Panik Ataklı Anne

delibirselvi

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
16 Nisan 2021
1.848
1.976
83
27
Merhabalar hanımlar;
Nisan ayında annem ameliyat oldu. Kavun kadar bir miyom, rahimde büyüyen lenf nodları, rahim ve yumurtalıklar komple alındı. Ameliyattan önce tüm vücut kanser taraması (pet ct) yapıldı, ameliyat sonrası alınan parçalara biopsi yapıldı rabbime çok şükür hepsi temiz geldi, herhangi bir kanser geçmişi zaten yok kısacası tertemiz çok şükür. 3 aylık rutin kontroller için doktoru tomografi çektirdi. Karaciğerde lenf nodları izlenmiş. Doktor herkeste olabilecek normal şeyler, 3 ay sonra yine görüşelim demiş. Genel olarak tomografi de temiz çıkmış yani. Ama annem ameliyat süresinde resmen yemeden içmeden kesildi ağlama krizlerine girdi hem süründü hem süründürdü. Şimdi yine modu düşük. Hem kendini hem bizi çok yıpratıyor, psikiyatr ya da psikoloğa gitmeye yanaşmıyor elimizi kolumuzu bağlıyor. Bu durumu yaşayanlar var mı ona nasıl yaklaşmalıyız?

Çok geçmiş olsun Rabbim bir daha yaşatmasın inşallah
Bu tarz ağır ameliyatlar atlatan, ağır rahatsızlıklar geçiren kişilerde psikolojinin etkilenmesi çok normal bence.. Yaşanılan süreçler kolay değil. Yardım alsa en güzeli olur aslında ikna edebilseniz.. Bilmiyorum denediniz mi ama, belki tüm aile toplanıp yardım alırsa bu sürecin daha rahat geçeceğini, onu üzgün görmek istemediğinizi, sizin de üzüldüğünüzü anlatsanız ikna olur mu ? Tekrar tekrar geçmiş olsun..

Son düzenleme:
denemez olur muyuz.. pervane olduk etrafında. Bu arada evet geçirdiği ameliyat ağırdı ama her şeyi temiz geldi. Tomografi çektirdiği günden beri neredeyse her gün hastaneyi ayrı, radyolojiyi ayrı, doktoru ayrı aradı sonuç çıktı mı diye. Tepkileri çok sağlıksız. Psikolojik tedavi önerdiğimizde de bizlere tavır alıyor saldırıyor resmen (sözlü saldırıdan bahsediyorum tabi). Tüm tahlil sonuçlarını googledan araştırıp gördüğü her şeyi dert ediniyor. Düşünmeden edemiyorum Allah korusun ama bir gün gerçekten ağır bir hastalığa yakalanırsa halimiz nice olur diye.. rabbim kimseyi dermansız dertlerle sınamasın.

Çok iyi anlıyorum sizi.. Hep söylüyorum hasta olmak çok zor ama hasta yakını olmak da çok zor.. Fevkalade bir sabır gerekebiliyor bazen..
Sonuçlar temiz çıkmış çok şükür ama temiz çıkana kadarki o belirsiz süreç muhtemelen bütün psikolojiyi alt üst etti..
Keşke yardım almayı kabul etseydi, sizin de hayatınız çok kolaylaşırdı ama kabul etmiyorsa sizin de elinizden bir şey gelmez.. İnşallah bir an önce normale döner anneniz. Rabbim sağlıkla sınamasın bir daha

Sağolun Allah razı olsun

geçmiş olsun doğal bir süreç aslında. hobi vs edinmesini sağlasanız bu süreçte
Sosyal bir kadındır aslında ameliyata kadar böyle tepkiler vereceğini biz de asla tahmin etmezdik. Her zaman çok soğukkanlıydı. Bir şekilde üstesinden gelmeye çalışacağız Allah beterinden korusun..

doktorunuzla bu konuyu konustunuz mu? eger psikiyatriye gitmeyi reddediyorsa belki dahiliyeci/onkolog da antidepresan yazabilir. belki antidepresan basladiktan sonra biraz rahatlarsa terapiye baslayabilir. taramalari en son ne zaman olmustu? Cok uc bir sey olabilir belki ama bazen tumorler beyini etkilediklerinde de psikiyatrik ya da norolojik problemler ortaya cikabiliyor. doktorunuzla konusun bence mutlaka.

Bazı kişiler hastalandığı bu çok ağir biseyde olabilir en ufak baş ağrısıda olabilir kimisi çok fazla yakınır kimiside baş edebilir önemsemez geçici olduğunu bilir yakınmayi sevmez. Yapabilecek bişey yok zamana bırak elbet toparlanacak bı bir yılda sürebilir 3 yılda ..

Bu durumu ben yaşadım. Yaşıyorum. Hem kendime hem aileme çok üzülüyorum. Psikologa da gittim. Doktorum 2 yıl sürer bu korku dedi. Gerçekten 2 yılın sonunda azaldı. Ama hala var. Travma sonuçta. Bence normale dönsem de en ufak sağlık sıkıntısında hortlayacak. Ama hortlasada normale dönme süresi kısa olduğu müddetçe sıkıntı yok. Annenizi psikologa gitmeye ikna etmekten başka yol yok. Ya da kendisi mucizevi bir biçimde kabullenip öyle önüne bakacak. Geçmiş olsun.

Annenizi ölüm korkusu sarmış ve bu ne yazık ki her doktor kontrolünde kendini yeniden hissettiriyor. Bazı insanlar bu süreçten daha yoğun etiketleniyor.

Normalde kanser tedavisi gören insanlara bu süreci daha rahat atlatabilmeli için hafif antidepresanlar yazılıyor. Sizin annenize böyle bir ilaç verilmedi mi?

Malesef bende de panik atak var. Tek çözüm bir doktorla anlaşın ve annenize sapasağlam olduğunu söyleyip rahatlatsın. Kontroller herkese yapılıyor, satandart bir işlem desin.
Doktordan bunu duymak 2 sene götürür onu. 2 yıl sonrasına da Allah büyük.

Doktoruyla konuşup durumunu anlatıp onun yönlendirmesiyle bir destek yada ilaç alabilir

Ben böyle durumlarda önce sabırla tatlı tatlı uğraşırım baktım olmuyor herşey temiz çıktı eminiz bir sorunun olmamasına rağmen hem bizi hem kendini tüketiyor diyip sert çıkarım. O noktadan sonra içim gitse de ağlamalarına duyarsız kalırım. Bir süre sonra pes ediyorlar zaten

Belediye ya da bulunduğunuz ilçedeki Sosyal Hizmet Merkezi psikoloğundan yardım istemeyi deneyebilirsiniz. Durumunuzu da oraya giderek idareci pozisyonundaki birisine anlatın, en azından evinizde bir görüşme yapmalarını sağlayabilirsiniz, sonrası için bir destek almaya ikna edebilirler diye düşünüyorum.

Panik atak malesef çok zor bir hastalık, psikiyatrist ile görüşse çok rahatlayacağını bunları çekmek zorunda kalmayacağını doğru bir dille ifade etmek gerekir. Ama bunun dışında iyi gelebilecek şeyleri 12 yıl boyunca bu derdi çektiğim için sıralayayım;

serotonin düzeyini yükselten besinleri beslenmesine ekleyin. Bitter çikolata, kefir, muz, kabak çekirdeği gibi. Fazlasını araştırabilirsiniz.

panik atak veya anksiyeteyi arttıracak programları izlemesin, şu hepimizin annesinin izlediği :) isim vermeyeyim.

Kahve tüketimini sınırlayın. Özellikle toz kahveler aman aman :) içmesin bile...

kafasını dağıtacak bir hobi bulun.

komedi filmlerini birlikte daha fazla izleyin.

Youtube’da İzzet Güllü videoları var, önce siz izleyin iyi gelebileceğini düşünürseniz annenize izletin.

İmkan varsa sosyalleştirin.

vücudunu ve kendini dinlememesi çok önemli, Allah yardımcınız olsun, dilerim tez vakitte kendini daha iyi hisseder

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…