- 25 Aralık 2020
- 6.247
- 22.588
- 298
- 41
- Konu Sahibi gorkemlitavuk
celseler ilerledikçe dava zinaya dönmez -yani kendiliğinden dönmez. bildiğim kadarıyla zina sebepli dava ayrıca açılıp sonra mahkeme tarafından davalar birleştiriliyor filan öyle bir süreci var. ya da ben öyle biliyorum en azındanTazminat talep edilebiliyor. Ben maddi ve manevi tazminat talep ettim. Çocuğum yok sadece yoksulluk nafakasi talep ettim. Şimdilik zina değil gibi dava. Ama celseler ilerledikçe ne olur bilmiyorum. Aldatma konusundan haklılık ispat olursa maddi ve manevi tazminat alan var diye biliyorum, çevremde çok avukat tanıdığım var. Öyle dediler.
zira zina ağır kusur olduğu için "mutlak" sebep olduğu için
eğer o sebeple dava edecektiyseniz baştan öyle açmalıydınız - ya da zina var diyorsanız ayrıca tekrar dava gerekiyor. öyle dilekçe sonra dilekçeye cvp, cevaba cevap filan yemiyor yani.
mesela yanlış bilmiyorsam- zina sebepli dava açtın mahkeme zina yok dedi, kalırsın yani boşamaz o sebeple açar da ispatlayamazsan. o nedenle zina sebepli davayı delil yoksa kolay kolay açmıyorlar diye biliyorum.
hatta, şey de var
boşanma kesinleşmediği sürece taraflar birbirine hala sadakatle yükümlü ya (bu tamam, burası cepte)
ama hali hazırda açılmış bir davada da dava tarihinden sonra işlenmiş zinayı (ya da başka kusuru) gündeme getiremiyorsun, mevcut bir davada ancak o tarihten önceki şeyleri konu edebiliyorsun
eee hazırda davan zaten sürüyorsa şayet ve adam bu süreçte zina ettiyse ve bunu o davada mahkemeye getiremiyorsan (getiremiyorsun) hala süren sadakat yükümlülüğünü ihlal etmiş olmasının ne anlamı kalıyor o zaman?
işte o mantıkla dediğim gibi (bildiğim kadarıyla) 2. bir dava da açılıyor zina sebepli sonra birleştiriliyor filan böyle ilginç bir süreci var....(avukatlar bunu benden iyi açıklayacaktır tabi)
"Aldatma konusundan haklılık ispat olursa maddi ve manevi tazminat alan var diye biliyorum" benim kast ettiğim şey o değildi "evlilik birliğinin sarsılması" diye dava açıp otomatik olarak tazminatı olmuyor yani o anlamda demiştim.
elbette ki aldatma (zina olmasa bile) ispatlanırsa mahkeme eşin "kusurlu" olduğuna kanaat getirirse yoksulluk nafakası, kişilik haklarının ihlal edildiğine güvenini zedelendiğine kanaat getiririrse tazminat vs. karar verebilir.
ama şöyle bazı şeyler "mutlak"
bildiğim kadarıyla
zina, cana kasıt, bir de evi sürekli terk (ha bide akıl hastası olması durumu var sanırım) bunlar haricinde bildiğim kadarıyla
herşey göreceli, kesin öyle kararlar yok.
bunlar haricinde mutlak bişey yok "aldatma" sebepli tazminat/nafaka değil yani o
"evlilik birliğinin sarsılması" ya da güveni zedelenmesi
vırt zırt yani onun adı hukukta, kim daha kusurlu ona bakılıyor.
karşı taraf diyecek "şunu bunu " yaptı
siz diyeceksiniz "bunu bunu yaptı" mahkeme bakacak kim daha kusurlu, sonra bişeylere karar verecek, böyle süreç.