Ramazana ne hazırlık yapıyorsunuz?

ben soğanı çiğ kesip küçük poşetlere atıp öyle tüketiyorum oda güzel ve hazır oluyor tavsiye edilir.
bu ramazan epey gün dışardayız ama yine eşime ben soğuk çay limonata vs ayarlayacam çünkü çok seviyor böyle şeyleri meyan şerbetide bünyesine gelmiyor en iyisi bunları taze yapıp en doğal haliyle tükettirmek

ayyy o zaman pazar gününe bir iş daha çıktı :) ıspanak :)
Kuymağı evet bende severim bol tereyağlı :)
Ramazandan sonra eşimle Giresuna gidiyoruz bu arada eşimin arkadaşı oralı bize yaylada kuzu çevirme sözü verdi :) Benim koca tamamen kuzuya odaklanmış durumda :D

Ne ben ne annem evde yapmadık hep trabzondan geldi bize ama erişte gibi değil daha uzun uzun kesilmiş saçak saçak görüntüsü var bizim makarnanın kaynar suya batırmaya gerek yok bol tereyağı koyun yeter biz biraz değişik yapıyoruz karadeniz usülü :)

Bir yemek yarışmasında yaparsanız fotoğraflayın , hem biz de görüp öğrenmiş oluruz sizden ;))

Ramazandan sonra eşimle Giresuna gidiyoruz bu arada eşimin arkadaşı oralı bize yaylada kuzu çevirme sözü verdi :) Benim koca tamamen kuzuya odaklanmış durumda :KK70:
Ben giresuna 2 kez gittim küçüktüm ama akrabalarım vr tabi gitmek isterimde fırsatım olmuyor eşim sakaryalı senede 2 3 kez ordayız :)

Bir yemek yarışmasında yaparsanız fotoğraflayın , hem biz de görüp öğrenmiş oluruz sizden :KK66:)

Yarışmaya katılmak haddime değil ya o kadar iyi olduğumu sanmıyorum mutfakta ama bu makarnayı çok sevdiğimden yapmayı beceriyorum sahurda genelde hergece yaparız biz bende onu yemezsem aç kalkıyorum masadan mutlaka ilk yaptığımda fotosunu çeker atarım buraya mutlaka :)

Yarışmaya katılmak haddime değil ya o kadar iyi olduğumu sanmıyorum mutfakta ama bu makarnayı çok sevdiğimden yapmayı beceriyorum sahurda genelde hergece yaparız biz bende onu yemezsem aç kalkıyorum masadan mutlaka ilk yaptığımda fotosunu çeker atarım buraya mutlaka :)

Merakla bekliyor olacağım ;)

Ben giresuna 2 kez gittim küçüktüm ama akrabalarım vr tabi gitmek isterimde fırsatım olmuyor eşim sakaryalı senede 2 3 kez ordayız :)

Sen yine iyisin benim eşim polonyalı :D ama gitmiyoruz biz onlar bile gitmiyo ben niye gideyim yahu :D ben trabzona çok gittim giresuna ilk defa gitcem ama karadeniz ya heryeri güzel :)

ben soğanı çiğ kesip küçük poşetlere atıp öyle tüketiyorum oda güzel ve hazır oluyor tavsiye edilir.
bu ramazan epey gün dışardayız ama yine eşime ben soğuk çay limonata vs ayarlayacam çünkü çok seviyor böyle şeyleri meyan şerbetide bünyesine gelmiyor en iyisi bunları taze yapıp en doğal haliyle tükettirmek
evet öylede güzel oluyormuş rondoda yapmak istiyorum bakalım

Uzun suredir oruc tutmuyodum. Bu sene niyetleniyorum sinavlar falan bitmedi beni etkiler mi onu dusunuyorum. Erkek arkadasim oruc tutuyor sahurda ne yer bilmiyorum. Iftarda beraber oluruz. Bayramdan sonra nisanim var hic kilo almamam lazim. Bu nedenle detox gibi gecse diyorum. Yesillik, balik, yumurta, et yesem sadece diyorum. Hicbir hamur isinde gozum yok. Bakalim yapabilecek miyim.

Uzun suredir oruc tutmuyodum. Bu sene niyetleniyorum sinavlar falan bitmedi beni etkiler mi onu dusunuyorum. Erkek arkadasim oruc tutuyor sahurda ne yer bilmiyorum. Iftarda beraber oluruz. Bayramdan sonra nisanim var hic kilo almamam lazim. Bu nedenle detox gibi gecse diyorum. Yesillik, balik, yumurta, et yesem sadece diyorum. Hicbir hamur isinde gozum yok. Bakalim yapabilecek miyim.

İnşallah gonlunuzce olur ben geçn sene sahrda börekte yesem 4 kilo vermiştim

tesekkurler,sizinde hayirli bereketli ramazanlar diliyorum simdiden:)

muthis bi tarif,mutlaka tavsiye ederim

3portakal

1limon

1cay kasigi dolusu limon tuzu ve

2su bardagi toz seker

buzluktan cikarilan portakal ve limon kesilebilecek kadar yumusatilip dogranir ve hemen buzu cozulmeden robottan gecirilir, iiyce cekildikten sonra genis bi kaba alinir ve uzerine 2 bucuk lt su,seker, limon tuzu ilave edilir ve karistirilir ve son olarak sıkı bu suzgecten gecirilip icmeye hazir hale gelir,

nette baska tariflerde var farkli olculerde ama benim tarifim boyle, cok begeniliyor tavsiye ederim

yikayip kurulayip posetleyip atiyorum limonata icin dondurmaya ihtiyac yok

3 limon

4lt su (2lt sicaga yakin su ve 2tl soguk su)

1tatli kasigi limon tuzu

2s.b seker

limon kabuklarini rendeliyoruz(beyazi rendelenmeyeek sekilde) uzerine seker sicak su ve.limon tuzunu dokup seker eriyene kadar karistiriyoruz. diger taraftan limonlari skiyrz uzerine sogug su ilave ediypruz ve son olarak sicak sudaki limon kabuklarini suzup kabuklari atiyoruz ve iki suyu biribirine karistirip dolapta sogumaya birakiyoruz ...afiyet olsun:)

Merhaba ,

Bu tariflerde limon tuzu aklıma takıldığı için araştırırken aşağıdaki yazıya ulaştım. Benim gibi ikilemde kalan arkadaşlar için ekliyorum.

Limon Tuzu Nedir? 21 Eylül 2014

Anasayfa / Mutfak Akademisi / Limon Tuzu Nedir?

ETİKETLER : Mutfak Akademisi, limon tuzu

Limon Tuzu kimyada sitrik asit adıyla bilinir. Tüm canlı organizmalarda belli miktarlarda doğal olarak bulunur. Gıda sektöründe E330 koduyla bilinen koruyucu maddedir. Mutfakta yemek yapımından temizliğe kadar birçok alanda kullanılır. Bir süre öncesine kadar sağlığa zararları oldukça tartışma yaratmıştı ancak bunun bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığı ispatlanmıştı kısa bir süre sonra. Yeri gelmişken bunu da vurgulayayım sitrik asit kansere yol açmaz.

Doğal sitrik asitin miktarda aşırıya kaçılmadığı ve özel bir durum olmadığı sürece kanıtlanmış herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Özel durumdan kastım alerji veya mide problemleri gibi sağlık sorunlarıdır. Mide problemleri genellikle mide asidinin artmasına neden olur. Zaten asit oranı yüksek olan mideye sitrik asit girdiğinde asit oranı daha da artarak hastalığın semptomlarının ağırlaşmasına neden olur. Bu nedenle mide problemi yaşayan kişilerin doğal veya kimyasal sitrik asitten uzak durmasında fayda vardır.

Kimyasal sitrik asit, yani bilinen adıyla Limon tuzuna dönecek olursak… Sitrik asit kimyasal olarak aspegillus niger isimli bir mantar/küfün ucuz kimyasal şeker (mısır nişastasının ayrıştırılması sonucu elde edilen şeker gibi) ile beslenmesi ile elde edilen kimyasalın süzüldükten sonra sülfürik asitle reaksiyona sokulması sonucu elde edilir. Doğal olduğu için kışlık reçel, turşu, vs. yapımında, ya da temizlikte gönül rahatlığıyla kullanılabileceği söylenen Limon Tuzu doğal bir madde değildir kısacası. Bu sağlıksız olduğu anlamına gelir mi peki? Asla gelmez. Ama tamamen kimyasal işlemler sonucu elde edilen bir ürünün de doğalmış gibi kullanımının teşvik edilmesi doğru değildir.

Yaptığım araştırmada Türkçe kaynaklarda limon tuzunun limon suyunun kalsiyum karbonatla etkileşime sokularak elde edildiğinin yazdığını gördüm. Bu masum açıklama herkesi mutlu ettiği için kimse de itiraz etmemiş anladığım kadarıyla. Ancak bunun yanlış olduğunu çok basit bir matematik hesabıyla kanıtlamak mümkün. 2007 yılında dünya çapında üretilen limon miktarı yaklaşık olarak 13 milyon ton. Yine 2007 yılında dünya çapında üretilen limon Tuzu miktarı 1.6 milyon ton. Limon miktarındaki kabuk ve posayı çıkarıp, limon tuzu üretimindeki muhtemel limon suyu buharlaşma miktarını hesaba kattığımızda limon tuzunun limon suyundan üretilebilmesi için dünyada üretilen limonların neredeyse tamamının kullanılması gerektiğini görürüz. Limonla limon tuzu üretmenin ne kadar pahalıya mal olacağını, o kadar pahalı şekilde üretilen bir maddenin bu kadar ucuza satılmasının mümkün olmadığını da unutmamak gerek elbette.

Her ne kadar kimyasal olarak üretiliyor olsa da limon tuzunun sağlıksız olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtmiştim yukarıda. Ancak bu tamamen sağlıklı olduğu anlamına da gelmiyor elbette. Kimyasal limon tuzu üretildiği koşullara bağlı olarak bir takım sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bazı iddialara göre üretim sürecinde sülfürü iyi süzülmeyen limon tuzu astım hastalığı ve bazı alerjik hastalıkları tetiklemektedir. Tükettiğimiz limon tuzunun üretildiği koşulları bilmemiz mümkün olmadığından özellikle yüksek ısıdaki sıcak suda eritilen limon tuzunu solumamaya dikkat etmekte fayda var.

E330 ya da diğer adıyla sitrik asit andioksidan özelliğe sahip olmasa da antioksidanların etkinliğini arttırdığı için hazır gıda maddelerinde koruyucu olarak sıklıkla tercih edilmektedir. Meyve sularında asitliği düzenleyici ve aroma arttırıcı olarak, reçel ve marmelatlarda jel dokuyu güçlendirici olarak kullanılır. Aynı zamanda meyvelerin kararmasını engellediği için meyve ile yapılan her türlü hazır gıdada renk koruyucu olarak da kullanılır.

İşlerini kolaylaştırdığı için birçok ev hanımı da özellikle kışlık olarak hazırladıkları gıdalara gerekli gereksiz limon tuzu koyar. Çok gerekli görüldüğü durumlarda limon tuzu kullanılabilir elbette. Ancak limon tuzunun yaptığı her şeyi taze sıkılmış limon suyunun da yaptığı düşünüldüğünde limon tuzunun gerekliliği de tartışılır elbette.

Gıda katkı maddesi olarak kullanımının yanı sıra çaydanlık ve elektrikli su ısıtıcılarda kireç sökücü olarak, bulaşık makinelerde makine tuzu ve hatta bazen deterjan yerine de kullanılıyor limon tuzu. Çaydanlık ve su ısıtıcısı temizliğinde limon tuzundan çok daha zararlı olan kireç çözücüler kullanmaktansa limon tuzu kullanmak elbette mantıklı. Ancak her kimyasalda olduğu gibi limon tuzu kullanımında da dikkatli olmakta fayda var. Çaydanlıkta uzun süre tutulan limon tuzu çaydanlığı delebilmektedir. Delinen çaydanlık olsun, bizden kıymetli değil elbette. Ancak limon tuzu sürekli kullanımda çaydanlığın kaplamasını biz farketmeden aşındırabilir ve çaydanlığın üretildiği ham maddeden zararlı kimyasallar yayılmasına neden olabilir.

Limon tuzu ekşi-tuzlu tadı ve şeker gibi görünen yapısı ile çocukların da çok ilgisini çeker. Şeker niyetine limon tuzu yiyen çocuklar vardır hatta. Limon tuzunu ağzında uzun süre tutan çocukların ağzında yaralar görülür. Bunlar zamanla geçen çok da mühim olmayan yaralardır, ancak limon tuzunun fazlasının ne kadar zararlı olabileceğini göstermede iyi bir araçtır aslında. Limon tuzu yemenin ağız yaralarından çok daha büyük zararı ise farkında olmadan dişleri aşındırmasıdır. Uzun süre ağızda tutulan yüksek miktarda limon tuzunun dişleri tamamen eritebileceği iddia edilir hatta.

Bu yazıyı yazmamın amacı, kendi çevremde de çokça gördüğüm, bilinçsiz limon tuzu tüketimine karşı okurlarda bir farkındalık uyandırmaktı. Kararında kullanılan limon tuzu bazı noktalarda işimizi kolaylaştırır kabul ediyorum. Ancak bir evde turşuya da, reçele de, ekşili çorbaya da limon tuzu konur, bulaşıklar limon tuzuyla parlatılır, içeceklerin rengi de limon tuzuyla açılırsa bünyeye giren limon tuzu miktarı kararından fazla olur. Evde limon varsa eğer olabildiğince taze sıkılmış limon suyu kullanmaya çalışabiliriz örneğin limon tuzu yerine. Ya da reçelimizin renginin parlak olması sağlığımızdan daha önemli olmasın örneğin. Sağlıksız olduğu için hazır gıdalar almaz, her şeyi evde yaparken, hazır gıda üreticileri ile aynı katkı maddelerini kullanıp üstüne üstlük aynı ürünü daha pahalıya mal etmek de çok akıllıca değil bana göre.

Afiyetle kalın…

http://www.kevserinmutfagi.com/limon-tuzu-nedir.html den alıntıdır.

evet öylede güzel oluyormuş rondoda yapmak istiyorum bakalım
benim nicer dicerım var onunla bir yemeğe yarım soğan doğruyorsam kalanı hemen bir minik çıt çıtlı poşetlerim var koyuyorum içine atıyorum dolaba. sonrada çok rahat çıkartıp hemen kayda kavuruyorum

Turkmax gurmeyi izleyenler var mi? Cok guzel yemekler yapiliyor genelde.
Ordan bi kac tarif denemek istiyorum.

Bisey yapmadim .Ama acikinca donatiyorum sofrayı spontane yani.Zaten dondurucuya her vakit biseyler atarim ben.
Sahurda kahvalti ediyoruz.
İftarda da Allahim bir bolluk veriyor oda olsun buda olsun derken bisey yiyemeden bakip kaliyoruz :rolleyes:Corbayla doyuyoruz.

Ben de attım Portakal kıştan. Zaten bir portakal bir limondan en az 2 lt çıkartıyorum fazla fazla yeter.
nasıl yapıyorsunuz rica etsem anlatırmısınız yapılışını,sanırım limonun kabuğunu rendeleyip 1 gece suda falan bekletiyorlarmış ama ben bilmiyorum,sizde öyle mi yapıyorsunuz?

nasıl yapıyorsunuz rica etsem anlatırmısınız yapılışını,sanırım limonun kabuğunu rendeleyip 1 gece suda falan bekletiyorlarmış ama ben bilmiyorum,sizde öyle mi yapıyorsunuz?
rende ile uğraşmayın boş yere dondurucudan çıkarıp yıkayın zaten 10 dakikada yumuşuyor biraz. sonra 4 bölüp rondada bir güzel çekin
en güzeli bu şekilde oluyor

Yahu açmı gezcez ,ramazanda da olsa iftarda peynir ekmekle bile karın doyar :)hele karpuzda oldumu başka şeye gerek yok
Ruhunuzu nasıl doyurucaksınız kızlar ,yemek yememe ayı değilki bu ay ramazan ayı ..:)

Back
X