Papağan Hastalıkları

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.855
Papağan Hastalıkları


Yumurtlama Zorluğu Nedeni:Yanlış yemleme, soğuk algınlığı vs. gibi nedenlerle meydana gelebilir. Böyle bir durumda kuşun derhal sıcak lamba altına alınıp ısıtılması gerekir. Papağanların büyük bölümü kış aylarında yumurtlamaktadırlar. Bu nedenle yuvalarının bulunduğu yerlerin ısıtılmış olmasına çok dikkat etmek gerekir. Yuvaların yatay olarak konulması uygun olur. Bu suretle anne-baba yuvaya giriş ve çıkışlarında yumurta ve yavrulara zarar vermemiş olurlar. Bazen dişi yumurta kanalındaki yumurtayı çıkaramaz. Bu durum, hormon bozukluğu, yağlanma, yaşlılık ve hastalıklar gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Böyle bir durumda kuş asabi bir tavırla ve bacakları açık olarak tüneme ağacında oturur ve kuyruğunu garip bir şekilde oynatır. Durumu daha da ağırlaşır ise, kanatlarını açıp, kafes tabanında gözleri kapalı olarak ve yerde oturur. Böyle durumlarda dışkı genellikle kanlıdır.
Tedavisi:Kuş derhal sıcak lamba altına alınıp ısıtılmalı ve parafin yağı ile hafifçe masaj yapılmalıdır. Lütfen veteriner hekiminizden veya veteriner kliniklerinizden bilgi alınız.
Tüy ve Deri Parazitleri
Nedeni:KK70:ış etkenler,toz ve pis kafes.Yada yeni bir kuşun kafese getirebileceği bitler kırmızı renkte ve gözle görülür.
Tedavisi:Veterinerinizde önerebileceği şekilde sprey ile tüm kafes ve kafes aksesuarları, yemek kapları, en önemlisi de kuşunuzun vücudu bu bitlerden temizlenmelidir. Lütfen veteriner hekiminizden veya veteriner kliniklerimizden bilgi alınız.
Burun Hastalığı
Nedeni:Genel olarak bir KÜF-MANTAR hastalığıdır. Papağan ve Muhabbet Kuşlarının burun delikleri, dış hava alma organlarıdır. Bu deliklerde de sık sık akciğer ve hava keselerinde olduğu gibi küf mantar hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Kuşun burnunda akıntı olması ve şişkinlikler meydana gelmesi, bakteriyel enfeksiyonlarda da olabilir. Bu durumda burun bölgesinde değişiklikler olabilir. Burun deliklerine yerleşen Küf-mantarları, burun deliklerini tahrip ederler ve deliklerin büyümesine neden olurlar. Bu durumda deliklerde biriken tortullar temizlenmelidir. Bu hastalığın başlıca nedeni A vitamini eksikliğidir. Burunda Küf-Mantarı hastalığına en sık olarak Gri Papağanlarda rastlanmaktadır.
Tedavisi:Kuşun deliklerinin daima temiz olmasına dikkat edilmelidir. Kuşun eğer burun bölgesini kaşıyorsa derhal tedaviye başlanıp hastalığın ilerlemesi önlenmelidir. Lütfen veteriner hekiminizden veya veteriner kliniklerimizden bilgi alınız.
Mide ve Bağırsak Hastalığı
Nedeni:KK70:ışkılarda meydana gelecek değişiklikler, bir çok hastalığın habercisi olabilirler. İshal durumunun devamlı olması ağır bir hastalığın mevcudiyetini gösterir. Dışkı içinde sindirilmemiş yemlerin görülmesi bir mide hastalığının işaretidir. Dışkının sarı renkte görülmesi ise karaciğer bozukluğu belirtisidir. Dışkıda kan görüldüğünde bu bir zehirlenme belirtisi göstergesidir. Zehirlenmeler çinko ve böcek öldürme ilaçlarından dolayı olabilir. İshal; zehirlenmelerin yanı sıra stres, kuşun bir yerden bir yere nakli ve yemlerdeki değişimlerdir. İshal ile birlikte yorgunluk, tüylerini kabartma iştahsızlık gibi haller görüldüğü taktirde ciddi bir hastalıktan şüphelenmek gerekir.
Tedavisi:Bu durumda dışkı tetkik edilerek hastalığa neden olan şey bulunup uygun bir tedavi uygulanır. Ayrıca vakit geçirilmeden röntgen çektirilmesi uygun olur. İshale karşı en uygun tedbirler iyi ve kaliteli yemler, ciddi bir temizlik alışkanlığı ve kafeslerde çok fazla miktarda kuşun bir arada bulundurulmamasıdır. Kabızlık; Dışkılamanın azalması, hareketsizlik, az yeme, tüyleri kabartma çok katı dışkı önekli belirtilerdir. Kuşların dengeli olarak beslenmez yeterli derecede taneli bitki ve taze meyve ve yeşillik verilmezse sindirim dengeleri bozulur. Aşırı durumlarda veteriner tarafından lavman yapılabilir. Ayrıca veterinerinizin tavsiye ettiği ilaçlar ve uygun oranda yeşillik takviyesi bu sorunu çözecektir.
Kursak İltihabı
Nedeni:Boğulma belirtileri, kusma ve baştaki tüylerin birbirine yapışması, kursak iltihabı durumu olduğunu gösterir. Bu hasatlık bozuk yemler veya bozuk su nedeniyle ortaya çıkar. Bu hastalık A Vitamini noksanlığı ve böbrek bozukluklarında da olabilir.
Tedavisi:Lütfen veteriner hekiminizden veya veteriner kliniklerimizden bilgi alınız.
Gaga Üstü Eti Uyuz Hastalığı
Nedeni:Sık görülen bu hastalık, uyuz böcekleri tarafından oluşturulur. Bu böcekler gaga üstündeki deriye girerek, gaga kenarından başlayıp, burun üzerindeki et bölümüne, oradan da göz kapaklarına yayılırlar. Bu parazitlerin diğer tüysüz bölgelere ve hatta ayaklara kadar uzandıkları da görülür. Hastalığa yakalanan kuşlar çok kaşınırlar ve hemen tedavi edilmeleri gerekir. Aksi taktirde gagada deformasyonlar oluşabilir. Birlikte tutulan tüm kuşları da tedaviye katmak gereklidir. Çünkü bazı kuşlar bu hastalığa yakalanmadıkları halde taşıyıcı olurlar.
Tedavisi:Lütfen veteriner hekiminizden veya veteriner kliniklerimizden bilgi alınız.
Soğuk Algınlığı
Nedeni:Hava cereyanı veya devamlı ısı değişimleri yüzünden oluşur. Soğuk algınlığı, aksırma, nezle, soluma sesleri gibi belirtiler gösterir. Kuş tüylerini kapatarak tünekte hareketsiz durur.
Tedavisi:Sıcak lamba altında tutularak tedaviye başlanır.Hemen veteriner hekiminizden veya veteriner kliniklerimizden yardım alınır.
Göz Kapağı İltihabı
Nedeni: Hava cereyanı ve tüneme ağaçlarının temiz olmamsı nedeniyle oluşur. Kuş kaşıma amacıyla gözünü temiz olmayan bir tüneme ağaçlarına sürecektir. Diğer bir neden de sigara dumanıdır.
Tedavisi: Gözün papatya çayında banyo edilmesi veya antibiyotikli merhem kullanılması gerekir.




Bilgi paylaşımı amaçlı alıntıdır..
 
Son düzenleme:
X