Paralar paralar

çil ile çil altı diye bir şey var bu paralarda anlamadım neyse..
çil olanlar 1-3 bin arası çil altı 30 bine var ..

çil ile çil altı diye bir şey var bu paralarda anlamadım neyse..
çil olanlar 1-3 bin arası çil altı 30 bine var ..

Paranın durumuyla ilgiliymiş.
  • ÇİL, (ÇİL) [10]

Parada herhangi bir kullanım, katlama veya eskime söz konusu değildir. Mükemmel derecede korunmuş bu para, basım yeri, bankomat, piyasa ve koleksiyoncular tarafından hiç kullanılmamıştır. Kağıt renk kaybı ve bozulması olmaksızın temiz ve düzgündür. Köşeler keskin ve sivridir, yuvarlaklaşma kesinlikle yoktur. Para kendi doğal parlaklığındadır. Bu paralar çil olarak kabul edilmektedir.
  • ÇİL ALTI, (ÇA) [9]

Paranın tam ortasında çok hafif bir kat izi, zorlukla fark edilebilen bir kusuru vardır; ancak kağıdın yüzeyini kıran (ezilme gibi) herhangi bir kusur yoktur. Kağıt temiz ve orijinal parlaklığındadır. Köşeler yuvarlaklaşmamıştır.
  • ÇOK ÇOK TEMİZ, (ÇÇT) [8]

Çok az kullanılmış paradır. En fazla üç taneye kadar ince çizik (çok hafif kırık) veya bir kuvvetli kırık mevcut olabilir. Kağıt temiz ve orijinal parlaklığındadır. Köşeler çok az yuvarlaklaşmış olabilir. Çiziğin kenarla buluştuğu noktada çok az bir yıpranma da olabilir.
  • ÇOK TEMİZ, (ÇT) [7]

Bu paralarda biraz daha fazla yıpranma ve kullanımdan kaynaklanan aşınma olabilir ama yine de güzel bir paradır. Yatay ve dikey birkaç çizik yani çok hafif kırıklar olabilir. Kağıt çok az kirlenmiş veya rengi hafif grileşmiş olabilir. Kağıdın kendisi düzgündür yani yumuşak (ezik) değildir. Çerçeve alanında yırtıklar olmasa dahi kenarlar hafif yıpranmış olabilir. Köşeler de yıpranmış olabilir ancak tamamen yuvarlaklaşmamıştır.
  • TEMİZ, (T) [6]

Kolaylıkla anlaşılabilecek şekilde tedavül görmüş bu para, birçok çizik, kırık ve büküklere sahip olabilir. Kağıt aşırı derecede kirli değildir; ancak bazı yumuşamalar olabilir. Kenarlar paranın çok kullanılmış olduğunu belli eder durumda olup çerçevede ufak yıpranma yırtıkları olabilir.
  • ÇOK İYİ, (ÇOİ) [5]

Hırpalanmış çok kullanılmış bir para olmasına rağmen hala eksiksizdir. Köşelerde daha da fazla yıpranma ve yuvarlaklaşma, çentikler (kertik) bulunabilir. Yırtıklar dizayn alanına kadar uzanabilir. Renk bozulması, boya lekesi olabilir. Aşırı katlanmadan ötürü merkezde bir delik oluşmuş olabilir. İğne ya da zımba deliği olabilir. Kağıt yumuşak, gevşek olabilir ama hiçbir parça eksik değildir.
  • İYİ, (İ) [4]

İyice yıpranmış, çok kullanılmış bir paradır. Uzun zaman tedavül görmesinden dolayı, kalın birçok çizik ve kırık; boya lekesi, iğne-zımba deliği, kir, renk bozulması, kenar yırtıkları, merkezde delik, yuvarlaklaşmış köşeler gibi hasarlara sahip olabilir. Kağıt üzerine şekil, resim vb. çizilmiş olabilir.
  • ORTA, (O) [3]

Tamamen gevşek, kirli ve çok kullanılmış bir paradır. Büyük parçalar yırtık-pırtık şekilde olabilir. Yırtıklar daha geniş olabilir. Paranın belirsiz kısımları daha büyüktür.
  • ZAYIF, (Z) [2]

Gördüğü hasardan ötürü paçavra gibi olmuş, yıpranmış, lekeli, parçaları eksik, şekiller çizilmiş, daha büyük delikleri olan bir paradır. Parçaları bir arada bant tutuyor olabilir. Düzgün olmayan kenarlar kesilip düzeltilmiş olabilir.

digitürkte history kanal var denk gelmişsinizdir Amerikan rehincileri diye bir program böyle antika şeyler geliyor onlara onlar da bilirkişilere sorup gerçek fiyatını öğreniyorlar ona göre teklif veriyorlar. bildiğiniz böyle faaliyette bir dükkan ama reyting için mizansen mi bilemiyorum.
Yurtdışında bağlantınız var mı ya da yurtdışında yaşayan arkadaşlar bilgi verebilir mi? böyle rehinciler var mı ve güvenilirler mi acaba?
"pawn" diye geçiyordu adı.

Cok pia gaza geldim be.
Acaba su andan itibaren para biriktirsem ilerde torunlarin isine yararmiki?

Edit: yada dusunuyormda, ben hamal gibi calisiyorum, onlarin ozelligi neymiste benim sayemde koseyi doneceklermis? Onlar hamal gibi calissinlar, essogu essekler, hazir paraya konmakta neymis, hih

Kötü büyükanne, üç kuruş bıraksan ne olur???

Misirda halam olsun, zengin olsun.. gider gece bugazina cokerim

Annem tek cocuk. Dedem gecen sene öldü. 6'li turuncu melamin fincan setinden baska hicbir sey birakmadi kizina. Insan tek evladina da bi sey birakamiyosa mezarinda rahat uyuyamaz yaw..

Ben bekarken bizde bir torba vardı hatta eve hırsız girdiği zaman altın sanmış sanırım saçmış ortalığa ne küfür etmiştir bize. Yabancı ve tl ler hatta şu ortası delik kuruşlardan vardı. Noldu onlar ya . annem e bir sorayım sanırım kapalı çarşıda dükkan dükkan gezerek bir araştırma yapmak gerekir

Bizim tanıdığın eline de bir kilim geçmiş buna demişler ki oturun bol bol üstünde nekadar eskirse okadar pahalı. Çocuktum henüz bahçeye sererler üstünde hoplatirlar dı bizi. :)))

Misirda halam olsun, zengin olsun.. gider gece bugazina cokerim

Yaa, demek ki neymiş çocuklara miras bırakıyormuşuz.

Annem tek cocuk. Dedem gecen sene öldü. 6'li turuncu melamin fincan setinden baska hicbir sey birakmadi kizina. Insan tek evladina da bi sey birakamiyosa mezarinda rahat uyuyamaz yaw..
O nebiçim dede yahu? Dede dediğin üç beş kuruş bişey, bilemedin yıkık dökük bi ev bırakır.

Delikli kuruşlar 4-5 liradan satılıyor genelde. Bende de çok var onlardan.

4 5 lira ya satacağıma ondan otantik bir bileklik kolye yaparım ben. Valla güzel fikir. Ben annem e gidiyim. Anneeeee

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…