Pandemi bitti de bir kac maske takanin haberi mi yok?

dondurulmuş gıdaya devam yanii.alıp evde mikrodalgaya atayım barii.yemek hiç yemedim dışarda ama herkes rahatça yiyor maskesini indirip.onlar mı tuhaf ben mi bilemedim
Valla ben aylardir disarida yiyip iciyorum. Hala o kadar sıkı devam etsem su an kafayi yemistim herhalde :KK53:
Acikcasi gidip asciyi opup garsonu yalamadikca tabagimdaki sicak yemekten virus kapacagimi dusunmuyorum.

allah allah
biz birkaç farklı belediye tesisine gittik hepsinde kapıda baktılar
Yok valla ne ozel tesislerde ne belediye tesislerinde. Elimizi kolumuzu sallayip girdik. Hatta belediye tesislerinin birinde biz hes bakacaklar diye kapida durup bekledik, gecin dediler bize. Gunduz denize giren yüzlerce kisi, aksam yemek yiyenler vs, hangi birine bakalim diye hiç bakmiyorlar herhalde.

Ozel restoran, kafe, bar vslerde de hic soran yok bize. Son birkac ayda sadecr avmye, resmi kuruma ve konsere girerken sordular.

Yok valla ne ozel tesislerde ne belediye tesislerinde. Elimizi kolumuzu sallayip girdik. Hatta belediye tesislerinin birinde biz hes bakacaklar diye kapida durup bekledik, gecin dediler bize. Gunduz denize giren yüzlerce kisi, aksam yemek yiyenler vs, hangi birine bakalim diye hiç bakmiyorlar herhalde.

Ozel restoran, kafe, bar vslerde de hic soran yok bize. Son birkac ayda sadecr avmye, resmi kuruma ve konsere girerken sordular.

ay bilemedim olabilir. gerçi ellerinde bir cihaz kod okutacaklar ama üşeniyorlar demek.

Maalesef bazı yüzeylerde saatlerce hatta günlerce yaşayabilir
Yaşayabilir ama seni hasta etmez. O yüzden bir yerlere dokunup evhamlanmak manasız. (Dokunulan yere 10 saniye önce biri sulu hapşırıp kişi de elini sürüp ağzına sokmadığı sürece problem yok)

Yaşayabilir ama seni hasta etmez. O yüzden bir yerlere dokunup evhamlanmak manasız. (Dokunulan yere 10 saniye önce biri sulu hapşırıp kişi de elini sürüp ağzına sokmadığı sürece problem yok)
Yani sadece 10 saniye önce hapşırılan yüzeydeki virüsmü hasta ediyor diyorsunuz ? Bu da demek oluyor ki virüs sadece 10 saniye yaşıyor . Biz boş boşuna tüm hastaneyi baştan başa günde 10 defa dezenfekte ediyoruz o zaman …

Yani sadece 10 saniye önce hapşırılan yüzeydeki virüsmü hasta ediyor diyorsunuz ? Bu da demek oluyor ki virüs sadece 10 saniye yaşıyor . Biz boş boşuna tüm hastaneyi baştan başa günde 10 defa dezenfekte ediyoruz o zaman …
Okuduğunuzu anlamıyor oluşunuzdan ötürü cevap vermeyeceğim. Dezenfekteye devam 👍👍

benim şu ana kadar dışarıda yemeğe gittiğim her yer hes kodu ile aldı. zaten hes'te aşı olup olmadığı belli, onu da gösterdim.
bu konuda gerçekten herkes çok titiz.
henüz seyahate çıkmadım ama yolculuk yapan tüm arkadaşlarım da yol boyunca hes kodlarını ve aşı kartlarını göstermişler.
Hes kodunu biliyorum tabiki dışarda yemek yemedim sadece orduevindenin bahçesinde yemiştim . Oralarda istendiğini biliyorum . Yanlız şehirlerarası yolda istendiğini bilmiyordum . Bizim yol güzergahında istenmediği için duymadım . Dün vaka sayısı daha yükselmiş 2 gün sonra kesin 10.000 olur 😟 bir arkadaşla vaka yükseliyor diye konuştuk diyor ki aşı olunsun diye Korkutmaya çalışıyorlar ondan öyle gösteriyorlar diyor böyle bir cahil kafa var inanamıyorum cidden 😟

ben ilaç firmasındayım, belki hatırlarsınız. çalışan mikrobiyologlarımız var. her birine tek tek sordum, herhangi bir yüzerde virüsün öyle uzun süre canlı kalma şansı yok dediler. - burada canlıyı yaşaması anlamında kullandım.
yani biz o kaşığı ağzımıza sokmadan 15 saniye önce biri o kaşığın üzerine tıksırmamışsa yüzeyde yaşayan bir virüs olamazmış.
amma ve lakin ben gene de dışarıda birşey yersem çatal kaşık ve bıçağı kolonyalıyorum. mental olarak rahatlatıyor beni.
siz de böyle yapabilirsiniz bence.
Çok çok teşekkür ederim yanıtınız için, bu önemli bir konuydu benim için. Pandemi başlarında, yok çelikte 5 gün yaşar, parada 17 gün yaşar gibi laflar dolanıyordu ortada; bunlar psikolojiyi epey bozdu, başlarda. Danıştığım bir doktor da "Yüzeylerden virüs bulaşmaz. Ancak birisi şuraya taze taze hapşırırsa siz de oraya gider dokunur, sonra da parmağınızı burnuna sokarsanız anca o zaman" dedi. ben de "peki o hapşırdıktan ne kadar süre sonra ben dokunup parmağımı burnuma sokabilirim?" :) diye sordum esprili. Doktor "O süreyi net olarak bilmiyoruz ama uzun bir süre değil" diye yanıtladı dürüstçe. En pimpirikli uzmanları dinliyorum. Alışverişleri 1-2 saat bekletin, kıyafetlerinizi 6 saat havalandırın. diyorlar. Şimdi ben bugüne kadar bu süre konusunda net bir bilgi edinememiş olsam da virüs yüzeylerde çoğalamayacağı için ve belli de bir yarılanma ömrü olduğu için 2 saat sonra yüzeyde enfekte edecek virüs yoğunluğunun kalmayacağını benim de beynim kabul ediyor. Sizin söz ettiğiniz 15 saniye kısa bir süre gibi geldi bana. Bu süre konusunda net bir bilginiz var mı?

Geçen sene yapılan araştırmada virüs örnegin kahve fincanında yaklaşık 4 saat , plastik yüzeyde 3-4 gün , karton yüzeylerde yaklaşık bir gün yapabiliyordu. Tabi şimdi mutasyonlara uğradı , daha uzun mu yoksa kısa ömürlü mü tam olarak bilmiyorum .

ciddi mi.paket mönü alıyoruz avm de yememek için.ee içeceklerin üstlerinde virüs olabilir mi yanii?
Yaşar yaşamasına da enfekte edecek düzeyde olmaz. Enfekte olabilmek için belli miktarda bir virüs yoğunluna maruz kalmak gerekiyor. En yüksek virüs yoğunluğu hapşırıkta. Birisi dibinizde hapşırırsa bulaşır, belli bir süre aynı havayı solumaktan bulaşır ama yüzeyden bulaşması için herhalde birisinin o yüzeye hapşırması ya da affedersiniz eline balgamlı balgamlı öksürüp o yüzeye dokunması gerekir. Neticede yüzeyde çoğalamıyor virüsler dolayısıyla ölmeye başlayacaklar ve çoğalamadığı için de virüs yoğunluğu gitgide azalacak. Ben dışarıdaysam ellerimi dezenfekte ediyorum. Evde ise dışarıdan gelen şeyler için bir iki saat bekliyorum dokunmadan; çoğunlukla sırf rahat etmek için kolonya sıkıyorum üzerine ama 1-2 gün geçtiyse de hiçbir şey yapmıyorum. Gerçi benimki pimpiriklik, çoğu insan hiçbir şey yapmıyor.
Avm'den gelen içecekleri kafanız rahat etsin diye evde başka bardaklara aktarabilirsiniz.

10 saniye kısa bir süre tabi, bu konuda net bir bilgi yok. Burada virüs yoğunluğu önemli tabi ki hastaneyi günde 10 defa dejenfekte etmek önemli, virüs yoğunluğu çok fazla, bir de sürekli insanlar girip çıkıyor, sürekli her yere dokunuluyor.

Hastaneler virüsten önce de günde 10 kez dezenfekte ediliyordu bildiğim kadarıyla. Duvarları da silmiyorlarsa korona için değildir o bence. Hastane dediğimiz yerde sekiz milyon çeşit virüs, mikrop, bakteri var çünkü. Babamı ameliyat sonrası hastaneden kaptığı enfeksiyondan kaybettim ben koronadan 2 sene önce 🤷🏻‍♀️

Virüs belli süreler canlı kalabiliyor yüzeylerde ama bulaş olmuyor. Virüsün canlı kalması bulaşacağı anlamına gelmiyor. Sağlık çalışanıymışsınız, daha güncel makaleleri mi takip etseniz acaba?

Açık alanda buralar genelde boş tenha maskemi indiriyorum ama toplu taşımada , marketlerde takıyorum. Ve maalesef takmayan çok artık buralarda farkettim kargo şirketine gittim geçen gün kimsede maske yok toplu taşıma kullandım maske yok, marketlerde maske yok bazilarinda..
Vakalar gittikçe artıyor. Patlama geliyor sonbahara doğru buda bı gerçek.Şuan 9 binlere çıktı zaten 5 binden.

Koronamizi geçirdik asilarimizi olduk, şimdi bayramdayiz buradan da tatile. Bütün korona boyunca çalıştık, yasaklarda çıkma hakkımız olduğu halde evden adımımızı atmadık.
Bütün yıl boyunca evde oturabilen insanlardan değildik. Elimizden geleni yaptık bakanlığın uyardığı konularda dikkat ederek dinlenmeye çalışıyoruz. Bundan dolayı da artık kendimizi suçlu hissetmiyoruz.

Hastaneler virüsten önce de günde 10 kez dezenfekte ediliyordu bildiğim kadarıyla. Duvarları da silmiyorlarsa korona için değildir o bence. Hastane dediğimiz yerde sekiz milyon çeşit virüs, mikrop, bakteri var çünkü. Babamı ameliyat sonrası hastaneden kaptığı enfeksiyondan kaybettim ben koronadan 2 sene önce 🤷🏻‍♀️

Virüs belli süreler canlı kalabiliyor yüzeylerde ama bulaş olmuyor. Virüsün canlı kalması bulaşacağı anlamına gelmiyor. Sağlık çalışanıymışsınız, daha güncel makaleleri mi takip etseniz acaba?
Öncelikle başınız sağolsun. Allah kimseye böyle acı yaşatmasın.
Virüsün nekadar süreyle hayatta kaldığı vs bunlar artık kimsenin merak konusu degil , bende dahil. Zaten bu geçen senenin araştırmasıydı , her dönem mutasyona uğrayan virüsü takip etmek te zor. Velhasıl önceden rutin temizlenen alanlar pandemiden sonra sürekli temizlenir oldu . Özellikle touch alanlar defalarca kez uygular olduk. Örnegin arabalar kendi ofislerimiz ve dokunduğumuz her alanları dönüşümlü olarak sürekli dezenfekte ediyoruz. Önceden de bu varmıydı? Hayır yoktu tabi , haftada bir anca … Zaten maske kullanımı ve hijyene kurallarına bağlı soguk algınlıkları nezle ve gripler nerdeyse yok gibiydi. O yüzden virüsün nerde ne kadar süre olacağı degilde onun yerine rutin uyguladığımız mesafe + maske ve hijyen kurallarını uyuyoruz .

Back
X