Şadi biri ve Alevi biri

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hayır onlar Şia İslam 2ye ayrılır Şii ve Sünni sunnilikte 4e ayrılır Hanefi Şafi maliki hanbeli fıkıh oluyor bunlar. Şafiler de genelde kürtler oluyor.
evet,
ama dert o olsa, "ayrıca onlar Türk, biz Kürdüz" derdi, (bence %100 o da konu olurdu yani) dememiş
belki çocuk da Kürt Alevi, bilmiyoruz ki konu sahibi de yok zaten ortalıklarda

Şafilerin katı kuralları var çünkü
katı kuralları var, o kurallara da hakkaten uyacaklarsa (şüpheli?) uyumsuz olabilirler, bu başka şey. oldukça da ciddi konudur çoğu kişi için, buna eyvallah.

fakat dinde kafana göre bişeylere "günah" demek başka şey, bu 2.si şirke bile girebilir söz konusu olan islam diniyse. kafamıza göre kural uyduramayız yani.

yok kız kuralllar 😂😂 cahil kesimin kulaktan dolma bilgileriyle alevilik hakkında önyargılar var ama şafii mezhebiyle alakası yok :) mesela benim rahmetli anneannemin çocukluğunda o kesime nefret varmış ve öyle büyütülmüş neden diye sorduğumuzda " boy abdesti almıyorlar " dışında verecek cevabı yoktu çünkü öğretilen oydu.
Hayır onlarda dini nikah için baba abi rızası şart yoksa geçersiz diye biliyorum bizim ülkemize tabii ki önemi yok ama hassasiyetler kişiye özel

evet,
ama dert o olsa, "ayrıca onlar Türk, biz Kürdüz" derdi, (bence %100 o da konu olurdu yani) dememiş
belki çocuk da Kürt Alevi, bilmiyoruz ki konu sahibi de yok zaten ortalıklarda

katı kuralları var, o kurallara da hakkaten uyacaklarsa (şüpheli?) uyumsuz olabilirler, bu başka şey. oldukça da ciddi konudur çoğu kişi için, buna eyvallah.

fakat dinde kafana göre bişeylere "günah" demek başka şey, bu 2.si şirke bile girebilir söz konusu olan islam diniyse. kafamıza göre kural uyduramayız yani.
Kürt alevi tartışılır bi konu ama babasının onayı yoksa dini nikahı geçersiz olur bu da inanç meselesi tabii benim için önemi yok tek geçerli nikah resmi nikah ama bu hassasiyet kişisel bi durum kız bunu dert edebilir

Hayır onlarda dini nikah için baba abi rızası şart yoksa geçersiz diye biliyorum bizim ülkemize tabii ki önemi yok ama hassasiyetler kişiye özel
şafiilik mezhebinde kadına bakmakla yükümlü erkek de nikaha onay vermeli bu doğru ,mesela hanefilik mezhebinde de kadının onayı yeterli. :) Amannn her şeyi dört dörtlük yapıyorlar da bu eksik kaldı sanki sorsan imanın şartını sayamayacak aile erkeğin mezhebine burun kıvırıyor

Son düzenleme:
Kürt alevi tartışılır bi konu ama babasının onayı yoksa dini nikahı geçersiz olur bu da inanç meselesi tabii benim için önemi yok tek geçerli nikah resmi nikah ama bu hassasiyet kişisel bi durum kız bunu dert edebilir
nikahtaki farkı ben de yazdım yukarıda, biliyorum ama kız zaten yok ki konuda :D ailesi günah derken "veli rızası olmadan nikahın sahih olmaz nikahsız da günah" mı demiş mesela, ne demiş bilmiyoruz.

şafiilik mezhebinde kadına bakmakla yükümlü erkek de nikaha onay vermeli bu doğru mesela hanefilik mezhebinde de kadının onayı yeterli. :) Amannn her şeyi dört dörtlük yapıyorlar da bu eksik kaldı sanki sorsan imanın şartını sayamayacak aile erkeğin mezhebine burun kıvırıyor
İşte kişisel değerler hassasiyetler bunlar artık kültür adet dinden çok. Ben mesela umursamam babam onay versin vermesin benim için kocam mı kocam ama herkesin inancı farklı başkası için hassas konu olabilir ona göre davranması lazım. Hani ben artık hanefiyim dese kim ne diyebilir ki

İşte kişisel değerler hassasiyetler bunlar artık kültür adet dinden çok. Ben mesela umursamam babam onay versin vermesin benim için kocam mı kocam ama herkesin inancı farklı başkası için hassas konu olabilir ona göre davranması lazım. Hani ben artık hanefiyim dese kim ne diyebilir ki
kimse hiç bir şey demez :) Benim ateist arkadaşım karısıyla evlenebilmek için imam nikahında sorarlar diye süreler ezberledi öyle bir şahadet getirdi ki tüyler diken diken😂hala dalgasını geçiyoruz.

kimse hiç bir şey demez :) Benim ateist arkadaşım karısıyla evlenebilmek için imam nikahında sorarlar diye süreler ezberledi öyle bir şahadet getirdi ki tüyler diken diken😂hala dalgasını geçiyoruz.
Yani farklı hayatlar farklı düşünceler şuan tek hukuk sistemi var ülkemizde o yüzden önemi pek yok bunların

Evet alevi ve sünni eğer namaz oruç kuranın her ayeti son peygamberi olduğu gibi kabul ediyorsa evlilikte sakınca yokmuş
Diğer türlüsü günahmış sunni gibi yaşamayan alevilerin ve sünnilerin nikahı uygun değilmiş
Benim duyduğum da buymuş
Sallamıyorum
Ha benim için insanların mutluluğu önemli oluru önemli hiç umursamam
Sadece burada konu sahibine fayda olsun diye yazılıyor

Kızlar Dini konu yasak :ıslık:

şafiliğin 1 tane özel durumu var
o da dini nikah sözleşmesinin kadın-erkek arasında değil
erkek (evlenen erkek) ve kadının velisi arasında olması kadın kendi başına evlenemiyor yani (hani hanefilerde kadın-erkek olarak kıyılıyor ya dini nikah, o kısım farklı)

ancak babası (velisi) nasıl herhangi bir müslümanla evlendirebiliyorsa alevi bir müslümanla da evlendirebilir, özel durumsa nikahtaki özel durum bu. onun dışında da elbette ki farklar var ama nikahta başka bir büyük fark yok.

ha burada aleviyi müslümandan saymıyorlar, işin temeli özü o bence.

değilse kız "günahmış annem öyle diyo" düzeyinde dini bilgiye sahipse zaten sorun olacak şey nedir anlamış değilim...

mezhepler sonradan ortaya çıkmıştır genelde de yaşanılan şartlara göre şekillenmiştir. imam-ı şafii kırsal bölgede imam-ı hanefi daha şehirde yaşamış kişiler bu yüzden de üsüller şartlara göre değişmiş. İslamiyet de mezheplere göre şekillenmez , günah- sevap bellidir. mezheplerde ibadet şekilleri üsülleri vs yorumlandığı için farklılıklar vardır. örneğin ; biz namaz kılarken ayaklarımıza çorap giyeriz hanefi mezhebi bilek kemiği görünmediği sürece çıplak ayakla namaz kılar , şafiilerde nikah düşen kadın - erkek çıplak tene ( el kol bacak vs ) temas ettiğinde abdest bozulur, hanefi mezhebinde bozulmaz , şafii mezhebinde çizmeyi dolduracak kadar kan aksa da abdest bozulmaz hanefilik mezhebinde vucudundan bir damla kan gelirse abdest bozulur vs vs.

Alevilik mezhebinin siyasi tarafı da vardır günümüze gelen alevilikle ilgili iftiralar , hürafeler çoktur. ( mum söndü en bilinen iftiradır)

inşallah ironi yapmıştır.
Tum bilgilendirmeler icin tesekkurler. Ben din diyanet konularina cokca uzagim ama genel kultur olarak bu detaylari bilmek guzel tabi, tekrar tesekkurler 🙏🏻

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X