- 28 Aralık 2017
- 2.834
- 9.781
- 158
- Konu Sahibi Sabir_tasi
-
- #141
O kitaplardaki ana fikri anlayanlar için faydalı şeyler var. Diyorlar ki: başımıza pek çok olumsuzluk gelebilir. Fakat hayatın içinde olumlu şeyler de vardır. Olumsuzlara karşı karalar bağlayacağınıza olumlu günlerin geleceğine odaklanın. Mesela her şeyin kötü gittiği bir dönemde mutlaka iyi şeyler de olur. O iyilerin geleceğine inancınızı kaybetmeyin.
İşin özü şu: hayat pek çok kaos ortasındaki hayatta kalma mücadelesidir. Her şeyin olumlu olacağını beklemek yerine, başınıza gelen kötü şeylerin bir şekilde içinden çıkacağınıza, herkesin aynı sorunları yaşadığına, ama mutlaka bunların da geçmişte kalacağına inanın.
Kendimden örnek verecek olursam, şu an yeni evliyim fakat düğünüm birkaç hafta sonra. Ve istanbulda yalnız yaşıyordum. Aklınıza gelebilecek her türlü aksiliği yaşadım evle işle okulla ilişkilerle vs ilgili.. ama sonra çok değerli eşimle tanıştım. Her şey kolaylaşacak diye düşündüm. Fakat aile, para, iş gibi konularda bir senedir başımıza gelmeyen kalmadı. Ama bakıyorum da en az 20 tane büyük sorun geçmiş. Ne bok yiyeceğim dediğim sorunlar..
Şu an da evimin her yeri koli dolu. Taşınma evresindeyim. Taşınacağım ev de şu an ayakta, darmadağınık. Yaşadığım stresi düşünün.. inanın psikolojim de kötü. Çünkü evlilik süreci çoook zor. Ama bu eve ilk taşınırken yaşadığım tonla soruna bakıyorum, geride kaldılar.. 4 sene öncesinde kaldılar ve çok güzel günlerim oldu. Şimdi de önümdeki bu dönemi atlatınca en azından bir sonraki soruna kadar çok mutlu zamanlar geçireceğim biliyorum. Ve taşınma, yalnız yaşama, evlenme gibi önemli konularda yaşadığım sıkıntılarda biiir sürü tecrübem olmuş olacak. Bir gün evimin huzurlu balkonunda benzer süreci yaşayan arkadaşıma bu süreci atlatmış biri olarak keyifle tavsiye vereceğim..
İşte bu düşüncede kalın. Başınıza gelmiş ve geçmiş şeyleri düşünün. Yüzlerce sorunu hallettiniz. Yüzlercesini de halledecek güce sahip oldunuz. Pozitif olun demiyorum. Ama istisnasız her sorunun ve olumsuzluğun bir gün bayatladığına inanın. Misal 5 sene önce yaşadığınız ve asla geçmeyecek dediğiniz sorunlarınızı düşünün. Geçtiler değil mi? Bu hayat ölüm acısını bile insana bir ayda unutturan bir hayat. Her zorluğa nasılsa geçecek ve bana neler öğretecek diye bakarsanız o zaman güçlenme sürecinizle gurur duyarsınız. Mesela lavabo patladığında insan on dakika öncesine dönmek ister. Sevgiliyle ayrıldığında bir saat öncesine. Ama bilmez ki tarihte her şey olması gerektiği gibi olmuştur. Ve bu bize lavabo patlamasını atlatmış birinin tüm tecrübelerini sağlar. Hayatımıza daha iyi biri girdiğinde de aslında ayrılmamızın ne kadar iyi olduğunu gösterir. Sevgi böcüğü olun demiyorum, meydan okuyun diyorum. Çünkü dünyada hiçbir şey yoktur ki kalıcı olsun, asla geçmesin. Şartlar her zaman değişir.
Ben şu an “hadi ulan sorunlar, gelin bakalım nereye kadar geleceksiniz” modundayım. Biliyorum ki şimdiki sorunlarım üç haftaya, bir ay sonraki sorunlarım iki aya, bir sene sonraki sorunlarım da bir buçuk seneye kadar tamamen bitecek.
BU GÜNLER DE GEÇER.
Sorunun ne olduğuna bağlı biraz da bu. Yine de mutlaka halledilebileceğine ya da acısının duyulmamaya başlanabileceğine dair inancım var.Siz olumsuzluk icinde iyi seyler gorebilmissiniz cunku varmis ama surekli olumsuz cevap alip tutanacak bir sey bulamamak da var hayat bazen oyle oluyor ve o durumda olana pozitif ol demek zor.
Bir yazarin sozunu yazayim.
Bizi acinin siddetli olusu degil surekli olusu yoruyor.
Oguz Atay
Anti depresanlar insani mutlu edip insanin dusunce yapisini degistirmez. Sadece beynimiz de diger organlar.gibi hastalanir ve yeterli duzeyde serotanin uretemez ya da bir takim bozukluklar yaratir kisinin bedeninde antidepresanlarda bu anlamda insani eski haline çevirir. Ama ilac içiyorum mutluyum diye birseu asla asla yok. Hicnir antidepresan insani ileriye goturmez. Ilerleyen zamanda nasil yerinde saydigini gordugunde anlar insanlar bunu. 8 bucuk sene kullandim. Biraktim .olumlu düsünmek bir ilaç degildir. bir yaşam tarzidir..icselleştirilmesi gereken birseydir. denedim olmadi seklinde düsunülmesi yanliş olan bir durumdur. kişisel gelişim kitaplari da bir ilaç degildir. okuduklarinin tamamini kendine entegre edebileceksin ve tüm sorunlar cözülecektir diye bir seyde yoktur. Bu bakiş açisiyla hem olumlu düsunceye hemde kitaplara haksizlik etmis olacagimizi unutmayalim lutfen. insan hayatini yönlendiren sekil veren tonla parametre var. Genlerin,dogum haritan,maddi durumun,aile yapin, büyüdügün ortam,ve beynini kullanma biçimin ile evrene yaydigin enerjin! kendine inanmazsan kimse sana inanmaz. sen iyiye layik olduguna inanmazsan beynin bunu gerceklestirmek icin o yolda o istikamette hareket eder. o yüzden düsuncelere dikkat. antidepresanin övülecek bir yani da yok bunu da eklemeden gecemedim. elbette destek anlaminda faydali olabilir. ancak düsunsel yapi önemli. umitleri kirmayalim..negatif düsünceler moral.bozukluguna ve devaminda depresyona neden.olacagi icin olumlu düsunmek durumundayiz.aksi yine bize zarar..tercih bizim
Zaten ben antidepresan kullanıp düşünce yapımı değiştiriyorum diye birşey savunamam çünkü öyle bir şey yok. Brn yine aynı benim sadece takıntı ve ufakta olsa kafaya taktığım durumların üstünü örttü bu anlamda rahatlattı iş yerimde kullanmayan yok gibi bir sey herkezin derdi sorunu var bende uzun zaman kullanmak istemedim yan etkileri olur diye ama bi yerde denemem lazım dedim ve iyide geldi. Bir süre sonra bırakırım zaten hafif bayaAnti depresanlar insani mutlu edip insanin dusunce yapisini degistirmez. Sadece beynimiz de diger organlar.gibi hastalanir ve yeterli duzeyde serotanin uretemez ya da bir takim bozukluklar yaratir kisinin bedeninde antidepresanlarda bu anlamda insani eski haline çevirir. Ama ilac içiyorum mutluyum diye birseu asla asla yok. Hicnir antidepresan insani ileriye goturmez. Ilerleyen zamanda nasil yerinde saydigini gordugunde anlar insanlar bunu. 8 bucuk sene kullandim. Biraktim .
Kızlar hayatımda hrp pozitif olayım dedim.olumlu düşünrsem olumlu olur herşey dedim.bu beb köpeği ısırmayacağım için köpeğin de beni ısırmamasunı beklemek kadar saçmaymış.hayatımda hep kişisel gelişim kitapları okudum ve bu kitaplar herşeyi düşünceye bağlıyorlardı.
Hayatta önemli olan gerçekçi olmakmış.o zaman soruyorum bu kişisel gelişim kitapları yararlı olacağı yerde zararlı olmuyor mu
Çok doğru. Bunu da şu şekilde açıklıyorlar. Bir konuyu çok istediğimizde ya da çok korktuğumuzda ona yönelik algıda seçicilik oluştururuz. Misal bir araba. Aşırı istiyoruzdur ve onunla ilgili araştırmalar yapar, haber gönderir, sorup soruşturup ona odaklanırız. Ve bu arabayla ilgili tüm fırsatları odağımıza alır, sonunda misal araba kredisi peşine düşer, belki aylarca onun için birikim yapar ve sonunda elde ederiz. Ya da tam tersi. Elbisemizin kirlenmesinden o kadar korkarız ki, sürekli aklımız bundadır ve sakınan göze çöp batırarak elimizin titremesi sonucu üzerimize bir şey dökeriz. Bunlar gerçek şeyler. Odaklandığımız şey olumlu da olsa olumsuz da olsa başımıza mutlaka gelir. Bu çok net bir şey.Bir seyi 40 kere soylersen olur. Aman bahsetme bahsede bahsede basimiza getirceksin. Gibi seyler gecmisten günümüze teyzelerimizin dedelerimizin ninelerimizin soyledigi seyler.. mesela ben biseyi 40 kere söyledim kendi hayatımla alakali ve oldu. Ama ben kisisel gelisim kitabi okuyarak yada pozitif düşünce bilmemne icin degil cidden istediğim bir konuydu zaten o an 20 yasinda falandim dogrusu kitapla degil de baska seylerle ilgileniyordum hahaha. Ama genel anlamda soyle birsey olduğuna inaniyorum. Birseyi cok istiyorsanız o oluyor. Olmuyorsa sizin icin hayırlı demekki. Bunu ben sahsima bizzat yasadim( bazi isteklerim olmadi) pozitif olmak iyidir. Ama tutupta goz gore gore polyanna olmak ve pismis kelle gibi herseye siritmakta hic iyi degildir. Ayrica bunu savunuyorum ama ne yazikki ben negatifimdir. Kimselere güvenmem. Sinirliyimdir. Sabah uyandığımda suratim 2 karistir ve gune hic iyi baslamam. Soylenen cogu seyi ters anlarim ve insanlari pek sevmem. Yapilani asla unutmam. Hele ki kötülüğü. Cunku genelde o yapılıyor. Ama genel.olarak o kitaplar insani rahatlamaya yarayan cokta medet umulmamasi gereken kitaplar. Birde fazla cikarci olmamak lazım okurken. Yani ben boyle yapiyorum boyle olacak neden olmadi diye sorgulamamak lazim. Cunku korku ve suphe zaten biseyi oldurmaz.suphe ile.iman edilmez derler ya hani :) yani bence boyle. Hani sizde duynussunuzdur büyüklerinizden aaa oyle dusunme iyi dusun iyi olsun neden kotu düşünüyorsun diye. Aslinda dogru mesela eskiler nerden bilsin kisisel gelisim pozitif dusunce spirtuel yasam yasam kocu astroloji vs givi seyleri? Ama bu demek degildir ki iyi insanin basina kötü bisey gelmez. Gayette gelebilir. Kotunun icinde iyi iyinin icinde kotu vardir. Hayat bir sinav. Tamamlayacaksin gidiceksin. Tekâmül onemli.
Annem çok realisttir,üstelik tek cocugum.Hayatım boyunca gercekçi oldum ve yalnız olduğum için başıma gelebilecek en kötü seyleri bilip ona göre önlemimi anmak istedim.Ve yaklaşımım cogu olaya bu şekilde idi.Düşünsel enerjimi bu yöne akıttığım için olaylardaki kötü ihtimalleri hep yaşadım.Ve negatif düşünceler hastalığımı etkiledi,saçlarımın bir kısmını kaybettim.Anladım ki olumsuz olan bir durumun illaki olumlu tarafı olduğunuda öğrendim..Olayların sadece negatif yönlerine odaklanmamayı öğrendim.Ama dediğim gibi fazla realist ve garantici olmam,olaylardaki negatifliklere odaklandığım ve çaresiz hissettiğim içim beni depresyona sokmuştu.Ee peki kisisel gelisim kitaplari okuyanlara bir soru:)) kendinizi ne gibi konularda gelistirdiniz? Ne kadar gelistirdiniz? Faydalarini nasil gordunuz?
%100 düşünce gücü jack ensign addington öneririrm.Düşünce sistemini nasıl değişmesi ve beslenmesini anlatıyor.Söyle yaparsanız harika bir hayatınız olur falan demiyor.Bilinçaltının düşünce sistemini nasıl etkilediğini değişik şekilde anlatıyor.Tavsiye ederim.Gerçekçi ve bu yüzden de kronik mutsuzum.Ben de artık bu ruh halimden kurtulmak için az kişisel gelişim kitabı okuyup kendimi zorlayım diyodum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?