Merhaba kendim için raştırma yaparken hepinizin aslında yorumlrını okudum en ileri seviye kendim olduğum için sizi de bilgilendirebilmek adında yazmak istedim. Bilgisizlik belirsizlik maalesef insanın içini yiyip bitiriyor çoğumuzunda çocuğu olduğu için ekstra kaygı yaşıyor insan Allah hepimize acil şifalar versin. Genel olarak ben kendi sürecimden bahsedeceğim; iki ay önce kadar çok ağır bir influenza geçirdim zatürreye çevirdi ve ben bu süreçte çok fazla çarpıntı ve solunum sıkıntısı yaşadım. Bunların hepsini influenzadan zannettim ama hastalığın üstünden üç hafta geçmesine rağmen çarpıntım geçmiyordu. Hastaneye gitmeye karar vermemin sebebiyse kahve yaparken, efor harcamıyorken nabzımın 120lere çıkmasıydı. Bir garplik hissederek kardiyolojiye randevu aldım ve kontrole gittim ekg temiz eko istendi ve eko esnasında doktor pulmoner hipertansiyonun var dedi ve 28 yaşındasın çok gençsin ve gerçekten yüksek dedi kalp içi basıncım ekoda “60” dı. Tabi ben çok korktum ve çok kötü hissettim kendimi ama benim buna sebep olan romatızmal bir hastalığım vardı. Bütün testler yapıldı detaylı tomografiler sintigrafiler vs çekildi akciğerlerde olan emboliler veya koah gibi hastalıklarda buna sebep olabiliyormuş. Ekstra bağ doku hastalıklarıda tutulum yaparak olmasına sebep olabiliyormuş ben sjögren sendromuna sahiptim tüm tetkikler temiz çıktığı için en son buna bağlı olduğu söylendi ve tam tanı ve tedaviye başlmk için kataterizasyon denilen bir anjiyo türünü olmam gerektiği söylendi. Anjiyo oldum ve doktorun ekod ölçtüğü gibi doğru çıktı 60 dı kalp içi basıncım. Bu sırada PAH’ın tedavi edilebilir bir tür mü değil mi ona da bakıldı ve tedavi edilebilir tür olduğu ana ileri seviye bir PAH olduğu söylendi yaklaşık bir aydır ilaç tedavisine başlanıldı fakat bu hastalığın bir tedavisi yok sasece durdurmak ve şikayetleri azaltmaya yönelik bir tedavi uygulanıyor. Henüz kontrole gitmedim ilaçlar işe yarıyor mu yaramıyor mu bilmiyorum tam bir aya tamamlandığında kontrole gelmemi söyledi doktorum. Buna ek olarak benim aşırı yorgunluk ve ev işi bile yaparken nefesimde daralmalar oluyor bende sigara kullanıyordum buna bağlı olduğunu düşüyordum. Doktorum iki kat merdiven çıkabiliyor musun diye sorduğunda anladım normal bir durum olmadığı bünyen tolere etmiş sen normal insanlar bu şekilde nefes alıyor zannediyorsun dedi. Kısacası benim hikayem böyle umarım birilerine faydası olur. :)