• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Şarbon Gündemi

Scarlet89

Nirvana
Kayıtlı Üye
2 Ağustos 2008
1.708
2.812
733
Merhaba,

Protein grubu hayvansal gıda tüketimine oldukça düşkün birisi olarak bu ara şarbon olayına takılmış durumdayım. Açıkçası aranızda veteriner , gıda bakanlığı, restoran işletmeciliği gibi alanlarda çalışanlar varsa fikirlerini almak istedim. Malumunuz ülkemize yüzlerce hastalıklı hayvan girişi yaptı ve kurban bayramında özellikle şarbon vakası patladı(Ankara Gölbaşındaki hayvanları kastediyorum). Ben de Ankara'da yaşıyorum ve pimpirikliyim bu aralar. İş yeri hekimimiz şarbon ile alakalı mail gönderdi sabah, Temmuz sonrası üretilmiş gıdalardan uzak durmamızı bu bakterinin 160 derece sıcaklıkta bile yaşayabildiğini vs. anlatmış. Açıkta satılan dondurmalar, hamburger, köfte, açık süt / pastörize süt her türlü üründen kaçınmamızı belirtmiş. Sadece uzun ömürlü UHT sütlerde sakınca olmadığını belirtmiş.

Sorum şu ; güvenilir kasaplardan aldığımız etlerin veteriner kontrolünden geçtiğini biliyorum. Restoranların da aynı sistemle çalıştığını düşünüyorum - düşünmek istiyorum-. Bizim kasabımız ISO 22000:2005 ,
OHSAS 18001:2007 ve ISO 9001-2008 sertifikalarına sahip - web sitesinden gördüğüm kadarıyla- bu kontroller oradan alışveriş yapmam için yeterli mi acaba anlayan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

Konunu takipteyim.
Zaten bir süredir et ve et ürünlerine karşı bir antipatim var. Hayatımdan eti çıkarasım var, kısmen yaptım ama

Konuyu takipteyim, hatta veteriner bir tanıdığımı arayıp sorarım size yazarım
Şahane olur Esila, çok sevinirim hepimiz aydınlanalım.

Konunu takipteyim.
Zaten bir süredir et ve et ürünlerine karşı bir antipatim var. Hayatımdan eti çıkarasım var, kısmen yaptım ama
Benim bağımlılığım var utanmasam sabah kahvaltısında kebap falan yiyeceğim o derece. Tavukla aram çok yok kanat dışında, o yüzden düşünüyorum naparım diye. E balık da her gün yenmiyor...Et lazım bana :kk77:
Seni tebrik ederim, temiz besleniyorsan en iyisini yapıyorsun.

yerli malı kesen kasaplardan almak gerekli.
büyük marketlerden yada.
mor damga diye birşey okudum bende. mor damgalı olunca gıda kontrolünden geçmiş demekmiş.
eti iyi pişirince zaten şarbon ölüyormuş.
çiğ köfte yememek lazımmış.

büyük marketlerden yada.
mor damga diye birşey okudum bende. mor damgalı olunca gıda kontrolünden geçmiş demekmiş.

Bizim kasap biraz sosyetik dry age Angus da satıyor yerli Balıkesir eti de satıyor. Ama bu lanet hastalık bir şekilde bizim yerli hayvanlarımıza geçiyor mu onu merak ediyorum. Bu hastalık hem solunum, hem cilt hem de sindirim sistemiyle farklı şekillerde bulaşıyor. Haydi kasap olayını geçtim, hiç süt/yoğurt/peynir de mi yiyemeyeceğiz :KK43: Dışarıda ayaküstü bir kokoreç /köfte ekmek de yiyemeyeceğim heralde zaten onların nereden aldığını hiç bilemiyoruz. Restoranlar bile angus kullanıyor fiyatı yüzünden

büyük marketlerden yada.
http://www.tarimkutuphanesi.com/Hay...staligi_Ahmet_EVCI_Veteriner_Hekim_00989.html bakın çok ciddi rakamlar var. Bu bakteri 140 derecede 3 saat canlı kalabiliyor ne kadar iyi pişirsek de ölmez sanki? Et kaç derecede pişiyor bilmiyorum tabi ben hep az pişmiş kanlı canlı yerdim löp etse :bicak:

Bizim kasap biraz sosyetik dry age Angus da satıyor yerli Balıkesir eti de satıyor. Ama bu lanet hastalık bir şekilde bizim yerli hayvanlarımıza geçiyor mu onu merak ediyorum. Bu hastalık hem solunum, hem cilt hem de sindirim sistemiyle farklı şekillerde bulaşıyor. Haydi kasap olayını geçtim, hiç süt/yoğurt/peynir de mi yiyemeyeceğiz :KK43: Dışarıda ayaküstü bir kokoreç /köfte ekmek de yiyemeyeceğim heralde zaten onların nereden aldığını hiç bilemiyoruz. Restoranlar bile angus kullanıyor fiyatı yüzünden

yerli hayvanlara geçmez sanmıyorum. kesilmiş etten ete bulaşacağını.
dışarıda et türevli şeyler yemeyeceğiz ne yazık ki.
sütü de ilk defa şimdi sizden duydum.
süt konusunda bilgisi olan varsa yazar inşallah.

Konudan bağamsız
Yani bilemiyorum sizleride ben açık açık dile getirilmesede fısıltılar halinde çok yoğun bir huzursuzluk hissediyorum
Bunun adı şarbon olur dolar olur peder olur görevden alınmalar olur adalete güvensizlik vs vs

yerli hayvanlara geçmez sanmıyorum. kesilmiş etten ete bulaşacağını.
dışarıda et türevli şeyler yemeyeceğiz ne yazık ki.
sütü de ilk defa şimdi sizden duydum.
süt konusunda bilgisi olan varsa yazar inşallah.
Ben de işyeri hekimimiz sayesinde öğrendim. Sadece UHT önermiş kendisi. Solunum ve cilt-gıdaya dokunarak temas- ile geçen şarbon çok kötü ama öldürücü değil sanırım, sindirim yoluyla alınan direk öldürücü.

Süt konusunda bilgisi olan yazarsa sevinirim. Bende yogurdumu kendim yapıyordum ama bu olaylardan sonra almıyorum süt ,mecbur hazir yoğurt alıyorum ya da uht sütle yapacağım.

140 da pişmez zaten. fırına atsan 200 mantığıyla.
hah o az pişmiş eti yememek lazımmış.
benim etler genelde dile gelecek kıvamda oluyordu sohbet edebilirdik kendileriyle o derece :KK48: Doğru ya , işte yazdığımdan kafa durdu fırın 200 derece mantığını unuttum . Aklına sağlık

Valla koskoca ülkeye hiç bir denetimden geçmeyen hastalıklı hayvanlar sokulabiliyorken küçücük bir kasap yada marketin denetimine hiç güvenemem vegan olmaya karar verdim, proteini başka gıdalarda arayacağım.

hemde zorla ısrarla sokuldu o hayvanlar.
geldiği ülkede bile yurtdışına çıkışı yasaklanan hayvanları alabilmek için totolarını yırttılar.

Süt ve süt ürünleri yemiyorum 1 yildır.hatta kirmizi ette yemiyorum.bebegimin alerjisi oldugu için..şanslıyım demekki :)))

Eşimin ailesi köyde yaşıyor ve besicilikle ugraşıyor.eşim hasta hayvanin hava yoluyla bile mikrobu bulaştirabilecegini söylüyor ne kadar dogru bilmiyorum tabi :/

Güvendiginiz bir yerden kuzu alıp kendiniz kesip yiyebilirsiniz.saglik için bu zahmete girilir bence

hemde zorla ısrarla sokuldu o hayvanlar.
geldiği ülkede bile yurtdışına çıkışı yasaklanan hayvanları alabilmek için totolarını yırttılar.
Ülkemiz insanın sağlığını çok kolay hiçe sayıyorlar kim bilir kimlerin cebi doldu da yine olan masum halka oldu..

Kurbanı şilenin köylülerinden aldık bir süre idare edecek ve dışarda yemeyeceğiz diye düşünüyordum.

Ama sütü bilmiyordum napıcaz o zaman bu çoluk çocuğu :110:

Back
X