Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.144
596.081
42
konya-kalorifer-tesisati9.jpg

Soğuklar başladı, kış kapıda. Evinizi kışa hazırlarken kalorifer peteklerini de ihmal etmemelisiniz. Peteklerden maksimum oranda verim alınabilmesi için bakımlarının düzenli olarak yapılıyor olması gerekir.

Petekleriniz iyi yanmıyor veya üst tarafı sıcak oluyor, alt tarafı soğuk kalıyorsa tesisatınıza bakım yaptırmanız gerekir. Petek temizliğini yılda 1 sefer, özellikle kışa girmeden yaptırmalısınız.

Şebeke sularının kireçli olması dolayısıyla radyatörlerin su geçiş kısmı tıkanır ve ısı problemleri ortaya çıkar. Sıcak suyun yeterli hızda sirkülasyon yapmaması radyatörlerin verimli çalışmamasına sebep olur.

Peteklerde suyun ısınmasıyla birlikte kireç ve su taşı oluşur. Temizleme kimyasalı ile yıkama yaparak kireç, korozyon ve su taşları temizlenebilir. Bu işlemin ardından ısıtma sistemi temiz su ile yıkanır. Yıkama işleminin sonunda sisteminize koruyucu kimyasal eklenerek sisteminizin bir daha kireç ve su taşı tutması engellenir.
Petek-Temizliği-Öncesi-ve-Sonrası.jpg

Peteklerin ya da peteklere geçiş yapan boru hatlarının temizlenmesi ve tıkanıklığın açılması gerekir. Bunun için çeşitli yöntemler vardır.

  • Radyatörler tek tek sökülerek tazyikli su ile temizlenebilir. Bu yöntemde radyatöre giren oksijen paslanmaya sebep olabilir. Ayrıca sadece radyatörler temizlenmiş olur, boru hatları tıkanık kalır.
  • Kimyasal madde ile de petek temizliği yapılabilir. Bu yöntemde de kalitesiz kimyasal kullanılması durumunda sorun ortadan kalkmamış olacaktır.
  • Makine ile de petek temizliği yapılabilir. Bu yöntemde de kimyasal madde kullanılmaktadır.
Petek Temizliğinin Faydaları
  • Peteklerde meydana gelen tıkanmaları önler.
  • Kombinin daha verimli ve daha rahat çalışmasını sağlar.
  • Tesisat kirliliğinden ortadan kalkacağından kombilerin arıza yapma riski azalır.
  • Isınma sorunu çözülmesi faturalara da yansır.
Petek bakımınızı düzenli olarak ve muhakkak uzman birine yaptırmalısınız.


Kaynak:Ev hayat​
 
Diğer bir yöntemde banyodaki peteğin alttaki vanasını söküp, kombinin altındaki vanayı açarak basınçlı su verip kirli suyu boşaltmaktır. Bu işlem yapılırken bütün peteklerin vanası kapatılıp sadece temizlenecek peteğin vanası açık bırakılmalıdır. Hassas temizlik için cihaz vasıtasıyla kimyasal temizlik maddeleriyle yapılıyor. Onun içinde uzman ekip gerekir. Gerekirse şu siteye bakabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X