Şadi biri ve Alevi biri

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Mezhep = yol demektir. Çok dini konulara girmek istemiyorum ama Hz. Peygamber döneminde mezhep vs. yoktur. Evlilikte dini ölçüt alacaksanız, evleneceğiniz erkeğin müslüman olması yeterlidir. Mezhebi önemli değil. Tabi bu mezheplerde islamın temel unsurlarına ters düşmemesi gerekiyor.

Ama sosyal konuda düşünürsek, sıkıntılar yaşamanız söz konusu. Bence dini inanış, insaların evlenmesi önünde bir engel olmamalı. Sonuçta kul ile Allah arasında bir mevzu.

Konuştuğum çocuk Alevi ve bende şafiyim annem ve babam mezheplerimiz uyuşmuyor günah diyor beraber olursanız diye hic imkanımız yok gibi mi acaba çok bilmiyorum araştırdım ama bişey bulamadım
Günahı sevabı şu bu fark etmez ben seviyorsam devam şafii alevi şu bu da umursamam da 2 aylık eleman için de alemle böyle papaz olmam gerek yok aranızda aşk yok sevgi yok bişi yok boşver

Bilmedigim icin soruyorum safilerde hz ali taraftari degilmi iranda bunlar kendilerini kirbacliyo falan

Çok zor oluyor yakın çevremde var ve mutlaka bi sorunla karşılaşıyorlar.
Örneğin çocukları oldu bi taraf Cem koyalım dedi bunu duyan diğer taraf önüne Muhammed koyun o zaman dedi...
Tek isim ve ortalama bi isim koydular... Ama her zaman ortayı bulamıyorlar herşeyde bu tarz muhabbetler dönüyor zor yani.

Bence ironi ya da safilerin bu konuda ozel bir durumu olabilir
şafiliğin 1 tane özel durumu var
o da dini nikah sözleşmesinin kadın-erkek arasında değil
erkek (evlenen erkek) ve kadının velisi arasında olması kadın kendi başına evlenemiyor yani (hani hanefilerde kadın-erkek olarak kıyılıyor ya dini nikah, o kısım farklı)

ancak babası (velisi) nasıl herhangi bir müslümanla evlendirebiliyorsa alevi bir müslümanla da evlendirebilir, özel durumsa nikahtaki özel durum bu. onun dışında da elbette ki farklar var ama nikahta başka bir büyük fark yok.

ha burada aleviyi müslümandan saymıyorlar, işin temeli özü o bence.

değilse kız "günahmış annem öyle diyo" düzeyinde dini bilgiye sahipse zaten sorun olacak şey nedir anlamış değilim...

Bilmedigim icin soruyorum safilerde hz ali taraftari degilmi iranda bunlar kendilerini kirbacliyo falan
Hayır onlar Şia İslam 2ye ayrılır Şii ve Sünni sunnilikte 4e ayrılır Hanefi Şafi maliki hanbeli fıkıh oluyor bunlar. Şafiler de genelde kürtler oluyor. Alevilik mezhep denilemez tam olarak tarikat diyebiliriz bi yerde Aleviyim ben de bu arada. Mezhep fıkıhlarda toplum kuralları olur ama alevilikte tasavvuf ve maneviyat var. Şiilere yakın ama sunni esintiler de çok. Zamanında Türkleri ayırmak için kullanılmış tee Selçuklu zamanında sonra da Osmanlı irandan ayırmak için kullanmış

Son düzenleme:
Bence ironi ya da safilerin bu konuda ozel bir durumu olabilir
mezhepler sonradan ortaya çıkmıştır genelde de yaşanılan şartlara göre şekillenmiştir. imam-ı şafii kırsal bölgede imam-ı hanefi daha şehirde yaşamış kişiler bu yüzden de üsüller şartlara göre değişmiş. İslamiyet de mezheplere göre şekillenmez , günah- sevap bellidir. mezheplerde ibadet şekilleri üsülleri vs yorumlandığı için farklılıklar vardır. örneğin ; biz namaz kılarken ayaklarımıza çorap giyeriz hanefi mezhebi bilek kemiği görünmediği sürece çıplak ayakla namaz kılar , şafiilerde nikah düşen kadın - erkek çıplak tene ( el kol bacak vs ) temas ettiğinde abdest bozulur, hanefi mezhebinde bozulmaz , şafii mezhebinde çizmeyi dolduracak kadar kan aksa da abdest bozulmaz hanefilik mezhebinde vucudundan bir damla kan gelirse abdest bozulur vs vs.

Alevilik mezhebinin siyasi tarafı da vardır günümüze gelen alevilikle ilgili iftiralar , hürafeler çoktur. ( mum söndü en bilinen iftiradır)

inşallah ironi yapmıştır.

Olur olmaz bilemem, yorum da yapmak istemem ama konudan bağımsuz en iyi arkadaşlaşlarım hep Alevi'ler olmuştur ve çok severim onları. Benim tanıdıklarım çok düzgün ahlâklı insanlardı.

Ben Türk aleviyim nişanlım kürt hanefi bizim için sorun yok ama bizde benim tarafım fanatik değil sünni gelin çok onlarda da öyle bi önyargı yok asla olmaz demiyorlar siyasi görüşler aynı asıl önemli nokta bu. etnik ve mezhepsel terörist bölücü insanlar olsaydı olsaydık assssla yürümezdi. Senin ailenin tutumu önemli

Şafilerin katı kuralları var çünkü
yok kız kuralllar 😂😂 cahil kesimin kulaktan dolma bilgileriyle alevilik hakkında önyargılar var ama şafii mezhebiyle alakası yok :) mesela benim rahmetli anneannemin çocukluğunda o kesime nefret varmış ve öyle büyütülmüş neden diye sorduğumuzda " boy abdesti almıyorlar " dışında verecek cevabı yoktu çünkü öğretilen oydu.

Damat adayı hiç bulaşmasın o zaman
Evet mesela köpeklere dokunmazlar evlilikte kızın babası önemli ama ilk evlilik ikincide önemli değil kadın erkek temas ederse abdest bozulur hac için değiştirirler yani bu kuralların önemi yok medeni kanun sonuçta ama dini açıdan bilemiyorum

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X