Özgüven Nasıl Kazanılır?

sessizliiik

Üye
Kayıtlı Üye
29 Temmuz 2013
227
4
16
İzmir
Ne yapsam bir türlü olmuyor.Kendimi hep acımasızca eleştiriyorum.Kafama takıp duruyorum her şeyi.Nasıl başarabilirim takmamayı, kendime güvenmeyi?

özgüven çabalayıp kazanılabilecek bişey deil ki canım biraz yapı meselesi ama sen kendini küçük görüp ezdikçe kendi içinde daha da kötüye gidicektir yaptığın olumlu davranışları düşünüp motive olmaya bak biraz yoksa düşün düşün kafayı yersin

Bi son vermem lazım ama nereden başlayacağımı bilmiyorum

bende sizdenim.iyi bişey yaparım tebrik alırken bile sen kimsin de iyi bişey yaptığını düşünüyorsun derim.yaptığım bir hareket olumsuzlukla sonuçlansa zaten senin gibi maldan başka bişey beklenmezdi derim.

olumlu durumlarda ki hissettiklerimin sebebi:Her şeyi Allah yarattı sen kimsin nesin kendini översin mantığında

olumsuz durumlarda ki hissetiklerim ise bulunduğum aile çevresinde iyi bişey yapsanda eleştirilip dalga geçildiği,küçümsendiği için.

ama kendimi övüp saçma sapan şımartmakta istemiyorum gizliden de olsa kendime güvenirim öyle olmasa bulunduğum konumda olmazdım.artık bu huyumu tevazu sahibiyim ben diyerek geçiştiriyorum.

Son düzenleme:
Ne yapsam bir türlü olmuyor.Kendimi hep acımasızca eleştiriyorum.Kafama takıp duruyorum her şeyi.Nasıl başarabilirim takmamayı, kendime güvenmeyi?

aynen aynen ,al benden de o kadar.kendini acımasızca eleştirmek,herşeyi kafaya takmak özgüvensizlikse ben zaten özgüvensiz kelimesinin yaratılış sebebiyim :) ama en kötüsü birisinin senin özgüvensiz olduğunu anlaması,bunu dile getirmesi..işte insanların diline düştüğünde asıl ozaman ezim ezim eziliyorum,çok kötü hissediyorum,hani senle eşit durumda olan, şu kainatta sadece küçücük bir parçacıktan ibaret olan başka bir insancık da gelip sana " sende özgüven eksikliği var" diyebiliyorsa hiç yaşama sen diyorum.

özgüvensizliğimden ötürü en son bir tanıştığım beni öyle rencide etti ki..bazıları karşısındakini ezerek kendini tanrılaştırma eğilime sahip,birşey demeye korkuyorsun artık yine bana laf koyacak diye.Benim sorunum cevap vermekteki ustalıktan yoksunluk.Karşımdaki adam kendisi bu hayatta bir bok olamadığı halde gelip bana "okuduğun bölümden bi bok olmaz" diyor "ne biliyorsun ki bir şey bildiğin yok" diyebiliyor,gerizekalı diyebiliyor ve ben ona haddini bildiremiyorum.beni ezmek için üste çıkmak için yaptığını,bununla egosunu tatmin ettiğini bildiğim için yüz kat daha çok sinirleniyorum ama ezildiğimle kalıyorum,elden birşey gelmiyor...kendisi kokoreç,köfte satar ,entel dantel görünerek bir yer edinmeye çalışacak kadar eziktir ve sen bu insan karşısında ezilirsin işte...gerizekalının tekiyim...günlerdir bu olayı,söylediklerini,beni incittiği anları düşünerek sinir krizine giriyorum... onun mesela kokoreç köfte satan bir esnaf olması benim için bir şey ifade etmezken o incitici,sınıflandırıcı konuşunca ister istemez keşke ben de onun yaptığı işin bir bok olmadığını itiraf etseydim diye pişman oluyorum,çünkü beni bu fikre kendi aşağılayıcı yaklaşımı getirdi

Son düzenleme:
AH canımm bende oyleydımm foto cekılırken bıle off hıc fotojenık degılım derdım iğrenc hıssederdımm yada bır ortama gırdıgımde cekıngen olurdum hep ıkıncı plandaymısım gıbı hıssederdım ...

şişkoydum yuzum guzel olsa dahı hıcbıseyı begenemezdımm vucudumdan nefret ederdımm....

ama bır sabah uyandıgımda ne kadar guzel oldugumu farkettım

hiç kimsenin senden degerli , senden daha güzel , senden daha akıllı , senden daha etkileyici olmadıgını dusunebılırsın

ben sureklı boyle yaparım bu bencıllık degıl elbette ama

kendımı seviyorum
kendimi begenıyorum
çok güzelim
çok akıllıyım
çok zekiyimm
kendime guvenıyorum

ALLAHA şükürler olsun dıyorumm ohhh

durduk yere ne kadar guzelım ya dıyorum aynalar catlıycak felan ama bunu herkesın yanında yapmıyorum tabı kendı kendıme yada iş arkadasımın yanında mazallah nazar alırım fılan bu durumda bıle bak nazardan bahsedıyorumm

anam cok guzelım akıllıyım napıyım suç benım mı sımdı

diyemedim ya la !!!! demeyin ....

aman kızlar vallahi o kırılır bu alınır diye hiç lafınızı esirgemeyin... Kim olursa olsun isterse tıp okusun seni böyle aşşalayamaz çok sınır oldum sımdı gerızekalıya bak ya .......

böylelerine bizim yörelerde;

hasetli , fesat , kıskançç diyorlarr uyuzlar

özgüven sorunu tamamen aileden çevreden kaynanaklanan bişi

yaptıklarına davranışlarına nekadar eleştırı alıyorsan okadar çekingen oluyorsun

insan takdır edilce özgüvenı artıyor buyuyunce bişileri düzeltmek çok zor

bende bununla başa çıkmaya çalışıyorum

Aynen katiliyorum kendini ezdirmeyeceksin sonra yine kendi kendini kendini ezdirdigin icin suclayip yine kendini ezersin...o alnacak gucenecek edalarini bende astim . Mutluyum aksam size bir not paylasicam özguvensiz olmamiz aslinda aileden geliyor

Mesela "herhalde yine bir şeyi yanlış yaptım" diye düşünmemelisin, "her şeydem sorumlu değilim ben" diye düşünmlisin.
"Yine bir sürü şeyi kaçırıyosun!" değil de "ilgimi çeken şeylerle ilgilenirim ben, nu ikgimi çekmedi" demelisin. "Başaları benden daha iyi" diye düşünmek yerine "Ben iyiyim" diyebilmelisin. Sürekli "başkalarının fikirlerini de almalıyım" diye düşünmek yerime "Ben içgüdülerime güveniyorum onlar beni yarı yolda bırakmaz" demelisin. "Mutlaka kötü bi şey olucak" diye düşünmemeli "her şey olacağına varır, ben elimden geleni yaptım" demelisin. Kendine hedef belirleyip kendine inanmalısın.

kesınlıkle % 80 aileden gelıyor .. Ama yaş ilerliyor buyuyorsun sen kıracaksın zincirleri ... kimse gelip seni kurtarmaz kapalı hapıshanenden

Bende sizdenim ama bu durumu yavaş yavaş aşmaya başladım.öncelikle neden özgüvenimiz yok bunu bulmalıyız benim özgüven eksikliğimin nedeni tamamen fiziksel görünüşüm.sevmediğim özelliklerimi değiştirtim çoğunu mesela artık lens kullanıyorum gözlük yerine saçıma makyajıma çok dikkat ediyorum bi de kilo sorunum var tabi diyet yapıyorum şuan vericem inşaAllah. Yani sizde beğenmediğiniz özellikleri değiştirin özgüveniniz yavaş yavaş yerine geliyo gerçekten :)

Bende de var özgüven problemi hala aşabilmiş değilim ama fazlasıyla yol aldığımı düşünüyorum. Normalde sosyal hayatta tanıdığım kişiler haricinde cok konuşamazdım sosyal fobi gibi birşey yani. Sonra nette bu chat sitelerine girdim orda bile korkaktım ilk başlarda sonra alıştım orda insanları öğrendim tabi o ortamlarda tehlikelerde var cok sukur bişey olmadı ama bi araştırmada sosyalleşme sorunu olan kişiler böyle sanal ortamlarla özgüven kazanbiliyormuş. Ben hazırcevaplılığı öğrendim karşımdaki kişileri dev aynasında görmeyi bıraktım.

Bu durumdan kurtulmanın çaresini bende arıyorum,bana yardım edicek birileri var mı ,beni çok kırdılar özgüven olsa belki bunlar olmayacaktı.

mutasıp bı aılede buyuduysenız eger

çogu şeyde söz hakkınız yoktur

sen sus karışma
sen ne anlarsın ki
şu kilolarına bak elin kızları fidan gibi
sen yapamazsın
başaramazsın edemezsın daha bırcok cumle ınsanı hayattan koparır

ama

azmedersen herseyın ustesınden gelırsın herkesı hayrete dusurursun sana konuşma hakkı vermeyenler ( aile, arkadaş vs ) hepsi zamanla senden akıl alırlar...

TECRUBEYLE SABIT

özgüven aileden kaynaklanır,küçükken bardak tasıyacaksın ailen hemen ne dedı dur kırarsın bırak onu yerine hööödd ! ne oldu ben o bardagı tasıyamadım ama tasıyabılecegıme inanıyodum ben onu başarabılırdım,
düştüğümde kendım kalkabılırdım ama ailem kaldırdı hayır ben kendı kendıme aglaya zırlaya kalkabılırdım
ardın ne oldu bunlar bırıktı bırıktı bırıktı ve buyuduk
yerdekı tası kaldırmak istıyoruz ama kaldırabılecekmıyım oluyoruz eee nerde senın o cesaretın nerde ben yaparım sözlerin...
cocuklugunla beraber uctu gittiiii

şimdi yapacagımız tek şey kitap okumak oncelıkle,ve cumlelerımızı toparlamak iki lafı bır araya getıremıyorum ben değil nıye getıremeyesın kı bal gıbı yaparsın..

benım kendıme kuskun bırısı değilim kendıme özguvenı tam bır ınsan hıc bır zaman dıyemem

ama kendımı kımseye ezdıremem

bısey tarsılıyo sen farklı gorusu karsındakı farklı gorusu savunuyo,karsındakı cok guzel ifade edebılıyo kendısını savunuyo
bende kendımı savunuyorum ama neden onunkı kadar ikna edıcı olamıyorum savunamıyorum kendı fikrimi işte bu bılgı eksıklıgınden kitap okumadıgımızdan ...

benım düşüncem bunlar kım ne dusunur bılemem

İyi bi şi başarmışımdır mesela ama gönül rahatlılığı ile anı yaşayamam hep içinde bişi ararım .Kendime güvenim var ama başkalarıyla olduğum zaman içime kapanıyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…