bildiğim bir takım aksaklıklar daha var o yüzden ben 3-4 aya kadar farkı tamamen kapatmayacağını biliyorum.

Özel eğitim konusuna gelince, evet Nahit Hanım özel eğitimi öneriyor ve bize de en son, 15 günde bir özel eğitim danışmanlığı alın, yani eğitmen size briefing versin neler yapmanız gerektiği konusunda dedi ama biz bu kez sözüne uymadık.. neden derseniz verecek çok iyi bir cevabım yok. Sadece içgüdüsel olarak öyle karar vermem gerektiğini düşündüm.

Konuşması da hızla düzeliyor oğlumun. Hatta son zamanlarda günde yarım saat çizgi film seyretmesine yarım saat de ipad oynamasına izin vermeye başladım. TV ve ipad,telefon v.s. eline alınca yine bir dünyadan kopuyor ancak bırakır bırakmaz normale dönüyor kontrollü olduğu sürece. Gerçi Nahit hanım yarım saat bile olsa kesinlikle karşı ancak bu kez biz diğer görüştüğümüz doktorun tavsiyesini dinledin. Çocuğu dünyadan tamamen koparmayın. Pepeyi, mickey fareyi tanımazsa eğer hiç, bu da yarın bir gün kreşte sosyal izolasyonuna sebebiyet verir dedi ki bize de mantıklı geldi fikir. Şu an için bir zararını da görmüyoruz. Önemli olan kontrolü elden bırakmamak.

Bu arada salı günü de haftada 2 gün 3 er saat oyun grubuna başlıyor bakalım neler olacak

Mrb siz nahit hn.ima gidiyordunuz degil mi? Sizin taniniza ne dedi ve ozel egitim neden almiyorsunuz merak ettim.cunku nahit hn. ozel egitim öneriyor. .

2,5 yaşından beri çocuğu götürmediğim doktor kalmadı teşhis yok,düzelir,uyaran eksikliği,tv bağımlısı,şımarıklıktan konuşmuyor konuşur diye büssürü temenni umutlarımızla geçti vaktimiz,şunan çocuğum 3,5 yaşında ve atipik otizm teşhisi aldı geçen hafta.tabi ben busüre zarfında oğlumu kreşe yazdırdım 1 senedirde kreşe gidiyor.ilerlemesi var çok güzel taklit becerisi çok iyi,ama kullandığı kelimeyi bidaha kullanmıyor,çok zorda kılnca kullanıyor,çok şükür zekada hiç birşey yok,komutları çok güzel anlıyor,lakin bir konuşmaması birde bi süre 5 dk kendinden keçip içgüdüsel olarak bağırıyor,(bağırmayı yeni yeni yapmaya başladı)

Doktorumuz (şimdiki dk)ilaç tedavisi verdi o ilacı kullanacaz.Bu hafta başlıyacaz inşallah şifasını bulur evladım.

Âmin.. Hepimizin çocuğu inşallah. Bozmayın moralinizi. Daha küçük. Uzun yıllar var önümüzde.
Üstesinden gelirsiniz inşallah.. Bizimde az kaldı Dr kontrolümüze.. Aynı teşhisle yüzyüze gelebiliriz birkaç gün sonra.. Allah yardımcımız olsun .

Son düzenleme:
günaydın hanımlar. haftasonu kızımla ilgili olan gelişmeleri paylaşmak istedim. c.tesi sabahı babası oturma odasında koltuğa uzanıyor biraz uyumak için kızımda o an odada oynarken babasını yatarken görünce üzerindeki yeleği çıkarıp babasının üzerine örtüyor :)) babası beni çağırdı içeri girdiğimde nasıl duygulandım anlatamam. o gece kipaya gittik dolaştık küçük toplar var tutturdu topta topta neyse iki tane aldık biri büyük biride küçük çıktık eve geliyoruz arabada küçük topu yere düşürdü ve bana şöyle dedi anneeee topta (topa topta diyor) düştü:)) üç kelimeye geçmiş bulunuyoruz cümleler kurmaya başladık sanırım :)) sizlerde gelişmeler nasıl?

Çok sevindim canım gözün aydın...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…