Özgüven nasıl kazanılır?

sevda889

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
17 Eylül 2018
27
20
3
37
30 yaşında kendi ayakları üzerinde duran bir bayanım. Hayatımda genel olarak herhangi bir problemim yok, tek sorunum, özgüvensizliğim ve kendime özsaygımın olmayışı.

Yaklaşık 1 haftadır nereden başlayacağımı, nasıl özgüvenli biri olacağımı düşünüyorum fakat işin içinden çıkamıyorum. Dış görünüş itibariyle ortalama güzellikte bir bayanım, bakımlı olmaya dikkat ediyorum, iyi bir mesleğim de var fakat bazen öyle özgüvensiz hatta kendime öz saygımı yitirecek davranışlarda bulunuyorum ki, iyice dibe çöküyorum. Sanki hiç aşamayacakmışım gibi geliyor bu durumu, böyle düşündükçe de iyice gözümde büyüyor bunu aşmak. Bazen benden daha alt seviyede insanlara insanlara karşı bile (küçümsemek için söylemiyorum bunu) kendimi çok küçük durumuna düşürüyorum.

Güçlü bir kadın da değilim, en ufak problemde hemen yıkılıyorum, hele aşk acısı çekiyorsam ölüyor bitiyorum. Herkes acı çekiyordur ama 3-4 aylık bir ilişkide normal bir insan 1 hafta yas tutuyorsa ben hayatı kendime zindan edip nerdeyse 2 ay depresyondan çıkmıyorum, by da özgüvenimi iyice zedeliyor.

Özgüvenli, kendine saygısı olan, kararlarının arkasında durabilen güçlü bir kadın olmak istiyorum. Geldim 30 yaşına, bu saatten sonra karakterim değişir mi sizce ve nerden nasıl başlamalıyım?

Dipnot: bu konuda daha yeni terapilere de başladım fakat ben kendi çabalarımla da bu durumu aşmak istiyorum.

Her türlü tavsiyenize açığım.

Bir dipnot daha:) şu an hayatımdaki tek sorunum bu, bir sürü telkinlerde bulunan yakın çevrem sayesinde de aşamadım bu durumu. Acaba bu Benin karakterim mi, değişmeyen çalışmak boşa mı?

olduğun gibi görünmeyip, farklı davranmaya çalıştıkça batıyorsundur...

olduğun gibi görünmeyip, farklı davranmaya çalıştıkça batıyorsundur...

Evet bazen çok doğal, samimi davranıyorum o hallerimi seviyorum bazen de birileri beni sevsin diye farklı davranmaya çalışıyorum özellikle ikili ilişkilerde. Sonrası malum, mutsuz, depresİf birine dönüyorum, ne kendime faydam oluyor ne de karşımdakine.

seni seven olduğun gibi sevsin, herkes kendimizi sevcek diye bir kural yok...o fikri aklından at...ben buyum diyeceksin...herkesten sevgi dilenme...olanlarla yetin...

Kendinizi sevin. Anahtar bu bence. Bir insan kendisini severse herşeyi hallediyor kendisindeki. İster güzel olun ister olmayın okumuş veya okumamış.. kendinizi olduğunuz gibi sevin. Geliştirilmesi gereken şeyleri dert edinmeden değiştirmeye çalışın.

Kesinlikle karakter meselesi degil.gecen yila kadar bende boyleydim.disardan guclu gorunur ama en ufak olayda yikilirdim.simdi oyle degilim kendimi seviyorum bencillik derecesinde degil ama gercekten seviyorum kendimi.kimsenin uzmesine izin vermiyorum kimse yikamiyor beni.uzulsem de en fazla 1 saat sonra hayatima devam ediyorum.bence ozguvenin temeli kendini sevmektir kendinizi sevin devami kendiliginden gelir

seni seven olduğun gibi sevsin, herkes kendimizi sevcek diye bir kural yok...o fikri aklından at...ben buyum diyeceksin...herkesten sevgi dilenme...olanlarla yetin...

Anahtar kelime bu sanırım: herkesten sevgi dilenmek. Genelde psikologlar çocukluğuna inip orada yaşadığın bir durumdan kaynaklı olduğunu söylerler yA hiç öyle bir durumum Da olmadı, ailem tarafından hep sevildim amasevgi açlığı çekiyorum gibi kendimi sevemediğim için belki de kimseye hayır diyemiyorum, herkes beni sevsin istiyorum. Yakınlarım da benimle ilgili bu dertten muzdarip. Çizgilerin, kuralların yok, kim ne isterse kırmamak için yapıyormuşum

Kendin ol, mutlu ol. Başkaları seni sen olduğun için sevsin.

Bence özgüvensiz değil de duygusalsın. Kısa süren bir ilişkiden sonra bile bir iki ay kendine gelememen duygusal olduğunu, ilişkilerine değer verdiğini gösterir. Aslında olması gereken de budur bence.

Bir de başkaları benim hakkımda ne düşünür konusuna fazla takılma. En mükemmel bile olsan hakkında düşünecek olumsuz bir şey bulur herkes. İnsanın doğasında var bu. O nedenle başkalarına göre yaşamamak en doğru seçim olur bu hayatta. Problemin bunlar bence, kendine güvenmemek değil!

Nolur karakter olmasın zaten, bu senin karakterin zor değişirsin diyen insanların susmaları için ağızlarını bantlayasım geliyor:) değişmek istiyorum hayatımın geri kalanını böyle geçirmek istemiyorum.

bak canım bir anahtar kelimede şu olsun sana...böyle davrandıkça, asıl ozaman kimsenin yanında bir değerin olmaz, hayır demeyi mutlaka öğren, dikkat et, zor insanlar daha kıymetlidir...herkes onların yanında lafına , sözüne daha çok dikkat eder..kolay olan herkes ve herşey, kıymetsizdir...kendine dış gözle bakabilirmisin mesela...kendin gibi bir arkadaşın olduğunu düşün, ne kadar değer verirdin...

Verilen cevaplara istinaden Yen'i bir soru daha? İnsan kendini nasıl sever? Sözde kendimi seviyorum, beğeniyorum ama aslında sorunun temel kaynağı bu gibi görünüyor kendimi sevmiyorum ve kendime değer vermiyorum ve bu sebeple bunları karşımdaki insanlardan bekliyorum.

Yazıyı kaydettim, güçsüz olduğum durumda okuyacağım:) evet çok kolay biri gibi davranıyorum, kimseyi kaybetmek istemiyorum hoşlanmadığım ama beni seven insan bile hayatımda olsun istiyorum ( okutunca tuhaf gelebilir belki ama gerçek bu maalesef)

sanırım fazlasıyla duygusal bağ kuruyorsun..burcunu merak ettim (akrepmi)..ayrıca eşyalara da duygusal bağ kuruyormusun..

sanırım fazlasıyla duygusal bağ kuruyorsun..burcunu merak ettim (akrepmi)..ayrıca eşyalara da duygusal bağ kuruyormusun..

Koç burcuyum, evet çok duygusalım, çok Da sulugözüm:) duygusallığıma bir çözüm bulabilir miyim bilmiyorum ama kendini sevme kısmına acilen çözüm bulmalıyım? Eşyalarla değil, kişilerle bağ kuruyorum, bir de eşya olsaydı iyice depresif bir insan olurdum sanırım:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…