Sıgır iliği dananin, sığırın falan iri kemiklerinin içindeki yumuşak yağlı şey. Hani kemikli etlerle yemek yapilinca hüp diye içimize çekeriz:)
Kasaplardan isterseniz bedava veriyorlar ama kocaman kemigi kirmiyorlar. Kemigin içine kaşığın tersiyle dalip cikariyorsun. Ben en son ugrasmayip migrostan kemik almistim kilosu 10 tlydi. Zaten bir paket yarim kilo falandi, kemikle de kemik suyu yapmistim corbalara katmak icin. İki parmak kalinliginda dilimlemisler cok kolay oldu. Parmakla itince hemen düştü.
Maske yapmak için; küçük bir cezveye artik ne kadar ilik çıktıysa koyup bir çay bardağı su ekleyip kısık ateşte pisiriyorsun. Ilik eriyip sıvıyağ haline geliyor. Ben yag haline gelmeyen parçalarla uğraşmadan ezdim. Istersen ezip suzgecten geçirip kullanabilirsin. İliğin erimesi yeterli çok uzun sure kaynatmaya gerek yok. Biraz soğuyunca içine saçına iyi gelecegini düşündüğün bir kaç yagdan bir kac damla katabilirsin (badem yağı, çörek otu yağı, kantaron yagi bunlar dökülmeye iyi gelir derler). Sonra ilikli yagi ozellikle sac diplerine sürüp streç filmle sarip en az iki üç saat sacinda bekletiyorsun.
Asil mesele piserken biraz kötü kokuyor. Ben umursamiyorum ama evde hassas biri varsa sorun oluyor:)
Başlangıçta haftada bir kez yapiliyor. Yeni saclar cikinca iki haftada bir yeter sanirim.