• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Şarbon Gündemi

Açık sütleri 15 dakika kaynatmak gerekiyormuş ama yine de ne kadar güvenilir.
Dün de bir yazı okudum, toprağa değen sebzeleri falan da yememek lazımmış; marul,roka gibi. Ee ne yiyelim?
Bende açık sütün fazla kaynadığı zaman içindeki var olan vitaminlerin öldüğünü öğrendim ne yapacağız böyle ya

Dolapta kendi kestiğimiz kurban etimizden az miktarda var ama oda Koç eti ve ben asla yemiyorum onu. Hafta sonu Migros’tan kıyma satın aldım ama offf hadi birşey olursa diye diye . Süt olayını burada şimdi okudum bilmiyordum öyle olduğunu ki yine hafta sonu kendim açık sütten yoğurt mayalamaya başlamış ve bunu çok sevmiştik

ben kuş grıbı gıbı olduğunu,ekonomıye bır darbede burdan vurulduğunu düşünuyorum.buyukbaşın helekı yurt dışından ıthal edılen hayvanlarıda hesaba katarsak(mutlaka temız gelıyodur kesın yoksa gumruk geçirmezdir )yerlı hayvanlar telef edılır.yerlı uretım durur,ihracat artar,ve yerlı uretım faalıyete geçene kadarda...........................

medyada olay çok çarpıtılıyor ve bu şarbon olayına inanmıyorum.dumen varmış gıbı gelıyor.ayrıca hayvanlara yapılan aşılar yemler hayvanlarda doğallıktan uzaklaştıkça hayvanlarda hastalanıyor ne yazıkki insanlar gibi..
Yerli uretim mi varmiş da duracakmiş?

Dolapta kendi kestiğimiz kurban etimizden az miktarda var ama oda Koç eti ve ben asla yemiyorum onu. Hafta sonu Migros’tan kıyma satın aldım ama offf hadi birşey olursa diye diye . Süt olayını burada şimdi okudum bilmiyordum öyle olduğunu ki yine hafta sonu kendim açık sütten yoğurt mayalamaya başlamış ve bunu çok sevmiştik

Açık sütten uzak durun, çok riskli.

Binali bey kendisine sunulan eti yemedigi bir haber gördüm.

Diger arkadas gelmis yalan dolan diyor. Inanıyorum diyor ya :)))

Uht sut 121 dereceye çıkar maximum. 140 a degil.
Yesil cayin şarbon bakterisini durdugu bir tezle kanitlanmis.

Her gun bie bardak yesil cay icin.

ben kuş grıbı gıbı olduğunu,ekonomıye bır darbede burdan vurulduğunu düşünuyorum.buyukbaşın helekı yurt dışından ıthal edılen hayvanlarıda hesaba katarsak(mutlaka temız gelıyodur kesın yoksa gumruk geçirmezdir )yerlı hayvanlar telef edılır.yerlı uretım durur,ihracat artar,ve yerlı uretım faalıyete geçene kadarda...........................

medyada olay çok çarpıtılıyor ve bu şarbon olayına inanmıyorum.dumen varmış gıbı gelıyor.ayrıca hayvanlara yapılan aşılar yemler hayvanlarda doğallıktan uzaklaştıkça hayvanlarda hastalanıyor ne yazıkki insanlar gibi..
Ithalat demek istedin herhalde.. daha ithalat ihracat kavramlarini karistiriyorsun komplo teorisi kasmissin komik..
Veteriner hekimleri birliginin yaptigi aciklama cevap olur umarim;

Yabancı hastalıkların ülkemize taşınmasındaki en önemli etken; Hayvanların laboratuvar sonuçları tamamlanmadan ülkeye sokulması ve 21 günlük karantina işlemlerinin, yurtiçindeki hayvancılık işletmelerinde yapılmış olmasıdır. Bu uygulama ile hayvanlarda şayet hastalık varsa? zaten ülkeye sokulmuş olmaktadır.

Bakanlığın uyguladığı bu kadar büyük hatalar varken, tüm suçun, 5 yıldızlı otellerde kalıyorlar diye veteriner hekimlere yüklenmesi insafsızlıktır. Hayvan seçimlerinde veteriner hekim görevlendirilmemesi ithalat lobisinin talebiydi. Haberde yer alan sözler de ithalat lobisinin söylemini hatırlatmaktadır. İthalat lobisi talebini uygulamaya sokturmuştur. Ve 6 aydır hayvan seçimlerinde, Bakanlık veteriner hekim görevlendirmemektedir. Hayvan seçimleri ithalatçı firma tarafından yapılmaktadır.
http://tvhb.org.tr/haber/kamuoyuna_ve_meslektaslarimiza_duyuru

Sut alana kadar yas badem alip badem sutu yapin ben oyle yapacagim :kk77:

Binali bey kendisine sunulan eti yemedigi bir haber gördüm.

Diger arkadas gelmis yalan dolan diyor. Inanıyorum diyor ya :)))

Uht sut 121 dereceye çıkar maximum. 140 a degil.
Yesil cayin şarbon bakterisini durdugu bir tezle kanitlanmis.

Her gun bie bardak yesil cay icin.

bize gelen yazıda UHT sterilizasyonunda sıkıntı yok, pastörizeleri 15 dk en az kaynatın yazıyor
yeşil çayı duymamıştım bu açıdan teşekkürler

Süt konusunda bilgisi olan yazarsa sevinirim. Bende yogurdumu kendim yapıyordum ama bu olaylardan sonra almıyorum süt ,mecbur hazir yoğurt alıyorum ya da uht sütle yapacağım.
Veteriner arkadaşıma sordum . Şarbonlu hayvanin sutu kanamalı olurmuş, çok net anlaşılır dedi .

İl gıda tarim ve hayvancilik müdürlügünde çalışan bir veteriner yakınıma sordum verdiği cevabı aynen yazıyorum
Son bir bir buçuk ay içerisinde 20 küsür yerde hastalık çıkışı var hastalıklı hayvanların kesime gitme ihtimali çok düşük
Olduda kesilse bile tüketime asla sunulmaz kontrollerden geçiyo çünkü...
Ha siyasi görüşü yüzünden böyle söyleme ihtimali var derseniz mevcut hükümetle uymuyor siyasi görüşü:)

Tamda bol bol et ve süt tüketme dönemindeyim bebekten ötürü.

Çok güzel oldu bu. Korka korka yiyeceğiz herşeyi :işsiz:

Pastörizelerde risk var UHT alın lütfen uzun ömürlü yani
Pastörize dediğim UHT, kutu süt işte :) aklıma öyle yazmak gelmedi. Allah korusun ne diyelim. İnsan gönül rahatlığıyla bir şey yiyemiyor artık.

Merhaba,

Protein grubu hayvansal gıda tüketimine oldukça düşkün birisi olarak bu ara şarbon olayına takılmış durumdayım. Açıkçası aranızda veteriner , gıda bakanlığı, restoran işletmeciliği gibi alanlarda çalışanlar varsa fikirlerini almak istedim. Malumunuz ülkemize yüzlerce hastalıklı hayvan girişi yaptı ve kurban bayramında özellikle şarbon vakası patladı(Ankara Gölbaşındaki hayvanları kastediyorum). Ben de Ankara'da yaşıyorum ve pimpirikliyim bu aralar. İş yeri hekimimiz şarbon ile alakalı mail gönderdi sabah, Temmuz sonrası üretilmiş gıdalardan uzak durmamızı bu bakterinin 160 derece sıcaklıkta bile yaşayabildiğini vs. anlatmış. Açıkta satılan dondurmalar, hamburger, köfte, açık süt / pastörize süt her türlü üründen kaçınmamızı belirtmiş. Sadece uzun ömürlü UHT sütlerde sakınca olmadığını belirtmiş.

Sorum şu ; güvenilir kasaplardan aldığımız etlerin veteriner kontrolünden geçtiğini biliyorum. Restoranların da aynı sistemle çalıştığını düşünüyorum - düşünmek istiyorum-. Bizim kasabımız ISO 22000:2005 ,
OHSAS 18001:2007 ve ISO 9001-2008 sertifikalarına sahip - web sitesinden gördüğüm kadarıyla- bu kontroller oradan alışveriş yapmam için yeterli mi acaba anlayan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Merhabalar,
Çok yakın bir arkadaşımın eşi veteriner hatta hayvancılıkla ilgili sigorta işinde çalışıyor. Bize geçen cuma günü kesin ve net bir dille kırmızı et yemememizi söyledi :) çiğ sütte de oluyormuş sanırım. Uht olanlar dışında yani. Sizlerin bilmediği çok hastalıklı hayvan geliyor bize dedi. Ama bir aşı sürülecekmiş piyasaya sanırım o hayvanlar aşılanacakmış. Böyle birşey hakkında emin olana kadar yemeyin dedi. Bizde kestik valla ne yalan söyleyeyim bir haftadır kırmızı et yemedik. Hakkımızda hayırlısı artık.

Peki kurban etleri var onlar ne olacak. Büyük bas değildi zaten cok fazla birşey bırakmadık. Acaba ilk zaman doğramada anlasilir miydi şuanda atasim var olani, kurban aldığımız yerin telefonu varmis arayip sorsam diyorum ama esim sacmalama diyor valla cok rahatsızım

İl gıda tarim ve hayvancilik müdürlügünde çalışan bir veteriner yakınıma sordum verdiği cevabı aynen yazıyorum
Son bir bir buçuk ay içerisinde 20 küsür yerde hastalık çıkışı var hastalıklı hayvanların kesime gitme ihtimali çok düşük
Olduda kesilse bile tüketime asla sunulmaz kontrollerden geçiyo çünkü...
Ha siyasi görüşü yüzünden böyle söyleme ihtimali var derseniz mevcut hükümetle uymuyor siyasi görüşü:)

peki bu son 1,5 ayda 20 küsür yerde beliren Şarbon sebebi hakkında bilgi paylaştı mı acaba.
Neden şarbon hastalığı belirmiş olabilir birden bire.

Peki kurban etleri var onlar ne olacak. Büyük bas değildi zaten cok fazla birşey bırakmadık. Acaba ilk zaman doğramada anlasilir miydi şuanda atasim var olani, kurban aldığımız yerin telefonu varmis arayip sorsam diyorum ama esim sacmalama diyor valla cok rahatsızım
Küçük baş hayvanda var mı acaba bu hastalık

Back
X