Sardunya bakımı

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.001
Sardunya bakımı , Sardunya bakımı nasıl olur , balkonda sardunya bakımı...

Çok azımız dilediğimiz çiçeği yetiştirebileceğimiz, ara sıra bir sandalye atıp akşam üstü çayını yudumlayabileceğimiz bir bahçeye sahibiz. Tamam, ayağın toprağa değmesi başka ama bitki yetiştirme merakınız varsa bunun için topraklı bir bahçe şart değil. Ev içinde (çiçeklilerine az rastlanmakla birlikte) farklı yaprakları olan salon bitkileri yetiştirebilirsiniz. Hele bir balkonunuz varsa kendinize küçük bir bahçe yaratmanız mümkün. Küçük bahçenizi kurmaya balkon çiçekleri arasında en dayanıklılarından olan ve rengarenk çiçekleri bulunan sardunyalarla başlamak doğru bir seçim olabilir.

Balkon deyince 10 metrekarelik, eski tarz balkonlardan biri olması şart değil. Zaten artık yeni binalarda böyle balkonlar yapmıyorlar. Şimdi yaygın olan Fransız balkonlarda bile sardunya yetiştirmeniz mümkün. Size ev içinde bir canlı yetiştirmenin keyfini verecek ve evinizin dış görünümünü inanılmaz oranda değiştirecek bir hobi olarak kabul edebilirsiniz bunu.

Sardunyalar hakkında kısa bilgilerle başlayayım:

Sardunya aşağı yukarı her türlü toprakta yetişir.
Yıllık bir bitkidir ancak kış aylarında çiçek açmaz ve dona karşı korunmalıdır.
Sakız sardunyası sarkan dalları ile balkon korkuluklarına asmak için idealdir.
Çok fazla su istemez ama toprağını tamamen kurutmamak gerekir.
Toprağı arada bir, köke zarar vermeden harmanlamak çiçek sayısını arttırabilir.
Bahar aylarının başlangıcından hava sıcaklığı 0-10 dereceye düşene kadar çiçek açar.
Saksısı çok derin olmamalıdır.
Sardunya Ekimi

Eğer sardunyası olan bir arkadaşınız varsa onun bitkisinin dallarından bir parça alarak bitkiyi çoğaltmanız mümkün. Ancak bu deneyim gerektiren ve belirli aylarda yapılabilecek bir uygulama olduğu için çiçekçiden hazır sardunya almanız daha iyi olacaktır.



Sardunyayı almadan önce balkonunuzu bir gözden geçirin ve saksıları nasıl yerleştireceğinize kabaca karar verin. Buna göre hangi saksıların yerde olacağını, hangi saksıların balkon korkuluğunun dışına asılacağını ve almanız gereken saksı sayısını belirleyebilirsiniz. Saksı sayısına göre kaç torba toprağa ihtiyaç olduğu da ortaya çıkacaktır. Bunları arka arkaya yazıyorum ama aceleniz yok. Sonuçta bu bir keyif işi ve zaman buldukça tüm malzemeleri bir araya getirebilirsiniz.

Evet, ekim için malzemeler hazırlandıktan sonra sardunya seçiminizi yapabilirsiniz. Kırmızı, mor, pembeli beyazlı, sarı ve daha birçok renkte çiçeği olan sardunyalar bulabilirsiniz. Artık sevdiğiniz renklere göre bir seçim yapacaksınız. Bir de şunu söyleyeyim aldığınız sardunyalar sizin balkonunuzda büyük olasılıkla çiçekçideki kadar gür çiçek açmayacaktır. Bu tecrübeyle sabit çünkü çiçekçilerde bitkinin daha göz alıcı olması için genellikle bazı kimyasal gübreler kullanılıyor.

Eve geldikten sonra sardunyayı ekeceğiniz saksının alt kısmına iki parmak kadar toprak dökün ve sardunyayı çiçekçiden aldığınız saksıdan çıkarın. Kök çevresinde kalan eski toprağı köke zarar vermeden mümkün olduğunca temizleyip yeni saksının ortasına yerleştirin. Sonra bir elinizle çiçeği dik tutarak kenarlarına toprak döküp sabitleyin. Toprağı çok bastırmayın çünkü kökün hava alması gerekiyor. Saksının büyüklüğüne göre 3-4 bardak can suyu verdikten sonra işlem tamam.

Sardunya Bakımı

Sardunya, bakımı oldukça kolay bir çiçektir. Ara sıra sararan yaprakları toplayın ve dallarda çürüme varsa dibinden kesin. Günün yarısında gölge, yarısında gün ışığı severler. Özellikle sabah ve akşam güneşi gören, öğle saatleri gölge de kalan bir nokta varsa ideal olacaktır. En iyi sulama saati sabahları tam ilk güneş alma zamanıdır. Güneş battıktan sonra sulamayın çünkü yapraklarda mantar oluşabilir. Ayrıca bitki, yapraklarında ve çiçeklerinde su sevmez bu yüzden suyu direk toprağına dökün. Toprağı kurumadan tekrar su vermeyin. Eğer kökü çok nemli toprakta uzun süre kalırsa çiçeklerden verim alamazsınız.

Böcek sararsa kimyasal ilaç (çok abartmadan ve güneş gördüğü saatler dışında) kullanabilirsiniz. Arada bir iyice ufaladığınız bir yumurta kabuğunu toprağına karıştırmak bitkiyi canlandıracaktır. Dilerseniz suni gübre de kullanabilirsiniz.

Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte çiçekleri tamamen dökülür ancak yeşil yapraklarıyla hala göze hoş gelen bir görünümü vardır. Havalar iyice soğumaya başlayınca bitkinin donmaması için saksısıyla birlikte şeffaf bir jelatine ya da torbaya hava alması için delikler açarak koyabilirsiniz.

$balkonda_sardunya_bakimi (1).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (2).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (3).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (4).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (5).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (6).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (7).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (8).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (9).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (10).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (11).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (12).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (13).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (14).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (15).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi (16).jpg
Sardunya bakımı
$balkonda_sardunya_bakimi.jpg
Sardunya bakımı
$balkonda-sardunya1.jpg
Sardunya bakımı

yapıdekorasyon360
 
benim sardunyamda daldan tutma.baya güzelleşti yapraklandı.fakat daha çiçek açmadı.zaten yavaştan onbahara giriyoruz.artık yazı beklicem sanırım açması için. o çiçeklerle oyalanmak çok hoş bir duygu ya ...
 
X