- 8 Temmuz 2013
- 5.703
- 9.098
- 398
- Konu Sahibi elmadilimi
-
- #21
hazir olmama durumu ck kucuk yastaysa belki. ama 3 yas normal ogrenmesi icin. gece birakmak da pek saglikli degil. gerci arastirmissiniz muhakkak biliyorsunuzdur. tuvalet egitim esitti karakter gelisimi. cok onemli. tepkileriniz kizmak yonunde sakin olmasin. bu cocgunuzu utangac pisirik cekingen yapar. tuwalet egitimini gece birakmak da cocuktaki sorumluluk duygusunu alir, sorumsuz biri yapar. dengeyi ayarlayin.
bence her çocuğun bu konudaki süreci farklıdır.
en fazla 10 gün ev batacak çamaşır derya olacak ama sabırla tatlı dille olacak.
tuvalet eğitimi çocuğun öz güven kazanmasında önemli bir yer tutuyor, tramvalar bırakmadan halledebilirsiniz buna inanarak hareket edin.
şu an keşfediyor.
her saat başı tuvalete götürün.
oğlum çişin varsa buraya yapabilirsin diye yol gösterin.
geldiğinde haber verirsen getiririm seni yine deyin, zamanla olacaktır.
zaten yaşı gelmiş telaşlanmayın.
bugün daha ilk gün, hemen pes etmeyin,
kızım 2 yaşındaydı, bezi bitti almadım, 3 gün boyunca bir kere bile tuvaleti tutturamadık sürekli altına yaptı çişini (halıları kaldırmıştım, yere çömelip yapıyordu gayet farkındaydı yani)
4. gün gitti lazımlığa oturdu, ve bidaha hiç altına kaçırmadı...
bunun 3 gün değil ama 1 hafta süren versiyonunu arkadaşım yaşamıştı, onun oğlu da 2.5 yaşındaydı.
3 yaş yeterli olgunlukta bence, en azından 1 hafta sabredin.
Bez çıkınca tekrar takılmaz uzun yol dışarı vs diye
Erkek çocuk bu al bir şişe oldu bitti
Bir kere eşim takmıştı da çişim geldi diye ağlamıştı yap deyince de yapmamıştı beze gideceğimiz yere kadar tuttu arabada
Bir de benimki konuşmuyordu bile üç beş kelime zor idi
Seninki anlar
Otur konuş yarın güzelce tekrar
Büyüdüğünü babası gibi tuvalete yapabileceğini söyle ve babasının giydiği gibi kilot al
Babasının kilodunu da görsün o da büyüyüp o da gitsün
Benimki daha 2 bile olmadığı için bady vardı çişe alışınca atlet kilot giydi ay aynı babam gibi diye çokkkk sevdi
Heheh süper o zaman çok kısa zamanda öğrenecek insallah. Her seferinde o kitaplarda okuduklarınizi hatirlatirsin.
kendısı gelıp cısınden kakasından rahatsız olup degıstırelım demezse elleme
gezsın oyle
yerde cısı var mesela sılme
kendısı soylesın ordakı cısı temızlemek ıstedıgını
gun ıcınde sadece 1 kez tuvaletın geldıgınde haber verırsın canım hadı sen oyununu oyna ben ıslerımı halledeyım deyın
asla cısın var mı geldımı dıye sureklı sormayın
bunu pedagogdan duymustum aynen bu sekılde
Bezi cikarmayin tuvalet egitimi saatleri arasinda cikarin.2-3 saat.
Geceleri bezleyin.Bazi geceler bezlemeyin (ilerleyen aylarda)
Bir bakmissiniz bezi tamamen cikarma vakti gelmis.Sabredin
Her cocuk kendine has , herkes bezi tamamen atin diyor ama ben oglum cis geldi dedikce bez bagladim mesela ve cok rahat atlattim bezi birakma surecini
Once cisini beze yapmayi birakti , sonra bi sure de sadece kakasi geldiginde bez baglanmasini istedi bagladim bezini sonra ondan da vazgecti
Herkese gore yanlis olan yontem bizde cok ise yaradi , hic altina yapmadi hic kriz yasamadik , dilerim siz de en uygun yontemi bulursunuz
Çiş külotları var tuvalet konusunda cok buyuk yardimi var.. Cocuk kiyafeti satan magazalarda ve ic camasiri satan yerlerde bulunuyor deneyebilirsiniz.. Ayrica bezi cikarip takmak sureyi uzatabilir sürekli olarak çişin var mı kakan var mi gelince söyle tamam mi aferin sana bravo diyerek heveslendirip öğrettik yeğenlerime.. Kis gelmeden en uygun zamanlar :)
Bak canim ben çocuklarıma asla işte bilmem kaç haftalık oldu bıraksın artık yapmadım.Zaten atıyorum maksimum 2 yaşında benimkiler geceleri bezden rahatsız olup uykularında çıkarırlardı.Sonra gündüzleri de ben çıkartıyordum bezlerini öyle öyle geceyle gündüzü aynı anda bir kaç gün içinde bıraktılar.Ha ufak tefek kazalar oldu tabiufak dediğime bakma büyük kazalarda oldu illaki.Biraz sabır gerekiyor ben hatta halıları falan toplamıştım o zamanlar yataklarinadav o şu geçirmeyen çarşaflardan takmıştım neolur neolmaz diye atlattık yani
Çocuğuma tuvalet alışkanlığını nasıl kazandırabilirim?
Tuvalet eğitiminde anne babaların bilmesi lazım gelen en önemli husus şudur;
Çocuk için alt ıslatmak bir haz ve keyif halidir.
Çocuk, tam da sıkışmış, zorda kalmış ve idrar yolu tam da dolu olduğu bir sırada rahatlamak için bırakır kendini. Ve bu sırada da haz alır ve rahatlar. Birçok çocuk vardır ki, bu rahatlama anında anne babasının karşısına geçer ve onların yanında altını ıslatır. Madem ki, alt ıslatmak bir haz ve keyif verici bir durumdur, o halde anneler bilmelidir ki, tuvalet alışkanlığı kazandırmaya çalışılan bir çocuktan aslında istenilen şey, bu hazzın elinden alınmasıdır. Bu nedenle, çocuklar altını ıslatırken aldıkları haz karşısında anne babalarının neden kızdığını, neden hemen telaşa kapıldığını anlamakta zorluk çekerler. İşte bu nedenle, çocuklarda tuvalet alışkanlığı başlayabilmesinin temel şartlarından biri, çocuğun bu haz duygusunu terk edebilecek bir yaşta olması gerekir.
Bu yaş ise, çocuktan çocuğa fark etmekle birlikte yaklaşık 18 – 24 ay arasında değişmektedir. Bununla birlikte, çocuğun tuvalet alışkanlığına başlayabilmesi için, idrar yollarındaki kaslarının yeterli olgunluğa ulaşmış olması gerekir ki çocuk bu kasları kontrol edebiliyor olsun. Bunun için de yaş aralığı yine 18 – 24 ay diyebiliriz.
Bu iki temel şart yerine gelmiş ise de bazı çocuklar tuvalet alışkanlığını hala kazanamıyorsa, bu durumun genelde üç temel sebebi vardır;
1- Çocuğun anne babasından gelen genetik bir alt ıslatma problemi varsa, muhtemel böylesi bir çocuk da altını ıslatacaktır. (Bazen bir ailede 3 çocuktan ikisi bu genetik durumdan etkilenmez ve tuvalet alışkanlığını erken yaşta kazanabilir ama bir çocuk anne babasından birinin alt ıslatma problemini taşıyabilir)
2- Çocuğun uykusu çok derindir ve altını ıslattığını fark etmiyordur.
3- Çocuk aile içinde rahat değil ve psikolojik bir baskı altında hissediyordur kendisini.
Eğer yukarıdaki saydığımız tüm şartlar yerine gelmiş ise ve herhangi bir sorun yok ise o takdirde izlenilecek yol şudur.
1- Çocuğun haz aldığı alt ıslatmasının aslında kendisini rahatsız eden bir durum olduğunu kendisi de anlaması gerekir. Bunun için ilk adım olarak gündüzleri çocuğa bağlanılan bez ıslaklığı çocuğa hissettirecek derecede kalitesiz bir bez olmalıdır. Çocuklar gündüzleri pahalı ve kaliteli bezlerin emiciliği ile ne altını ıslattığını hissediyor ne de ıslanmış olan altlarından rahatsız oluyorlar. Tuvalet alışkanlığı kazandırılacak çocuklar mutlaka bu dönemde ıslaklığı hissedebilecek bir bezle gündüzlerini geçirmelidir.
2- Tuvalet alışkanlığında önce büyük tuvalet, gündüz saatinde alıştırılmalıdır. Çocuklar büyük tuvaletlerini yaparken bunu genelde anne babalar hissder ve çocuğun yüz hatlarından büyük tuvalet yaptığı anlaşılır. Çocuk için büyük tuvalet aslında bir zorlamadır, bu zorlama eğer çocuğu daha rahat tuvaletini yapacağı bir yer gösterilir, öğretilirse çok kolay geçiş sağlanabilir. Bunun için büyük tuvalet alışkanlığında lazımlık kullanmak güzel bir yöntemdir. Çocuk ne zaman ki, büyük tuvaletini yapmaya çalışıyorsa, anne çocuğunu hazımlığa (lazımlık tuvalette olmalı) davet etmeli ve çocuk oturarak ve daha rahat olarak tuvaletini yapmayı öğrenmelidir.
3- Çocuğa tuvalet alışkanlığı gündüz kazandırdıktan sonra, aynı usul geceye alınmalıdır. (Hissettirici bir bez bağlama)
4- Çocuk büyük tuvaletine gündüz alıştığında aynı zamanda gece de altına kaçırmaz.
5- Bütün bunlar sabır içinde takip edilmeli, tebessüm ve hoşgörü annenin yüzünden eksik olmamalıdır. Anne eğer çocuğunun bu döneminde sinirli, kızgın veya çocuğunu küçük düşürücü tavırlar içinde olursa çocuk panik ve korku içine girer ve tuvalet alışkanlığını kazanamaz. Anne büyük bir olgunlukla çocuğunun bu döneminin de keyfini çıkartarak ona destek olmalıdır.
6- Tüm bu durumlara rağmen çocuk 3 – 4 yaşına gelmiş ve hala tuvalet alışkanlığı kazanamamışsa bir pedagog ile görüşülmesi gerekir
Pedagogdan alintidir.
Hadi bakalım gazan mübarek olsun.
Ben oglumda bi oyun kurmuştum klozetin içi orman cok güzel agaclar ciçekler hayvanlar var gibi düşünüp ormanda yangın çıktıgını ve yangını sadece itfayeci oglumun minik hortumuyla söndürebilecegini felan anlatip oynadık
Sonra hadi bakalım ormanda yangın varmi diye çişe götüruyodum
Zamanla alıştı
Ben bi gidip yangın söndüreyim ben itfaiyeciyim diyerek kendi gitmeye başladı
Kabul ediyorum saçma bi oyundu ama çok faydasını gördüm
Yaş 3 diyosun çok geç kalmışın, geçen yıl yazın başlayabilirdin eğitmeye..
Ayrıca bir defada kes, madem başladın devamını getir, bi sure öyle yapar heryere ama sonra alışır yapcak bişi yok..
Birdaha baģlama bez filan bırak öylece yavruyu bu sıcakta, bide 3 yaşında..
Siz onu hastaneye göturdunuz mü?
Benim de oğlum 3 yaşında ben de iki hafta önce başladım ilk iki gün koltuğa yerlere falan yaptı halıları kaldırmıştım ben de sizin gibi. Üçüncü gün söylemeye başladı çişini. Büyük tuvaletini ayakta yapmaya alıştığı için biraz tuttu ben de fitil koydum lazımlığa oturdu suyla oynarken hiç farketmeden yaptı hatta ben gösterdim yaptığını şaşırdı geri çekildi korktu. Sonra aferim sana ne güzel yaptın bak hiç zorlanmadın hep oturarak yap popon da temiz olur pis olmaz dedim. Sonra annesini özlemiş onun yanına gönderelim dedim tuvalete döktük gönderdik. Şimdi hep yapınca annesine kavuştu diyo. İki hafta boyunca sadece tuvalete yetişemeyince altına kaçırdı bir iki kere. Ne gece ne gündüz uykusunda kaçırmıyordu şu iki gecedir peşpeşe yatağa işedi ilk gece iki defa da tuvalete gitmişti ama yine de kaçırdı çok su içiyor ama gece uyanıp 2 3 defa su istiyor.Oğlum 3 yaşında, büyük tuvaletini günlerce tutma alışkanlığı olduğu için geçen yaz hiç kalkışmadım tuvalet alışkanlığı kazandırmaya...
Açıkçası gözüm korkuyor ve kendiliğinden söylemeye başlayana kadar birşey yapmamayı bile düşünüyordum.
Ama anaokuluna yazdırdık ve bezsiz başlaması gerekiyormuş. Zaten uzun zaman önce lazımlıklar, oturaklar, desenli iç çamaşırları, alezler vs almıştık.
Bugün birlikte sinemaya gittik geldik, bez de belini rahatsız etmiş, gelince çıkardım boxer giydirdim. Annemin de gazıyla artık bez takmayalım dedim. Ama 2-3 saat içinde 10 kez üstüne çiş yaptı.
Sakin karşıladım. Pijama giydirip yatağa yatırdım, yatar yatmaz yatağa da yaptı. Yansıtmamaya çalışıyorum ama ağlasam mı saçımı başımı mı yolsam arada kalmış durumdayım.
10-15 dk.da bir çiş yapılır mı yaa, yoksa keşfetmeye mi çalışıyor. Yaptığı çiş de öyle birkaç damla değil yani. Bu sıcakta çok su içiyor, çok da terliyor ama çiş şelale gibi maşallah.
Ne yapacağım ben, nasıl geçecek bu gece ve bundan sonraki gün ve geceler? Geçecek mi?
Yoksa hazır değil mi, ara mı vermeliyim? Bezi pat diye çıkarmak yerine ara ara çıkarıp alıştırma mı yapmalıyız?
Tecrübesi olan tavsiye versin, fikri olan fikir versin, hiçbirisi yoksa moral versin.
İmdaaaaaaaaat!!!
Öncelikle kakasını tutma sorunu tamamen çözülmeli bence bu sorun çözüldükten sonra çişini tuvalete yapma ile ilgili kitaplar okuyabilirsiniz bizde Teonun Kakası mı ona benzer bi kitap vardı baya baya etkilendi bizim ki. Bir hafta fln en azından sabredip denemelisiniz, yoksa çok uzar süreç ama 10 günden sonra hala kaydedeğer bir gelişme yoksa hazır değildir.
ayy allah yardımcınız olsun benim hiç biligm yok bu konuda
ama nolucak ortalık temizlenir yeter ki öğrensin
sıkmayın canınızı
Bence çocuk yetiştirmede en zoru WC eğitimi
:)
yorumları okumadım ama kendi tecrübemi yazayım. bende kızıma 2.5 yaşındayken etrafın baskısı üzerine başladım tuvalet eğitimine yani geçen yazın başıydı. ve malesef ben sizin kadar sabırlı olamadım 10 gün boyunca hep altına işedi. uyuduktan sonra bağlayıp o uyanmadan açıyordum altını. ki ben nasıl eğitim verilir diye seminerlere katılıp başladım. ama hepsi boş her çocuk farklı. 10 gün boyunca bir kere bile tuvalete işemedi. üstüne yaptığında son zamanlar değiştirmeyip ağlattım. velhasılı ikimizde çok yıprandık. şimdi vicdan azabı çekiyorum. keşke o 10 günü hiç yaşamasaydık diyorum. sonuç şu şekilde oldu ben pes ettim beze geri döndüm. onu da çok eleştiren oldu işte neymiş beze dönünce bidaha alışmazmışmış herkese kusura bakmayın bu baskınız yüzünden çocuğumda bende 10 gün yıprandık kimse karışmasın dedim. bir ay sonra tatile gittik sahilde altı hep açıktı ve çocuk ıslandığını öyle anladı. yaşlılar daha çok müdahale ediyorlar işte yok efendim siz şu kadar erken öğrendiniz falan filan. e iyide o zaman hazır bez yokmuş çocuk altına işeyince ıslaklık hissedip rahatsız olup anlıyormuş. şimdi öyle diilki hazır bezler hüp diye emiyo çocuk bilmiyorki. en güzeli akışına bırakın ve kirlenmesini göze aldığınız yerlerde altını açın işeyip gezsin :) kimse yıpranmasın. çok zorlanan çocukların ileride gece altını ıslatma olayı çok oluyormuş. 5 yaşa kadar gece ıslatmaları da normalmiş. ama zorlandığında 15 yaşına kadar devam eden oluyormuş. benim kızım kendi sürecinde alıştığı için çok şükür hiç gece altını ıslatmıyor. osho nun çocuk kitabında da süreçlere müdahale edilmemesi gerektiği anlatılıyor hep. kendinizi üzmeyin bezle gezen kimse yok. illaki alışıyorlar.
Benim de oğlum 3 yaşında ben de iki hafta önce başladım ilk iki gün koltuğa yerlere falan yaptı halıları kaldırmıştım ben de sizin gibi. Üçüncü gün söylemeye başladı çişini. Büyük tuvaletini ayakta yapmaya alıştığı için biraz tuttu ben de fitil koydum lazımlığa oturdu suyla oynarken hiç farketmeden yaptı hatta ben gösterdim yaptığını şaşırdı geri çekildi korktu. Sonra aferim sana ne güzel yaptın bak hiç zorlanmadın hep oturarak yap popon da temiz olur pis olmaz dedim. Sonra annesini özlemiş onun yanına gönderelim dedim tuvalete döktük gönderdik. Şimdi hep yapınca annesine kavuştu diyo. İki hafta boyunca sadece tuvalete yetişemeyince altına kaçırdı bir iki kere. Ne gece ne gündüz uykusunda kaçırmıyordu şu iki gecedir peşpeşe yatağa işedi ilk gece iki defa da tuvalete gitmişti ama yine de kaçırdı çok su içiyor ama gece uyanıp 2 3 defa su istiyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?