Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Merhaba,Biz de dün İzmir'deki en iyi doktorlardan birine gittik.Artık o takip edecek kızımı.Maalesef otizm belirtileri var dedi.Atipik bir çocuk toparlanabilir ama zaman gösterecek dedi.Ben de bilmeme ve daha önce de söylenmesine karşın çok üzüldüm..Ama yapacak birşey yok bu durumu aşmak için çalışacağız.Ama sosyal etkileşimini iyi buldu.Zaten şu an özel eğitim alıyor.Devam edin haftada iki saat yeterli dedi.Konuşma terapisine gerek yok dedi.5 yaşından sonra hala konuşmazsa alır dedi.Bir de biz eeg çektirmemiştik.Onu istedi.Zor bir çekim mi?çektiren arkadaşlar bilgi verirse sevinirim.

geçmiş olsun cnm kendini fazla üzme allah yeterki dermansız dert vermesin zamanla düzelecek inş. belkide ummadığın kadar hızlı bi şekilde iyileşecek bize düşen en büyük görev sabır ve ilgi alaka onlarla sürekli konuşmamız bıkmadan usanmadan takip etmemiz gerekiyor.

geçmiş olsun rabbim hepimizin yardımcısı olsun inşallah. eeg biz çektirdik.otizmde epilepsi olma olasılığı arrttığı için istiyorlar biz de ben anlamsız gülmeler ve dalmalar yakalıyorum dediğim için istenmişti. çok şükür temiz çıktı inşallah sizin de temiz çıkar.

eeg de öğle uykusu varsa o saate yakın randevu al. iyice uykusuz olsun. benim oğlum maalesef arabada uyudu 10 dk ve o uykuya kandığı için ilaçla uyutuldu.ilaç olarak klorihidrat veriyorlar çok basit bir ilaç meyve suyuna karıştırıp enjektörle içirdik. tabi ki uyumadı 1 saat sonra atarax şurup 5 ml verdik 15 dk ya uyudu. çekim 20 dk sürdü. kafasına bayağı sayıda elektrot ucu benzeri kablolar takıyorlar( çocuk sedyede uyur pozisyonda) kabloları krem tarzı bir maddeye batırıyorlar kafası yağ içinde kalıyor mumsu bir madde.el bileklerinin içine de 2 adet takıyorlar.sonra bilgisayardan görüntüler gelmeye başlıyor bir sürü siyah kırmızı ve mavi çizgiler çıkıyor . zaten anne çekim boyunca çocuğun yanında bekliyor. çocuğa dokunman yasak. bu kadar sonra bitiyor.

o gün saat 15 ten neredeyse sabaha kadar uyudu. inşallah iyi neticeler alırsınız. geçmiş olsun tekrardan.

geçmiş olsun rabbim hepimizin yardımcısı olsun inşallah. eeg biz çektirdik.otizmde epilepsi olma olasılığı arrttığı için istiyorlar biz de ben anlamsız gülmeler ve dalmalar yakalıyorum dediğim için istenmişti. çok şükür temiz çıktı inşallah sizin de temiz çıkar.

eeg de öğle uykusu varsa o saate yakın randevu al. iyice uykusuz olsun. benim oğlum maalesef arabada uyudu 10 dk ve o uykuya kandığı için ilaçla uyutuldu.ilaç olarak klorihidrat veriyorlar çok basit bir ilaç meyve suyuna karıştırıp enjektörle içirdik. tabi ki uyumadı 1 saat sonra atarax şurup 5 ml verdik 15 dk ya uyudu. çekim 20 dk sürdü. kafasına bayağı sayıda elektrot ucu benzeri kablolar takıyorlar( çocuk sedyede uyur pozisyonda) kabloları krem tarzı bir maddeye batırıyorlar kafası yağ içinde kalıyor mumsu bir madde.el bileklerinin içine de 2 adet takıyorlar.sonra bilgisayardan görüntüler gelmeye başlıyor bir sürü siyah kırmızı ve mavi çizgiler çıkıyor . zaten anne çekim boyunca çocuğun yanında bekliyor. çocuğa dokunman yasak. bu kadar sonra bitiyor.

o gün saat 15 ten neredeyse sabaha kadar uyudu. inşallah iyi neticeler alırsınız. geçmiş olsun tekrardan.

Teşkkür ederim yazıya cevap verdiğin için,Allah Bütün evlatlarımıza şifa versin.

Sizin çocuk kaç yaşında yazılarınızın tamamını okuyamadım,benim oğluma EEG testi gerek duymadı dokto,ince ve kalın motorları çok iyi gerek yok dedi,görsel olarak atipik otizm teşhisi koydu,oğlum lambayı kapat derim hemen kapatır,söylediğim her sözü işaretsiz anlıyor,ama konuşmayı cok az,konuşamadığı içinde çok sinirli,asebi olduğu için doktor ilaç yazdı,abift diye bir ilaç,
Umudumuzu kaybetmeyelim bizim çocuklar iyi olacak diyelimki iyibir enerji verelim evlatlarımıza,aşacak hepsi Allahın izniyle aşacak,Bu yaşadıklarımız bizim sınavımız olsun,

Çok teşekkür ederim cevabınız ve desteğiniz için.Bize gece uykusuz bırakın sabah 8:00 de getirin dediler.İnşallah bir sorun çıkmaz.Bu test önemliymiş.Birşey çıkmamasını isteriz dedi doktor.Sizin bir sorun çıkmadığına sevindim.Çünkü sorun çıkmayanlar daha çabuk ilerliyormuş.Görüşmek üzere.

Sağol esracım.Çok teşekkürler.Evet dediğin gibi elimizden geleni yapacağız.Desteğin için teşekkürler.

çocuğumuzdaki sıkıntıyı bilmemize rağmen dr bunu yüzümüze söyleyince , her duyduğumuzda dünya başımıza yıkılıyor, bende senin gibi hissetmiştim, hep bir umut çocuğunuzun birşeyi yok diyip göndermelerini ümit ettim ama olmadı gerçekle yüzleşince hemen toparlanmak gerekiyor yoksa çok vakit kaybediyoruz,,, sıkma canını buda bizim sınavımız ve başaracağız ben eminim. burda İnönü üniversitesinde otizmi yenmiş bir doçent var biliyormusunuz, adını öğrenemedim öğrenirsem tanışmaya gidicem mutlaka...
şimdiye kadar 4 farklı dr a götürdüm oğlumu ve hepside haftada 2 saatlik özel eğitimin yeteriz olduğunu söyledi, doktorunuzun yeterli demesine ve 5 yaşından sonra konuşma terapisine başlatma önerisine gerçekten çok şaşırdım benim oğluma haftada 2 saat özel eğitim alıyor ama bir faydasını göremedim diyebilirim, kreşten gelince akşamları en az 2 saat biz eğitim veriyoruz evde, gezmeler tozmalar, avm ve akraba ziyaretleri hariç... burdaki dr lar 4 yaşına kadar bekliyor konuşma gerçekleşmezse yada geri kalmış bir konuşma varsa hemen rapor veriyor dil gelişim gerliği var diye, tabi dr unuzun da bir bildiği vardır ama otizimde erken yaşta eğitime cvp alabiliyorsunuz,5 yaş çok geç
sabah 10 da ram randevumuz var iyice uykum kaçtı
hayırlı haberlerini bekliyoruz...

Teşekkürler gülşan..Evet gerçekle yüzleşmek acı oluyor.Ben de toparlanmaya ve kabüllenmeye çalışıyorum..En azından çocuğum ağır durumda değil diye kendimi teselli ediyorum.Kızımın geçen hafta doğum günü vardı.Kreşte kutladık.Kızımın aslında yaşıtlarından çok farklı durmuyor.Ama arkadaşlarının kurallara daha çok uyması ve kızımın keyfiyetçi davranışarı farklılık.Kızımda arkadaşları ile oturup pastasını kendi yedi,meyve suyunu içti,arkasından dans etti,öğretmenlerine sarılıp öpüyor,ama biraz sonra sıkılıp başka odaya geçiyor...Algısıda daha az sadece basit gel,git,oturalım,dans edelim vs.anlıyor ama karışık birşey söylesinler anlamıyor... Allah bu günleri atlatmamıza yardım etsin hepimize...
Bu arada ben de şaşırdım.Doktorumuz fazla eğitim çocuğu bunaltır.Çocuğu çok sıkmayın dedi.İş size düşüyor özel eğitim derslerindekileri evde uygulayın,onlar yönlendirecek asıl iş size düşüyor dedi.Ama biz ne kadar yapabiliriz ki...çalışıyorum eve geliyorum yemek vs.Sonra en çok 1 saat ilgilenebiliyorum.ve uyuyoruz.Ben sosyalliğe önem verdim.İkili oyunlar oynuyoruz.Saklambaç,top atıp tutma çalışmaları ve taklit çalışmları...ben bunlara ağırlık verdim..ve doktor sosyal iletişimini iyi buldu.En önemlisi bu dedi.Çünkü önceden boyama,eşleştirme vs. daha çok yapıyordum.Ama bu komut almalrı nasıl artırabiliriz.Bu konuda eksikliğimiz var...

bizim ilk özel eğitimcimiz duyu bütünleme yaparken algısını artırıcı bazı ev çalışmaları önermişti:
öncelikle tv ve bilgisayar cep telefonunu kaldırın ortadan, bu çocuk için değil bizim için daha zor oluyor ama bir kaç ayda tv bağımlılığı bitiyor, bu algısını açmanın ilk yolu
ikincisi; konuşmadan ( henüz konuşmuyorsa işaret diliyle göstermeden ) istediğini yerine getirmeyin.
üçüncüsü; o şuanda yeni doğmuş bir bebek gibi hiçbir kelimenin anlamını bilmiyor, ne, nerde, kim gibi soruları anlamayabilir, hepsini tek tek öğreteceksiniz, günde yarım saat bile yeterli bunun için hergün iki kelime öğrense bile kardır, resimli kitaplarla bunu kolayca yapabilirsin, ben k-ö-k yayınlarının destek eğitim kitaplarını kullanıyorum, basitten zora doğru önce kelimeleri, sonra eylemleri, sonra zamirleri öğretmek gerekiyor, bu resimdeki ne_? kalem, kalem ne renk, yada resimdeki kalemi göster, kırmızı kalem hangisi gibi, biliyor olsa bile en baştan başlamalısın, sonra resimde bisiklete binen adamı göstermesini iste, neye biniyor, kim biniyor gibi soruları sor, cvp veremeyebilir sen cvp ver ilk zamanlar oda yavaş yavaş öğrenir, bir taşla 3 kuş vuracaksın hem algısı hem dil gelişimi hemde komutlara uyma becerisini artırıyor, bu daha çok tek tük konuşabilen çocuklar için konuşamıyorsa soruyu sorun resimlerden göstermesini bekleyin. sonraki aşamada kavramları öğrettik hala öğretiyoruz, uzun-kısa, aşağı - yukarı, ince-kalın vss ve yeni derimiz içinde arkasında önünde gibi durumları öğretmek bunun için hocamız top saklama oyunu oynayın dedi, topu saklıyoruz nerde diyoruz cvp veremiyor şuan ama bir kaç haftada onlarıda öğrenecek inşallah.
yeni hocamız yumuşak bir top kullanıyor seslendiğinde cvp vermeyince o topu fırlatıyor dikkatini çekmek için baya işe yarıyor, sizde deneyebilirsiniz... birde çocuğun evdeki otoritenin siz olduğunu kabul etmesi lazım diyor, ağlasada yapmasını istediğiniz şeyden taviz vermeyin bir hafta ağlar en fazla ama sizin otoritenizi kabul etmesi şart diyooo.
birde komut alımını ödülle teşvik edin biz b-i-m de satılan yuvarlak top içindeki basit oyuncaklarla ödüllendiriyorduk başta şimdi, yarım çikolatayla ödüllendiriyoruz, topu getirirsen bunu vercem sana diyin, ilk zaman topu getirmiyodu direk oyuncağı almaya çalışıyodu vermeyince ağlama krizlerine falan girdi ama topu getirmeden vermedik iki günde öğrendi, bu şekilde konut almayı sağlıyoruz biz ayrıca ödüle gerek kalmıyor bazen, ilk söylemede yapmıyor istediğimizi ama ne demek istediğimizi anlıyor gıcıklığından getirmiyor genelde :) biraz sabır istiyo ilk aşamalar çok ağlıyor ama en fazla 2 hafta sürüyo vazgaçmadan yaparsanız eminim faydasını görürsünüz...
aklıma geldikçe yazarım, sizde paylaşın bildiklerinizi olurmu...

birde konuşturmak için yaptığınız herşeyi basit dille tekrarlayın evde, su istiyorsa su istiyorsun, annen sana su veriyor, sen su içiyorsun. her su içişinde aynı şeyi tekrara edin, hafızaya yazıyorlar emin olun. karmaşık cümleler kullanmayın ona, oğlum yemeğini yersen çikolata vercem deyince anlamadan suratıma bakıyordu, bu şekilde değilde yemek yiycez şimdi deyin, yemek yerken devamlı ne yiyoruz yemek diye tekrar edin yaptığınız şeyi algılasın, yemeğini yedikten sonra , yemeğini yediğin için seninle top oynuycaz yaşasın diyin, ödüllendirmeyi sebep sonuç ilişkisini öğretin önce. yada babası top atsın sonra size topu getir desin, sizde topu getirin, sonra siz topu atın, ondan topu getirmesini isteyin getirmezse kucaklayıp topa götürün onu topun önüne bırakın ellerini elinizle tutup topu aldırın babasına attırın, en etkilisi bu oldu bizde komutları algılaması için , siz arkasına geçin ellerinizle ellerini kavrayıp yapmasını istediğiniz şeyi siz yaptırın, biz oyuncaklarını topluyorduk böyle bir süre sonra oyuncakları sepete topla deyince kendiside toplamaya başladı, ilk önce bunu deneyebilirsiniz...

Merhaba...Çok teşekkür ederim.Bahsettiğiniz yayınları hemen alacağım..ödül olayı gerçekten etkili galiba.Bizim eğitmenimizde ödülü kullanın diyor.Bende bunu kullanacağım.Kızımın 15 kelimesi var ve bu bir türlü artmıyor.Tüm hayvanları ve bitkileri tanıyıp parmağı ile gösteriyor.Uyumaya gidelim,yemek yiyeceğiz,dışarı çıkacağız vs.anlıyor.Ama kalemi ver diyorum yapamıyor.Sadece o an elindeyse veriyor.Mutfaktan birşey getir desem yapamaz...Söylediklerinizi uygulayacağım.Ben bu günlerde sizinde bahsettiğiniz biribirimize top atma,oturarak sevdiği bir oyuncağı biribirimize yuvarlama,saklambaç gibi oyunlara ağırlık verdim.birde kitap okuyorum bol bol.Geçen kendi kitabı aldı anlaşılmaz sözlerle de olsa okuyormuş gibi yaptı.Birde taklit yeteneğini artırmaya yönelik şeyler.Ben kollarımı havaya kaldırıyorum.Babasıda ona yardım ediyor.Benim yaptıklarımı yaptırıyor..Beraber spor yapıyoruz:)hafta sonları yürüyüşe,parka,dışarıda yemek yemeye götürüyorum.Bu konularda hiç sıkınmtısı yok.Bizimle oturup yemek yiyor.Kimse bir sorun olduğunu anlamıyor.Ama senin adın ne diyorlar cevap yok.Ben de biraz çekinkendir diyorum:)Birde kendi kendine müzik mırıldanıyor..Onu da çok garipsemiyorlar.zaten doktoru sosyalleşmesi ve farkındalığının çok arttığını ve en önemlsinin bu olduğunu artık konuşması için uğraşmamız gerektiğini söyledi....

Merhaba izmirde hangi doktora gittiniz ben ocak yirmiye anca randevu bulabildim ozel bi hastaneden

merhaba.İzmirde Prof.Dr.Ayşen Baykara,Prof.Dr.Süha Miral ve Doç.Dr. Burak Baykara'yı öneririm.Dokuz Eylül Üniversitesi'ni öneririm.Siz de gidince bana düşüncelerinizi söylerseniz sevinirim.

Mrb arkadaşlar bana yardim edin ne olur.yedi aylik oglum var daha basini tam tutamiyo.cok gevsek .bi oyuncaga elini uzatmiyo ben eline sik sik verirsem oynuyo salliyo.goz temasi kuruyo ama bana cok kuvvetli gelmiyo.seslendigimde donup bakiyo ama herzaman değil. bazen yan bakiyo.cok goturdum doktora goz doktoruna hic biseyi yok dedi daha dört aylıkken norologa goturdum emar cekildi bi sey çıkmadı temiz dedi.en son herzaman goturdugum cocuk doktoruna sordum otizm olabilirmi diye daha cok erken teshis icin hareketleri normal görünüyor beni korkutan tek sey goz temasinin zayif olmasi dedi.beni ankara üniversitesi çocuk gelisim pediatrisi bolumune yönlendirdi bi arastirsinlar diye.sizce varmidir böyle bişey yoksa erkenmi.ama onceleri bu saydiklarim bile yoktu gun gectikce cok gelisiyo ne olur yardim edin bana

Bayanlar moralim bozuk idrarda kursun cikti 49,5 degeri...diyet ve damla verdi..benim merak ettigim vucuttan atilabiliyormu? Atilamadigi durumlar ne yapiliyor...bilgisi olan varmi?

Bu arada dun sirinevlerde duyusal butunleme merkezine gittim...cocugum aglayarak girdi sonra ogretmenin sacini cekmeye calisti ogretmen eline vurdu bes dak. sonra da cocugu pmuzlari dan iteledi cocuk yere dustu bende kameradan izliyordum iceri girdim aldim cocugu..titriyordu yavrum...kameradan sadece agliyor gozukuyor ama cocuk resmen cildirmak üzereydi..zaten daha içeri girdi gireli on dakika olmus birden bire bu ladar sert girilirmi uc yasindaki cocuga..mudur haliyle ogr.i savunuyor yapilabilen taktikler diyor bana...tamam egitim icin aglatilabilir cocuk bende aglattim ama bu sekilde degil hayvana bile siddet uygulayamazsin kaldiki bunlar daha cocuk..guyya cok met edilen bi yer sikayet etsemmi diye düşünüyorum. ...

Bi ara bende oraya gidecektim.amasonra. çocuklara aynen anlattığımız gibi sert davrandıklarını duydum.hemde bi kaç yerden.kesinlikle oraya göndermeyin dediler.şimdi bu yazıyı okuyunca iyiki gitmemisin dedim..bence sizde şikayet edin.çocukLarımız zaten keyfinden gitmiyor oraya.o kadar üzülüyorum ki böyle şeyler duyunca.biz zaten cok memnunuz ya oralara gitmekten çocuklarımızın alisacak umuduyla ağlaması.dan..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…