- 4 Nisan 2023
- 229
- 61
- 13
- 32
- Konu Sahibi birgaripyolcu744869
-
Bu ince çizgideyim,teşekkür ederimÖmür boyu süren bir hastalık bu bildiğim kadarıyla .tedaviyi reddediyorsa ilerleyen zamanlarda saldırganlaşabilir .
ayrıca tedaviyi reddedyorsa , iyileşme belirtileri göstermiyorsa evlenmemeliydi.ve evlenmeden size bu durumu söylemesi gerekirdi . Ailecek saklamışlar bu durumu boşamak en tabii hakkın .
Benim tanıdığım psikoz tanılı ama böyle değil, onda halüsinasyon ses duyma var insanları sever aslında sevmez değil hatta çok fedakardır kullandılar yazık hep garibi. Zaman geçirmeyi de sever ama arada böyle atakları oluyo donuklaşıyo boş boş bakıyo ve paranoyaları oluyor eşini veya başka birini onu öldürmek için plan yapmakla itham ediyor mesela, kafasında bişeyler kuruyor. İlaçları kullanmamak için çok diretirmiş zar zor ikna etmişler, paranoya en büyük problem onlarda. Onu azaltmış daha iyiler ama işte ilaçlar da donuklaştırıyor iştah açıyor kilo aldı böyle sohbetten kopuyo boş boş duvara bakıyo filan. İyi bir sosyal destekle, arkadaşlarla, ilaçlarla, anlayışlı akrabalarla, kahkahayla, gülmekle çok güzel toparlıyorlar ama ömür boyu süreceğini söylemiş doktorEşim evlenmeden önce psikoz teşhisi ile hastaneye yatarak tedavi görmüş, bilgim yoktu ve kısa evlilik sürecinde mantığıma oturtamadığım bir temele dayandıramadığım bir çok şeyler var,eşim “iyileştiğimi düşünerek evlendim ve sana söylemek istemedim “diyor ama evlilik hayatımız bir türlü rayına girmediği için boşanmayı düşünüyorum,hastane tedavi terapi teklifleri sundum hepsine son derece kapalı…Şimdi bir sürece gireceğim ve bilmek istiyorum bu davranışların ne kadarı hastalık temelli ya da hastalık temelli mi???
Eşimdeki durumlar
1)Karar vermekte zorlanıyor,bir konuyu kafasında halletmesi en az 3/4 gününü alıyor
2)Kafasında bir şey varsa bunun aksi hiç bir fikri kabul etmiyor ve size kabul ettirmek için istemli ya da istemsiz tüm yolları deniyor
3)İnsan ilişkileri çok zayıf yaşadığımız ev ev ve anne evinden başka bir yere gitmek istemiyor bu konuda çok çalışıyoruz sosyal ortamlarda fazlasıyla yalnız kalıyorum
4)Beni kendi halime bırak ben böyle iyiyim modunda, en iyi zamanlarımızda bile üç gün ayrı kalsak aramaz , arasa da ilişki hep mesafeli
5)Kendi dünyasında mutlu karanlık bir oda ve netflix başında haftalar geçirebilir, kanlı korkulu ,şiddet içerikli şeyler izlemeyi seviyor ve onların onu gerçek hayattan uzak tuttuğunu ve bunun ona iyi geldiğini söylüyor
6)”Ben hayatı en asgari düzeyde yaşıyorum, kimse bana ilişmesin kimse benden beklentiye girmesin “ cümleleri
7)Tedavi sürecinde hastanede yatmış ilaçları kendisi bırakmış ve kendisi iyi olduğunu söylüyor
8)En ufak sorunla bile mücadelesi günlerini alıyor ve bir şey ondan ısrarla istendiğinde ya da tartışma ilerlediğinde gözünün döndüğüne şahit oldum
9)Koltukta kıvranır gibi yatıyor ve depresyonda olduğunu,acı çektiğini,kafasının içinin dolu olduğunu ve hiç boşaltamadığını söylüyor
Aklıma gelen olursa daha yazarım, google den baktığım halisünasyon,ses duyma vs durumlarına şahit olmadım ama yok da diyemem çünkü benimle hemen hemen hiç bir şey paylaşmıyor sadece çok sakin çok sessiz bir insan ve kabuğuna çekili kendi dünyasında birçok vitamin takviye kullanıyor yani içinde çok şey baskılıyor da olabilir mi bilmiyorum,yorumlarınızı bekliyorum
İlaç kullanmıyor , zorla başladığı tedavide iyileştiğini düşünerek ilaçları kendisi bırakmış bol bol takviye alıyorilaçlarını düzenli kullanıyor ise , muayenelerini aksatmiyor ise bu hastalık size muhtemelen sorun çıkarmaz
ama bunları yapmıyor ise ki çoğu zaman ilaçlarını düzgün almıyorlar çok sorun yaşarsınız
Bazen kurduğu cümleleri konuştuğumuz konuyla bağdaştırmakta zorlanıyorum mesela “duvarın yeşil olmasıyla ilgili ne düşünüyorsun “ cümleme karşılık “bugün bilgisayarımın harddiskini değiştirdim “ gibiEvet buna benzer psikolojik rahatsızlığı olan üniversite arkadaşım vardı .Bizden hastalığını gizlemişti ilaçlar içerdi mide ilaçları bunlar o yüzden içiyorum bu tarz konuşurdu .Aşırı içine kapanık konuştuğunda cümlenin girişiyle bitişi çok ayrıydı cümleler kelimeler cok uyumsuzdu.Uzun sohbet asla yapılmazdı en fazla beş dakika konuşurduk sadece dinlerdi .Ölü gibi ruh halindeydi tepkisizdi.Yalan söyleme çok vardı hikaye anlatırdı resmen bize uçuk şeyler ben şu ünlüyle geçmişte sevgiliydim gibi .En sonunda üniversitede bir gün kimseye haber vermeden çekip gitti ve hepimizin numarasını silip engellemiş yıllardır da bilmiyorum ne oldu diye
Eşim ilaç kullanmıyor kendisi bırakmış ilaçları zamanında ama böyle bir tanı tedavi geçmişi var ve şu am da etrafımdaki çiftlere göre çok farklı bir ilişki dinamiğimiz var ve ben eşimi aşamıyorum bir şeylerin yoluna girmesi içinBenim tanıdığım psikoz tanılı ama böyle değil, onda halüsinasyon ses duyma var insanları sever aslında sevmez değil hatta çok fedakardır kullandılar yazık hep garibi. Zaman geçirmeyi de sever ama arada böyle atakları oluyo donuklaşıyo boş boş bakıyo ve paranoyaları oluyor eşini veya başka birini onu öldürmek için plan yapmakla itham ediyor mesela, kafasında bişeyler kuruyor. İlaçları kullanmamak için çok diretirmiş zar zor ikna etmişler, paranoya en büyük problem onlarda. Onu azaltmış daha iyiler ama işte ilaçlar da donuklaştırıyor iştah açıyor kilo aldı böyle sohbetten kopuyo boş boş duvara bakıyo filan. İyi bir sosyal destekle, arkadaşlarla, ilaçlarla, anlayışlı akrabalarla, kahkahayla, gülmekle çok güzel toparlıyorlar ama ömür boyu süreceğini söylemiş doktor
evet bizim tanıdık da öyle iyileştim ben diyip ilaçlarını bırakır durur, eşi her gün sayar ilaçları. kavga dövüş içirirdi eşi boşanmayla filan tehdit ederek. bazen aile büyüklerinden biri konuşur filan. bi ara gizli gizli verelim yemeğine filan katalım demişler, doktor demiş ki bir anlarsa size ömür boyu güvenmez zaten inanılmaz paranoyak bence en belirgin huyu bu yani paranoya. iknayla çabayla belli bi seviyeye getirdiler ancak. ama birden değişti adam ya, neydi ne oldu. çoğu şey ellerinde değil ondan eminim. sabır lazım böyle hastalara, hem de çok. Nasıl 4 yaşındaki bi çocuğu eğitip sosyalleştirirsiniz bu hastaları da ilmek ilmek işleyip sosyalleştirmek lazım.İlaç kullanmıyor , zorla başladığı tedavide iyileştiğini düşünerek ilaçları kendisi bırakmış bol bol takviye alıyor
Evet arkadaşımda da o tarz cümleler vardı anlamsız bulduğum .Arkadaşımı seviyordum iyi bir insan olduğunu biliyordum destek oluyorduk hep birlikte ilaç kullanmasına bunca desteğe rağmen bir gram ilerleyemedi en sonunda üniversite okuduğumuz şehirden kimseye haber vermeden kaçtı .Çok zor ya kendi tecrübelerime dayanarak söyleyeyim değişmeleri çok zor ilaç kullanmamaları zaten tehlike .Bazen kurduğu cümleleri konuştuğumuz konuyla bağdaştırmakta zorlanıyorum mesela “duvarın yeşil olmasıyla ilgili ne düşünüyorsun “ cümleme karşılık “bugün bilgisayarımın harddiskini değiştirdim “ gibi
Bu hastalara eğer tanılıysa ilaç takibi ve doktor takibi şart kere şart. Hem de ömür boyu. Onlara kalsa çok iyiler , ilaçlar onları zehirliyor, doktorlar bişey bilmiyor, aslında biraz başında ağırlık var sadece vs vsEşim ilaç kullanmıyor kendisi bırakmış ilaçları zamanında ama böyle bir tanı tedavi geçmişi var ve şu am da etrafımdaki çiftlere göre çok farklı bir ilişki dinamiğimiz var ve ben eşimi aşamıyorum bir şeylerin yoluna girmesi için
Çocuğu var tanıdığımın, onun hatırı için uğraşıyor. çocuk babasını tabiri caizse dipsiz bi kuyuda çırpınırken görmesin, psikolojisi bozulmasın diye . onu da ekliyim. zaten adamın bişeyi yoktu iyiydi, evine bağlı mert fedakar bi adamdı. çok da severek evlendiler. bi ümit eskiye döner diye bakıyo bakalımEşim evlenmeden önce psikoz teşhisi ile hastaneye yatarak tedavi görmüş, bilgim yoktu ve kısa evlilik sürecinde mantığıma oturtamadığım bir temele dayandıramadığım bir çok şeyler var,eşim “iyileştiğimi düşünerek evlendim ve sana söylemek istemedim “diyor ama evlilik hayatımız bir türlü rayına girmediği için boşanmayı düşünüyorum,hastane tedavi terapi teklifleri sundum hepsine son derece kapalı…Şimdi bir sürece gireceğim ve bilmek istiyorum bu davranışların ne kadarı hastalık temelli ya da hastalık temelli mi???
Eşimdeki durumlar
1)Karar vermekte zorlanıyor,bir konuyu kafasında halletmesi en az 3/4 gününü alıyor
2)Kafasında bir şey varsa bunun aksi hiç bir fikri kabul etmiyor ve size kabul ettirmek için istemli ya da istemsiz tüm yolları deniyor
3)İnsan ilişkileri çok zayıf yaşadığımız ev ev ve anne evinden başka bir yere gitmek istemiyor bu konuda çok çalışıyoruz sosyal ortamlarda fazlasıyla yalnız kalıyorum
4)Beni kendi halime bırak ben böyle iyiyim modunda, en iyi zamanlarımızda bile üç gün ayrı kalsak aramaz , arasa da ilişki hep mesafeli
5)Kendi dünyasında mutlu karanlık bir oda ve netflix başında haftalar geçirebilir, kanlı korkulu ,şiddet içerikli şeyler izlemeyi seviyor ve onların onu gerçek hayattan uzak tuttuğunu ve bunun ona iyi geldiğini söylüyor
6)”Ben hayatı en asgari düzeyde yaşıyorum, kimse bana ilişmesin kimse benden beklentiye girmesin “ cümleleri
7)Tedavi sürecinde hastanede yatmış ilaçları kendisi bırakmış ve kendisi iyi olduğunu söylüyor
8)En ufak sorunla bile mücadelesi günlerini alıyor ve bir şey ondan ısrarla istendiğinde ya da tartışma ilerlediğinde gözünün döndüğüne şahit oldum
9)Koltukta kıvranır gibi yatıyor ve depresyonda olduğunu,acı çektiğini,kafasının içinin dolu olduğunu ve hiç boşaltamadığını söylüyor
Aklıma gelen olursa daha yazarım, google den baktığım halisünasyon,ses duyma vs durumlarına şahit olmadım ama yok da diyemem çünkü benimle hemen hemen hiç bir şey paylaşmıyor sadece çok sakin çok sessiz bir insan ve kabuğuna çekili kendi dünyasında birçok vitamin takviye kullanıyor yani içinde çok şey baskılıyor da olabilir mi bilmiyorum,yorumlarınızı bekliyorum
Şizofreni ile psikoz çok benzermiş hatta karıştığı da olurmuş. Tam teşhisi doktor koyar ama sizin anlattığınız şizofrene daha çok benziyor. Ama tabi benimki tahmin. Şizofren bi tanıdığım da var ( maşallah bende de yok yok) Rusya-Amerika arasındaki savaşı kendisinin bitirdiğini , Atatürk'ün kurtuluş savaşı sırasında kendisine danıştığını filan ciddi ciddi söylerdi. Onlar da böyle sanrılar çok daha yoğun galiba.Psikoz ne oluyor tam olarak? Bir arkadaşım var, 3 4 aydır , telefonlarının dinlenildiğini, takip edildiğini, kendisinin güneş sisteminin kaynağı olduğunu, bütün dünyaya ilham olduğunu, kalbinin duurduğunu, meleklerin yardımı ile tekrar dirildiğini fln söylüyor, yani yazıyor sosyal medyasında. Aylar sonra geçenlerde ilk kez buluştuk, tuhaftı tavırları da, dalıp gidiyor bazen donuk donuk, bazen bir noktaya bakıyor sürekli gülümseyerek fln. Şizofreni mi diye düşündüm ben de onun için?
teşekkür ederimevet bizim tanıdık da öyle iyileştim ben diyip ilaçlarını bırakır durur, eşi her gün sayar ilaçları. kavga dövüş içirirdi eşi boşanmayla filan tehdit ederek. bazen aile büyüklerinden biri konuşur filan. bi ara gizli gizli verelim yemeğine filan katalım demişler, doktor demiş ki bir anlarsa size ömür boyu güvenmez zaten inanılmaz paranoyak bence en belirgin huyu bu yani paranoya. iknayla çabayla belli bi seviyeye getirdiler ancak. ama birden değişti adam ya, neydi ne oldu. çoğu şey ellerinde değil ondan eminim. sabır lazım böyle hastalara, hem de çok. Nasıl 4 yaşındaki bi çocuğu eğitip sosyalleştirirsiniz bu hastaları da ilmek ilmek işleyip sosyalleştirmek lazım.
Eşimde de güven problemi var mesela birisi diyor ki “ana yola çıkacaksanız şuradan gidin “ eşim diyor ki ondan fikir mi sorduk kendisi tecrübe etmiş mi neye dayanarak bize akıl veriyor ve o insan bir daha ağzıyla kuş tutsa eşimin yargıları değişmezevet bizim tanıdık da öyle iyileştim ben diyip ilaçlarını bırakır durur, eşi her gün sayar ilaçları. kavga dövüş içirirdi eşi boşanmayla filan tehdit ederek. bazen aile büyüklerinden biri konuşur filan. bi ara gizli gizli verelim yemeğine filan katalım demişler, doktor demiş ki bir anlarsa size ömür boyu güvenmez zaten inanılmaz paranoyak bence en belirgin huyu bu yani paranoya. iknayla çabayla belli bi seviyeye getirdiler ancak. ama birden değişti adam ya, neydi ne oldu. çoğu şey ellerinde değil ondan eminim. sabır lazım böyle hastalara, hem de çok. Nasıl 4 yaşındaki bi çocuğu eğitip sosyalleştirirsiniz bu hastaları da ilmek ilmek işleyip sosyalleştirmek lazım.
İşte biz de evliliğimizi rayına oturtamadık ve artık çabalamayı da bıraktı beni böyle kabul et deyip duruyorEvet arkadaşımda da o tarz cümleler vardı anlamsız bulduğum .Arkadaşımı seviyordum iyi bir insan olduğunu biliyordum destek oluyorduk hep birlikte ilaç kullanmasına bunca desteğe rağmen bir gram ilerleyemedi en sonunda üniversite okuduğumuz şehirden kimseye haber vermeden kaçtı .Çok zor ya kendi tecrübelerime dayanarak söyleyeyim değişmeleri çok zor ilaç kullanmamaları zaten tehlike .
Atatürkün ve bütün peygamberlerin ruhu benimle iletişimde fln gibi şeyler de yazıyor. Kendini çok farklı , çok üstün görme de var herhalde şizofrenide. 1 yıl önce , çocuksu fikirleri olan ama genel olarak normal sayılabilecek bir kızdı, son birkaç aydır nasıl neden bu hale geldi anlamadık, üzücü. Ailesi farkında mı onu da bilmiyorum.Şizofreni ile psikoz çok benzermiş hatta karıştığı da olurmuş. Tam teşhisi doktor koyar ama sizin anlattığınız şizofrene daha çok benziyor. Ama tabi benimki tahmin. Şizofren bi tanıdığım da var ( maşallah bende de yok yok) Rusya-Amerika arasındaki savaşı kendisinin bitirdiğini , Atatürk'ün kurtuluş savaşı sırasında kendisine danıştığını filan ciddi ciddi söylerdi. Onlar da böyle sanrılar çok daha yoğun galiba.
Eşimin cümleleri…Bu hastalara eğer tanılıysa ilaç takibi ve doktor takibi şart kere şart. Hem de ömür boyu. Onlara kalsa çok iyiler , ilaçlar onları zehirliyor, doktorlar bişey bilmiyor, aslında biraz başında ağırlık var sadece vs vs
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?