Psikolojik olarak zor dönemleri atlatmanın yolu nedir

Milenayy

Hayat kısa,anılar uzun.
Kayıtlı Üye
5 Ağustos 2015
628
282
103
29
Son zamanlarda hayatımdaki problemlerden olsa gerek, bir türlü kendimi mutlu hissedemiyorum. Birseylerin düzelmesi için çaba gösteriyorum ama her seferinde bir umutsuzluk çöküyor içime. Hiçbiseyi değiştiremedigim gibi daha da elime yüzüme bulaştiyorum. Kendimi,hayatımı hep yargılıyorum. Sürekli insanların hayatıyla kendiminkini kıyaslıyorum. Biliyorum bu çok yanlış ama yapıyorum işte. Mesela örnek vereyim çoğu arkadaşım babasıyla arkadaş gibi ama ben konuşmuyorum bile. Babasıyla samimi,güzel ilişkileri olan arkadaşlarıma çok imreniyorum. Bu durumu değiştirmek için çok uğraştım ama olmadı. Beni oldugum gibi sevmiyor çünkü babam. Değiştirmek istiyor. Onun istediği gibi olmadığım için de tavır koyuyor. Neyse. Bunun haricinde birçok şey daha var hayatımda kendimi eksik gördüğüm. Bedenen sağlıklıyım çok şükür ama ruhen sanki her geçen gün daha da mutsuzlaşıyorum. Geçer mi bu durum, bana özgü mü yoksa herkes böyle şeyler yaşıyor mu? Bir destek almayı düşünüyorum artık. Aylardır bu durumdayım. En kötüsü de kendime olan inancımı kaybetmekten korkuyorum. Çok önemli bir sınava hazırlanıyorum şuan ve sırf bu düşüncelerim yüzünden bazen ders çalışamıyorum. Ama biliyorum ki tek şansım sınavı kazanıp kendime herşeyden uzakta yeni bir hayat kurmak. Bunun için de azimli olmam lazım. Ancak dediğim gibi sürekli bir yargılama içindeyim farkındayım kendi kendimi bunaltıyorum bu şekilde ama bir türlü duzelemiyorum :( sizin de böyle dönemleriniz oldu mu,olduysa nasıl atlattınız?

Son zamanlarda hayatımdaki problemlerden olsa gerek, bir türlü kendimi mutlu hissedemiyorum. Birseylerin düzelmesi için çaba gösteriyorum ama her seferinde bir umutsuzluk çöküyor içime. Hiçbiseyi değiştiremedigim gibi daha da elime yüzüme bulaştiyorum. Kendimi,hayatımı hep yargılıyorum. Sürekli insanların hayatıyla kendiminkini kıyaslıyorum. Biliyorum bu çok yanlış ama yapıyorum işte. Mesela örnek vereyim çoğu arkadaşım babasıyla arkadaş gibi ama ben konuşmuyorum bile. Babasıyla samimi,güzel ilişkileri olan arkadaşlarıma çok imreniyorum. Bu durumu değiştirmek için çok uğraştım ama olmadı. Beni oldugum gibi sevmiyor çünkü babam. Değiştirmek istiyor. Onun istediği gibi olmadığım için de tavır koyuyor. Neyse. Bunun haricinde birçok şey daha var hayatımda kendimi eksik gördüğüm. Bedenen sağlıklıyım çok şükür ama ruhen sanki her geçen gün daha da mutsuzlaşıyorum. Geçer mi bu durum, bana özgü mü yoksa herkes böyle şeyler yaşıyor mu? Bir destek almayı düşünüyorum artık. Aylardır bu durumdayım. En kötüsü de kendime olan inancımı kaybetmekten korkuyorum. Çok önemli bir sınava hazırlanıyorum şuan ve sırf bu düşüncelerim yüzünden bazen ders çalışamıyorum. Ama biliyorum ki tek şansım sınavı kazanıp kendime herşeyden uzakta yeni bir hayat kurmak. Bunun için de azimli olmam lazım. Ancak dediğim gibi sürekli bir yargılama içindeyim farkındayım kendi kendimi bunaltıyorum bu şekilde ama bir türlü duzelemiyorum :KK43: sizin de böyle dönemleriniz oldu mu,olduysa nasıl atlattınız?
Bu iki kitabı okuyun, olur mu?

Eklentiler

• IMG_0463.webp
    IMG_0463.webp
    19,1 KB · Görüntüleme: 99
  • IMG_0586.webp
    IMG_0586.webp
    10,4 KB · Görüntüleme: 97
Tesekkur ederim öneriniz için. Mutlaka okuycam
merhaba o 2 kitabi ben de okudum, gayet iyi, uzman psikologlar yazmış yani bilimsel
kendinizi iyi hissedin çünkü sagliklisiniz
kimseyle kıyaslamayın, o muhteşem gördüğünüz ailelerde de geride neler oluyor emin olun bilmiyorsunuzdur..
sağlık sorunu olan biri de size bakıp aa ne saglikli kiz diyordur belki size..
hayat boyle birsey, sadece kendinize odaklanmanızı tavsiye ederim.. anin tadini cikarin, sizi ne mutlu ediyorsa onu yapın.
o kitapları kesin alin bi kahve bi cikalota bile insani mutlu eder.
hayat dümdüz degil. inişler ve cikislarla dolu. yeter ki sağlık olsun

merhaba o 2 kitabi ben de okudum, gayet iyi, uzman psikologlar yazmış yani bilimsel
kendinizi iyi hissedin çünkü sagliklisiniz
kimseyle kıyaslamayın, o muhteşem gördüğünüz ailelerde de geride neler oluyor emin olun bilmiyorsunuzdur..
sağlık sorunu olan biri de size bakıp aa ne saglikli kiz diyordur belki size..
hayat boyle birsey, sadece kendinize odaklanmanızı tavsiye ederim.. anin tadini cikarin, sizi ne mutlu ediyorsa onu yapın.
o kitapları kesin alin bi kahve bi cikalota bile insani mutlu eder.
hayat dümdüz degil. inişler ve cikislarla dolu. yeter ki sağlık olsun
Yorumunuz için çok teşekkur ederim. Kitaplari mutlaka okuycam. Çok haklısınız çoğu şeyin farkındayım ama kendime de mani olamıyorum. Değişik bir durum. Bir an çok iyiyim bir an çok mutsuzum. Sosyal medya hesaplarımı bile kapattım bu yüzden,sadece kendime odaklanmak için. İnsallah düzelicem

Yorumunuz için çok teşekkur ederim. Kitaplari mutlaka okuycam. Çok haklısınız çoğu şeyin farkındayım ama kendime de mani olamıyorum. Değişik bir durum. Bir an çok iyiyim bir an çok mutsuzum. Sosyal medya hesaplarımı bile kapattım bu yüzden,sadece kendime odaklanmak için. İnsallah düzelicem
benim de yok sosyal medya hesabım, ama arkadaşlarımdan biliyorum, guya herkes cok mutlu gibi pozlar veriliyormuş. ayda 1 zor sokağa çıkan çıkar çıkmaz mutlu pozlar veriyor demisti bi arkadaşım. guya hergun geziyor `imajı` vermek icin. herkes icin genelleme yapilamaz ama bu pek saglikli birsey degil..
her gün gezip tozmak , güzel giyinmek bile mutlu olunduğunun göstergesi degildir..daimi mutluluk zaten yok. bir mutluyuz bazen mutsuzuz. yeter ki sahip olduklarimizin farkına varalım..kendimizi toplayalım
kendi gercek hayatınıza bakmanızı öneririm. sanal dünyada hersey super gözükmesi degil mühim olan gercekte ne olduğu.. 2 foto ile mutlu olunsa ooo, hayat ne kolay denir..

Son düzenleme:
Kendinize güzel uğraşlar bulun, yeni hobiler edinin.
Doğaya çıkın, outdoor sporlar iyi gelebilir, trekking kamp gibi.
Bir anksiyeteli olarak;
Leo Buscaglia'nın "Yaşamak,Sevmek ve Öğrenmek" kitabını tavsiye ederim. :) Bilişsel-davranışsal terapi kitaplarını da tavsiye ederim. Kendi kendinizi iyileştirin.

Bir çok insan zaman zaman böyle dönemlerden geçer bazen zirveye çıkmak için dibe vurmak gerek. Yaşadığınız her şeyden çıkarmanız gereken bi ders vardır o dersi alın ve yolunuza devam edin
Ne biliyosunuz belki o insanlarda sizde olan bişeye özeniyordur önemli olan kendinizin farkında olabilmek

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar gerçekten iyi geldiniz,beni anlayan bana önerilerde bununan birilerinin olması beni mutlu etti:) kitapları da kesinlikle okuycam tekrardan sağolun :)

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar gerçekten iyi geldiniz,beni anlayan bana önerilerde bununan birilerinin olması beni mutlu etti:) kitapları da kesinlikle okuycam tekrardan sağolun :)
Daha 5 dk önce sosyal medyada bir duyuruya rastladım.
Bebeğinin canıyla uğraşan, çaresizlikten, tedavi yetersizliğinden yardım isteyen gencecik bir kadına.
Bebeğe uzun uzun baktım, 1 yaşındaki ömrünün 9 ayını hastanede ve her yeri delik deşik geçirmiş.
Bende dert tasa falan kalmadı, Allahım nasıl nankör bir kulum dedim, kendimden utandım.
O gencecik kadının acısını çok ucundan hissettim ve darmadağın oldum.
Nefesim kesildi...

Kıssadan hisse, nefes alıyor ve sağlıklı isek, daima bir umut vardır.
O öyleymiş babam böyleymiş, sınavdan kalmışım, çevrem şu, kocam sevmiyorlar falan o kadar boş ki!
Allah kimseyi çaresizlikle sınamasın, sevdiklerinin ellerinden kayıp gitmesini yaşatmasın.

Daha 5 dk önce sosyal medyada bir duyuruya rastladım.
Bebeğinin canıyla uğraşan, çaresizlikten, tedavi yetersizliğinden yardım isteyen gencecik bir kadına.
Bebeğe uzun uzun baktım, 1 yaşındaki ömrünün 9 ayını hastanede ve her yeri delik deşik geçirmiş.
Bende dert tasa falan kalmadı, Allahım nasıl nankör bir kulum dedim, kendimden utandım.
O gencecik kadının acısını çok ucundan hissettim ve darmadağın oldum.
Nefesim kesildi...

Kıssadan hisse, nefes alıyor ve sağlıklı isek, daima bir umut vardır.
O öyleymiş babam böyleymiş, sınavdan kalmışım, çevrem şu, kocam sevmiyorlar falan o kadar boş ki!
Allah kimseyi çaresizlikle sınamasın, sevdiklerinin ellerinden kayıp gitmesini yaşatmasın.
Amiiin, tabi ki orası öyle,insan daha büyük acılara tanık olunca bir an kendi acılarını unutuyor ve ne küçük şeylere takılmışm diyor. Bunu bende çoğu kez yaşıyorum ve ozaman şükrediyorum farkına varıyorum. Ancak nedendir bilmem bir sure sonra yine aynı psikolojiye bürünüyorum. Ama dediğin gibi Allah kimseye daha büyük sıkıntılar dertler caresizlikler yasatmasın

Amiiin, tabi ki orası öyle,insan daha büyük acılara tanık olunca bir an kendi acılarını unutuyor ve ne küçük şeylere takılmışm diyor. Bunu bende çoğu kez yaşıyorum ve ozaman şükrediyorum farkına varıyorum. Ancak nedendir bilmem bir sure sonra yine aynı psikolojiye bürünüyorum. Ama dediğin gibi Allah kimseye daha büyük sıkıntılar dertler caresizlikler yasatmasın
Bu benim hafifleme yolumdur, size de önereyim.
Maddi imkanınızı bilmiyorum ama birilerine küçücük de olsa yardımcı olmak, sokak hayvanlarına yemek götürmek, bir iyiliğe vesile olmak.
Bunlar kalbi o kadar besliyor ve ruhu hafifletiyor ki...
Canınız mı sıkkın, pencerenizin önüne ekmek ufalayın.
Ertesi gün gelen kuşları görünce yüreğiniz ısınacak.
Evde dökülmeyi bekleyen yemekleri, bir kap içinde sokak hayvanları için belirli yerlere bırakabilirsiniz.
Gözlerinde saf sevgiyi göreceksiniz.
Evde giymediğiniz, ihtiyacınız olmayan şeyleri bir güzel derleyip toplayın ve çok ihtiyacı olan birine ulaştırın.
Ruhunuz kuş gibi uçacak, inanın.
Bu benim formülümdür.
Başka canlara can kattıkça, psikolojiniz de zımba gibi olacaktır.

Valla bu durumlarda kitap okumak hiç iyi gelmez onu biliyorum.kafanız başka yerde oldugu için ,anlamazsınız bile ne demek istiyor.
En iyi yol ,herşeyi içinizde kabul etmek.
İyiyi,kötüyü,doğruyu,yanlışı....herşeyi...
Bakış açısı değişince herşey değişiyor

oglum 11 aylikti nadir gozuken bir hastalik nedeniyle bir sure hastanede kaldık o kadar masum ve küçüktu ki canini ver deseler vericem o kadar içim daglandi ama sabirla bekledik cok sukur ki simdi 29 aylik oldu o gunlerde anladim ki sagliktan kiymetli birsey yok gercekten insan kendine iyi bakmali ne biliyim bir cocugun başını oksamali bir kuşu beslemeli kedilere kopeklere mama vermeli az da olsa bunlar insanin inanilmaz motive ediyor mutlu olmak icin çabalayın zamanla sonuc alicaksiniz insallah

Bu benim hafifleme yolumdur, size de önereyim.
Maddi imkanınızı bilmiyorum ama birilerine küçücük de olsa yardımcı olmak, sokak hayvanlarına yemek götürmek, bir iyiliğe vesile olmak.
Bunlar kalbi o kadar besliyor ve ruhu hafifletiyor ki...
Canınız mı sıkkın, pencerenizin önüne ekmek ufalayın.
Ertesi gün gelen kuşları görünce yüreğiniz ısınacak.
Evde dökülmeyi bekleyen yemekleri, bir kap içinde sokak hayvanları için belirli yerlere bırakabilirsiniz.
Gözlerinde saf sevgiyi göreceksiniz.
Evde giymediğiniz, ihtiyacınız olmayan şeyleri bir güzel derleyip toplayın ve çok ihtiyacı olan birine ulaştırın.
Ruhunuz kuş gibi uçacak, inanın.
Bu benim formülümdür.
Başka canlara can kattıkça, psikolojiniz de zımba gibi olacaktır.
Okadar güzel söylediniz ki gerçekten her kelimesine katılıyorum, hayvanları da çok seviyorum. Özellikle sokak hayvanlarına hiç kıyamıyorum, evin bahçesinde 4 tane sokak kedisine bakıyorum. Aşırı bunaldigim zamanlarda benim de kurtarıcım onlar:)
Onlar için mama alıyorum bazende yemek yapiyorum, gerçekten bana da çok iyi geliyor o masumlara bakmak,sevmek.
Hatta bakın bugün fotograflara bakarken Luna'nın ne kadar cok büyüdüğünü farkettim. Sizinle de paylaşmak isterim:)

Eklentiler

• IMG_20190118_011319.webp
    IMG_20190118_011319.webp
    61 KB · Görüntüleme: 43
  • IMG_20190118_011256.webp
    IMG_20190118_011256.webp
    82,2 KB · Görüntüleme: 43
Valla bu durumlarda kitap okumak hiç iyi gelmez onu biliyorum.kafanız başka yerde oldugu için ,anlamazsınız bile ne demek istiyor.
En iyi yol ,herşeyi içinizde kabul etmek.
İyiyi,kötüyü,doğruyu,yanlışı....herşeyi...
Bakış açısı değişince herşey değişiyor
Evet belkide dediğiniz gibi herşeye isyan etmek yerine kabul etmek daha mantıklı, neden böyle demek yerine kabullenip bakış açısını değiştirmek gerekiyor. Teşekkür ederim:)

Back
X